ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Οι εργαζόμενοι μπορούν να αντιδράσουν στο ξεπούλημα

Με εργαζόμενους που, ξεπερνώντας την ηγεσία του Συλλόγου τους, διαδήλωναν έξω από τη Βουλή, οι κυβερνητικοί βουλευτές ψήφισαν το νόμο για μετατροπή του Ταμιευτηρίου σε ΑΕ

Η μετατροπή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) σε εμπορική τράπεζα, που θα λειτουργεί αποκλειστικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, προωθείται σταθερά από την κυβέρνηση. Απέναντί της βρίσκει μεγάλη μερίδα των εργαζομένων στο Ιδρυμα, που έδειξαν την αντίθεσή τους με την προχτεσινή συγκέντρωσή τους έξω από τη Βουλή, ξεπερνώντας την ηγεσία του συλλόγου τους.

Αργά προχτές το βράδυ, οι κυβερνητικοί βουλευτές ψήφισαν το νομοσχέδιο που μετατρέπει το ΤΤ σε ΑΕ. Στην πλειοψηφία των εργαζομένων του Ιδρύματος χτες επικρατούσε μούδιασμα. Αλλωστε, διαψεύστηκαν και οι τελευταίες ελπίδες που καλλιεργούσαν ορισμένοι κυβερνητικοί συνδικαλιστές. Οτι το νομοσχέδιο μπορεί να βελτιωθεί και αυτό θα γίνει στις τρεις -υποτίθεται- συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής για την επεξεργασία του. Το νομοσχέδιο συζητήθηκε και ψηφίστηκε ως είχε στις βασικές του γραμμές, σε μία και μόνη συνεδρίαση.

Το ρόλο της έπαιξε η προσκείμενη σε ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ηγεσία του Συλλόγου Εργαζομένων. Δε στήριξε καμία κινητοποίηση που διοργάνωσαν εργαζόμενοι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Γι' αυτό και προσερχόμενος προχτές το βράδυ στη Βουλή για να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μιχ. Αγγελάκης γιουχαΐστηκε άγρια από τους εργαζομένους του ΤΤ, που συγκεντρώθηκαν στη Βασ. Σοφίας να διαδηλώσουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

Ξεπερνώντας τη συμβιβασμένη ηγεσία του Συλλόγου τους, εργαζόμενοι στο ΤΤ που κίνησαν τις διαδικασίες για αγωνιστική αντιμετώπιση των κυβερνητικών σχεδίων ξεπουλήματος, σχεδιάζουν νέες πρωτοβουλίες, ώστε να αναπτυχτεί ένα κίνημα για την ανατροπή στην πράξη του νόμου πλέον περί ΑΕ. Καλούν όλους τους εργαζόμενους στο δρόμο της ριζοσπαστικοποίησης και της συμπόρευσης με τις ταξικές δυνάμεις, που στηρίζουν αταλάντευτα τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, το ΠΑΜΕ.

Σε κάθε περίπτωση τα αιτήματα των υπαλλήλων του ΤΤ παραμένουν προς διεκδίκηση. Αφορούν τους ίδιους, αλλά και τα 4,5 εκατομμύρια των καταθετών του, για τους οποίους θα πάψουν τα σημερινά ευνοϊκά επιτόκια. Οι εργαζόμενοι επαναλαμβάνουν: Δε χρειαζόμαστε άλλη μία εμπορική τράπεζα, αλλά ένα πιστωτικό ίδρυμα με σύγχρονο πρόσωπο, δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, στην υπηρεσία του λαού. Το ΤΤ να παραμείνει υπό τον απόλυτο έλεγχο του Δημοσίου. Να ακυρωθεί η εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Μαχητική κινητοποίηση σπουδαστών

Δυναμικό, μαχητικό και από τα μαζικότερα που έχουν πραγματοποιηθεί ήταν το χτεσινό συλλαλητήριο των σπουδαστικών συλλόγων ΣΔΟ και ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Ψαχνών στην πόλη της Χαλκίδας. Οι σπουδαστές διαδήλωσαν για πραγματική δημόσια και δωρεάν παιδεία, χρηματοδότηση στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού, Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, άμεση κατάργηση του νόμου για την ανωτατοποίηση, αλλά διεκδίκησαν και άμεση λύση στα χρονίζοντα προβλήματα του ΤΕΙ, πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, εξοπλισμό των εργαστηρίων και επέκτασή τους, δωρεάν διανομή συγγραμμάτων στην αρχή του εξαμήνου, ανέγερση νέου κτιρίου, σίτιση και στέγαση δωρεάν για όλους τους σπουδαστές, ανέγερση νέας εστίας.

Στο ΤΕΙ Ψαχνών είναι αυτή τη στιγμή γραμμένοι 9.000 σπουδαστές και τα δωμάτια - κλουβιά είναι για 350 - 400 σπουδαστές. Ενα άλλο δυσβάσταχτο «βάρος» για τους σπουδαστές - παιδιά μεροκαματιάρηδων στη συντριπτική τους πλειοψηφία - είναι το εισιτήριο του υπεραστικού ΚΤΕΛ, που αναλογεί σε δυο ευρώ, περίπου για μια μετακίνηση.

Η δυναμική συγκέντρωση των σπουδαστών έγινε έξω από το Εργατικό Κέντρο, απ όπου ξεκίνησε και η πορεία με πρώτη «στάση» στο δρόμο έξω απ' το σταθμό του ΚΤΕΛ όπου έγινε αποκλεισμός του και κατάληψη του κτιρίου. Η αντιπροσωπεία των σπουδαστών που συναντήθηκε με τη διοίκηση, γρήγορα διαπίστωσε ότι το αίτημα που είχαν θέσει για μείωση του εισιτηρίου κατά 50% είχε ξεχαστεί και δεν υπήρχε διάθεση να συζητηθεί, γι' αυτό συνέχισαν τον αποκλεισμό. Η διοίκηση του ΚΤΕΛ που κατά τα άλλα απαιτεί χρήματα από τον κρατικό κορβανά και δεν αποδίδει τα «δανεικά κι αγύριστα», κάλεσε τον εισαγγελέα για την «επιβολή» της τάξης ο οποίος έκανε μόνο συστάσεις.

Η συνέχεια δόθηκε πάλι στο δρόμο, ακόμα πιο μαζικά και με κατεύθυνση το κτίριο της Νομαρχίας, με κυρίαρχα τα συνθήματα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», «Θέλουμε εργαστήρια, καθηγητές, βιβλία και όχι διαβατήρια για την ανεργία», «Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, μόρφωση, ειδίκευση για όλους μας δουλιά».

Αντί για το νομάρχη, όμως, οι σπουδαστές συνάντησαν στην πόρτα της Νομαρχίας τις δυνάμεις καταστολής, που είχαν κληθεί για προστασία από τον «εχθρό - σπουδαστή - λαό».

Το νέο «ραντεβού» των σπουδαστών είναι με νέα κινητοποίηση, αυτή τη φορά μέσα στο ΤΕΙ, παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρό του.


Απαράδεκτες συνθήκες σε φυλακές και κρατητήρια

Σωρεία παραβάσεων διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων, που καταγγέλλει συγκεκριμένες περιπτώσεις κακοποίησης κρατουμένων

Με βαθμό κάτω από τη βάση βαθμολόγησε τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων σε ό,τι αφορά τις συνθήκες κράτησης σε σωφρονιστικά καταστήματα, αστυνομικά τμήματα και κέντρα μεταγωγών που επισκέφτηκε, καθώς διαπίστωσε κακοποιήσεις κρατουμένων και σωρεία παραβάσεων για τους ανθρώπους που για διάφορους λόγους στερούνται την προσωπική τους ελευθερία.

Στην Ελλάδα του 2002 σημειώνονται κρούσματα κακοποίησης των κρατουμένων. Η κακοποίηση συνίσταται κυρίως σε «κλοτσιές και χτυπήματα με τα χέρια, με γροθιές, με κλομπ ή διάφορα άλλα αντικείμενα κατά τη διάρκεια της ανάκρισης». Καταγγελίες για τέτοια κρούσματα είχαμε στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων (όπου αστυνομικοί είχαν χτυπήσει σε διάφορα σημεία του σώματός του κρατούμενο στη διάρκεια σύλληψης και ανάκρισης στο κτίριο της Αστυνομίας), στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηγουμενίτσας, στο Λιμενικό Τμήμα Πειραιά (όπου ο κρατούμενος χτυπήθηκε με κλοτσιές στην πλάτη και σκόπιμα καθυστέρησαν την εξέτασή του από γιατρό).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αρκετές περιπτώσεις συνάντησε κελιά αστυνομικών τμημάτων σε πολύ κακή κατάσταση. Ενδεικτικά αναφέρεται το Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης, στο οποίο τρία άτομα κρατούνταν σ' ένα κελί 3,6 τετραγωνικών μέτρων και τέσσερα άτομα σε κελί 6,8 τετραγωνικών μέτρων. Στην Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη, αφού εννιά άτομα κρατούνταν σε 10 τετραγωνικά μέτρα!

Ιδιαίτερα σκληρές είναι οι συνθήκες κράτησης για τους μετανάστες κρατούμενους, που συνοδεύονται με ταπεινωτική μεταχείριση. Στις περισσότερες φορές τα κελιά που κρατούνται είναι πολύ μικρά, στερούνται παντελώς επίπλωσης και συνθηκών υγιεινής.

Εχουν γίνει καταγγελίες ότι σε ορισμένα καταστήματα κράτησης της Αστυνομίας δε δινόταν ακόμη και τροφή στους κρατούμενους, εκτός αν μπορούσαν να την πληρώσουν οι ίδιοι. Μάλιστα, ορισμένοι κρατούμενοι πλήρωσαν και για το φαγητό των συγκρατούμενών τους που δεν είχαν καθόλου πόρους.

Υπήρξαν περιπτώσεις όπου στους κρατούμενους δεν επιτράπηκε καμιά επαφή με τους δικηγόρους τους πριν κάνουν μια πρώτη δήλωση (απολογία).

Συνεχίζεται όμως και το πρόβλημα της υπερπλήρωσης των φυλακών. Σε παλαιότερη επίσκεψη στις φυλακές Κορυδαλλού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ποσοστό πληρότητας 170%, (σε 3.900 θέσεις υπήρχαν 6.700 κρατούμενοι). Ιδιο όμως είναι το πρόβλημα και το 2001. Παρότι οι θέσεις έγιναν 5.000 θέσεις, οι κρατούμενοι είναι 8.500, δηλαδή ποσοστό πληρότητας 170%.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ορισμένες φυλακές (Αλικαρνασσού και Κορυδαλλού) σταμάτησαν τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, μόλις διακόπηκε η χρηματοδότησή τους, ενώ σε άλλες φυλακές δεν επιτρεπόταν στους βαρυποινίτες να εργαστούν.

Τέλος, γίνονται παρατηρήσεις για διακίνηση ναρκωτικών μέσα στις φυλακές και για ελλιπείς συνθήκες υγιεινής.

Π. ΦΑΛΗΡΟ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το τραμ

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στα «εγκληματικά» - όπως τα χαρακτηρίζουν φορείς και δημοτικές κινήσεις - σχέδια της «Τραμ ΑΕ», θα πραγματοποιήσουν οι κάτοικοι του Π. Φαλήρου, την Κυριακή 24 Νοέμβρη στις 11.30 π.μ.

Σε κοινή τους ανακοίνωση η «Νέα Δύναμη για το Φάληρο», η «Δημοτική Προοδευτική Κίνηση» και η «Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της παραλίας Σαρωνικού» σημειώνουν ότι: «η "Τραμ ΑΕ" επιμένει να κόψει τα πεζοδρόμια της λεωφ. Ποσειδώνος μπροστά στα σπίτια, αδιαφορώντας αν το πεζοδρόμιο πλάτους περίπου ενός μέτρου, που απομένει σε μία λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας, δεν παρέχει καμία ασφάλεια στους πεζούς». «Ηδη, συμπληρώνουν, στο Π. φάληρο έχουμε 14 νεκρούς το χρόνο από τροχαία».

Επιπλέον, τονίζεται στην ανακοίνωση ότι «τα ΜΑΤ απαγορεύουν τη διέλευση των πεζών από τα πεζοδρόμια, χωρίς να έχει κατασκευαστεί προσωρινό πεζοδρόμιο, όπως απαιτείται από το νόμο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ