ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συλλαλητήριο ενάντια σε ΕΕ και ΝΑΤΟ
  • Αγωνιστικό ραντεβού στις 12 Δεκέμβρη στα Προπύλαια και ώρα 6.30 μ.μ. δίνουν η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», η ΕΕΔΥΕ, η ΝΔΕ και το Συντονιστικό Σωματείων, Συνδικάτων και Συνδικαλιστών
  • Δέκα μέρες νωρίτερα, σύσκεψη για την καλύτερη προετοιμασία του

Στο συλλαλητήριο ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ καλούν τέσσερις μαζικοί φορείς τους εργαζόμενους, τους ΕΒΕ, το λαό της Αθήνας στις 12 Δεκέμβρη (Προπύλαια στις 6.30 μ.μ.). Επιπλέον το συλλαλητήριο θα αποτελεί έκφραση αλληλεγγύης στις διαδηλώσεις, που θα εξελίσσονται την ίδια στιγμή στην πόλη της Κοπεγχάγης κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εκεί, και στην οποία θα δρομολογηθούν νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα. Το συλλαλητήριο διοργανώνουν η Επιτροπής Αθήνας «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», η ΕΕΔΥΕ, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη και το Συντονιστικό Σωματείων Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας. Ακόμα, στις 2 Δεκέμβρη διοργανώνουν σύσκεψη, για την καλύτερη προετοιμασία του συλλαλητηρίου, στην Ενωση Λογιστών και ώρα 6.30 το απόγευμα (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, επίσημα θα συζητηθούν τα θέματα της διεύρυνσής της προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (επιδίωξη των πολυεθνικών να μπουν σε νέες χώρες και αγορές με φθηνό εργατικό δυναμικό και των ιμπεριαλιστικών χωρών να ισχυροποιήσουν σ' αυτές τα πολιτικά και στρατιωτικά τους συμφέροντα) και της αλλαγής στο τρόπο λήψης των αποφάσεων στα θεσμικά όργανά της (με τρόπο που θα περιθωριοποιεί, ουσιαστικά, το ρόλο των μικρών πληθυσμιακά χωρών). Στο ζήτημα της διεύρυνσης, εντάσσεται και το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, για την οποία - όπως αναφέρουν οι παραπάνω φορείς, σε ανακοίνωσή τους - δρομολογείται σχέδιο νομιμοποίησης της διχοτόμησης του νησιού και το οποίο εξυπηρετεί τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των ΗΠΑ, ΕΕ και Αγγλίας.

Παράλληλα, θα συζητηθούν θέματα, όπως η στάση της ΕΕ απέναντι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ για πόλεμο ενάντια στο λαό του Ιράκ (υπενθυμίζεται ότι ο Σρέντερ, ενώ αρχικά υποστήριζε ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να εμπλακεί, με πρόσφατες δηλώσεις του, αλλάζει τακτική) και το ξεπέρασμα της οικονομικής ύφεσης των χωρών της Ευρώπης και κυρίως της Γερμανίας (γεγονός που σημαίνει την υιοθέτηση νέων αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων). Στην ανακοίνωση των φορέων επισημαίνεται ότι αυτούς τους στόχους υπηρετεί και ο κρατικός προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τους οποίους θα υλοποιήσει αναλαμβάνοντας την προεδρία της ΕΕ το α` εξάμηνο του 2003.

Ακόμα, τονίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα, «διευρύνθηκε η λυκοσυμμαχία με εφτά χώρες και αποφασίστηκε η συγκρότηση δύναμης ταχείας επέμβασης, που θα επιτίθεται εντός και εκτός των συνόρων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ». Γεγονός που αναδεικνύει την κλιμάκωση της επίθεσης της «νέας τάξης» και την όλο και πιο εντατική προετοιμασία για τον πόλεμο των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, «κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος», υπογραμμίζουν οι φορείς. Οι κυβερνήσεις και οι ηγεσίες σοσιαλδημοκρατικών και συντηρητικών δυνάμεων είναι οι στυλοβάτες του συστήματος. Οι υποστηρικτές της συνδιαλλαγής με την ΕΕ και του δήθεν ανθρώπινου ιμπεριαλισμού έσπειραν ψευδαισθήσεις και εμπόδια στο λαϊκό κίνημα. Ομως υπάρχει λύση, «μπορούμε να τους σταματήσουμε», κλιμακώνοντας στην Ελλάδα τον αγώνα και «στοχεύουμε κατά τη Σύνοδο της ΕΕ το καλοκαίρι του 2003 η πόλη της Θεσσαλονίκης να είναι ελεύθερη για τα λαϊκά στρώματα, τους λαούς, τους μετανάστες και τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα όλου του κόσμου ενάντια στις αντιλαϊκές "ευρωζώνες" των 15, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Μια πρώτη απάντηση δίνουμε με το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσουμε στις 12 του Δεκέμβρη στα Προπύλαια».

Παρουσίαση του Λευκώματος του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»

Οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» και ο «Ριζοσπάστης» θα παρουσιάσουν το Λεύκωμα «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ - ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1941 - 1945 - ΚΑΤΟΧΗ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ», τη Δευτέρα 2 Δεκέμβρη 2002 και ώρα 6.30 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό (Λεωφόρος Ηρακλείου 145).

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και θα χαιρετίσουν συναγωνιστές, σύντροφοι και φίλοι. Θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας, θα γίνει προβολή βίντεο και απαγγελίες.

Το Λεύκωμα περιέχει φύλλα του «Ριζοσπάστη» της περιόδου της Κατοχής, της απελευθέρωσης, του Δεκέμβρη 1944 και του μεσοδιαστήματος από το Δεκέμβρη μέχρι τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τις ενότητες «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ» και «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ - ΕΚΔΟΣΗ ΑΘΗΝΑΣ». Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει τις ενότητες «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΤΩΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΩΝ» ΚΑΙ «ΣΚΟΡΠΙΑ ΦΥΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΒΑΡΚΙΖΑ».

Το Λεύκωμα δίνει τη δυνατότητα στον μελετητή, στον ιστορικό του μέλλοντος, να έχει μια σημαντική πηγή καταγραφής γεγονότων, πολιτικών αποφάσεων, εκτιμήσεων, αναλύσεων, όπως αυτές καταγράφηκαν στις σελίδες του «Ριζοσπάστη». Ταυτόχρονα, με την έκδοση αυτή, φτάνει στα χέρια των σημερινών λαϊκών αγωνιστών, που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, το σημαντικό αυτό υλικό των φύλλων του «Ριζοσπάστη», πολύτιμο βοήθημα γνώσης, πείρας, αγωνιστικής ανάτασης και απόφασης για θυσίες σε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς.

ΚΝΕ
Προβολές αντιπολεμικών ταινιών

Μπροστά στην απειλή του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου εναντίον του Ιράκ, η ΚΝΕ απευθύνεται στη νεολαία με τη σύγχρονη κινηματογραφική γλώσσα κι οργανώνει μια σειρά προβολών με τίτλο «Σύγχρονος αντιπολεμικός κινηματογράφος».

Αυτή την Κυριακή 1/12 προβάλλεται η ταινία «Η ζωή είναι ωραία» του Ρομπέρτο Μπενίνι, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ και οι προβολές θα συνεχιστούν την ίδια ώρα στις 8/12 με την ταινία «Λεπτή κόκκινη γραμμή» του Τέρενς Μάλικ και στις 15/12 με την ταινία «Europa» του Λαρς Φον Τρίερς. Στο χώρο θα φιλοξενείται επίσης έκθεση φωτογραφίας από τον πόλεμο του Αφγανιστάν και αντιπολεμικού υλικού. Η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά είναι απαραίτητη η πρόσκληση, τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν από τις οργανώσεις της ΚΝΕ.

Στην Αθήνα αντιπροσωπεία του ΚΚ Βιετνάμ

Εφτασε στην Αθήνα πολυμελής αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Βιετνάμ μετά από πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚ Βιετνάμ, με επικεφαλής τον Χοάνγκ Κιμ Σογκ, στέλεχος της Επιτροπής Κομματικού Ελέγχου της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ, που επισκέπτεται τη χώρα μας μέχρι τις 29 του Νοέμβρη, θα έχει συνομιλίες με επιτροπές και τμήματα της ΚΕ του ΚΚΕ, θα συναντηθεί με την ΚΟ Πειραιά, τη Συντακτική Επιτροπή του «Ριζοσπάστη», το ΚΣ της ΚΝΕ, την ΕΕΔΥΕ και τη διεύθυνση της «Τυποεκδοτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ