ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΕΝΓΚΕΛΣ
182 χρόνια από τη γέννησή του

Στις 28 Νοέμβρη του 1820, στο Μπάρμεν (σήμερα Βούπερταλ), στη ρηνανική Πρωσία γεννήθηκε ο Φρίντριχ Ενγκελς. Φίλος και συνεργάτης του Μαρξ, επεξεργάστηκε μαζί του τη θεωρία του επιστημονικού κομμουνισμού, είναι ένας από τους θεμελιωτές της και αγωνίστηκε μαζί μ' αυτόν για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τη σκλαβιά της εκμετάλλευσης του κεφαλαίου. Από την αρχή της δράσης του ως το τέλος της ζωής του, ο Ενγκελς υπήρξε ένας φλογερός επαναστάτης, ο αναμφισβήτητος αρχηγός και οδηγός του διεθνούς προλεταριάτου μετά το θάνατο του Μαρξ, ο καλύτερος ερμηνευτής των ταξικών του συμφερόντων. Πολέμησε αδυσώπητα τον οπορτουνισμό, ξεσκέπαζε με θάρρος και έκρινε με αυστηρότητα τα σφάλματα των τότε σοσιαλιστών, προσανατόλιζε τη δράση της εργατικής τάξης προς τον επαναστατικό δρόμο. «Επειτα από το θάνατο του Μαρξ, έγραψε ο Λένιν, ο Ενγκελς υπήρξε ο αδιαφιλονίκητος σύμβουλος και οδηγός των σοσιαλιστών της Ευρώπης». Το τεράστιο θεωρητικό του έργο, όπως και η πρακτική πολιτική του δράση, φωτίζουν το δρόμο του προλεταριάτου στο δικό του μέλλον.

«ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ»
Να πληρώσει η κυβέρνηση το «λογαριασμό»!

Περίσσιο θράσος επιδεικνύει η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία αντί να κάνει την αυτοκριτική της γιατί θα χρεώσει στον ελληνικό λαό το λογαριασμό του Γλίξμπουργκ για την (ανύπαρκτη) βασιλική περιουσία, επιχειρεί να βγει και «από πάνω» ισχυριζόμενη ξεδιάντροπα ότι υπερασπίστηκε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού «με τον καλύτερο τρόπο»!.

Η αλήθεια είναι όμως ότι ο ελληνικός λαός έκλεισε οριστικά και τελεσίδικα όλους τους λογαριασμούς του με τον έκπτωτο μονάρχη με το δημοψήφισμα του '74, αλλά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θέλησαν να τους κρατήσουν ανοιχτούς, προκειμένου να παίξουν μικροπολιτικά και ψηφοθηρικά παιχνίδια. Ο ελληνικός λαός όμως δε χρωστάει δεκάρα στον Γλίξμπουργκ και γι' αυτό ο λογαριασμός πρέπει να σταλεί στα μέλη της κυβέρνησης να τον πληρώσουν από την τσέπη τους...

Ακριβώς για να θολώσει τα νερά αλλά και να αποκομίσει και πολιτικά οφέλη(!), η κυβέρνηση Σημίτη ετοιμάζεται αμέσως μετά την ανακοίνωση σήμερα το απόγευμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του ύψους της αποζημίωσης για τη «βασιλική περιουσία», να εξαγνίσει την - άθλια και επιζήμια - διαπραγματευτική τακτική της μέσω μιας ανέξοδης πλειοδοσίας σε αντιβασιλικές κορόνες. Η κυβέρνηση θα εμφανίσει ως «μεγάλη νίκη» το ότι ο ελληνικός λαός δε θα πληρώσει το ποσό που ζητούσε ο τέως για αποζημίωση (περίπου 163 δισ. δρχ.), αλλά πολύ λιγότερα (κάπου ανάμεσα στα 20 και στα 40 δισ. δρχ.(!) όπως περιμένουν). Μάλιστα, ο Κ. Σημίτης είναι έτοιμος να εμφανιστεί το βράδυ μπροστά στις κάμερες για να «κλείσει το κεφάλαιο» με τη μοναρχία, 28 χρόνια αφότου το έκλεισε ο ελληνικός λαός...

«Εχει γίνει μια θαυμάσια δουλιά από την κυβέρνηση και από τους νομικούς που στήριξαν την υπόθεση και εκφράζουμε αισιοδοξία για το αποτέλεσμα», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συνιστώντας λίγη υπομονή μέχρι να ανακοινωθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος ο Χρ. Πρωτόπαπας, ισχυρίστηκε ότι «οι χειρισμοί που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτοί περιγράφονται και στο κείμενο του υπουργείου Εξωτερικών, υπεράσπισαν και μάλιστα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, τα συμφέροντα του Ελληνα πολίτη»! Δεν έχασε βέβαια την ευκαιρία να επιτεθεί στη ΝΔ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης το 1992, οι οποίοι «αντικειμενικά, ενίσχυσαν τις απαιτήσεις του τέως», αλλά και να «κεντρίσει» τα φιλοβασιλικά αισθήματα μερίδας βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι «αντιμετωπίζουν θετικά τις κινήσεις του τέως».

Απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, απέφυγε να αναφέρει οτιδήποτε για τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και απέδωσε τα πάντα στην ανικανότητα της κυβέρνησης να υπερασπιστεί... γενικότερα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. «Η αλήθεια, όμως, είναι μία: Για μία ακόμη φορά ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει τα σπασμένα της κυβέρνησης Σημίτη» ανέφερε ο Θ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε: «Πρώτα στο Χρηματιστήριο, όπου χάθηκαν 30 τρισ. και καταστράφηκαν ενάμισι εκατομμύριο πολίτες. Ακολούθησε το Κτηματολόγιο όπου, εκτός του προστίμου των 21 δισ. οι Ελληνες φορολογούμενοι επιβαρύνονται τώρα και με το "κτηματόσημο". Και απ' ό,τι φαίνεται έπεται συνέχεια...».

Πώς θα πληρωθεί

«Το μόνο σίγουρο είναι, πως όποιο ποσό επιδικαστεί υπέρ του έκπτωτου, θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού. Πότε και πώς θα καταβληθούν αυτά, θα εξαρτηθεί από τη σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου». Αυτά αναφέρουν παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο χειρίζεται όλα τα θέματα τα σχετικά με τις κρατικές δαπάνες.

Οσο για το ερώτημα «από πού θα εξευρεθούν τα χρήματα;», η απάντηση είναι πολύ κατατοπιστική. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες. Το ελληνικό δημόσιο, είτε θα αναγκαστεί να δανειστεί από την αγορά το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει, είτε να μη δανειστεί, αλλά να το πληρώσει από τα τρέχοντα έσοδά του και στη συνέχεια να προβεί σε ισόποσες περικοπές άλλων δαπανών, κάτι που, όπως υποστηρίζουν, αποτελεί μια συνήθη τακτική για άλλες περιπτώσεις. Αναφέρουν επίσης ότι ο τρόπος πληρωμής θα εξαρτηθεί από το αν γίνει εφάπαξ (καταβολή όλου του ποσού της «αποζημίωσης» στον έκπτωτο) ή αν γίνει με δόσεις, κάτι που, όπως σημειώνουν, ευνοεί το ελληνικό δημόσιο. Δεν αποκλείουν τέλος, θεωρητικά τουλάχιστον, την πληρωμή μέσω ομολόγων, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με καταβολές αποζημιώσεων σε δικαστικούς, καθηγητές του δημοσίου κλπ., για υποθέσεις που είχαν κερδηθεί στη Δικαιοσύνη μετά από προσφυγές των τελευταίων κατά του ελληνικού δημοσίου.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εφαλτήριο για την εξουσία η δημαγωγία

Στο πεδίο της οικονομίας επικεντρώνει την άσκηση «αντιπολίτευσης» η ηγεσία της ΝΔ, η οποία εκτιμά ότι η οικονομία είναι προνομιακός χώρος για το ξετύλιγμα της δημαγωγικής τακτικής της, αλλά και για την άσκηση πιέσεων στην κυβέρνηση σε πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες επιλογές.

Εχοντας αποκλείσει τα εθνικά θέματα από τη (δι)κομματική αντιπαράθεση, η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρίχνει, αναγκαστικά, το βάρος στα οικονομικά και κοινωνικά θέματα, ποντάροντας σ' αυτά για την άνοδό της στην εξουσία. Την ίδια στιγμή, όμως, το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σημίτη έχει καταξιωθεί ως ικανότατος διαχειριστής "της δικής της", νεοφιλελεύθερης, πολιτικής, συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την ηγεσία της ΝΔ, που καταβάλλει εναγώνιες προσπάθειες να δείξει ότι είναι «καλύτερος διαχειριστής». Γι' αυτό και είναι διάχυτη η ανησυχία της ηγεσίας της ΝΔ για τα «ευρήματα» των γκάλοπ που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες.

Το βάρος που δίνει η Ρηγίλλης στην οικονομία φάνηκε και από το γεγονός ότι σ' αυτό το θέμα επέλεξε να αναφερθεί ο Κ. Καραμανλής από τις Βρυξέλλες, συμμετέχοντας στις εργασίες του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού επανέλαβε τις γνωστές διαπιστώσεις για τις «επιδόσεις» της ελληνικής οικονομίας («είμαστε πρώτοι στην ανεργία, είμαστε πρώτοι στη διαφθορά, είμαστε πρώτοι στη δημιουργική λογιστική, όπως επιβεβαιώνει η Eurostat, αλλά και τελευταίοι στην ανταγωνιστικότητα και στις επενδύσεις»), ανέδειξε ως κυρίαρχο ζήτημα τους ...ρυθμούς υλοποίησης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Με αυτούς τους ρυθμούς, είπε, θα καθυστερήσει πάρα πολύ η πραγματική σύγκλιση. Θα περάσουν δεκαετίες μέχρι να εξομοιωθεί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων με τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες. Επισήμανε ακόμα ότι «τα πράγματα θα δυσκολέψουν και θα χειροτερέψουν», ενόψει της διεύρυνσης της ΕΕ, εκτιμώντας ότι «είναι, πάνω απ' όλα, ζήτημα επιβίωσης, να σταθούμε όρθιοι σ' ένα δύσκολο ανταγωνιστικό περιβάλλον». Οσο για το Κυπριακό, περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «για μας, προέχει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, χωρίς όρους, χωρίς προϋποθέσεις. Και αυτό πρέπει να γίνει στις 12 Δεκεμβρίου, στην Κοπεγχάγη».

Εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ για το ΝΑΤΟ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση, το Σάββατο 30 του Νοέμβρη, στις 9.30 π.μ., με θέμα: «Διεύρυνση του ΝΑΤΟ - Επιπτώσεις στη χώρα μας, στην ευρύτερη περιοχή και στην Παγκόσμια Ειρήνη». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αθηνών «Ι. Δρακόπουλος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ