ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Αισθητή η απεργία όπου παλεύτηκε

Τα ζητήματα προσανατολισμού του συνδικαλιστικού κινήματος των δημοσίων υπαλλήλων και οργάνωσής τους στη βάση των πραγματικών αναγκών τους, αναδεικνύονται σε κυρίαρχα

Aπό την πορεία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ προς την Κοραή
Aπό την πορεία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ προς την Κοραή
Πολλοί απ' όσους απήργησαν - και σε ορισμένες υπηρεσίες ήταν αρκετοί - αψήφησαν και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και την τεράστια επιχείρηση υπονόμευσης της απεργίας τους, συμμετέχοντας δυναμικά τόσο στην απεργία όσο και στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Δεν ήταν αυτή όμως η συνολική εικόνα του δημοσίου. Από μεγαλύτερη αποφασιστικότητα διακρίθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι σε υπηρεσίες της περιφέρειας, νέκρωσε το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» από την απεργία των ελεγκτών, εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση των απεργών του ΕΚΑΒ, συγκροτημένη και αυτή των εργαζομένων στους δήμους. Σχεδόν εξαφανισμένοι, τουλάχιστον από τις συγκεντρώσεις οι καθηγητές. Ενώ οι δάσκαλοι έκαναν ορατή την παρουσία τους. Καθοριστική σε πολλές των περιπτώσεων ήταν η παρέμβαση του «Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου». Η πρόταση για αντιπαράθεση με τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης βρήκε γόνιμο έδαφος όπου μπόρεσε να φτάσει το μήνυμα και η εκφρασμένη διάθεση για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων δίνει έδαφος για τη συνέχεια.

Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε ότι κατέγραψε συμμετοχή στην απεργία σε ύψος 75 - 80%. Τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά σε ορισμένους χώρους, αλλά και τα εξαιρετικά χαμηλά σε άλλους, δείχνουν το μέγεθος της διαπάλης ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλησαν να πλήξουν ανεπανόρθωτα την κινητοποίηση και σε αυτές που τη στήριξαν με κάθε μέσο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους χώρους που το ΠΑΜΕ μπόρεσε να παρέμβει με εξορμήσεις και περιοδείες, η συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις ήταν καλύτερη από χώρους όπου δεν μπόρεσε να δοθεί η μάχη.

Στην Αθήνα

Τον «τόνο» στη συγκέντρωση της Αθήνας - η οποία πρέπει να ομολογηθεί ότι ήταν πολύ κάτω από τις απαιτήσεις των καιρών και γι' αυτό δεν έφταιγε μόνο η συνεχής βροχή - έδωσαν και πάλι οι εργαζόμενοι που συσπειρώθηκαν στα πανό του «Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου». Οι πρώτοι απεργοί άρχισαν να έρχονται υπό βροχή στην προσυγκέντρωση της Ομόνοιας. Ξεδιπλώθηκαν τα πανό από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και από το χώρο των πανεπιστημίων. Η πορεία δεν άργησε να ξεκινήσει, συμπαγής, με αποφασιστικότητα και ιδιαίτερη μαχητικότητα, αυτή που διακρίνει πλέον κάθε κινητοποίηση που έχει τη σφραγίδα του ΠΑΜΕ. Κυρίαρχο σύνθημα το «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», που ακούστηκε αλλεπάλληλα μέχρι η πορεία να φτάσει στον πεζόδρομο της Κοραή. Εκεί, παρά την καταρρακτώδη βροχή, νέες δυνάμεις προστέθηκαν στα πανό του ΠΑΜΕ.

Οσοι ήταν αποφασισμένοι να διαδηλώσουν δεν πτοήθηκαν από τη βροχή. Εργαζόμενοι από το χώρο της εκπαίδευσης, από το χώρο της Υγείας, από το ΕΚΑΒ, οι οποίοι συνοδεύονταν από ασθενοφόρα - ενώ φορούσαν και τις στολές με τις ειδικότητές τους - παρέμειναν ακλόνητοι για να ακούσουν τους σύντομους χαιρετισμούς και να ξεκινήσει η πορεία προς τη Βουλή. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της Κεντρικής Επιτροπής. Προκλητικά απούσες ήταν οι σημαντικές δυνάμεις που διαθέτει η ΠΑΣΚΕ στο δημόσιο κι είναι χαρακτηριστικό πως δεν πάτησαν στο χώρο της συγκέντρωσης ούτε καν στελέχη από Ομοσπονδίες του δημοσίου.

Η διακριτή παρουσία του ΠΑΜΕ στην κινητοποίηση ήταν καθοριστική. Στη συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοραή ξεπεράστηκε η λογική της πλειοψηφίας για αιτήματα μέσα στα όρια της κυβερνητικής πολιτικής, καταδικάστηκε η πολιτική της μερικής απασχόλησης και κάθε είδους ευελιξίας στο δημόσιο, απαιτήθηκε ενίσχυση του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων άμεσα και με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Οι ομιλίες

Στην ομιλία του, ο Δ. Αγκαβανάκης μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Συμμετέχοντας μαζικά, δυναμικά και σ' αυτήν την απεργία σήμερα, το ΠΑΜΕ δίνει την προοπτική της συνέχισης και έντασης των αγώνων. Την προοπτική να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την υπόθεση των αγώνων στα χέρια τους και να παραμερίσουν ηγεσίες και αντεργατικές σκοπιμότητες. Να βάλουν στο επίκεντρο των αγώνων τους τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες τους. Να συγκρουστούν με τη συνολική κυβερνητική πολιτική που γεννά και οξύνει αυτά τα προβλήματα.

Στην κατεύθυνση αυτή συνεχίζουμε και εντείνουμε τον αγώνα μας, προτάσσοντας την πάλη μας ενάντια στα πολεμικά σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού και για την απεμπλοκή της χώρας μας από τον επερχόμενο πόλεμο στο Ιράκ. Παλεύουμε για τη μη διχοτόμηση της Κύπρου.

Ταυτόχρονα προτάσσουμε την πάλη μας για την απόκρουση των νέων κυβερνητικών μέτρων ενάντια στο βιοτικό μας επίπεδο και παράλληλα διεκδικούμε οικονομικά, εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα αντίστοιχα με τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Στη δική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος, επέμεινε παρ' όλα αυτά στις θέσεις για διεκδίκηση νέου μισθολογίου και εναντιώθηκε γενικόλογα στην εισοδηματική πολιτική. Παράλληλα έθεσε ζήτημα περιθωριοποίησης του «λογιστικού συμφώνου σταθερότητας» επαναφέροντας τη λογική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με «ανθρώπινο πρόσωπο»!

Ακολούθησε μια δυναμική πορεία προς τη Βουλή, όπου η πορεία ενώθηκε με τους εργαζόμενους στη φύλαξη των σχολείων, οι οποίοι πραγματοποιούσαν πανελλαδική συγκέντρωση για τη διασφάλιση της δουλιάς τους με πλήρη απασχόληση.

Σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στη Θεσσαλονίκη οι απεργοί δημόσιοι υπάλληλοι, οι ταξικές δυνάμεις διαδήλωσαν κάτω από το πανό του ΠΑΜΕ που έγραφε: «Συνολική αντιπαράθεση στην πολιτική κεφαλαίου - ΟΝΕ -κυβέρνησης - ΕΕ» και διεκδίκησαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με διευρυμένο πλαίσιο ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Συμμετείχαν με τα πανό τους η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών, το προσωπικό του νοσοκομείου «Παναγία», οι σύλλογοι δασκάλων και καθηγητών κ.ά. Οπως δήλωσαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ η δράση και ο προσανατολισμός των ταξικών δυνάμεων στις συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημοσίου είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμος και απαραίτητος, καθώς σε αυτή την κρίσιμη περίοδο οι παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» επιμένουν σε ένα πλαίσιο ανακόλουθο με τις ανάγκες των εργαζομένων, ακόμη και αποπροσανατολιστικό. Επίσης τόνισαν ότι οι δυνάμεις αυτές, ενώ εξαγγέλλουν από τη μια απεργία από την άλλη την υπονομεύουν ανοιχτά.

Στη Θεσσαλία

Αγωνιστικές συγκεντρώσεις κατά της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκαν σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ. Σε ορισμένους κλάδους τα ποσοστά συμμετοχής των δημοσίων υπαλλήλων στην απεργία ήταν μεγάλα, όπως, π.χ. στους δήμους Καρδίτσας (93%), Λάρισας (90%), των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο (90%), του νοσηλευτικού προσωπικού στο υποκατάστημα ΙΚΑ Λάρισας (80%) κ.ά.

Στη Λάρισα, στη συγκέντρωση που έγινε έξω από τη Νομαρχία, μίλησαν ο Δ. Γεωργακόπουλος, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λάρισας της ΑΔΕΔΥ και ο Β. Ζωγράφος, γραμματέας. 0ι ομιλητές τόνισαν την αναγκαιότητα συνέχισης και έντασης του αγώνα των δημοσίων υπαλλήλων με διεκδικητικό πλαίσιο, που ν' ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους και να στοχεύει στην ουσιαστική επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων τους. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της Λάρισας.

Στα Τρίκαλα, η συγκέντρωση έγινε στο Εργατικό Κέντρο. Μίλησαν ο Β. Μπαντέκας, πρόεδρος της ΕΛΜΕ, εκπρόσωπος των δασκάλων και η Βάσω Μπακάση, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, η οποία κατήγγειλε ότι η πλειοψηφία της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Τρικάλων (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), οι οποίοι εμφανίζονται ως δήθεν ανεξάρτητοι, όχι μόνο δε συμμετείχαν στην απεργία, αλλά λειτούργησαν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός.

Στην Καρδίτσα η συγκέντρωση έγινε στο Εργατικό Κέντρο και μίλησαν ο Κ. Πέτρου, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και ο Σ. Τσώνας, μέλος της διοίκησης.

Κυβερνητικός αυταρχισμός

Δικό του συνδικαλιστικό νόμο θέλησε να εφαρμόσει χτες ο υπουργός μεταφορών Χρ. Βερελής χαρακτηρίζοντας «καταχρηστική» τη συμμετοχή των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ. Ενεργώντας ως αυτόκλητος εισαγγελέας... δίκασε και αποφάσισε μόνος του ότι η συμμετοχή των ελεγκτών στην απεργία «συνιστά κατά το νόμο καταχρηστική και κακόπιστη συμπεριφορά»! Και αφού εξέδωσε την... ετυμηγορία του, έσπευσε κατόπιν εορτής να προαναγγείλει και άμεση προσφυγή στην ελληνική Δικαιοσύνη, διεκδικώντας αποζημίωση για «οποιαδήποτε βλάβη προκλήθηκε από την καταχρηστική και κακόπιστη αυτή συμπεριφορά» των ελεγκτών!

Ο υπουργός ισχυρίζεται ότι η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας έπρεπε για να συμμετάσχουν τα μέλη της στην απεργία να κοινοποιήσει σχετική απόφαση έγκαιρα στην ΥΠΑ. Προφανώς ο υπουργός θέλει να αγνοεί πως για συμμετοχή σε απεργία που έχει κηρύξει υπερκείμενη οργάνωση, στην προκειμένη περίπτωση η ΑΔΕΔΥ, οι εργαζόμενοι συμμετέχουν χωρίς καμία ειδοποίηση από αυτούς τους ίδιους.

Την τρομοκράτηση και τον αυταρχισμό επιστράτευσε και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Χρ. Ρέσσος. Απείλησε τους εργαζόμενους ότι θα προσφύγει στον εισαγγελέα, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα ότι η μετακίνηση των ασθενοφόρων ήταν παράνομη. Αντιδρώντας στην επιχείρηση τρομοκράτησης οι απεργοί έκαναν συμβολική κατάληψη στο γραφείο του προέδρου. Αμέσως μετά, το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων αποφάσισε νέα 3ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 12 Δεκέμβρη και γενική συνέλευση για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ