ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντείνεται ο προβληματισμός στην Κύπρο

Δ. Χριστόφιας: Το «σχέδιο Ανάν» δεν είναι η τελευταία ευκαιρία για τη λύση του προβλήματος

Στην Πράγα οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό συνεχίζονται, την ίδια στιγμή που ο Ραούφ Ντενκτάς δεν έχει δώσει ακόμα καμία επίσημη απάντηση για το «σχέδιο Ανάν» και η τουρκική πλευρά προωθεί «πακέτο», επίλυση του Κυπριακού και καθορισμό ημερομηνίας για τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις στην ΕΕ. Παράλληλα, σήμερα το απόγευμα, θα συναντηθούν στη Χάγη ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον ειδικό σύμβουλό του Αλβάρο ντε Σότο, για να εκτιμήσουν τις εξελίξεις. Εξάλλου, χτες ο Βρετανός απεσταλμένος για το Κυπριακό, λόρδος Χάνεϊ, επισκέφτηκε το νησί, είχε συναντήσεις με Κύπριους πολιτικούς στη Λευκωσία και τόνισε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος για λύση του Κυπριακού πριν από τις 12 Δεκεμβρίου».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε χτες ότι «το σχέδιο του Κόφι Ανάν δεν είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού και μετά την Κοπεγχάγη δε θα ακολουθήσει το χάος». Συγκεκριμένα, με δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Βρετανό απεσταλμένο λόρδο Χάνεϊ, ο Δ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι «εξαντλούνται τα περιθώρια ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, όπως και το ενδεχόμενο κατάληξης σε συμφωνία πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης».

Ο σύμβουλος του Προέδρου Κληρίδη στις συνομιλίες Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι «τα περιθώρια στενεύουν για διαπραγμάτευση επί του σχεδίου Ανάν και αυτή είναι η θέση που αναπτύχθηκε στον λόρδο Χάνεϊ». Ο ίδιος απέδωσε «την έλλειψη προόδου στην αναβλητικότητα της τουρκικής πλευράς». Ουσιαστικά, είπε, «είμαστε σε μηδενικό σημείο με πιθανότητα να μην υπάρχει πλέον χρόνος για ουσιαστική διαπραγμάτευση επί του συνόλου του σχεδίου, καθώς και επί σημαντικών πτυχών που ενδιαφέρουν άμεσα την ελληνική κυπριακή πλευρά». Επισήμανε, παράλληλα, ότι «η μοναδική πτυχή, στην οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να τοποθετηθεί δημοσίως ήταν η πρόνοια του σχεδίου που αφορά τη συμπροεδρία», καθώς, όπως είπε, «ήταν κακή έκπληξη, δεδομένου ότι ουδεμία πληροφορία υπήρχε για συμπερίληψή της στο σχέδιο Ανάν».

Η Κεντρική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, με ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι υιοθετεί τη θέση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος ότι «η απόφαση για συναίνεση στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων επί του σχεδίου Ανάν δε σημαίνει και αποδοχή των προτάσεων ως έχουν υποβληθεί». Πάντως, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση ότι «η τελική απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, τα αποτελέσματα των οποίων θα κριθούν στη βάση των υφιστάμενων ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, με δηλώσεις του, ανέφερε ότι «ο ΟΗΕ δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την όλη προσπάθεια για λύση και ότι τα στενά χρονικά περιθώρια καθιστούν μάλλον αδύνατη την ουσιαστική διαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν».

Το ΑΔΗΚ, με δήλωση του προέδρου του Ντίνου Μιχαηλίδη, χαρακτηρίζει το «σχέδιο Ανάν» «πυρακτωμένο μαχαίρι στην καρδιά της Κύπρου». Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι «αν το σχέδιο δεν τροποποιηθεί και επιβληθεί στην ελληνική κυπριακή πλευρά ως έχει, τότε η λύση θα είναι καταστροφική». Ο Ντ. Μιχαηλίδης επανέλαβε ότι «το ΑΔΗΚ προτιμά τη μη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά μια καταστροφική λύση».

«Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» οι Τούρκοι

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ραντικάλ», ανέφερε: «Είμαστε αποφασισμένοι να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα. Δεν αποφεύγουμε τις διαπραγματεύσεις». Οι προτάσεις του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό «θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας», πρόσθεσε ο ίδιος και είπε: «Ολοι πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού».

«Η μη επίλυση του Κυπριακού δεν είναι λύση, όλος ο κόσμος ανησυχεί ότι εμείς φαινόμαστε πως θεωρούμε τη μη λύση ως λύση», συνέχισε στη συνέντευξή του ο Αμ. Γκιουλ. «Για την εξεύρεση της λύσης πρέπει να πραγματοποιηθούν θετικά βήματα, αλλά αυτό οπωσδήποτε δε σημαίνει ήττα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι «πρώτα από όλα πρέπει να ικανοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι και να βρεθεί ικανοποιητική λύση για το μέλλον».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στυλοβάτης της «εθνικής ομοψυχίας»

Στη γραμμή της «εθνικής ομοψυχίας» και της στήριξης των κυβερνητικών χειρισμών στο «πακέτο» των εθνικών θεμάτων επιμένει η ηγεσία της ΝΔ. Στην πραγματικότητα, αποδέχεται, όπως και η κυβέρνηση, τις λύσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στο Κυπριακό, στο Αιγαίο, στον ευρωστρατό, προσδοκώντας ότι αυτή η στάση του «καλού παιδιού» θα εκτιμηθεί από τους ηγεμόνες της «νέας τάξης».

Η γραμμή αυτή επιβεβαιώθηκε στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου με βασικό αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Κ. Καραμανλής στην εισήγησή του εκτίμησε ότι το «σχέδιο Ανάν» είναι ένας «οδυνηρός συμβιβασμός», επανέλαβε τη μετέωρη θέση του για σκληρές διαπραγματεύσεις προκειμένου να γίνει πιο λειτουργικό το «σχέδιο Ανάν», ενώ τόνισε ότι σε περίπτωση μη επίλυσης του Κυπριακού «πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Κύπρος μπαίνει στην ΕΕ χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Ο Π. Μολυβιάτης, που πήρε στη συνέχεια το λόγο, εκτίμησε ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να αλλάξει παρά μόνον το 10% των διατάξεων του «σχεδίου Ανάν», θέση την οποία συμμερίστηκε και ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος παρατήρησε ότι «τα θέματα πάνε πακέτο».

Απόλυτα σύμφωνος με την εισήγηση και τη θέση της ΝΔ δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας την υπεύθυνη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην Τουρκία κάνοντας λόγο για «ακυβέρνητο σκάφος» και για «καζάνι που βράζει», ενώ εκτίμησε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες. Για την Κύπρο επισήμανε ότι δεν πρέπει να μπει με όρους, γιατί αυτό θα είναι κακό και για την ίδια και για την Ελλάδα. Τη θέση ότι η κυπριακή ηγεσία έπρεπε, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, να είχε δεχτεί και τα (εκβιαστικά) χρονοδιαγράμματα Ανάν, εξέφρασε η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία, αναφερόμενη στο θέμα του Αιγαίου, είπε ότι μέχρι τον ερχόμενο Απρίλη θα τεθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας και συνέστησε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η αξίωση της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου... Σχολιάζοντας εξερχόμενη την απόφαση της Τουρκίας να μπλοκάρει το θέμα του ευρωστρατού στην Πράγα είπε ότι «η Ευρώπη πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της, ένα κράτος μη μέλος της ΕΈ, έστω και αν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση βεβαίως θέλει να συμβαδίσει, δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει τις δικές του απόψεις».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Πίεση για συμφωνία πριν την Κοπεγχάγη

Πίεση για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στην Κύπρο, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, αποφάσισε ν' ασκήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την έγκριση σχετικής τροπολογίας στην έκθεση του Γερμανού ευρωβουλευτή Ελμαρ Μπροκ. H έκθεση, που αφορά στην ενταξιακή πορεία των υποψηφίων χωρών και της Τουρκίας, ψηφίστηκε προχτές από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συγκεντρώνοντας σημαντική πλειοψηφία. Η σχετική τροπολογία προτάθηκε από τη σοσιαλιστική ομάδα και «καλεί τα δύο μέρη να χρησιμοποιήσουν το σχέδιο (Ανάν) ως διαπραγματευτική βάση και να συμφωνήσουν επί μιας συμφωνίας πλαισίου προς υπογραφή πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης».

Με άλλη τροπολογία που υπέβαλε η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών, το Ευρωκοινοβούλιο «ζητά από την Επιτροπή να βεβαιώσει κατά πόσον οι προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ μπορούν ν' αποτελέσουν τη βάση για μια βιώσιμη και λειτουργική διευθέτηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο».

Το Ευρωκοινοβούλιο επανέλαβε τέλος την άποψή του ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί λύση μέσα σε δεδομένο χρονικό πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ελσίνκι.

Αλλωστε, ο Ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν δήλωσε ότι ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί έως τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πάρει την απόφαση για ένταξη της Κύπρου. Επανέλαβε ότι είναι επιθυμητή η λύση του Κυπριακού και η ένταξη να γίνει στη βάση συμφωνίας που προβλέπεται στο «σχέδιο Ανάν».

Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν πάντα μη διαπραγματεύσιμα θέματα σε σχέση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και διευκρίνισε ότι μια χώρα -μέλος πρέπει να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών, να μιλά με μια φωνή, να έχει ισχυρές κεντρικές δομές ώστε να μπορεί να εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο και να προστατεύει τις βασικές αρχές και αξίες της Ευρώπης, όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η προστασία των μειονοτήτων.

Αγνωστο πώς αλλά ο Γκ. Φερχόιγκεν συμπέρανε ότι οι προτάσεις Ανάν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις.

ΕΛΛΗΝΕΣ - ΚΥΠΡΙΟΙ
Απορρίπτουν κατά πλειοψηφία το «σχέδιο Ανάν»

Την αντίθεσή της στο προτεινόμενο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού εκφράζει η πλειοψηφία Ελλήνων και Κυπρίων, σύμφωνα με δύο παράλληλες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Ελλάδα και Κύπρο. Η πρώτη έγινε από την ALCO στο λεκανοπέδιο της Αττικής στις 18 και 19 Νοέμβρη και η δεύτερη από την εταιρία «Σίμετρον» μεταξύ 15 και 18 Νοέμβρη σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου, για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, το 53,8% των Ελλήνων απαντά «κατά», έναντι 45,4% που απαντά «υπέρ», στην ερώτηση «είστε υπέρ ή κατά της λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ», το 55,4% απαντά «όχι» στην ερώτηση αν θεωρεί βιώσιμη την προτεινόμενη λύση, και το 76,3% απαντά «όχι» στην ερώτηση αν πρέπει να δεχτούμε οποιαδήποτε λύση, προκειμένου η Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ.

Οι Κύπριοι σε ποσοστό 71%, έναντι 27%, πιστεύουν πως δεν πρέπει να δεχτούμε τη λύση που προβλέπει το σχέδιο Ανάν, το 74% πιστεύει πως η λύση δε θα είναι λειτουργική και βιώσιμη και σε ποσοστό 66% δηλώνουν πως δεν είναι έτοιμοι να αποδεχτούν τη λύση που προβλέπεται στο σχέδιο, για χάρη της ένταξης στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσε ο «Ελεύθερος Τύπος» σε ποσοστό 63% οι Ελληνες δηλώνουν ότι έχουν μικρή ενημέρωση για το θέμα, ενώ μόνο ένα 4,7% δηλώνει επαρκώς ενημερωμένο και ένα 32,4% δηλώνει αρκετά ενημερωμένο. Ενώ η άρνηση στηρίζεται σε επιχειρήματα, όπως ο άδικος χαρακτήρας της λύσης και η δυσλειτουργικότητά της.

Σε ό,τι αφορά στους Κύπριους σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το σχέδιο απορρίπτουν: το 80% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, το 84% του ΔΗΚΟ, το 68% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, το 71% των ψηφοφόρων του ΚΙΣΟΣ, ενώ οι ψηφοφόροι των «Νέων Οριζόντων» τάσσονται 100% κατά του σχεδίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ