ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟ
Επιβάλλεται η αντισεισμική θωράκιση

Στη σεισμόπληκτη περιοχή περιόδευσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, τονίζοντας την ανάγκη της άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων και της ουσιαστικής αποκατάστασης των ζημιών

«Αυτή την ώρα επιβάλλεται η άμεση αποζημίωση των πληγέντων, καθώς και η αποκατάσταση των ζημιών με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υποτροπιάσουν σε ένα μελλοντικό σεισμό και παράλληλα να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την αντισεισμική θωράκιση της περιοχής». Αυτό τόνισε χτες από το σεισμόπληκτο Βαρθολομιό Ηλείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Κοσιώνης, σε σύσκεψη που οργάνωσε η ΝΕ Ηλείας του Κόμματος στο δημαρχείο της πόλης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος του Βαρθολομιού Στέφανος Αδαός, μαζικοί φορείς της περιοχής, ο επικεφαλής της ΝΑΣ Ηλείας Γιώργος Καραπάνος, ο επικεφαλής της ΔΑΣ Πύργου Πέτρος Καπαρέλης κ.ά.

Επίσης, ο Παν. Κοσιώνης επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης πολεοδομικού σχεδιασμού που θα λαμβάνει υπόψη του και μικροζωνικές μελέτες, ιδιαίτερα σε σεισμογενείς περιοχές και δήλωσε πως «σαν κόμμα θα είμαστε στη διάθεσή σας και θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που παρέχονται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο».

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Στέφανος Αδαός, αφού σημείωσε πως έχουν γίνει πολλές και «ύπουλες» ζημιές στην περιοχή, όπως στην υποδομή, καθώς υπάρχουν βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης - άρδευσης, στις υδατοδεξαμενές κ.α., υπογράμμισε πως «το ζητούμενο είναι η άμεση επισκευή των ζημιών με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχυθούν οι κατασκευές όσο πρέπει για να μην έχουμε φαινόμενα όπως τα σημερινά, όταν σπίτια που επισκευάστηκαν - καθ' υπόδειξη της πολιτείας - μετά το σεισμό του 1988 τώρα έχουν ανάλογες ζημιές». Τόνισε παράλληλα την ανάγκη ενίσχυσης των κτιρίων καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής και υπογράμμισε πως θα έπρεπε ήδη οι σεισμόπληκτοι να έχουν πάρει αποζημίωση για τις δύσκολες αυτές ώρες. Τέλος, στηλίτευσε την απόφαση του νομάρχη Ηλείας κ. Δημητρουλόπουλου να κηρύξει την Ηλεία σεισμόπληκτη και όχι σεισμογενή, κάτι που όπως υποστήριξε θα αποβεί βλαπτικό για την όποια μέριμνα της πολιτείας στις περιοχές που πραγματικά έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό.

Το λόγο μεταξύ άλλων πήρε και ο επικεφαλής της ΝΑΣ Γιώργος Καραπάνος, που επισήμανε με εύσχημο τρόπο πως «ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που ο άνθρωπος δεν μπορεί να το πιάσει με τα χέρια και να το σταματήσει, αλλά μπορεί με την κατάλληλη βοήθεια να δημιουργήσει κατασκευές που να αντέχουν στους σεισμούς».

Νωρίτερα ο Π. Κοσιώνης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, πραγματοποίησε περιοδεία στο Βαρθολομιό. Είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει τις ζημιές που προξένησε ο σεισμός της περασμένης Δευτέρας και να συνομιλήσει με τους κατοίκους. Οι σεισμόπληκτοι τόνισαν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, τις ανησυχίες τους για την «επόμενη ημέρα» του σεισμού καθώς βλέπουν πως η πολιτεία πέρα από υποσχέσεις, μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα και απαίτησαν από την πλευρά τους την άμεση αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών τους.

Επιδείνωση του καιρού

Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι και στα υπόλοιπα νότιοι νοτιοανατολικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές.

Αύριο Κυριακή στην Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και στα ορεινά της Κεντρικής. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα ανατολικοί βορειοανατολικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στο βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις, στην υπόλοιπη χώρα από νότιες διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί.

Με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τις περιφέρειες, τις νομαρχίες και τους δήμους όσων περιοχών επηρεαστούν από αυτήν, να πάρουν αυξημένα μέτρα ετοιμότητας. Σε κατάσταση επιφυλακής είναι από χτες οι δυνάμεις που παραμένουν στα έργα του Κηφισού σε περίπτωση αντιμετώπισης πλημμυρικού φαινομένου.

Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν σε περιοχές της Β. Ελλάδας από τις καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών. Η στάθμη των νερών στη δυτική Καβάλα, τη Χρυσούπολη και σε περιοχές του Νέστου ξεπέρασε τα 70 εκατοστά. Από την καταρρακτώδη βροχή που έπεσε τη νύχτα της Τετάρτης και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα στην περιφέρεια του Νέστου και συγκεκριμένα στην Κεραμωτή, τη Χρυσούπολη, τη Νέα Καρυά, τον Παράδεισο.

Στη Θάσο το πυροσβεστικό κλιμάκιο του νησιού επενέβη σε 25 περιπτώσεις για να αντλήσει νερά από σπίτια, ενώ από κατολίσθηση έκλεισε για περίπου δυο ώρες ο δρόμος Παναγίας -Ποταμιάς.

ΟΤΕ
«Εκπτώσεις» για τις γιορτές

Τα υπεραστικά τηλεφωνήματα στην τιμή της αστικής χρέωσης προσφέρει ο ΟΤΕ τις γιορτές. Από τις 25 του Δεκέμβρη 2002 μέχρι και την 1η του Γενάρη 2003 όλα τα υπεραστικά θα χρεώνονται με 8,9 δραχμές το λεπτό από 21,45 που ισχύει κανονικά.

Αυτή η «γιορταστική προσφορά» δεν αλλάζει τη γενικότερη εικόνα, που θέλει τον ΟΤΕ να πουλά πανάκριβα τις υπηρεσίες του και σε χαμηλό ποιοτικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι και πέρσι και φέτος ο Οργανισμός φιγουράρει στην πρώτη δεκάδα της «μαύρης λίστας» του Ινστιτούτου Καταναλωτών. Το 2001 το ΙΝΚΑ κατέγραψε 9.914 παράπονα καταναλωτών και ήταν στη δεύτερη θέση της λίστας. Στο 11μηνο φέτος κατέγραψε 4.559 παράπονα και βρίσκεται στην ένατη θέση.

ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Αποδοκιμάζουν δηλώσεις υπουργών

Ρήξη στις σχέσεις των δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προκλήθηκε με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2003 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου με χτεσινή ανακοίνωσή του διαμαρτύρεται «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο για τους πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς και άδικες επιθέσεις που έγιναν από θεσμικά όργανα της Πολιτείας κατά των μελών του και συνολικά κατά του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Ιδιαίτερα, οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποδοκιμάζουν τους χαρακτηρισμούς από τους Ν. Χριστοδουλάκη και Γ. Φλωρίδη εναντίον των δικαστικών λειτουργών, όπως «αδαείς, επιπόλαιοι, νέοι και άπειροι, συνταγματική εκτροπή κλπ.» και επισημαίνουν ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν τιμά «ούτε τα θεσμικά όργανα από τα οποία διατυπώθηκαν ούτε θωρακίζουν το κύρος του θεσμού της Δικαιοσύνης».

«ΑΘΗΝΑ 2004»
Ανάδοχος για υπηρεσίες αποθήκευσης - διανομής

Η κοινοπραξία «Logistics 04» αναδείχτηκε ανάδοχος για τις υπηρεσίες Logistics (αποθήκευση και διανομή υλικών) στην Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή οικογένεια καθώς και σε όλους τους λειτουργικούς τομείς της «Αθήνα 2004», όπως ανακοίνωσε χτες η Οργανωτική Επιτροπή. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του διαγωνισμού είναι 5,3 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), στον οποίο έχει συνυπολογιστεί και το κόστος των Logistics για τις προ-Ολυμπιακές Δοκιμαστικές Διοργανώσεις (850.000 ευρώ).

Το έργο αποθήκευσης και διανομής αφορά σε παραλαβή, επιθεώρηση και έλεγχο ποιότητας, αποθήκευση, διανομή, καταγραφή και παρακολούθηση παγίων, αποκομιδή, διαχείριση κενών συσκευασιών των υλικών και του εξοπλισμού της «Αθήνα 2004» και των χορηγών που θα χρησιμοποιηθούν κατά τους Δοκιμαστικούς, Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Οι αποθηκευτικοί χώροι που θα χρησιμοποιηθούν για τη διεκπεραίωση του έργου έχουν εξασφαλιστεί στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου, σε δύο ξεχωριστές αλλά γειτονικές τοποθεσίες, συνολικής έκτασης 100.000 περίπου τετραγωνικών μέτρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ