ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο εικαστικός Ρίτσος

Σε λιγοστούς είναι γνωστό ότι όλο το αρχείο - χειρόγραφα, εικαστικά έργα, βιβλία, τιμητικές διακρίσεις κλπ. - του ποιητή της Ρωμιοσύνης, του Γιάννη Ρίτσου, δωρίστηκε από την κόρη και τη σύντροφο του ποιητή στο Μουσείο Μπενάκη, στο ιστορικό τμήμα του οποίου βρήκε στοργική «σκέπη». Αύριο, λοιπόν, στις 8μμ, το Μουσείο Μπενάκη, θα παρουσιαστεί το φωτογραφικό λεύκωμα του Πλάτωνα Μάξιμου «Γιάννης Ρίτσος - Εικαστικά». Πρόκειται για μια καλαίσθητη έκδοση, με φωτογραφίες του φίλου και συνεργάτη του ποιητή, ο οποίος, με το φακό του, αποτύπωσε τις εικαστικές δημιουργίες του Ρίτσου, αναδεικνύοντας μια ακόμη πτυχή του πολύπλευρου ταλέντου του.

Οι φωτογραφίες αυτές έχουν ήδη παρουσιαστεί στο Παρίσι, τη Σορβόννη, το Στρασβούργο και στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας. Η έκδοση συνοδεύεται από cd, όπου απαγγέλλει ο ίδιος ο ποιητής με μουσική υπόκρουση του Νότη Μαυρουδή. Περιλαμβάνονται και δύο τραγούδια του συνθέτη, σε στίχους του Ρίτσου και ερμηνεία του Πέτρου Πανδή.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ
Τρυπάνια... «στην υπηρεσία του πολιτισμού»...

Αρχισαν τα «όργανα»... Δηλαδή, τα τρυπάνια στον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη για την ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, χωρίς να υπάρχει εγκεκριμένη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο οριστική μελέτη του κτιρίου. Χωρίς να έχει εκδικαστεί η υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Χωρίς να υπάρχει οριστική και ολοκληρωμένη δημοσίευση των αρχαιολογικών ευρημάτων. Και βέβαια - παρά τις περί αντιθέτου «διαβεβαιώσεις» - χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η ίδια η ανασκαφή.

Χθες το πρωί, στο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου που δε βρέθηκαν αρχαιότητες, ακριβώς, επειδή δεν έγινε ανασκαφή (!), άρχισαν εργασίες με τρυπάνια, γεγονός το οποίο, εκτός από τους κινδύνους που θα προκαλέσει στις αρχαιότητες που πιθανότατα υπάρχουν από κάτω, έρχεται και σε αντίθεση με την ουσία της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ, η οποία αφορούσε μόνο στην οικοδομική άδεια. Θυμίζουμε, ότι το ΣτΕ έδωσε τη δυνατότητα συνέχισης των εργασιών στο συγκεκριμένο σημείο, με την προϋπόθεση, όμως, αν ανευρεθούν αρχαία, οι εργασίες να σταματήσουν και να γίνει ανασκαφή. Η χρήση των τρυπανιών είναι φυσικό να καταστρέψει τα αρχαία πριν αυτά βρεθούν, δηλαδή, να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Στην «αμαρτωλή» οικοδομική άδεια επανήλθε χθες το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών), με αναφορά προς το Πολεοδομικό Γραφείο Αθηνών (που την εξέδωσε) θυμίζοντας συνοπτικά όσα είχε ανακοινώσει τον περασμένο Αύγουστο. Δηλαδή ότι: 1) το ΚΑΣ έχει γνωμοδοτήσει θετικά μόνο για την προμελέτη του ΝΜΑ. 2) Τα ευρήματα δεν έχουν δημοσιευτεί. 3) Σύμφωνα με τις διεθνείς αρχές προστασίας «δεν επιτρέπεται να κατασκευάζονται νέα μεγάλα κτίρια σε αρχαιολογικούς χώρους».

Θυμίζει επίσης ότι: 1) Η εκσκαφή που επέτρεψε η Πολεοδομία με την άδειά της «θα εξαφανίσει ολοκληρωτικά τον υπάρχοντα αρχαιολογικό χώρο». 2) Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού έδωσε την έγκρισή της, χωρίς να υπάρχει εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. 3) Δεν έχει, καν, εκδοθεί οικοδομική άδεια ανέγερσης του ΝΜΑ και δεν υπάρχει εγκεκριμένη στατική μελέτη θεμελίωσης κ.ά.

Το ICOMOS ζητά την αναστολή της οικοδομικής άδειας εκσκαφών και αντιστηρίξεων και καλεί την Πολιτεία «να αντιληφθεί τη μεγάλη καταστροφή αρχαίων που θα προκληθεί και το βάρος της ιστορικής ευθύνης που αναλαμβάνει» με τη χωροθέτηση του ΝΜΑ στου Μακρυγιάννη.

ΚΡΑΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Γυναικεία «υπογραφή»

«Θα το μετανιώσεις»
«Θα το μετανιώσεις»
Με πέντε κρατικά κινηματογραφικά βραβεία ποιότητας έφυγε από το 43ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης -απονεμήθηκαν τη Δευτέρα- η ταινία της Κατερίνας Ευαγγελάκου «Θα το μετανιώσεις».

Συγκεκριμένα, η ταινία απέσπασε το 1ο Βραβείο ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους (58.700 ευρώ), το Βραβείο Σεναρίου (14.675 ευρώ), το Βραβείο Ερμηνείας 1ου Γυναικείου Ρόλου (11.740 ευρώ) στην Μάνια Παπαδημητρίου, το Βραβείο Ερμηνείας 2ου Γυναικείου Ρόλου (5.870 ευρώ) στην Υβόννη Μαλτέζου και το Βραβείο Μακιγιάζ (2.935 ευρώ) στην Φανή Αλεξάκη.

Το 2ο Βραβείο ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους (44.025 ευρώ) καθώς και το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη (14.675 ευρώ) απονεμήθηκαν στην ταινία «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: ο Μπαμπάς μου» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου και το 3ο Βραβείο ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους (29.350 ευρώ) απονεμήθηκε στην ταινία «Ο βασιλιάς» του Νίκου Γραμματικού.

Το Βραβείο Ερμηνείας 1ου Ανδρικού Ρόλου απονεμήθηκε στον Βαγγέλη Μουρίκη («Ο βασιλιάς»). Το Βραβείο Ερμηνείας 2ου Ανδρικού Ρόλου στον Μηνά Χατζησάββα («Lilly's Story»). Το Βραβείο Φωτογραφίας στον Κωστή Γκίκα («Ο Χαμένος τα Παίρνει Ολα»). Το Βραβείο Σκηνογραφίας στην Αγλαΐα Ζωιοπούλου («Ο Βασιλιάς»). Το Βραβείο Μουσικής στον Νίκο Μαμαγκάκη («Lilly's Story»). Το Βραβείο Ηχου στον Αντώνη Σαμαρά («Ο Βασιλιάς»). Το Βραβείο Μοντάζ στον Αλέξη Πεζά («Παρά Λίγο, Παρά Πόντο, Παρά Τρίχα»). Το Βραβείο Ενδυματολογίας στις Μιράντα Θεοδωρίδου και Αγνή Ντούτση («Αλεξάνδρεια»).

Το 1ο Βραβείο ταινίας Τεκμηρίωσης ή ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Μεγάλου Μήκους απονεμήθηκε στην ταινία «Εγκώμιο Βραδύτητας» του Ιωάννη Λεοντάρη, το 2ο βραβείο «Η μνήμη» του Βασίλη Μαζωμένου.

Μικρού μήκους: 1ο Βραβείο Μυθοπλασίας ή Τεκμηρίωσης ή Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους απονεμήθηκε στην ταινία «Βροχή» του Σύλλα Τζουμέρκα. 2ο Βραβείο στην ταινία «Ο Νόμος της Βαρύτητας» του Σπύρου Ρασσιδάκη. 3ο Βραβείο απονεμήθηκε ισομερώς στις ταινίες «Εσωτερικό σπιτιού με γυναίκα που καθαρίζει μήλα» του Εκτορα Λυγίζου και «Προς τη Νίκη» του Θανάση Νάσκαρη. Τα Ισότιμα Ειδικά βραβεία απονεμήθηκαν στις παρακάτω ταινίες: «Φλέρυ - Η Τρελή του Φεγγαριού» (ντοκιμαντέρ) του Αντώνη Μποσκοΐτη, «Margot» (ντοκιμαντέρ) της Εύης Καραμπάτσου, «Κρύο - Ζεστό» της Στέλλας Καβαδάτου, «Μετά τις 11» του Παναγιώτη Φαφούτη, «Χημικές Σχέσεις» του Αλέξανδρου Αριστόπουλου, «Contra - Tempo» της Ηρώς Σιαφλιάκη, «Πέρα από τις Φράουλες» του Ανέστη Χαραλαμπίδη, «Αθηνάς, 12.00π.μ.» της Μαρίας Γιαννούλη, «Ολα Πάνε Ρολόι» της Σοφίας Δάντη, «Ο Μικρός Ινδιάνος» του Σταύρου Στάγκου, «Το Σπίτι της Οδού Παγκάλου» της Αποστολίας Παπαϊωάννου.

Τα βραβεία «Επιμέρους δημιουργιών» ταινιών μεγάλου μήκους απονεμήθηκαν ισομερώς στην Κατερίνα Ευαγγελάκου και στον Νίκο Νικολαΐδη («Ο χαμένος τα παίρνει όλα»).

Η τέχνη της βιβλιοδεσίας

Διαλέξεις, συζητήσεις και ενδιαφέρουσες εκθέσεις περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις του «7ου Φόρουμ για την Τέχνη της Βιβλιοδεσίας» (17/11 - 15/12).

Η διεθνής οργάνωση για τη διάδοση της βιβλιοδετικής τέχνης ARA, διοργανώνει το διεθνές συνέδριό της κάθε δυο χρόνια σε μια από τις χώρες - μέλη της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλιοδεσίας FIRA. Φέτος είναι η σειρά της ελληνικής ARA («Οι Φίλοι της Βιβλιοδετικής Τέχνης») να διοργανώσει το συνέδριο, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ, το Δήμο Αθηναίων, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Κεντρικό σημείο των εκδηλώσεων η μεγάλη έκθεση με τη συμμετοχή 170 περίπου επαγγελματιών αλλά και ερασιτεχνών βιβλιοδετών από διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται αύριο στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών και Θεσσαλονίκης, Θησείο). Ακόμη, στο πλαίσιο του συνεδρίου δίδονται και διαλέξεις στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου και στη «Γεννάδειο» Βιβλιοθήκη, όπου λειτουργεί και έκθεση με τίτλο «Η τέχνη της βιβλιοδεσίας: Θησαυροί από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, 1464 - 1911». Αυτή η έκθεση περιλαμβάνει σπάνιες βιβλιοδεσίες που ανήκουν στη συλλογή της «Γενναδείου».

Πρεμιέρα στο «Θέατρο του Νότου»

Το «Θέατρο του Νότου» ανεβάζει από σήμερα και μέχρι τις 9/2/2003, το έργο «Mainstream» του Ντέιβιντ Κραιγκ, σε μετάφραση - σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου. Παίζουν: Ιερώνυμος Καλετσάνος, Αννα Μάσχα, Αργύρης Ξάφης, Μαρία Σκουλά. Το έργο διαδραματίζεται σε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο, όπου συναντώνται ένας κυνηγός ταλέντων - υπάλληλος δισκογραφικής εταιρίας και ένας σύμβουλος προσωπικού. Ο τελευταίος προσπαθεί να ερευνήσει το χαρακτήρα του συναδέλφου του, για λογαριασμό της εταιρίας. Ετσι, αποκαλύπτουν και κρύβουν πράγματα για τον εαυτό τους. Μια στενή σχέση ξεκινά μεταξύ τους, η οποία όμως εξελίσσεται σε σύγκρουση.

Στο έργο εμφανίζονται τέσσερις ηθοποιοί σε δύο ρόλους. Το κουαρτέτο των ρόλων παράγει πλούτο αποχρώσεων, που καλύπτει ουσιαστικά όλη την γκάμα κοινωνικής και προσωπικής αλληλεπίδρασης. Ακούγονται οι ίδιες ιστορίες, αλλά με διαφορετική έννοια, από διαφορετικό στόμα. Οσα περισσότερα ακούγονται, τόσο λιγότερα αποκαλύπτονται...

Η Ακαδημία Αθηνών στη συνεδρία της 14/11 εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της τον Σπύρο Σημίτη, καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης και αδελφό του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ