ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ- ΕΜΠΟΡΟΙ
Πανελλαδική κινητοποίηση στις 3 Δεκέμβρη

Η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά πως ο προϋπολογισμός του 2003 αναδιανέμει τα εισοδήματα εις βάρος των ασθενέστερων τάξεων

«Ο προϋπολογισμός του 2003 κινείται στην ίδια πεπατημένη της αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος σε βάρος των ασθενέστερων τάξεων», παρατηρεί η ΓΣΕΒΕΕ, η οποία στο επόμενο διάστημα προχωρεί σε κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στα νέα φορολογικά βάρη που επιβάλλει η κυβέρνηση. Η πανελλαδική κινητοποίηση των επαγγελματιών, βιοτεχνών και μικρεμπόρων θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Δεκέμβρη. Στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 7.30 έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ στις άλλες περιοχές ο τρόπος των κινητοποιήσεων θα καθοριστεί από τις Ομοσπονδίες και τους κατά τόπους συλλόγους.

Ειδικά για τον προϋπολογισμό, η η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει τα ακόλουθα:

  • Το σύνολο των φόρων αυξάνει κατά 5,4%.
  • Από το σύνολο της φορολογίας σημειώνεται νέα επιδείνωση της σχέσης έμμεσων - άμεσων φόρων, αφού οι πρώτοι αυξάνονται ταχύτερα. Ετσι διαμορφώνεται μεταξύ τους η αρνητική σχέση 58,7% προς 41,3%.
  • Από τη Φορολογία Προηγούμενων Ετών (ΠΟΕ) παρατηρούμε μία υπέρογκη αύξηση πραγματοποιήσεων του 2002 κατά 62,5%(!) έναντι του 2001 και κατά 36,8% έναντι των προβλέψεων του προϋπολογισμού του προϋπολογισμού το 2002. Αυτό επιβεβαιώνει τη μεγάλη φοροεισπρακτική πρακτική, που εξαπολύθηκε κατά των ΜΜΕ, οι οποίοι υποχρεώθηκαν εκβιαστικά να ελεγχθούν και να κλείσουν εκκρεμείς υποθέσεις παρελθόντων ετών. Οι φόροι αυτοί θα είναι επιπλέον αυξημένοι κατά 8,1% το 2003, αλλά υπάρχει έντονη επιφύλαξη ότι ακολουθώντας την ίδια φορομπηχτική πρακτική η κυβέρνηση, στο τέλος αυτό το ποσοστό θα είναι πολύ μεγαλύτερο.
  • Οσον αφορά στις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, σημειώνουμε ότι ενώ εγγράφεται ένα ποσόν 151 εκατομμυρίων ευρώ για το ΤΕΒΕ (αύξηση 4,1%) πρακτικά αυτό είναι μία ονομαστική - λογιστική εγγραφή στον προϋπολογισμό, δεδομένου ότι το Δημόσιο δεν εξοφλεί συσσωρευμένες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ - ΤΕΒΕ 416 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Η εμφάνιση των πραγματικών χρεών της κεντρικής κυβέρνησης (118,2 του ΑΕΠ το 2002) μετά την παρέμβαση της EUROSTAT και συνακόλουθα τα εμφανιζόμενα ελλείμματα και ο νέος δανεισμός αποσταθεροποιούν την εικόνα μειωμένου δημοσίου χρέους που καλλιεργεί η κυβέρνηση και φανερώνουν τα βάρη που επωμίζονται οι κυβερνώντες.
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ψήφο στους αγωνιστές!

Ανακοίνωση - κάλεσμα της «Αγωνιστικής Δημοκρατικής Κίνησης Εμπόρων»

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα και αύριο οι έμποροι της Καρδίτσας για την εκλογή της νέας διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου. Στις εκλογές οι έμποροι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο ψηφοδέλτια. Το ένα είναι των δυνάμεων που, από κοινού, στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ και είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Και το άλλο είναι το ψηφοδέλτιο των αγωνιστικών δυνάμεων, η «Αγωνιστική Δημοκρατική Κίνηση Εμπόρων», που αντιπαλεύουν συνέχεια και με συνέπεια αυτή την πολιτική, κόντρα στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου και με γνώμονα τα συμφέροντα των μικρών και μεσαίων εμπόρων.

Η «Αγωνιστική Δημοκρατική Κίνηση Εμπόρων», στην εκλογική διακήρυξη που εξέδωσε καλώντας τον εμπορικό κόσμο της Καρδίτσας να υπερψηφίσει το ψηφοδέλτιό της, επισημαίνει ότι «η πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης, καθοδηγούμενη και συνοδοιπορούμενη με τις αποφάσεις της φίλα πολιτικά προσκείμενης ηγεσίας του τριτοβάθμιου οργάνου μας, της ΕΣΕΕ, οδήγησε τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας σε αδιέξοδο. Απείχε, παντελώς, από κοινωνικούς αγώνες και δράσεις της πλειοψηφίας των Καρδιτσιωτών. Και όσες φορές συμμετείχε, σύρθηκε στη συμμετοχή κατόπιν απαίτησης του εμπορικού κόσμου για τη διαφύλαξη των κεκτημένων του». Και τονίζει ότι οι εκλογές γίνονται σε μια περίοδο «στην οποία οι οικονομικά ισχυροί, στο όνομα της μεγιστοποίησης τους κέρδους, σαρώνουν ό,τι με πολύχρονους αγώνες και θυσίες κατακτήθηκε. Μία περίοδο, που ο τζίρος των εμπόρων συνεχώς συρρικνώνεται λόγω του συνεχιζόμενου προβλήματος της μείωσης του πραγματικού εισοδήματος αγροτών και εργαζομένων».

Κλειστά τα πρατήρια τη Δευτέρα

Σε 24ωρο κλείσιμο των πρατηρίων προχωρούν την ερχόμενη Δευτέρα 25 του Νοέμβρη οι βενζινοπώλες όλης της χώρας, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να υποχρεώσει τους βενζινοπώλες να κόβουν αποδείξεις για την πώληση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Η απόφαση πάρθηκε κατά τη διάρκεια συνέλευσης του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας. Το ΔΣ της ΟΒΕ, προσανατολίζεται για την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Οι βενζινοπώλες, δεν έχουν αντίρρηση να βάλουν ταμειακές μηχανές, αν οι δεξαμενές καυσίμων είναι σφραγισμένες από τις εταιρίες εμπορίας, ούτως ώστε να είναι αυτές υπεύθυνες για τον όγκο και την ποιότητα του καυσίμου.

Ανακριβής η μελέτη της ΡΑΕ

Δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής και ακριβής η πρόσφατη μελέτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) η οποία αναφέρει ότι το 2005 θα υπάρχει σημαντικό έλλειμμα σε ηλεκτρική ενέργεια. Η εκτίμηση αυτή ανήκει στον καθηγητή του ΕΜΠ Ε. Διαλυνά, ο οποίος - κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών της ΔΕΗ - σημείωσε ότι η μεθοδολογία που εφαρμόζεται στην εν λόγω μελέτη και ο υπολογισμός των δεικτών αξιοπιστίας είναι αρκετά προσεγγιστικοί, έτσι ώστε τα αποτελέσματα που έχουν βρεθεί να μη διαθέτουν την ακρίβεια που χρειάζεται σε μία μελέτη η οποία αφορά την επάρκεια του ελληνικού συστήματος παραγωγής. Επιπρόσθετα - σημείωσε ο καθηγητής - η δομή της μελέτης δείχνει εμφανώς ότι οι συντάκτες της δε διαθέτουν τη γνώση και την εμπειρία που χρειάζονται για την εκπόνηση των αναλύσεων που αφορούν την αξιοπιστία λειτουργίας των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας..

Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών της ΔΕΗ κ. Τσαρούχας, ανέφερε ότι υπάρχουν στοιχεία για το ενεργειακό έλλειμμα του 2005, ωστόσο, αρνήθηκε να τα καταθέσει, σημειώνοντας ότι προτιμά έναν πιο... επίσημο τρόπο. Κατά τα λοιπά, ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών, εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο της ΡΑΕ Π. Κάπρο, ο οποίος «προσπαθεί να τρομοκρατήσει την κοινή γνώμη», ενώ τίθεται αντίθετος (Σύλλογος) στη δεύτερη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, λόγω της αρνητικής χρηματιστηριακής συγκυρίας, αλλά και της χαμηλής αποτίμησης της Επιχείρησης.

Νέο δελτίο τιμών στα φάρμακα

Νέο δελτίο τιμών στα φάρμακα - σύμφωνα με πληροφορίες - θα εκδώσει το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο προβλέπει αυξήσεις του ύψους 10 - 12% σε περίπου 15 ευρείας κατανάλωσης, όπως ορούς, εμβόλια, σκευάσματα για διαβητικούς κ.ά. Στο νέο δελτίο τιμών θα περιλαμβάνονται και 209 νέα φάρμακα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Καταργείται η θεώρηση στοιχείων

Από την 1η Γενάρη του 2003 ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου κατάργησης της υποχρέωσης θεώρησης και διάτρησης των φορολογικών στοιχείων (τιμολόγια, δελτία αποστολής, παραστατικά κλπ.) για όλες τις επιχειρήσεις. Αυτό προβλέπεται σε υπουργική απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Απ. Φωτιάδης σε εφαρμογή διατάξεων του πρόσφατου νόμου 3052/2002. Η υπουργική απόφαση ορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές των νέων ηλεκτρονικών συστημάτων που θα εγκατασταθούν. Μέχρι σήμερα η δυνατότητα να μη θεωρούν τα φορολογικά στοιχεία υπήρχε μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 1 δισ. δρχ. το χρόνο, κάτι που, βέβαια, δεν έχει να κάνει με την εκτεταμένη φορολογική διαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ