ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
Σε αναμονή των εξελίξεων

Εν αναμονή της συνάντησης που αναμένεται να έχουν στο τέλος της βδομάδας στην Ευρώπη ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο ειδικός σύμβουλός του για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, βρίσκεται η ελληνοκυπριακή πλευρά, η μόνη ως σήμερα που έχει δώσει το πράσινο φως για την έναρξη διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο ΓΓ του ΟΗΕ μπροστά στην τουρκική αναβλητικότητα ζήτησε από τον Αλβαρο ντε Σότο να τον συναντήσει αυτή τη βδομάδα σε ευρωπαϊκή χώρα, προκειμένου να μελετήσουν την κατάσταση και να εξετάσουν πώς θα προχωρήσει η διαδικασία.

Σε δήλωσή του ο Κόφι Ανάν ανέφερε ότι το σχέδιό του προβλέπει χρονοδιάγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει στα μέρη να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και ότι αυτό προϋποθέτει επίλυση των βασικών θεμάτων πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Επισημαίνεται ακόμα ότι το χρονοδιάγραμμα είναι μέρος του σχεδίου.

Ο Γενικός Γραμματέας αποδοκίμασε την τουρκική αναβλητικότητα με δήλωση του εκπροσώπου του, ενώ εξέφρασε ανησυχία για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην έναρξη συνομιλιών με βάση το σχέδιό του, λόγω της ασθένειας του Ραούφ Ντενκτάς.

Αντιδράσεις από ΔΗΚΟ - Νέους Ορίζοντες

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης επί του σχεδίου Ανάν, αν και όπως συμπλήρωσε «έχουμε ιστορικό χρέος να διαπραγματευτούμε».

Ο Τ. Παπαδόπουλος υπέδειξε ότι αν επέλθει συμφωνία επί των βασικών αρχών του σχεδίου μέχρι την Κοπεγχάγη, αυτό θα σημαίνει λύση του Κυπριακού. Αν συμβεί αυτό, είπε, τότε ο ίδιος δε θα διεκδικήσει την προεδρία.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δεσμεύτηκε να συνεχίσει διεκδικητικά τις συνομιλίες, ώστε η λύση να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά, υπέδειξε, ο απερχόμενος Πρόεδρος δεν μπορεί να δεσμεύσει εσαεί τις επερχόμενες γενιές.

Σημείωσε δε, ότι ανάλογες δηλώσεις έκανε ο Πρόεδρος Κληρίδης, όταν διεκδικούσε την Προεδρία από τον Γιώργο Βασιλείου.

Εκφράζοντας διαφωνία με τη θέση να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να μείνουμε όπως είμαστε, ο Τάσος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτό θα είναι η αρχή νέων περιπετειών για την Κύπρο. Τόνισε δε, ότι δεν τίθεται θέμα διλήμματος μη ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης αν δε λυθεί το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι κανένας αξιωματούχος στην Ευρωπαϊκή Ενωση δε θέτει τέτοιο θέμα ενώ επέκρινε όσους διαδίδουν τέτοια σενάρια.

Οι Νέοι Ορίζοντες, που απορρίπτουν το σχέδιο Ανάν ως βάση για συνομιλίες, με ανακοίνωσή τους τονίζουν την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις Ευρωπαίων επισήμων για το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Σύμφωνα με τους Νέους Ορίζοντες, ορισμένοι στην Κύπρο εξακολουθούν να κινδυνολογούν και να θέτουν διλήμματα, ότι με την απόρριψη του σχεδίου Ανάν η ένταξη δε θα προχωρήσει, την ίδια ώρα που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της Κύπρου δε συνδέεται με προηγούμενη λύση.

Με τις τοποθετήσεις τους αυτές, προστίθεται στην ανακοίνωση, αντιφάσκουν με δηλώσεις που οι ίδιοι έκαναν πριν την κατάθεση του σχεδίου.

Οι Νέοι Ορίζοντες αναφέρουν επίσης ότι οι ίδιοι κύκλοι προσπερνούν και άλλες δηλώσεις Ευρωπαίων επισήμων, ότι το σχέδιο Ανάν είναι ισορροπημένο για τις δύο πλευρές και επιμένουν να παραπλανούν, κατά την έκφρασή τους, τους πολίτες ότι είναι δυνατόν να βελτιωθεί υπέρ μας μέσα σε δεκαπέντε μέρες. Οι κύκλοι αυτοί, τονίζεται στην ανακοίνωση, χρησιμοποιούν κάθε μέσο παραπληροφόρησης προκειμένου να εξασφαλίσουν αποδοχή του απαράδεκτου, όπως το χαρακτηρίζουν, σχεδίου Ανάν.

Να αναφέρουμε εδώ ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου θα συζητήσει το σχέδιο Ανάν. Σε δηλώσεις μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου χτες ο υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε το σώμα για το σχέδιο Ανάν και πρόσθεσε πως θα οριστεί ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για να συζητηθεί σε βάθος το θέμα και να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων.

Το ΔΗΣΥ

Την κοινή διαπίστωση ότι το σχέδιο Ανάν μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση, εξέφρασαν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Γενικός Γραμματέας του τουρκοκυπριακού κόμματος «Ενωμένη Κύπρος» Ιζέτ Ιζτζάν, έπειτα από τη χτεσινή τους συνάντηση.


Ποικίλλουν οι αντιδράσεις Τούρκων και Τουρκοκυπρίων

Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερόγλου, πρωθυπουργού του ψευδοκράτους, ανακοίνωσε χτες ότι δεν αποδέχεται το «σχέδιο Ανάν» ως βάση διαπραγμάτευσης, υποστηρίζει ωστόσο τη συνέχιση των απευθείας συνομιλιών. Ο Ερόγλου ανέφερε ότι το περιεχόμενο του σχεδίου απέχει πολύ από τις θέσεις του ψευδοκράτους, ότι στο πλαίσιο μιας συμφωνίας πρέπει να περιληφθούν ορισμένα βασικά σημεία, όπως είναι η αναγνώριση της κυριαρχίας και πολιτικής ισότητας της τουρκοκυπριακής πλευράς, η συνέχιση της διζωνικότητας και η ενεργός εγγύηση της Τουρκίας.

Ο Ερόγλου χαρακτήρισε επίσης λανθασμένη την υποβολή χάρτη, λέγοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί λύση στα θέματα περιουσίας, μέσω συνολικής ανταλλαγής περιουσιών και αποζημιώσεων.

Αλλωστε, ο Ε. Ολγκιούν, σύμβουλος του Ρ. Ντενκτάς, αντέδρασε με έκπληξη στην απάντηση του Κόφι Ανάν μέσω του εκπροσώπου του, 45 λεπτά μετά τη λήψη της επιστολής Ντενκτάς, στην οποία ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι δεν είναι έτοιμος να δώσει απάντηση κατά πόσο αποδέχεται το σχέδιο ως βάση για διαπραγματεύσεις.

Σε δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Εργκούν Ολγκιούν είπε πως θα πρέπει να δοθεί και στον Ραούφ Ντενκτάς η ευκαιρία να διαβουλευτεί με τις νέες τουρκικές αρχές, όπως είχε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος διαβουλεύτηκε με την ελληνική κυβέρνηση.

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει, επίσης, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, πως η αντίδραση αυτή του Γενικού Γραμματέα οφείλεται στο ότι θεωρεί εμπαιγμό τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με βάση τις συνομιλίες που είχε στα τέλη της περασμένης βδομάδας ο Αλβαρο Ντε Σότο και οι συνεργάτες του με το σύμβουλο του Ραούφ Ντενκτάς, Εργκούν Ολγκιούν, η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε υποσχεθεί να δώσει την προκαταρκτική της απάντηση μέχρι σήμερα ή αύριο.

Ομως - σύμφωνα πάντα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων - μετά τις δηλώσεις Ολγκιούν, ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν είναι έτοιμος να απαντήσει, ο Γενικός Γραμματέας θεωρεί ότι ο Ραούφ Ντενκτάς απλώς ροκανίζει το χρόνο.

Συστάσεις Ετσεβίτ

Στην Τουρκία ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, κάνει συστάσεις στο διάδοχό του, Αμπντουλάχ Γκιούλ, «να προσέξει ιδιαίτερα τις παγίδες που περιέχονται στο σχέδιο Ανάν».

Ο Ετσεβίτ - σύμφωνα με την εφημερίδα ΜΙΛΙΕΤ και τον αρθρογράφο Φ. Μπιλά, που είναι γνωστός για τις στενές σχέσεις του με τον Ετσεβίτ - είπε ακόμα στο διάδοχό του ότι «δεν πρέπει να παραχωρηθεί με κανέναν τρόπο το ακρωτήριο της Καρπασίας», γιατί η «στρατηγική του σημασία θα αυξηθεί μετά τη λειτουργία του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τζεϊχάν».

Ο Ετσεβίτ επανέλαβε ότι «οποιοσδήποτε χάρτης με τον οποίο παραχωρείται η Καρπασία στους Ελληνοκυπρίους είναι απαράδεκτος». Απαράδεκτα για την τουρκική πλευρά είναι και τα σημεία των προτάσεων Ανάν που προβλέπουν τη μετακίνηση 50-60.000 Τούρκων εποίκων και την επανεγκατάσταση Ελληνοκυπρίων στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Ο Μπ. Ετσεβίτ προειδοποίησε το διάδοχό του ότι σε «περίπτωση κατά την οποία το σχέδιο γίνει δεκτό, θα τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια της "ΤΔΒΚ" και της Τουρκίας και θα αφανιστούν με τον καιρό οι Τουρκοκύπριοι από το νησί».

Σε ό,τι δε αφορά στη στάση της νέας κυβέρνησης στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γιανκίς, υπαινίχθηκε την αλλαγή της πολιτικής που μέχρι σήμερα αρνούνταν να συνδέσει το Κυπριακό και το θέμα της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΕΠΑΑ) με την εξασφάλιση ημερομηνίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Ραντικάλ» για το αν έχει ελπίδες ότι η Τουρκία θα εξασφαλίσει μια ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, ο Γ. Γιανκίς είπε: «Εχω ελπίδες, ή πιο σωστά, για να διατηρήσουμε τις ελπίδες μας κάνουμε τα πάντα. Θα μετακινήσουμε κάθε πέτρα, θέλουμε να δοκιμάσουμε τον κάθε τρόπο, θα δοκιμάσουμε κάθε πιθανότητα». Και συνέχισε: «Από κει και πέρα είναι θέμα της ΕΕ».

Συμπλήρωσε επ' αυτού πως θα «πρέπει να εξηγήσουμε με τον καλύτερο τρόπο στην κοινή γνώμη ότι φυσικά και θα πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις για να αρχίσουν οι ελπίδες μας να γίνονται πραγματικότητα. Μπορούν να γίνουν παραχωρήσεις εφόσον εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας μας. Αυτό θα μπορούσε να γίνει και στο Κυπριακό και στην πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στο θέμα της ΚΕΠΑΑ».

«Διότι - κατέληξε - αν χρειάζεται συμβιβασμός για την εξυπηρέτηση του συμφέροντος, ενδεχομένως να χρειαστούν αμοιβαίες υποχωρήσεις από τις πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ