ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Και σεισμός και πρωθυπουργός...

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ο κύβος ερρίφθη και η νέα Εθνοσυνέλευση έδωσε το πρωθυπουργικό χρίσμα στον Μιρ Ζαφαρουλάχ χαν Τζαμάλι, έναν πολιτικό χαρακτηριζόμενο μετριοπαθή μεν, αλλά πιστό του Προέδρου Περβέζ Μουσάραφ.

Ο Τζαμάλι, 58 χρόνων, υποψήφιος της Πακιστανικής Μουσουλμανικής Λίγκας Κουέντ ε Αζαμ (PML-Q), του μεγαλύτερου κόμματος της Εθνοσυνέλευσης, συγκέντρωσε 172 ψήφους σε σύνολο 329, ενώ δεύτερος με 86 ψήφους ήρθε ο υποψήφιος του κόμματος συνασπισμού Μουταχίντα Μάζλις ε Αμαλα (ΜΜΑ), Μαουλάνα Φαζλούρ Ρεχμάν. Η εκλογή επιτεύχτηκε με την αποσκίρτηση και στήριξη 7 βουλευτών του κόμματος της Μπεναζίρ Μπούτο, ενώ ο νέος πρωθυπουργός μετά την εκλογή του διαβεβαίωσε το Σώμα της Εθνοσυνέλευσης ότι η κυβέρνησή του θα συνεννοείται με την αντιπολίτευση για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της εκλογής πρωθυπουργού από τη νέα Εθνοσυνέλευση, ο Πρόεδρος και στρατηγός, Περβέζ Μουσάραφ, ανακοίνωσε, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ότι θα μεταβιβάσει εντός δύο ή τριών ημερών την εξουσία, διευκρίνισε δε ότι θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο «για την προστασία και τον εκσυγχρονισμό του Πακιστάν». Ο Μουσάραφ, που είναι επίσης και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Πακιστάν, διατηρεί το δικαίωμα - έπειτα από τις πρόσφατες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις - να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση σχεδόν κατά βούληση και η εξουσία να περάσει στα χέρια ενός συμβουλίου εθνικής ασφαλείας.

Στο μεταξύ, είκοσι νεκροί και άγνωστος αριθμός τραυματιών είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός δύο ισχυρών σεισμικών δονήσεων, που έπληξαν τις ορεινές απομακρυσμένες περιοχές του Βόρειου Πακιστάν, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων APP μετέδωσε ότι οι δονήσεις είχαν μέγεθος 5,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκαν στις 02.30, τοπική ώρα, στην περιοχή Γκιλγκίτ, 400 χιλιόμετρα βορείως του Ισλαμαμπάντ, ενώ όλοι κοιμούνταν. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αξιωματούχου του υπουργείου του Κασμίρ, Τζεναχίρ Χαν, ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.

ΓΑΛΛΙΑ
Αγροτικές κινητοποιήσεις

Διαμαρτυρία έξω από αποθήκη τροφίμων μεγάλου καταστήματος

Associated Press

Διαμαρτυρία έξω από αποθήκη τροφίμων μεγάλου καταστήματος
ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε αποκλεισμό των μεγαλύτερων κέντρων εφοδιασμού και διανομής προϊόντων διατροφής προχώρησαν 10.000 αγρότες, σε όλη τη Γαλλία, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα τεράστια κέρδη, που αποκομίζουν σε βάρος τους οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Οπως δηλώνουν εκπρόσωποι της Εθνικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνδικάτων (FNSEA), που οργάνωσε την κινητοποίηση, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των τιμών που οι μεγαλέμποροι αγοράζουν τα αγροτικά προϊόντα και των τιμών μεταπώλησής τους στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα να καρπώνονται τεράστια κέρδη οι μεγαλέμποροι, ενώ οι παραγωγοί με δυσκολία να εξασφαλίζουν τα προς το ζην.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη το βράδυ, με αποκλεισμούς αποθηκών στη Νορμανδία, στη Βρετάνη, στη Βουργουνδία και στις περιοχές της ΝΑ και ΝΔ Γαλλίας, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκαν και συμπλοκές μεταξύ αγροτών και εργαζομένων σε αποθήκη, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε μέλος του σωματείου «Νέοι Αγρότες».

Ο πρόεδρος της FNSEA, Ζ. Μ. Λεματαγιέρ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία, ζητώντας να εφαρμοστεί υπάρχων νόμος, που προβλέπει κυρώσεις σε περίπτωση αισχροκέρδειας, όπως αυτή, καθώς και να οριστούν ελάχιστες τιμές, στις οποίες θα μπορούν να αγοράζουν τα μεγάλα καταστήματα τα προϊόντα τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν οι αγρότες αξιοπρεπέστερα εισοδήματα. Ο αποκλεισμός, σύμφωνα με τη FNSEA, είναι αορίστου χρόνου, μέχρι να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους, γεγονός που αναμένεται, αν συνεχιστεί, να προκαλέσει μεγάλες ελλείψεις αγροτικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ.

Η κινητοποίηση αυτή είναι το δεύτερο αγκάθι, που πρέπει να αντιμετωπίσει η «νεαρή» γαλλική κυβέρνηση, δεδομένων και των απειλών των οδηγών φορτηγών, να κλείσουν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, μετά και τις συνομιλίες της περασμένης Παρασκευής.

«Η σφαγή της Μαζάρ»

Ενα ανατριχιαστικό ντοκουμέντο από τη σφαγή χιλιάδων αιχμαλώτων Ταλιμπάν από στρατιώτες της «Βόρειας Συμμαχίας», υπό την καθοδήγηση των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων, παρουσίασε την περασμένη Τρίτη, 19 του Νοέμβρη, σε εκδήλωση της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Αριστεράς, στο Στρασβούργο, ο Ιρλανδός σκηνοθέτης Τζέιμι Ντόραν.

Το ντοκιμαντέρ, που έχει τίτλο «Σφαγή στη Μαζάρ», αποκαλύπτει με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο που δολοφονήθηκαν περίπου 7.500 αιχμάλωτοι Ταλιμπάν, οι οποίοι παραδόθηκαν στα στρατεύματα της «Βόρειας Συμμαχίας» στην Κοντούζ. Ομαδικοί τάφοι, υπολείμματα κορμιών, ματωμένα ρούχα, μαρτυρίες ανθρώπων που είδαν κοντέινερ να στάζουν αίμα, είναι μερικά από τα οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν το μέγεθος της αγριότητας της «Βόρειας Συμμαχίας» και των Αμερικανών.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, περίπου 8.000 Ταλιμπάν παραδόθηκαν στην Κοντούζ σε στρατεύματα της «Β. Συμμαχίας». Οι αιχμάλωτοι στοιβάχτηκαν σε 25 κοντέινερ με κατεύθυνση τις φυλακές. Το κάθε κοντέινερ είχε από 200 έως 300 ανθρώπους. Οι κραυγές, που ζητούσαν λίγο αέρα, προκάλεσαν τους πυροβολισμούς των στρατιωτών της «Β. Συμμαχίας» προς τα κοντέινερ. Οι σφαίρες σκότωναν και πλημμύριζαν αίμα τα κοντέινερ. Ετσι, νεκροί, πληγωμένοι και ζωντανοί αιχμάλωτοι ταξίδευαν για πολλά χιλιόμετρα. Κατά τον ανεφοδιασμό τους τα φορτηγά με τα κοντέινερ, που έσταζαν αίμα και μύριζαν πτώματα, δεν πέρασαν απαρατήρητα από τον υπάλληλο βενζινάδικου. Στο ντοκιμαντέρ ορισμένοι οδηγοί των φορτηγών μαρτυρούν τα γεγονότα. Αν και τα πρόσωπα των μαρτύρων ήταν καλυμμένα στο ντοκιμαντέρ του Ιρλανδού σκηνοθέτη, πολλοί δολοφονήθηκαν. Τα κοντέινερ έφτασαν στην έρημο και όσοι είχαν απομείνει δολοφονήθηκαν. Στις φυλακές κατέληξαν 500-800 αιχμάλωτοι από τους 8.000...

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο ΟΗΕ αρχικά αρνιόταν την ύπαρξη ομαδικών τάφων. Τώρα παραδέχεται ότι δολοφονήθηκαν 2.500 αιχμάλωτοι. Ο Ιρλανδός σκηνοθέτης Τζέιμι Ντόραν είχε παρουσιάσει πριν από κάποιο διάστημα αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ που παρουσιάστηκε προχτές ολόκληρο. Στο Αφγανιστάν αρχικά κάλυπτε δημοσιογραφικά τα γεγονότα, ενώ είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρίας Παραγωγής Ντοκιμαντέρ.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέος πρωθυπουργός

ΚΙΕΒΟ.--

Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε, χτες το πρωί, ως νέο πρωθυπουργό της χώρας, με 234 ψήφους υπέρ, τον 52χρονο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ισχυρό σύμμαχο του Προέδρου Κούτσμα και κυβερνήτη της περιοχής Ντόνετσκ της Ανατολικής Ουκρανίας, μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι». Η αντιπολίτευση δε μετείχε στην ψηφοφορία, οπότε δεν υπήρξαν αρνητικές ψήφοι. Ο Γιανούκοβιτς, τον οποίο υπέδειξε ο Κούτσμα ως υποψήφιο το Σάββατο, χρειαζόταν 226 ψήφους για να εκλεγεί. Αντικαθιστά τον προηγούμενο πρωθυπουργό, Ανατόλι Κίναχ, ο οποίος παραιτήθηκε. Ο Κούτσμα εξήγησε την παραίτηση της κυβέρνησης με την αναγκαιότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού που να στηρίζεται από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Πολύνεκρη έκρηξη σε στρατιωτική βάση

ΚΙΤΟ.-

Μια πολύ ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε τα ξημερώματα της Πέμπτης την πόλη Ριομπάμπα στις Ανδεις, όταν χειροβομβίδα εξερράγη σε στρατιωτική βάση και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 6 άνθρωποι, 4 πολίτες και 2 στρατιώτες και περισσότεροι από 300 να τραυματιστούν.

Μέχρι στιγμής τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν αποσαφηνιστεί, αν και σύμφωνα με το BBC ο στρατηγός Λουίς Αγουας σε δηλώσεις του προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η χειροβομβίδα εξερράγη μέσα στην αποθήκη της 11ης ταξιαρχίας τεθωρακισμένων του Γκαλαπάγος και μάλλον πρόκειται για ατύχημα.

Αμέσως μετά την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιά, που είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας οι τηλεφωνικές γραμμές και να διακοπεί η ηλεκτροδότηση του στρατοπέδου, ενώ για λόγους ασφαλείας η αστυνομία εκκένωσε όλα τα γύρω τετράγωνα.

Η έκρηξη σημειώθηκε ενώ πλησιάζει προς το τέλος της η προεκλογική εκστρατεία για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, την Κυριακή.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Λένε πως έπιασαν έναν απ' τους εγκέφαλους των εκρήξεων...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Τον Ιμάμ Σαμούντρα συνέλαβε χτες στο επίνειο Μεράκ της νήσου Ιάβα η ινδονησιακή αστυνομία με την κατηγορία πως ήταν ένας από τους εγκεφάλους σχεδιασμού και εξαπόλυσης της πολύνεκρης έκρηξης της 12ης Οκτώβρη στο Μπαλί. Ο Σαμούντρα, που στο παρελθόν φαίνεται πως είχε εκπαιδευτεί ως μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν, φέρεται (από τον επικεφαλής των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών της Ινδονησίας, Α.Μ. Χεντροπριγιόνο) να έχει διασυνδέσεις και με την παραστρατιωτική μουσουλμανική οργάνωση Τζεμάγια Ισλαμίγια. Η εκδοχή των αστυνομικών αξιωματούχων γύρω από το πρόσωπο του Σαμούντρα είναι πως έλαβε τεχνογνωσία κατασκευής εκρηκτικών και βομβών στο Αφγανιστάν και πως κρύβεται πίσω όχι μόνον από τις επιθέσεις στο Μπαλί αλλά και μια σειρά εκρήξεις σε χριστιανικούς ναούς της χώρας πριν από δύο χρόνια.

Το ίδιο 24ωρο, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Εντουαρντ Αριτονάγκ, δήλωνε σε δημοσιογράφους πως αναζητούνται στην Ιάβα άλλοι οκτώ ύποπτοι σε σχέση με τις εκρήξεις στο Μπαλί...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ