ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
«Οφείλουμε να πούμε ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν»

Διακήρυξη για το Κυπριακό, με την οποία καλούν στην απόρριψη του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ, υπογράφουν πανεπιστημιακοί, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, βουλευτές και ιεράρχες

Καθηγητές του Πανεπιστημίου ανέλαβαν πρωτοβουλία και συγκεντρώνουν υπογραφές πανεπιστημιακών, ανθρώπων των Τεχνών, ιεραρχών και βουλευτών, κάτω από κείμενο διακήρυξης για το Κυπριακό. Στη διακήρυξη επισημαίνονται τα παρακάτω:

«Μείζων ανησυχία διακατέχει τον ελληνικό λαό καθώς αντιλαμβάνεται ότι η Κύπρος διανύει την κρισιμότερη καμπή στην ιστορία της μετά το 1974.

Το αμερικανοβρετανικής έμπνευσης σχέδιο, το οποίο προωθήθηκε ως σχέδιο Κ. Ανάν, δε νομιμοποιεί μόνον τη διχοτόμηση με τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών. Αποσκοπεί πολύ περισσότερο στην κατάλυση των ελευθεριών και του μη κατεχόμενου σήμερα τμήματος της Κύπρου, μέσω των κεντρικών εξουσιών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η εκ περιτροπής Προεδρία (δύο θητείες Ελληνας και μία θητεία Τούρκος Πρόεδρος). Υπουργικό Συμβούλιο με σύνθεση 2:1, όπου δε θα μπορεί να παρθεί απόφαση αν δε συμφωνεί τουλάχιστον ένας Τουρκοκύπριος. Καταργείται έτσι η αρχή της πλειοψηφίας και επιβάλλεται στην πράξη σύνθεση 50-50. Γερουσία με σύνθεση 50-50 και Βουλή με αναλογική σύνθεση, όπου όμως θα είναι απαραίτητη η έγκριση των νόμων και από τα δύο Σώματα, καθιστώντας τη Γερουσία καθοριστική. Αλλά και αυτοί ακόμη οι Ελληνοκύπριοι που θα συμμετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνονται ουσιαστικά από τους Τουρκοκύπριους, καθώς θα εκλέγονται από μία ενιαία λίστα που θα υποβάλλεται στη Γερουσία, όπου θα απαιτείται ειδική πλειοψηφία. Σημειωτέον ότι ο Πρόεδρος δε θα εκλέγεται, αλλά θα προκύπτει εκ περιτροπής από το 6μελές Υπουργικό Συμβούλιο. Επιπλέον, δε διασφαλίζονται οι τρεις ελευθερίες (μετακίνησης, εγκατάστασης, περιουσίας) διαιωνίζοντας το τείχος του αίσχους που χωρίζει το κατεχόμενο από το ελεύθερο τμήμα της Κύπρου.

Οι παραπάνω όροι στο σύνολό τους διαμορφώνουν ένα παγκοσμίου πρωτοτυπίας θεσμικό έκτρωμα, το οποίο δεν απαντάται πουθενά στον κόσμο και το οποίο δεν έχει καμία σχέση με ομοσπονδία, ούτε καν με συνομοσπονδία. Αλλά η ίδια η πολιτική και πολιτειακή εξίσωση της πλειοψηφίας με τη μειοψηφία συνθέτει αυτή καθεαυτή κατάργηση κάθε έννοιας δημοκρατίας. Η Κύπρος μόνη σε ολόκληρο τον κόσμο θα βρεθεί να της έχει επιβληθεί ένα τέτοιο πρωτοφανές καθεστώς.

Επιπλέον, επειδή αυτό το θεσμικό καθεστώς είναι εντελώς μη λειτουργικό και θα οδηγήσει σε αδυναμία λήψης αποφάσεων, προβλέπεται και ένας πρωτοφανής θεσμός άρσης των αδιεξόδων, ένα είδος κυβέρνησης υπεράνω της κυβέρνησης. Δημιουργείται ένα 9μελές Σώμα, υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο θα αποτελείται από 3 Ελληνοκύπριους, 3 Τουρκοκύπριους και 3 μη Κύπριους και το οποίο θα εκδίδει αποφάσεις αμέσου εφαρμογής σε περίπτωση αδιεξόδου. Το ποιοι θα είναι αυτοί οι "μη Κύπριοι" μπορεί κανείς εύκολα να υποθέσει. Η ρύθμιση αυτή υπερβαίνει κάθε όριο και μετατρέπει την Κύπρο όχι απλώς σε νεοαποικία, αλλά απροκάλυπτα σε αποικία, σε μια εποχή που η αποικιοκρατία έχει καταργηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Νομιμοποιείται επίσης το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των εποίκων, οι οποίοι αποκτούν κυπριακή ιθαγένεια, ενώ αφήνεται ανοιχτή η πόρτα για επόμενα κύματα εποίκων, καθώς το ψευδοκράτος θα έχει τη δυνατότητα χορήγησης ιθαγένειας (internal citizenship). Προβλέπεται ένα ποσοστό (45-50%) επιστροφής προσφύγων στις εστίες τους, αλλά και αυτό ακόμα αναιρείται στην πράξη, καθώς επιβάλλεται σταδιακή επιστροφή των προσφύγων σε χρονικό διάστημα πάνω από 20 χρόνια (αρχικά προβλέπεται μόνον ένα 5%). Σ' αυτό το χρονικό διάστημα οι πρόσφυγες θα έχουν βεβαίως εκλείψει διά της φυσικής οδού.

Αλλά και αυτό ακόμα το βιοτικό επίπεδο των Ελληνοκυπρίων, το οποίο κατακτήθηκε με τόσο μόχθο, θα υπονομευτεί ευθέως, καθώς το "κοινό κράτος" θα έχει την αρμοδιότητα των οικονομικών υποθέσεων. Χαρακτηριστική είναι η ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα διοικείται από έναν Ελληνοκύπριο, έναν Τουρκοκύπριο και έναν "μη Κύπριο". Δηλαδή άλλη μία ρύθμιση αποικιοκρατικού χαρακτήρα σε έναν καίριο θεσμό.

Προωθείται επίσης η εγκατάσταση πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στην Κύπρο, η οποία θα καταστήσει τον Κυπριακό Ελληνισμό όμηρο μίας δεύτερης στρατιωτικής κατοχής και θα τον αφοπλίσει από τα μέσα της άμυνας τα οποία σήμερα διαθέτει.

Η Κύπρος βρίσκεται αυτήν τη στιγμή κάτω από έναν μέγιστο εκβιασμό: Να δεχτεί τα σχέδια αυτά ή να διακινδυνεύσει την ένταξή της στην ΕΕ. Αυτό που συντελείται σήμερα δεν είναι διαπραγμάτευση ούτε οδηγεί σε έναν έντιμο συμβιβασμό. Η Κύπρος εκβιάζεται να παραδώσει με τη "θέλησή" της ό,τι δεν έχει αρπάξει μέχρι σήμερα ένας τρίτος "Αττίλας". Δεν έχει νόημα η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με τέτοιο αντίτιμο. Αλλά η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τις μέχρι τούδε αποφάσεις της που είναι αποφάσεις κορυφής. Αλλωστε, η Ελλάδα έχει επιτέλους το δικαίωμα του "βέτο".

Είναι σαφές για κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο Ελληνα ότι τα σχέδια αυτά, εφόσον τελικά επιβληθούν, θα οδηγήσουν σε μετατροπή ολόκληρης της Κύπρου σε αμερικανοτουρκικό προτεκτοράτο, για την ακρίβεια σε απροκάλυπτη αποικία. Η ελευθερία και το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού θα ενταφιαστούν διά παντός.

Οι Ελληνοκύπριοι έχυσαν το αίμα τους για να αποτινάξουν τον αποικιοκρατικό ζυγό. Δεν είναι δυνατόν να υποδουλωθούν σήμερα με τη θέλησή τους... Ούτε είναι δυνατόν να μπει ελληνική υπογραφή κάτω από τέτοια απίστευτα σχέδια.

Οι Ελληνες έχουμε συνείδηση ότι στην Κύπρο δοκιμάζεται η αντοχή ολόκληρου του Ελληνισμού. Υποχώρηση τέτοιων διαστάσεων στην Κύπρο θα σημάνει υποχώρηση σε όλα τα μέτωπα. Οφείλουμε σήμερα να πράξουμε αυτό που ήξεραν να πράττουν πάντα οι Ελεύθεροι Ελληνες. Να πούμε ΟΧΙ».


ΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ

Σ. Ν. Αντωνοπούλου, Καθ. Παν.

Α. Ακριτόπουλος, Καθ. Παν.

Α. Ανδρέου, Καθ. Παν.

Ε. Αγραφιώτη, μουσικός

Μ. Ν. Αντωνοπούλου, Καθ. Παν.

Η. Ανδριόπουλος, συνθέτης

Γ. Αλεξάκης, Καθ. Παν.

Α. Αγγελόπουλος, Καθ. Παν.

Σ. Αντωνίου, Παν.

Ι. Αναγνωστόπουλος, αντιπτέραρχος εα, επίτιμος αρχηγός ΑΤΑ

Σ. Βασιλειάδης, συνθέτης

Α. Βαϊτσάκης, Καθ. Παν.

Κ. Βακαλόπουλος, Καθ. Παν.

Μ. Βαρδάνης, Αντιστράτηγος, Πρόεδρος Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974

Κ. Γεωργουσόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου - Κριτικός τέχνης

Χ. Γιαλουρίδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Γ. Γραμματικάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Μ. Γ. Δρετάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου - πρώην υπουργός

Γ. Δημαράς, δημοσιογράφος, πρώην βουλευτής

Ε. Εμανουηλίδης, Αρεοπαγίτης ε.τ.

Κ. Ζουράρις, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Π. Ηφαιστος, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Σ. Ηλιάδου - Τάχου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου

Ν. Θεοφάνους, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Α. Ιορδάνογλου, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Κ. Κύρρης, ιστορικός

Ν. Κουτσουπιάς, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Δ. Κυριαζής, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Μ. Κυρίτσης, μουσικός

Α. Κακαράς, αρχιπλοίαρχος ε.α. ΠΝ

Γ. Καραμπελιάς, συγγραφέας

θ. Καράτσαλος, επιτ. Αντιεισαγγελέας Εφετών

Γ. Κυρίμης, Πλοίαρχος ε.α. ΠΝ

Π. Καρανικόλας, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Μ. Λάκριμα, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου

Δ. Λιαντζής, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Κ. Λιολιούσης, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Γ Μακρής, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Ι. Μάνος, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Ν. Μαρτίνος, Καθηγητής Πανεπιστημίου

π. Γ. Μεταλληνός, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Ι. Μιχαηλίδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Δ. Μπέσας, Πρόεδρος Παιδαγωγικού Τμήματος ΑΠΘ

Μ. Μερακλής, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Μ. Μηλιαράκης, εκδότης

Π. Νεάρχου, διεθνολόγος

Κ. Ντίνος, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Ν. Ξηροτύρης, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Δ. Πνευματικός, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Δ. Κ. Παπαμαντέλλος, Κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Παν. Πατρών

Δ. Παπαθανασόγλου, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Β. Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου

Π. Πετρουλάκος, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Γ. Ποταμιάνος, υποναύαρχος ε.α. ΠΝ

Ν. Πολυχρονίδης, συντ. γραμματέας ΣΚΕ

Ν. Σαρρής, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Σ. Στεφανόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Σ. Σόρογκας, ζωγράφος - Καθηγητής Πανεπιστημίου

Π. Π. Συμεωνίδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Ακαδημαϊκός (AM)

Μ. Σεραφετινίδου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου

Κ. Σωτηράκος, υποναύαρχος ε.α. ΠΝ

Β. Σταματίου, Υποναύαρχος ε.α. ΠΝ

Μ. Τζάνη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου

Ε. Τσακιρίδου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου

Β. Φίλιας, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Ι. Φαρσεδάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Μ. Φιλιππάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Κ. Φωτιάδης, Κοσμήτωρ Παιδαγωγικής Σχολής ΑΠΘ

Ειρ. Χατζηευφραιμίδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Ο. Χατζόπουλος, εκδότης

Βουλευτές

Λ. Βερυβάκης

Ν. Γκάτζης

Ν. Κακλαμάνης

Λ. Κανέλλη

Π. Κρητικός

Ν. Κατσέλη

Σ. Παπαθεμελής

Α. Πεπονής

Α. Τζέκης

Δ. Τσοβόλας

Γ. Χουρμουζιάδης

Ιεράρχες

Ευφραίμ, Ηγούμενος Ι. Μονής Βατοπεδίου Αγίου Ορους

Γεώργιος, Ηγούμενος Ι. Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Ορους

Φιλόθεος, Ηγούμενος Ι. Μονής Καρακάλου, Αγίου Ορους

Αθανάσιος Αναστασίου, Ηγούμενος Ι. Μονής Μεγάλου Μετεώρου

Θεόκλητος Μπόλκας, Ηγούμενος Ι. Μονής Οσίου Αρσενίου

Καππαδόκου

Λαυρέντιος Γρατσίας, Αρχιμανδρίτης, Ι. Μητροπόλεως Φλωρίνης

Ιωήλ Κωνσταντάρας, Αρχιμανδρίτης, Ι. Μητροπόλεως Δριυνουπόλεως

Ιωαννίκιος Κατσώνης, Αρχιμανδρίτης, Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ