ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Σημαντική ανατροπή υπέρ των ταξικών δυνάμεων

Σε πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η ΔΑΣ

Σε πρώτη δύναμη ανέδειξαν την «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων», που στηρίζεται από τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι του κλάδου, βάζοντας έτσι τα θεμέλια για να γίνει πράξη το μήνυμα της ΔΑΣ ότι «είναι ο μόνος συνδυασμός που μπορεί και επιδιώκει να οργανώσει, να ενώσει και μέσα από την αγωνιστική ταξική στάση και πορεία να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για θετικά αποτελέσματα».

Πιο συγκεκριμένα, στις αρχαιρεσίες βρέθηκαν 1.007 ψηφοδέλτια, από τα οποία τα 8 ήταν άκυρα. Από αυτά, η ΔΑΣ έλαβε 405 και κατέλαβε 6 έδρες. Η ΠΑΣΚΕ, που ήταν μέχρι τώρα πρώτη δύναμη, έλαβε 350 ψήφους και 5 έδρες. Η ΔΑΚΕ έλαβε 100 ψήφους και 2 έδρες. Οι «Ανεξάρτητοι» έλαβαν 117 ψήφους και 2 έδρες και ο συνδυασμός που στηριζόταν από τους ΣΥΝ, ΑΚΟΑ, ΚΕΔΑ έλαβε 24 ψήφους και καμία έδρα. Στις προηγούμενες αρχαιρεσίες είχαν ψηφίσει 1.003 και η ΔΑΣ είχε λάβει 362 ψήφους και 5 έδρες, η ΠΑΣΚΕ 441 ψήφους και 7 έδρες, η ΔΑΚΕ 133 ψήφους και 2 έδρες και οι «Ανεξάρτητοι» 67 ψήφους και 1 έδρα.

Τέλος, για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας ψήφισαν 612 και βρέθηκαν 602 έγκυρα. Η ΔΑΣ εξέλεξε 3 αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία και 4 για το ΕΚΑ. Η ΠΑΣΚΕ 2 για την Ομοσπονδία και 2 για το ΕΚΑ. Η ΔΑΚΕ 1 αντιπρόσωπο για την Ομοσπονδία και 1 για το ΕΚΑ και 1 αντιπρόσωπο εξέλεξαν οι «Ανεξάρτητοι».

ΑΝΕΡΓΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συντονίζουν τη δράση τους

Σε ενημερωτική συγκέντρωση καλεί την Πέμπτη, 5 Δεκέμβρη, το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, (ΕΚΝΛ), τους άνεργους του νομού. Στη συγκέντρωση, που θα γίνει στις 11 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου, θα συζητηθεί ο συντονισμός της αγωνιστικής δράσης των ανέργων κατά της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και, βεβαίως, για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων επιβίωσής τους.

Υπενθυμίζουμε, ότι στο Νομό Λάρισας, όπου ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται συνεχώς, με αλματώδεις ρυθμούς, εφαρμόζεται το διαβόητο «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ανεργίας», στόχος του οποίου, όπως επιβεβαιώνεται και στην πράξη, είναι όχι η αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά η επιδότηση των εργοδοτών και η «κονόμα» κάποιων επιτήδειων.

Σε ανακοίνωση - κάλεσμα του ΕΚΝΛ, προς τους ανέργους του νομού, επισημαίνεται: «Στρέφουμε τα πυρά μας στις βασικές αιτίες και παράγοντες που αυξάνουν και οξύνουν το πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο, τελικά, είναι αναπόσπαστο στοιχείο, όχι μόνο της σημερινής πολιτικής, αλλά του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Για να εξασφαλιστούν, θέσεις σταθερής εργασίας, να καρπώνεται ο εργαζόμενος τα αποτελέσματα, που δημιουργεί με την προσφορά του, απαιτούνται, πριν απ' όλα, ριζικές πολιτικές ανακατατάξεις προς όφελος των εργαζομένων».

Οσον αφορά στα μέτρα επιβίωσης των ανέργων που διεκδικεί το ΕΚΝΛ είναι:

  • Καταβολή 200.000 δρχ. σε κάθε άνεργο για το 2002.
  • Καταγραφή όλων όσοι ζητούν δουλιά, επιδότησή τους, μέχρι να βρουν, ίση με το 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, με μόνη προϋπόθεση την κάρτα ανεργίας.
  • Επιδότηση των νέων που είναι σε ηλικία να μπουν στην παραγωγή και δεν μπορούν να βρουν δουλιά.
  • Απαγόρευση των απολύσεων σε όσους μπαίνουν στην τελευταία πενταετία πριν τη συνταξιοδότηση.
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος της «μαύρης» εργασίας και παροχή ίσων δικαιωμάτων στους αλλοδαπούς εργάτες.
  • Εξασφάλιση πλήρους υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους.
  • Κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσα από διαγωνισμούς με πραγματικά κοινωνικά, αντικειμενικά κριτήρια.
  • Να καταργηθούν τα αντιδραστικά «Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης», τα διάφορα σεμινάρια, που καλλιεργούν αυταπάτες για να εκτονώσουν τις αντιδράσεις των ανέργων και η επιδότηση των εργοδοτών με τα λεφτά που προορίζονται για τους ανέργους.
  • Συμμετοχή στους παιδικούς σταθμούς όλων των παιδιών των ανέργων, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.
  • Κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% της ΕΓΣΣΕ.
  • Διάρκεια της επιδότησης όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων.
  • Το ταμείο ανεργίας να έχει ασφαλιστική κάλυψη.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συμβολική κατάληψη στο ΠεΣΥ

Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων των ΠεΣΥ προχώρησαν χτες το μεσημέρι οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, μετά από μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας τους.

«Δεν πάει άλλο με τη λιτότητα και τη μιζέρια στην Υγεία. Να αλλάξει τώρα αυτή η αντιδραστική πολιτική που διαλύει καθημερινά το ΕΣΥ, σπρώχνει τους ασθενείς στους μεγαλεμπόρους του ιδιωτικού τομέα, εξαθλιώνει τους γιατρούς και τους άλλους εργαζόμενους», δήλωναν οι νοσοκομειακοί γιατροί που συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στην οδό Αριστοτέλους, μπροστά στα γραφεία των ΠεΣΥ.

Μαζί τους, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη στον αγώνα τους, ήταν συνδικαλιστές από τα πρωτοβάθμια σωματεία των υγειονομικών, των γιατρών του ΙΚΑ, των συνταξιούχων του ΙΚΑ και άλλοι πολίτες. Οι συγκεντρωμένοι όταν επιχείρησαν να εισέλθουν στα γραφεία των ΠεΣΥ βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν παραταχτεί μπροστά στην είσοδο του κτιρίου. Μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες των απεργών υποχώρησε η διοίκηση των ΠεΣΥ και ζήτησε από την Αστυνομία να επιτρέψουν την είσοδο στους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους εκπροσώπους τους.

Τελικά, οι απεργοί σε μια συμβολική τους κίνηση κατέλαβαν τα γραφεία και σε αίθουσα των ΠεΣΥ πραγματοποίησαν συγκέντρωση, όπου συζήτησαν για το πώς θα συντονιστεί η παραπέρα δράση τους. Μάλιστα οι απεργοί απαίτησαν να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της ΕΝΙΘ με τον υπουργό Υγείας. Οταν αυτή πραγματοποιήθηκε ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα καλέσει τα μέλη του Δ.Σ της ΕΝΙΘ για να ακούσει τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών.

Στο ψήφισμα των συγκεντρωμένων διεκτραγωδείται η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. «Οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν καθημερινά όλο και περισσότερο από την τσέπη τους, για όλο και χειρότερη περίθαλψη και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία να αμείβονται όλο και λιγότερο, δουλεύοντας όλο και περισσότερες ώρες σκληρής εργασίας.. Αν κάτι υπάρχει ακόμα από τον ανθρώπινο και δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην ηρωική προσπάθεια των λειτουργών του που δε θέλουν να το εγκαταλείψουν και να το αφήσουν αβοήθητο, γιατί το πονούν και ξέρουν πως μόνο ένα καθολικό, ποιοτικό, δωρεάν και πλήρως ανεπτυγμένο ΕΣΥ, εξασφαλίζει αξιοπρεπή περίθαλψη για τους πολίτες και αξιοπρεπή εργασία για τους Υγειονομικούς. Το Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας κατακτήθηκε, έστω ανολοκλήρωτο, με μαζικούς αγώνες και πρέπει να το σώσουμε», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

  • Σήμερα είναι η δεύτερη μέρα απεργίας, που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.
Για τα εργατικά ατυχήματα...

«Τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες "θερίζουν" ζωές» είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Νομού Λάρισας, το Σάββατο, 7 του Δεκέμβρη. Στην ημερίδα, που θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΕΥΑΛ, από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, εισηγητές θα είναι: Για τα εργατικά ατυχήματα στους χώρους εργασίας ο Μ. Παπαδόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΕΛΙΝΥΑΕ και για τις επαγγελματικές ασθένειες ο Σπ. Δρίβας, εκπρόσωπος του Κέντρου Εφαρμοσμένης Ερευνας του ΕΛΙΝΥΑΕ.

Συνδικαλιστική απόλυση στον «FLASH»

Για ευθεία επίθεση κατά του συνδικαλιστικού κινήματος, κάνει λόγο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), με αφορμή την απόλυση από τον «Flash FM», της εργασιακής εκπροσώπου Λαμπρινής Θωμά.

Οπως αναφέρει το ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ, «η συνάδελφος Λαμπρινή Θωμά, απολύθηκε γιατί από την εκλογή της ως εργασιακής εκπροσώπου, υπερασπίστηκε με επιμονή και δυναμισμό τα δικαιώματα των δημοσιογράφων γενικά και ειδικότερα αυτών που απασχολούνται στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και γιατί αρνήθηκε τόσο για την ίδια όσο και για τους άλλους εργαζόμενους, τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας σε συμβάσεις έργου». Και δηλώνει ότι η ΕΣΗΕΜΘ θα σταθεί στο πλευρό του μέλους της και θα διεκδικήσει μαζί της τη δικαίωσή της από τα δικαστήρια, στα οποία ήδη προσέφυγε η Λαμπρινή Θωμά, ζητώντας την ακύρωση της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ