ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Το σχέδιο ενισχύει την ιμπεριαλιστική κυριαρχία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Με ανακοίνωσή του χτες το ΚΚ Τουρκίας εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στο σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό. «Το σχέδιο Ανάν είναι ιμπεριαλιστικό και πρέπει να το αρνηθούμε», τιτλοφορεί την ανακοίνωσή του το κόμμα, το οποίο τονίζει ότι το σχέδιο «ενισχύει την κυριαρχία του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ στη Μεσόγειο και γενικότερα στη Μέση Ανατολή» και «νομιμοποιεί την παρουσία ξένων δυνάμεων στη νήσο», ενώ «η Τουρκία και η Ελλάδα, δύο μέλη του ΝΑΤΟ, θα διαθέτουν τη δικαιοδοσία να αποφασίσουν αν η Κύπρος θα συμμετέχει σε διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Ακόμη, το ΚΚ Τουρκίας επισημαίνει πως το σχέδιο «επικυρώνει το διχασμό» και «η νομή της εξουσίας στα δύο "συντακτικά κράτη" είναι ατελής και δεν μπορεί να οδηγήσει σε ομοσπονδία ή συνομοσπονδία». Τονίζει δε, ότι το σχέδιο Ανάν προβλέπει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ένα «όργανο των ιμπεριαλιστών της Ευρώπης που ανταγωνίζεται και συνεργάζεται ταυτόχρονα με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό... και θα καταλάβει στην πραγματικότητα την Κύπρο».

Το ΚΚ Τουρκίας καλεί για «την ταυτόχρονη απόσυρση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, το κλείσιμο των βρετανικών βάσεων, την παύση του τουρκικού εποικισμού στην Κύπρο, τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, και τη συνένωση όλων των δυνάμεων στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Τουρκία και τη Βρετανία για τη δημιουργία μιας ενωμένης και ανεξάρτητης Κύπρου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ