ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ - ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
«Ανήκομεν εις την ... ΣΕΣ»!

Από τις εργασίες του καταστατικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ
Από τις εργασίες του καταστατικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ
Σε βήμα αντιπαράθεσης των δύο γραμμών που συγκρούονται μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα εξελίχτηκε το 31ο Καταστατικό Οργανωτικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ, που έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Οσο και αν ορισμένοι επιχείρησαν να συγκαλύψουν τις απόψεις τους, με επιχειρήματα περί «αυτόνομου» και «ακομμάτιστου» συνδικαλισμού, τόσο οι θέσεις των παρατάξεων, όσο και οι τοποθετήσεις των συνέδρων, πάνω σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που συζητήθηκαν, ανέδειξαν την ιδεολογική και πολιτική διαπάλη ανάμεσα στους δύο πόλους του συνδικαλιστικού κινήματος.

Από τη μια πλευρά οι θέσεις της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΠ), με τις οποίες επιβεβαιώνονταν ο προσανατολισμός της συναίνεσης και της υποταγής στις απαιτήσεις του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, η αποδοχή της «ευρωπαϊκής πορείας» και του «ανήκομεν εις την ...ΣΕΣ», η απόρριψη κάθε ταξικής αντίληψης για το ρόλο των συνδικάτων.

Από την άλλη οι θέσεις του ΠΑΜΕ, τα στελέχη του οποίου υπογράμμισαν ότι ο προσανατολισμός αυτός είναι ενάντια στα συμφέροντα της εργατικής τάξης, ότι αυτή η γραμμή της πλειοψηφίας ευθύνεται πρωταρχικά για τα προβλήματα του συνδικαλιστικού κινήματος και ότι αυτή η γραμμή πρέπει να ηττηθεί και ιδεολογικά και οργανωτικά.

Εξηγείται, λοιπόν, γιατί από κοινού τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης», που ανέβηκαν στο βήμα, το ένα μετά το άλλο, εστίασαν την κριτική τους στις θέσεις και στις παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ. Οπως είναι εξηγήσιμο το γεγονός ότι η επίθεσή τους, είτε αφορούσε στις αλλαγές στο καταστατικό, είτε στα οργανωτικά θέματα, είτε στον ίδιο τον προσανατολισμό των συνδικάτων, άρχιζε και τέλειωνε με το ΠΑΜΕ. Λες και μέσα στην αίθουσα του συνεδρίου υπήρχαν δύο μόνον παρατάξεις.

Και όπως ήταν επόμενο, οι ταξικές δυνάμεις αξιοποίησαν το βήμα του συνεδρίου, για να ξεκαθαρίσουν το χαρακτήρα αυτής της αντιπαράθεσης, να υπερασπιστούν τον ταξικό και ιστορικά καταξιωμένο ρόλο των συνδικάτων, αλλά και να μην επιτρέψουν «αλλαγές» που θα τα καθιστούσαν και καταστατικά «συνέταιρο» του κεφαλαίου και της εργοδοσίας, υποτακτικό παραπαίδι της ΣΕΣ και των εντολών της Κομισιόν.

Ετσι, η μάχη που δόθηκε, π.χ., για την ονομασία της ΓΣΕΕ, ή την ίδρυση περιφερειακών οργανώσεων, δεν είναι κάποια διαμάχη για τους «όρους», αλλά αντανακλά ουσιαστικές και βαθιές διαφωνίες για το «τι συνδικάτα έχει ανάγκη η εργατική τάξη», για το πώς και «ενάντια σε ποιον αντίπαλο» πρέπει να ενωθεί η εργατική τάξη.

Η αποφασιστική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων απέτρεψε την αλλαγή της λέξης «εργατών» από το «εργαζομένων» στην ονομασία της Συνομοσπονδίας, αλλά και άλλες οργανωτικές απόπειρες, που στόχο έχουν να ενισχύσουν το μηχανισμό ενσωμάτωσης της εργατικής τάξης, που θα δυσκόλευαν ακόμα περισσότερο τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των συνδικάτων.

Μια ενσωμάτωση που χαρακτηριστικά εκφράστηκε και από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλο, με την έκκληση το συνδικαλιστικό κίνημα να απαντήσει «ναι» στη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας. «Υπό αυτό το πρίσμα - συνέχισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ - τα συνδικάτα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη απαιτείται να διεκδικήσουν ότι ο πυρήνας της οικονομικής και πολιτικής ζωής θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας...».

Ολα τα υπόλοιπα περί «ισορροπίας» ανάμεσα στην αύξηση του εισοδήματος, της απασχόλησης και της μείωσης του χρόνου εργασίας, είναι νοηματικές ακροβασίες για να αποκρύψουν το γεγονός ότι η πλειοψηφία είναι αυτή που υπογράφει Συμβάσεις μείωσης του εισοδήματος, στηρίζει νόμους που καταστρέφουν τη σταθερή εργασία, ταυτίζεται με μια πολιτική που εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να εργάζονται - όταν έχουν δουλιά - περισσότερες ώρες για να καλύψουν τις στοιχειώδεις οικογενειακές ανάγκες.

Αξιος «δεξιός ψάλτης» σε αυτή τη συγχορδία της υποταγής αναδείχτηκε ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ και γγ της ΓΣΕΕ, Γ. Μανώλης. Ανέλαβε εργολαβικά την προβολή των θέσεων της πλειοψηφίας, πλειοδότησε σε επιθέσεις κατά του ΠΑΜΕ, συμφώνησε με την ΠΑΣΚΕ σε όλες σχεδόν τις καταστατικές και οργανωτικές αλλαγές και συναγωνίστηκε με τους άλλους στον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η πορεία μας καθορίζεται από τα ευρωπαϊκά πράγματα. Πρέπει να προσαρμοστούμε και όχι να σηκώνουμε αγωνιστική σημαία»..!

Μια «αγωνιστική σημαία» που μόνο φραστικά και για λόγους τακτικής - να μην ξεμπροστιαζόμαστε και στα μάτια του κόσμου - επικαλούνται και οι εκπρόσωποι της «Αυτόνομης Παρέμβασης». Οταν την ίδια στιγμή - όπως ο Α. Καλύβης - πρωτοστατούν σε επιθέσεις κατά του ταξικού κινήματος (μονότονες και φτηνές επιθέσεις κατά των οικοδόμων), υπερθεματίζουν υπέρ της ΟΝΕ και της ΕΕ και θεωρούν ακόμα και τη ΣΕΣ, την πέμπτη φάλαγγα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, «αγωνιστική», αφού, όπως είπε, «Η ΣΕΣ κάνει και κινητοποιήσεις...»!

Απαντώντας σε όλη αυτή τη φιλολογία περί «κρίσης» ο Γιώργος Μαυρίκος (εκτενή αποσπάσματα της ομιλίας του δημοσιεύτηκαν στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη») υπογράμμισε: «Πράγματι υπάρχουν προβλήματα. Ομως ποιο είναι το βασικό; Η πραγματική κρίση είναι κρίση γραμμής, κρίση προσανατολισμού. Αυτό είναι το ουσιαστικό ζήτημα». Μόνον αλλάζοντας τον προσανατολισμό - συνέχισε -«μπορεί να ξεχειλίσει το ποτήρι», να δημιουργηθεί μια νέα ποιότητα. Κάτω απ' αυτό το πρίσμα, σημείωσε, θα πρέπει να ιδωθούν και τα υπόλοιπα προβλήματα είτε της μαζικοποίησης, είτε της συμμετοχής. Και αφού παρουσίασε τις προτάσεις του ΠΑΜΕ κατέληξε: Το ερώτημα που μπαίνει είναι τι συνδικάτα θέλουμε: Θα είναι τα συνδικάτα όπως επιδιώκει η πλειοψηφία, «ένας αδιαπέραστος γραφειοκρατικός μηχανισμός», που «θα εναρμονίζεται με τις Βρυξέλλες και τη ΣΕΣ», που θα «είναι σάκος του μποξ για να ασκείται ο ΣΕΒ», ή θα είναι «κυματοθραύστης» απέναντι στις επιθέσεις του κεφαλαίου και αποκούμπι των εργαζομένων;

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να αποτινάξουμε τη σκουριά του κεφαλαίου

Αποσπάσματα από παρεμβάσεις στελεχών του ΠΑΜΕ

Αποφασιστική και συγκροτημένη ήταν στο συνέδριο η παρουσία των στελεχών του ΠΑΜΕ. Με τις παρεμβάσεις τους - από τις οποίες σταχυολογούμε ορισμένες φράσεις - ανέδειξαν τα κεντρικά σημεία της διαπάλης, απάντησαν στο «τι φταίει» για τα προβλήματα των συνδικάτων και πρόβαλαν τα χαρακτηριστικά του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Παναγιώτης Ηλιόπουλος: «Αυτή η ιδεολογική σκουριά, η σκουριά της άρχουσας τάξης που κυριαρχεί στις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος και που πάνω από μια δεκαετία μας έχει σμπαραλιάσει και αλυσοδέσει, πρέπει να αποτιναχτεί. Να αποτιναχτεί κυρίως μέσα στη μάζα των εργαζομένων αλλά και στα όργανα. Εμείς αυτό εννοούμε όταν μιλάμε για αλλαγή συσχετισμών. Να τσακιστεί η γραμμή της συναίνεσης, της ταξικής ειρήνης και συνεργασίας. Να θριαμβεύσει η αντίληψη της ανειρήνευτης ταξικής πάλης...».

Γιάννης Πρωτούλης: «Δεν είναι δυνατόν να θέλεις συμμετοχή των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων, όταν καλείς σε εργασιακή ειρήνη, σε υποταγή. Οταν τον βάζεις το νέο στη γωνία του κοινωνικού διαλόγου και της συναίνεσης, όταν τον καλείς να προσαρμόσει τις ανάγκες του - να έχει καημό - για τα κέρδη των εργοδοτών του και του μεγάλου κεφαλαίου...».

Ζωή Σώκου: «Αλήθεια, ξέρει κανείς από σας τι σημαίνει να ζεις με 50-100 χιλιάδες δραχμές το μήνα; Τι σημαίνει να είσαι ανασφάλιστος; Τι σημαίνει να είσαι υπό απόλυση; Τι σημαίνει εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία; Δε θέλετε αυτές τις πολλές γυναίκες στα συνδικάτα. Γιατί στηρίξατε όλες τις αντιδραστικές αλλαγές σε βάρος των γυναικών, σε βάρος όλων των εργαζομένων».

Απαντώντας στη φιλολογία για ενοποιήσεις και συντονισμό, ο Κώστας Αρτεμίου μίλησε για το σκληρό αγώνα που δίνει η Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών για τη μείωση του χρόνου εργασίας, για την ανάκληση απολύσεων και κάλεσε τους «ενδιαφερόμενους» να δείξουν και έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για συντονισμό και δράση.

Σχολιάζοντας την επιδίωξη της πλειοψηφίας για αλλαγή της ονομασίας της ΓΣΕΕ, ο Κώστας Αβραμόπουλος σημείωσε: «Η αλλαγή της λέξης εργατών, ενώ δε χρησιμεύει σε τίποτα ταυτόχρονα κουκουλώνει το ουσιώδες: Οτι δηλαδή η εργατική τάξη έχει τη δικιά της υπόσταση, τους δικούς της στόχους, τους δικούς της σκοπούς. Κάτι που ξεκαθαρίστηκε με σαφήνεια από το ιδρυτικό συνέδριο της ΓΣΕΕ».

Και ο Αντρέας Ζαζόπουλος πρόσθεσε: «Ολοι εσείς που με διάφορες προφάσεις λυσσομανάτε για να εμποδίσετε την εργατική τάξη να κατανοήσει ότι όλες οι δυσκολίες της πηγάζουν από την ίδια την καπιταλιστική κοινωνία, δεν κάνετε τίποτα άλλο, παρά να δίνετε "αναστολές" στην άρχουσα τάξη, να διευκολύνετε την κυριαρχία της, να διαιωνίζετε την εκμετάλλευση».

Μιλώντας για τη σύγκρουση των δύο γραμμών, ο Γιώργος Τούσσας αναρωτήθηκε: «Συμφωνούμε μήπως στους σκοπούς του συνδικάτου; Η μία αντίληψη αποδέχεται την κυριαρχία του κεφαλαίου. Η δική μας επιδιώκει να προετοιμαστούν οι εργαζόμενοι, όχι μόνο να βελτιώσουν τη θέση τους, αλλά και να παλέψουν για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, όπως καταγράφεται και στο Καταστατικό μας. Αλλά εδώ σας ακούμε να μιλάτε για "ανταγωνιστικότητα με ποιότητα"..! Δεν τους αρκούν άραγε οι μηχανικοί που βράζουν στα καζάνια; Οι νεκροί οικοδόμοι στα γιαπιά;».

«Μας μιλάτε για τη μαζικοποίηση και την πυκνότητα των συνδικάτων, είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο Γιάννης Σταυρόπουλος. Οταν αυξάνονται τα γραφεία ενοικίασης εργαζομένων. Οταν διαλύονται δεκάδες σωματεία στην Αθήνα από την εργοδοσία. Οταν δεκάδες δικαστικές αποφάσεις και ο ΟΜΕΔ δικαιώνουν τους εργοδότες. Εμείς απέναντι σε όλα αυτά μπήκαμε μπροστά. Γι' αυτό και ο Γ. Πέρρος οδηγήθηκε σιδεροδέσμιος στο αστυνομικό τμήμα. Τι έκαναν απέναντι σε όλα αυτά οι άλλες δυνάμεις;».

Στη στάση της σοσιαλδημοκρατίας και άλλων δυνάμεων απέναντι στο κίνημα της αντιπαγκοσμιοποίησης αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γιώργος Σκιαδιώτης, για να σημειώσει ότι σκοπός τους είναι «να ελεγχθούν οι τάσεις αμφισβήτησης και να περιοριστούν οι αγωνιστικές διαθέσεις. Να συσκοτίζεται, να αποκρύβεται ο ταξικός χαρακτήρας των προβλημάτων με τη διατύπωση ασαφών και αποπροσανατολιστικών κινημάτων».

Οι αποφάσεις

Στις καταστατικές αλλαγές, η πλειοψηφία δεν κατάφερε τελικά να αλλάξει την ονομασία της ΓΣΕΕ, αντικαθιστώντας τη λέξη «εργατών» με τη λέξη «εργαζομένων». Η αποφασιστική στάση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, οι παρεμβάσεις τους, είχαν σαν αποτέλεσμα, μέσα σε ένα έντονο κλίμα, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας την απόρριψη της σχετικής πρότασης, αφού δε συγκέντρωσε το 75% των παρόντων αντιπροσώπων (118 κατά, 267 υπέρ).

Το συνέδριο ενέκρινε ομόφωνα την έκδοση συνδικαλιστικού βιβλιαρίου, με το οποίο θα γίνουν οι εκλογές για το μεθεπόμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Καταργήθηκε, επίσης, η διάταξη που προέβλεπε περιορισμό στον αριθμό των θητειών στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα της Συνομοσπονδίας.

Η πλειοψηφία, αν και δεν κατάφερε να περάσει καταστατικά, τη δημιουργία επιπλέον οργανώσεων όπως ήταν η επιδίωξή της, όμως επέμεινε στις προτάσεις της για τη συγκρότηση των Περιφερειακών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΠΣΟ) ή στη δημιουργία διεπαγγελματικού Συνδικάτου κατά καποδιστριακό δήμο. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικός και ο τρόπος που επιχειρηματολόγησε το στέλεχος της ΠΑΣΚΕ Σ. Κωλέτσης, για την αναγκαιότητα των 13 ΠΣΟ. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση -είπε- βλέπει περιφέρειες δε βλέπει κράτος. Εκεί δίνονται τα κονδύλια...». Ομολογώντας με αυτόν τον τρόπο, την ανησυχία των εκπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού, όχι για το συντονισμό των εργαζομένων, όπως διατείνονται, αλλά για τον έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος και τη δημιουργία δομών, ώστε αυτός ο μηχανισμός να είναι «παρών», εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις για τα προγράμματα, τις χρηματοδοτήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Ακόμα, ενόψει της άμεσης συγκόλλησης ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που προωθεί η πλειοψηφία, αποφασίστηκε η συγκρότηση Εθνικού Συντονιστικού Συνδικαλιστικού Συμβουλίου, κοινές γραμματείες κ.λ.π. Ακόμα αντί για ΠΣΟ, αποφασίστηκε η δημιουργία Περιφερειακού Συντονιστικού Συμβουλίου και ενόψει των ενοποιήσεων εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών Νομαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο και Κλαδικό Συντονιστικό Συμβούλιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ