ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Νέα μέλη, νέα όπλα, νέες απειλές
  • Στο ζυγό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου άλλες επτά χώρες. Στρατιωτικό σώμα ταχείας επέμβασης
  • Νέα κούρσα εξοπλισμών

ΠΡΑΓΑ (του ανταποκριτή μας ΔΑΝΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ).--

Το ΝΑΤΟ, ένας μηχανισμός παραγωγής τρομοκρατίας εναντίον κάθε φωνής, κράτους ή λαού, που αντιτίθεται στη δικτατορία της Νέας Τάξης, έγινε στην Πράγα μεγαλύτερος και ισχυρότερος.

Στην αμερικανοκρατούμενη πρωτεύουσα της Τσεχίας, στη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αποφασίστηκε χτες:

-- Η ένταξη, ως το 2004, επτά νέων κρατών.

-- Η εντατική προετοιμασία των κρατών - μελών για την επίθεση εναντίον του Ιράκ.

-- Η δημιουργία μιας νέας δύναμης ταχείας επέμβασης για τις ανάγκες της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας».

-- Η θεαματική αύξηση των εξοπλισμών και η προσαρμογή τους στα «σύγχρονα» δεδομένα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, για ακόμη μια φορά, παρουσιάστηκε στη Σύνοδο έτοιμη να πει: «Ναι σε όλα». Η μοναδική προσδοκία που διατηρούσαν ο πρωθυπουργός και τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας αφορούσε σε μια πιθανή συμφωνία για το θέμα του «ευρωστρατού», ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Συνόδου της ΕΕ των Βρυξελλών. Τελικά, απόφαση για τον «ευρωστρατό» δεν ελήφθη στην Πράγα, προς απογοήτευση των κ.κ. Σημίτη, Παπανδρέου και Παπαντωνίου. Ετσι, η πορεία προς την Κοπεγχάγη, θα είναι ακόμη πιο επώδυνη για την κυβέρνηση.

Χθες το πρωί, σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, οι δεκαεννιά ηγέτες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν την ένταξη επτά νέων κρατών στη Συμμαχία τους. Τα νέα μέλη θα είναι η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Η ένταξή τους θα γίνει το 2004. Είναι προφανές ότι για την ένταξη αυτών των κρατών πρυτανεύει ένας πολιτικός λόγος, αφού ούτε η οικονομική, ούτε η στρατιωτική τους ισχύς τις καθιστούν «ελκυστικές». Αυτή η διεύρυνση αποφασίστηκε για να καλυφθεί από την αμερικανονατοϊκή ομπρέλα ένας χώρος, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, για τον οποίο δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Ρωσία. Εξάλλου ολόκληρο το εγχείρημα της διεύρυνσης έχει τη σφραγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Από κει και πέρα, τα νέα κράτη - μέλη θα γίνουν οι καλύτεροι πελάτες των πολεμικών βιομηχανιών, αφού θα κληθούν να αντικαταστήσουν το σύνολο των εξοπλισμών τους με τα νεότερα προϊόντα των αμερικάνικων και των ευρωπαϊκών βιομηχανιών.

Η συγκρότηση μιας νέας ΝΑΤΟικής δύναμης ταχείας επέμβασης αποφασίστηκε το Σεπτέμβριο στις Βρυξέλλες από το Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της Συμμαχίας. Χθες στην Πράγα, οι δεκαεννιά ηγέτες επικύρωσαν την απόφαση. Η νέα δύναμη θα αποτελείται από 21.000 άνδρες θα είναι εξοπλισμένη με όπλα τελευταίας τεχνολογίας και θα αναλαμβάνει αποστολές «εντός και εκτός των συνόρων του ΝΑΤΟ», στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας». Μεταξύ άλλων, το ΝΑΤΟ αποκτά το δικαίωμα να προβαίνει σε «προληπτικά χτυπήματα» για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά και της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής. Αυτό σημαίνει ότι και μια απλή υποψία θα είναι αρκετή για να κινηθεί η δύναμη ταχείας επέμβασης εναντίον μιας χώρας, εναντίον ενός λαού.

Στο θέμα των εξοπλισμών, ένα από τα σημαντικότερα της Συνόδου, οι ΗΠΑ άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις στους Ευρωπαίους συνεταίρους για να αναλάβουν μεγαλύτερο βάρος για την αγορά νέων οπλικών συστημάτων, τα οποία θα είναι προσαρμοσμένα στα «νέα δεδομένα» του ΝΑΤΟ. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον, υπογράμμισε την ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων της Συμμαχίας με αγορά ειδικών μεταγωγικών αεροσκαφών, αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού, ειδικών ραντάρ, συστημάτων εξουδετέρωσης χημικών και βιολογικών όπλων. Πρόκειται για ένα νέο, διευρυμένο κύκλο εξοπλισμών για τον οποίο θα απαιτηθούν τεράστια κονδύλια, με τα οποία θα κινηθούν οι πολεμικές βιομηχανίες. Ετσι αντιμετωπίζεται και η οικονομική ύφεση σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Σήμερα, δεύτερη μέρα της Συνόδου της Πράγας, οι ηγέτες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν και τα άλλα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας για να διακηρύξουν προφανώς τις «καλές τους προθέσεις» απέναντι στη Ρωσία, παρά τις περί του αντιθέτου ενδείξεις, ύστερα από την απόφαση για τη διεύρυνση.


.

Κυβερνητική ψυχρολουσία για τον «ευρωστρατό»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μια ακόμη οδυνηρή διάψευση των προσδοκιών της γνώρισε χτες στην Πράγα η ελληνική κυβέρνηση, αφού η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν κατέληξε σε απόφαση για τον «ευρωστρατό». Λίγες μέρες πριν, οι Ελληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο Χαβιέ Σολάνα, υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, δήλωναν με βεβαιότητα ότι στη Σύνοδο της Πράγας θα επέλθει συμφωνία για τον «ευρωστρατό» στη βάση της απόφασης της Συνόδου της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Το αποτέλεσμα τους διέψευσε πανηγυρικά.

Οι Ελληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέδωσαν την εξέλιξη στις μεθοδεύσεις της τουρκικής πλευράς, η οποία θέλει να εντάξει το θέμα σε ένα μεγάλο «πακέτο» για μια συνολική διαπραγμάτευση, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη, στις 12 Δεκεμβρίου. Στο «πακέτο» αυτό, πέρα από το θέμα του ευρωστρατού, συμπεριλαμβάνονται το «σχέδιο Ανάν», η ένταξη της Κύπρου και η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία. Καθίσταται σαφές ότι ο δρόμος μέχρι την Κοπεγχάγη θα είναι ιδιαίτερα σκληρός για την ελληνική κυβέρνηση, αφού θα υποχρεωθεί να κινηθεί σε τέσσερα μέτωπα με όρους ιδιαίτερα δυσμενείς γι' αυτήν.

Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, υποχρεώθηκε να ομολογήσει χθες τη νέα ψυχρολουσία της κυβέρνησης, η οποία είναι υποχρεωμένη να φύγει από μια ακόμη Σύνοδο Κορυφής, όχι μόνο με άδεια χέρια, αλλά και με σημαντική επιβάρυνση της θέσης. «Δεν είναι θετικό, ότι το ΝΑΤΟ έχασε αυτή την ευκαιρία, να αξιοποιήσει τη συμφωνία στις Βρυξέλλες και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η απροθυμία της τουρκικής πλευράς να δεχτεί την ξεχωριστή διαπραγμάτευση του θέματος του «ευρωστρατού» φάνηκε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για μια κοινή άσκηση Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΝΑΤΟ, το 2003, με αντικείμενο τη διαχείριση κρίσεων. Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, ο Τούρκος πρεσβευτής δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει αντιρρήσεις στον από κοινού σχεδιασμό αυτής της άσκησης, αλλά όσον αφορά στη διεξαγωγή της, διατηρεί επιφυλάξεις...

Μετά την εξέλιξη αυτή, η κυβέρνηση βλέπει ότι οι εκτιμήσεις της για σύντομη λύση στο Κυπριακό στη βάση του «σχεδίου Ανάν», με ταυτόχρονη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και λύση του προβλήματος του «ευρωστρατού», εξαερώθηκαν στην Πράγα.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν πλέον τον προβληματισμό τους, ενόψει της Κοπεγχάγης. Κάποιοι διαβλέπουν ότι μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου τα πράγματα δε θα έχουν αλλάξει και αυτό σημαίνει ότι η Σύνοδος της ΕΕ στην καλύτερη περίπτωση θα καταλήξει σε μια απόφαση για ένταξη της Κύπρου υπό προϋποθέσεις, ή όρους. Η διαφαινόμενη άρνηση της Τουρκίας να ακολουθήσει το «χρονοδιάγραμμα Ανάν» μπορεί να οδηγήσει σε μια απόφαση για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνοδευόμενη από ένα πρωτόκολλο, όπου θα διευκρινίζεται το ειδικό καθεστώς στο νησί και θα περιλαμβάνει πρόνοιες για την περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού. Και αυτή θα είναι μάλλον η καλύτερη περίπτωση για την ελληνική κυβέρνηση.

Για τα θέματα αυτά, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, είχε συναντήσεις χτες και προχτές με πολλούς ηγέτες κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, όπως με τους κ.κ. Μπερλουσκόνι, Μπλερ, Σρέντερ, κ.ά. Συνάντηση είχε και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ, ο οποίος τού ανέφερε ότι λόγω των ειδικών μεταβατικών συνθηκών στη χώρα του, είναι προβληματικό, αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.


Δ.Π.

Εικόνες από την Πράγα

Από τις χτεσινές μαζικές αντιΝΑΤΟικές διαδηλώσεις στους δρόμους της Πράγας
Από τις χτεσινές μαζικές αντιΝΑΤΟικές διαδηλώσεις στους δρόμους της Πράγας
Υπό αμερικανική κατοχή βρίσκεται από την περασμένη Τρίτη η Πράγα. Η έλευση του Αμερικανού Προέδρου, Τζ. Μπους, και των άλλων ηγετών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ για τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας καλύφθηκε με πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει στην Πράγα και στη γύρω περιοχή δική τους αντιπυραυλική «ασπίδα», ενώ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου και μέχρι την αναχώρηση του Τζ. Μπους, αμερικάνικα μαχητικά, τύπου F-16, πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την πόλη.

Είναι σαφές ότι οι αρχιτέκτονες αυτών των μέτρων δεν αποσκοπούν στην ασφάλεια των ηγετών του ΝΑΤΟ, αλλά κυρίως στο να στείλουν κάποια μηνύματα στους «εκτός της αιθούσης». Πριν απ' όλους, στα κράτη εκείνα και στους λαούς που επιμένουν να αρνούνται την «προστασία» της ΝΑΤΟικής συμμορίας. Απευθύνονται και στις χιλιάδες διαδηλωτές που διαδήλωσαν, στην Πράγα, κατά του ΝΑΤΟ και του πολέμου. Ποιοι είναι αυτοί; «Κομμουνιστές και αναρχικοί διαδηλώνουν στην πόλη!», έγραφε στον τίτλο της, την Τετάρτη, η εφημερίδα «Daily», η οποία εκδόθηκε στην Πράγα ειδικά για την προβολή των εργασιών της Συνόδου.

Πανέμορφη όπως πάντα, η Πράγα φαίνεται ότι κατάφερε να επουλώσει τις πληγές της από τις πρόσφατες πλημμύρες, ή να τις κρύψει. Εντύπωση, όμως, προκάλεσε στα μέλη της ελληνικής δημοσιογραφικής αποστολής ότι η γνωστή για τη ζωντάνια της πρωτεύουσα της Τσεχίας ήταν την Τετάρτη περίεργα σιωπηλή. Στη συνέχεια, άρχισαν να έρχονται οι απαντήσεις. Η Πράγα από την περασμένη Δευτέρα έχει κοπεί, κυριολεκτικά, στα δύο. Γύρω από το Συνεδριακό Κέντρο και σε μια μεγάλη ακτίνα, ουσιαστικά, απαγορεύεται η κυκλοφορία. Οποιος κυκλοφορεί μέσα σ' αυτήν την περιοχή, πρέπει να έχει ειδική άδεια... Αστυνομικά αποσπάσματα περιπολούν σε κάθε τετράγωνο και υποβάλλουν σε έρευνα (ακόμη και σωματική) όποιον θεωρήσουν ύποπτο. Ημασταν αυτόπτες μάρτυρες σε τρεις τουλάχιστον τέτοιους ελέγχους, με θύματα άτομα νεαρής ηλικίας, για τα οποία υπήρχαν υπόνοιες ότι θα συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

Οι επίσημες κυβερνητικές αποστολές, όπως και οι δημοσιογραφικές αποστολές κινούνται από το αεροδρόμιο προς τα ξενοδοχεία και το Συνεδριακό Κέντρο, από ειδικές διαδρομές (ουσιαστικά νεκρές ζώνες), για να αποφεύγονται οι «δυσάρεστες συναντήσεις» με τους χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην Πράγα από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η επιχείρηση «εκκένωσης της Πράγας» άρχισε έξι μήνες νωρίτερα. Η τσέχικη κυβέρνηση, υπό το φόβο των διαδηλώσεων και με προφανή σκοπό να επιδείξει την απόλυτη «ΝΑΤΟφροσύνη» της, χρησιμοποίησε όλα τα μέσα. Μεταξύ άλλων, ζήτησε από τις επιχειρήσεις να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδικές άδειες (πέραν των κανονικών) κατά τη διάρκεια της Συνόδου. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τις δημόσιες υπηρεσίες. Σε συνεργασία, μάλιστα, με τουριστικά γραφεία και οργανισμούς, δημιούργησε «ειδικά προγράμματα» για όσους αποφάσιζαν να εγκαταλείψουν την Πράγα αυτό το πενθήμερο. Ετσι, με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές σε ξενοδοχεία, σε γνωστά τουριστικά θέρετρα, πολλοί κάτοικοι της πόλης αποφάσισαν να την εγκαταλείψουν μαζί με τις οικογένειές τους για μια εκδρομή «πληρωμένη από το κράτος», όπως μας έλεγαν.

Λίγες μέρες πριν από την έναρξη της Συνόδου, έγιναν συνελεύσεις γονέων και κηδεμόνων σε όλα τα σχολεία της Πράγας. Σ' αυτές τις συνελεύσεις ανακοινώθηκε ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά. Προειδοποίησαν, όμως, τους γονείς ότι πολλοί μαθητές μπορεί να ...«κάνουν κοπάνα» και να πάνε στις διαδηλώσεις. Ετσι, οι διευθυντές των σχολείων ζήτησαν από τους γονείς των «ζωηρών» μαθητών να τους κρατήσουν καλύτερα στο σπίτι..! Υποσχέθηκαν, μάλιστα, ότι δε θα υπάρξουν συνέπειες...


Δ. Π.

ΡΩΣΙΑ
Ανησυχεί για την επέκτασή του

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ και της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ με επιστολή του προς τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον επικρίνει, γιατί δεν αντέδρασε στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η οποία θα χειροτερεύσει σοβαρά τη στρατιωτικοστρατηγική θέση της Ρωσίας και αποτελεί σοβαρότατη απειλή για την ασφάλειά της. Θεωρεί απαράδεκτο τον ισχυρισμό ότι η συνεργασία με το διευρυμένο ΝΑΤΟ στα πλαίσια της «αντιτρομοκρατικής συμμαχίας» είναι «καλό πράγμα» για τη Ρωσία. «Είναι πασίγνωστο ότι η συντριπτική πλειονότητα των τρομοκρατικών οργανώσεων στον κόσμο (μαζί και στην Τσετσενία) έχουν δημιουργηθεί ή βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ειδικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και άλλων χωρών - μελών του ΝΑΤΟ», αναφέρει ο Ζιουγκάνοφ. Αποκαλεί τις δηλώσεις του Μπους, του Μπλερ και άλλων ηγετών του ΝΑΤΟ περί «νέων φιλικών» σχέσεων με τη Ρωσία «αναπόδεικτες» και σημειώνει ότι «εντείνεται αναμφισβήτητα η πολιτική, οικονομική, πληροφοριακή και στρατιωτική πίεση της Δύσης στη Ρωσία». «Τα έργα τους, ειδικότερα η σταθερή προώθηση των ενόπλων δυνάμεων της Συμμαχίας προς τα σύνορά μας στην Κεντρική Ασία, την Υπερκαυκασία και τη Βαλτική, δείχνουν ότι η δυνατότητα επέμβασης του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας αυξάνει συνεχώς», τονίζει ο Ζιουγκάνοφ. Συγχρόνως, όμως, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι, αν η ρωσική ηγεσία επιδείξει κρατική βούληση, μπορεί να αποτραπεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. «Στην Πράγα θα γίνει μόνο η πρόταση σε ομάδα χωρών να ενταχθούν στη Συμμαχία. Μετά η απόφαση αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και των υποψήφιων χωρών. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειαστεί να γίνουν δημοψηφίσματα. Ολα αυτά θα απαιτήσουν τουλάχιστον ενάμιση χρόνο. Η Ρωσία διαθέτει σημαντικούς οικονομικούς, πολιτικούς και άλλους μοχλούς, ώστε να προτρέψει τους ηγέτες των υποψήφιων χωρών να ξανασκεφτούν σοβαρά για τις συνέπειες ένταξής τους στο ΝΑΤΟ», υπογραμμίζει. Ο Ζιουγκάνοφ θεωρεί ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ σημαίνει την εμφάνιση της πιο σοβαρής στρατιωτικής απειλής για τη Ρωσία μετά την επίθεση της φασιστικής Γερμανίας κατά της ΕΣΣΔ. Να προσποιείται κανείς ότι δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας από την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς σημαίνει εγκληματική περιφρόνηση των εθνικών συμφερόντων της χώρας. Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ σημειώνει ότι «μοιάζουν πολύ τα σενάρια τις χιτλερικής εισβολής και της ετοιμαζόμενης επέκτασης του ΝΑΤΟ» και ότι ο Πρόεδρος Πούτιν έχει χρέος να ενημερώσει πλήρως τους ανησυχούντες πολίτες της Ρωσίας για το τι σκοπεύει να κάνει για την προάσπιση της χώρας από την απειλή που πλησιάζει: «Δεν πρέπει να επαναληφθεί ο Ιούνης του 1941».

Αναψε «πράσινο» για επιθέσεις κατά των λαών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σχετικά με τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Πράγα:

«Η σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Πράγα, όπως σαφέστατα προκύπτει και από τις δηλώσεις του Κ. Σημίτη, αποφάσισε την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και έδωσε το πράσινο φως στη συμμαχία ΕΕ - ΝΑΤΟ για απροκάλυπτες επιθέσεις τους κατά των λαών. Πρόκειται για μια πολύ αρνητική εξέλιξη, που δημιουργεί επιπρόσθετους κινδύνους για το μέλλον, μετά και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με νέες χώρες.

Η επίκληση των κινδύνων από την τρομοκρατία, που δήθεν επιβάλλουν μεγαλύτερη ενίσχυση των δομών και των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αποτελεί πρόσχημα του ιμπεριαλισμού. Κίνδυνος γι' αυτόν είναι οι λαοί και αυτούς θεωρεί τρομοκράτες. Ο υπ' αριθμόν ένα τρομοκράτης είναι το ΝΑΤΟ με τους μηχανισμούς του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ