ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΙΚΑ
Υπό αίρεση οι άδειες λόγω ελλείψεων

«Να σταματήσουν τα επικοινωνιακά με τους γιατρούς», καταγγέλλει ο ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας -Πειραιά

Οι τρομακτικές ελλείψεις υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού στο ΙΚΑ οδηγούν πλέον και σε αμφισβήτηση κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Ιδρυμα, εκτός απ' την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Ετσι, σύμφωνα με έγγραφο που έφτασε στις Διοικητικές και Υγειονομικές Μονάδες του ΙΚΑ στη Νομαρχία Αθηνών δίνεται οδηγία για περιορισμό, ανάκληση ή μεταφορά των κανονικών αδειών για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες. Σε πολλές περιπτώσεις οι υπάλληλοι -πέρα απ' τους προσωπικούς προγραμματισμούς- έχουν αφήσει «υπόλοιπο κανονικής αδείας», για να καλυφθούν στοιχειωδώς οι ανάγκες και να μην κλείσουν -αν και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει γίνει κι αυτό- μονάδες του ΙΚΑ.

Με το έγγραφο -με ημερομηνία 12.11.2002- γίνεται υπενθύμιση του άρθρου 49 του νόμου 2683/1999 για τη χορήγηση των αδειών και -πέρα απ' τις οδηγίες που προαναφέρθηκαν- παραπέμπει την τελική απόφαση στο Γενικό Διευθυντή των Διοικητικών ή Υγειονομικών Υπηρεσιών.

Οι ελλείψεις διοικητικού και υγειονομικού προσωπικού φτάνουν κοντά στο 30% των οργανικών θέσεων και αριθμητικά ξεπερνούν τις 7.000. Είναι μια απ' τις βασικές αιτίες καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής καθώς και της ταλαιπωρίας στα ιατρεία.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα με «πιλοτικές υποσχέσεις» και επικοινωνιακά τρικ. Ετσι στις 13.11.2002 η υποδιοικητής του ΙΚΑ Εύη Χατζηανδρέου ανακοίνωσε -πριν μάλιστα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος- απ' το συνέδριο του περιοδικού «Εκόνομιστ» την 24ωρη λειτουργία έξι υγειονομικών μονάδων στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, ανακοίνωσε, ότι η πιλοτική εφαρμογή θ' αρχίσει απ' το υποκατάστημα Πατησίων, αλλά -όπως καταγγέλθηκε στα ΜΜΕ- δεν υπήρξε καμιά συνεννόηση με τον υγειονομικό διευθυντή του υποκαταστήματος.

Απόρριψη των πιλοτικών τρικ

Την ίδια επικοινωνιακή «γραμμή» ακολούθησε προχτές και ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας, ο οποίος ανακοίνωσε -πέντε μέρες πριν τη 48ωρη απεργία των γιατρών- ότι η τριμελής εξ υπουργών επιτροπή ενέκρινε την προκήρυξη 550 γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που αποφάσισε στις 19.9.2002 το ΔΣ του ΙΚΑ.

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού του ΙΚΑ (ΣΕΥΠΙΚΑ) Αθήνας - Πειραιά καταγγέλλει την εξαγγελία ως το «αγαπημένο επικοινωνιακό όπλο» της Διοίκησης του ΙΚΑ.

«Ας καταλάβουν ότι χωρίς τη συμμετοχή και συνεργασία των γιατρών του ΙΚΑ δεν είναι δυνατόν να γίνει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», τονίζει ο ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά και καλεί τη διοίκηση του ΙΚΑ να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους με τη μεγάλη αναμονή των ραντεβού, την έλλειψη ιατρικού προσωπικού και την έλλειψη νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
«Δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια»

Απαντούν αγωνιστικά στις νέες απολύσεις

«Η μόνη λύση είναι να προχωρήσουμε αγωνιστικά μέχρι να βάλουμε φρένο στην πολιτική απολύσεων της εργοδοσίας», αυτή η φράση ακούστηκε από πολλές εργαζόμενες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» σε χτεσινή σύσκεψη, εκφράζοντας την απόφασή τους να αντιδράσουν δυναμικά στις πέντε νέες απολύσεις που ανακοίνωσε η εργοδοσία την περασμένη Παρασκευή. Η εργοδοσία, αποθρασυμένη από την κάλυψη που βρίσκει από την κυβερνητική πολιτική, συνεχίζει να απολύει κάθε μήνα εργαζόμενες με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν παραγγελίες, επιβάλλοντας παράλληλα καθεστώς τρομοκρατίας και απειλών για να αποφύγει κάθε αγωνιστική αντίδραση.

Οι εργαζόμενες όμως, αντιλαμβανόμενες ότι αν σκύψουν το κεφάλι δε θα κερδίσουν τίποτα, ανταποκρίθηκαν μαζικά στη χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσε το κλαδικό Συνδικάτο και η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και απαίτησαν από τους συνδικαλιστές ότι πρέπει άμεσα να οργανωθούν δυναμικές και σκληρές κινητοποιήσεις για να σταματήσουν οι απολύσεις και να επαναπροσληφθούν όλες οι εργαζόμενες που έχουν απολυθεί.

Στη σύσκεψη που έγινε οι εργαζόμενες εξέφρασαν με ιδιαίτερα έντονο τρόπο την ανησυχία και την αγανάκτησή τους για τη συνεχιζόμενη τρομοκρατική επίθεση της εργοδοσίας που εκφράζεται με συνεχείς απολύσεις και την καθημερινή ανασφάλεια που βιώνουν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι απολύσεις αυτές έγιναν περίπου 20 μέρες μετά την 24ωρη απεργία που είχαν κάνει ενάντια στις προηγούμενες έξι απολύσεις που είχαν γίνει στις αρχές Οκτώβρη.

Η ανάγκη της δυναμικής αντίδρασης έφτανε από το στόμα κάθε εργαζόμενης και αυτό καθώς όπως τόνισαν «όλα αυτά τα χρόνια δίναμε για το καλό της επιχείρησης» και αντί για επιβράβευση το αποτέλεσμα είναι οι σημερινές απολύσεις και ο φόβος κάθε μεσημέρι ότι θα είναι άνεργες. «Μας έλεγαν να δουλεύουμε μέχρι το βράδυ για να αντέξει η επιχείρηση και να μην κάνει απολύσεις και το κάναμε, μας έλεγε ότι δεν μπορεί να δώσει αυξήσεις και δε μιλάγαμε. Νισάφι πια, ό,τι έχουν κερδίσει είναι από τον δικό μας τον ιδρώτα» είπε χαρακτηριστικά μια εργαζόμενη. Γι' αυτό συμπλήρωσαν όλες μαζί αμέσως μετά: «Δεν πρέπει να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια, τουλάχιστον πρέπει να αγωνιστούμε γιατί δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε».

Ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, μιλώντας στις εργαζόμενες έκανε σαφές ότι η επιθετική συμπεριφορά της εργοδοσίας έχει πολιτικά στηρίγματα και θα αντιμετωπιστεί δύσκολα από τους εργαζόμενους. Γι' αυτό πρέπει να δούμε πώς θα δράσουμε και πώς θα αντιδράσουμε. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εργοδοτική επιθετικότητα αγωνιστικά και να μη δεχτούμε τη μοιρολατρία και την τρομοκρατία που θέλει να επιβάλει η εργοδοσία, επισήμανε ο συνδικαλιστής.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμική παρέμβαση για το ωράριο

Συνεχίζεται και σήμερα η μαζική κινητοποίηση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης για την εφαρμογή του νόμιμου χειμερινού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με εξόρμηση στις 8 το βράδυ από την πλατεία Αγίας Σοφίας, σε καταστήματα του κέντρου που παραβιάζουν το ωράριο.

Δύο βδομάδες μετά την έναρξη του χειμερινού ωραρίου, εξακολουθεί να παραβιάζεται συστηματικά από καταστηματάρχες της Θεσσαλονίκης η κοινή υπουργική απόφαση 1162/97, που καθορίζει ότι την περίοδο αυτή τα καταστήματα κλείνουν στις 8 μ.μ. Σε πολλές περιπτώσεις, πολλοί εμποροϋπάλληλοι υποχρεώνονται να δουλεύουν και πέρα από τις 9.30 μ.μ.

Η κατάσταση αυτή και η παντελής αδιαφορία όλων των αρμοδίων για την εφαρμογή του ωραρίου, να σταματήσουν ή έστω να περιορίσουν την παραβίασή του, υποχρέωσε την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) να ξεκινήσει οργανωμένες παρεμβάσεις για την εφαρμογή του νόμιμου ωραρίου.

Στην πρώτη μαζική κινητοποίηση που έγινε το βράδυ της Τρίτης, στο κέντρο της πόλης, εντοπίστηκαν πολλά παρανομούντα καταστήματα και η αστυνομία που κλήθηκε από το σωματείο προχώρησε σε υποβολή μηνύσεων και υποχρέωσε τους ιδιοκτήτες να κλείσουν τα καταστήματα.

Η ΕΕΘ δηλώνει ότι δε θα σταματήσει τις κινητοποιήσεις μέχρι να λυθεί το πρόβλημα και καλεί όλα τα μέλη της σε αγωνιστική κινητοποίηση για την υπεράσπιση του νόμιμου ωραρίου των εργαζομένων, αφού όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι δε δείχνουν καμία διάθεση να ασχοληθούν με το πρόβλημα.

Στο μεταξύ, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, που μέχρι τώρα δεν είχε κάνει καμία ενέργεια για την εφαρμογή του νόμιμου ωραρίου από τα μέλη του, μόλις εκδηλώθηκαν οι κινητοποιήσεις των εμποροϋπαλλήλων και άρχισαν να πέφτουν οι μηνύσεις, φρόντισε με χθεσινή του ανακοίνωση να δηλώσει ότι «το ισχύον ωράριο θα πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους, η τήρηση, όμως, των νόμων είναι χρέος των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας και κανείς δεν μπορεί να τα υποκαθιστά στο έργο τους».

Σχολιάζοντας τη θέση του Εμπορικού Συλλόγου, ο Αντώνης Χανίδης, μέλος της διοίκησης της ΕΕΘ, τόνισε: «Αυτό που στην ουσία λέει ο Εμπορικός Σύλλογος είναι ότι καλοί είναι οι νόμοι, αλλά να μην τηρούνται».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μαχητική πορεία των γιατρών

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» στα γραφεία της διοίκησης του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ) πραγματοποίησαν χθες οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των κινητοποιήσεών τους για Δημόσια Δωρεάν Υγεία, διεκδικώντας την αναβάθμιση των νοσοκομείων, την επίλυση των εργασιακών τους προβλημάτων.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της κατάληψης του μάνατζερ του ΑΧΕΠΑ που έγινε προχθές, υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των απεργών και του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή.

«Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στο χώρο της υγείας είναι απαράδεκτη. Συμφωνεί με τα αιτήματά μας αλλά λέει ότι ως υπουργός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται ο εμπαιγμός της κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες και τους χρήστες υγείας μέσα από αυτές τις θέσεις του ίδιου του υπουργού. Ο Κ. Στεφανής παρέπεμψε το θέμα στον υπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι αυτό δεν μπορεί να το λύσει ο υπουργός Υγείας. Δηλαδή ότι είναι υπουργός χωρίς αρμοδιότητες», τόνισε αναφερόμενος στη συνομιλία ο Γ. Μητσάκος, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ από την παράταξη της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Νοσοκομειακών Γιατρών».

  • Οι γιατροί ΕΣΥ της Λακωνίας παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις και καταγγέλλουν τη διοίκηση του νοσοκομείου Σπάρτης που αυθαίρετα αποφάσισε να διαχωρίσει τους γιατρούς του νοσοκομείου σε απαραίτητους (άρα εφημερεύοντες) και μη απαραίτητους (άρα εφημερεύοντες «υπό περιορισμό»), σε αμειβόμενους με πλαφόν εφημεριών για αλλότριες μη εφημεριακές απασχολήσεις και μη αμειβόμενους με πλαφόν εφημεριών.
  • Την απαράδεκτη τακτική της διοίκησης του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, να κατεβάσει τις ενημερωτικές για την απεργία αφίσες που είχαν αναρτηθεί στο νοσοκομείο, καταγγέλλουν οι γιατροί.
Συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στο «Ελπίς»

Τετράωρη στάση εργασίας 10 π.μ. - 2 μ.μ. και παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 μ. στα γραφεία της διοίκησης του νοσοκομείου, πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο «Ελπίς», συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, αφού δεν είχαν καμία θετική απάντηση στα αιτήματά τους. Διεκδικούν προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων στο νοσοκομείο και κάλυψη των τεράστιων κενών που υπάρχουν με μόνιμο προσωπικό, την αναγνώριση του επαγγέλματός τους ως ανθυγιεινό κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ