ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
Αντιαμερικανοί ναι - αντιιμπεριαλιστές;

Ο αντιαμερικανισμός της ηγεσίας του ΣΥΝ είναι ένας «ευρωπαϊκός αντιαμερικανισμός»: Στοιχίζεται, δηλαδή, πίσω από το στρατηγικό στόχο της ΕΕ, να διαδραματίζει «συμπρωταγωνιστικό» ρόλο στην ηγεμονία της νέας τάξης

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Ενθουσιασμένη (!) η χθεσινή «Αυγή» από την έξαρση του αντιαμερικανισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, αναγορεύει τα αποτελέσματα του σχετικού γκάλοπ σε πρώτο θέμα. Ασφαλώς το θέμα είναι σοβαρό, το ζήτημα όμως είναι σε ποιον αντιαμερικανισμό αναφέρεται η εφημερίδα και ο πολιτικός φορέας που εκφράζει. Σαφέστατα ο αντιαμερικανισμός της ηγεσίας του ΣΥΝ είναι ένας «ευρωπαϊκός αντιαμερικανισμός»: Εχει την αφετηρία του δηλαδή από την αντίθεση ΕΕ - ΗΠΑ και στοιχίζεται απόλυτα πίσω από το στρατηγικό στόχο της ΕΕ να διαδραματίζει «συμπρωταγωνιστικό» ρόλο στην ηγεμονία της νέας τάξης. Με άλλα λόγια, το όραμα της ηγεσίας του ΣΥΝ είναι να έχουν οι λαοί τη δυνατότητα να διαλέξουν ποιος από τους δύο, ΗΠΑ ή ΕΕ (ο κακός και ο καλός), θα τους καταδυναστεύει και μακελεύει...

Η ραγδαία εξάπλωση του αντιαμερικανισμού σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, είναι μια σχεδόν αναπόφευκτη εξέλιξη, από τη στιγμή που ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός επέλεξε να κυριαρχήσει παντού και να επιβάλλει τη δική του τάξη. Οι λαοί βλέπουν πλέον πιο καθαρά ποιος είναι ο εχθρός, ποιος διαπράττει τα εγκλήματα σε βάρος τους, ελέγχει και καταληστεύει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, αδιαφορεί για τη μόλυνση του περιβάλλοντος κ.ο.κ. Βλέπουν, επίσης, ότι όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις των κρατών έχουν δώσει «γην και ύδωρ» στους επίδοξους κοσμοκράτορες.

Υπάρχουν βέβαια οι αντιθέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ, οι οποίες οξύνονται από την ακατανίκητη δίψα και των δύο για εξάπλωση σε νέες αγορές, «κατοχύρωση» πρώτων υλών κ.ο.κ. Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αυτές αντιθέσεις, πρέπει να παρακολουθούνται, μελετώνται και αξιοποιούνται από τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα των λαών, ακριβώς για να γίνουν πιο δυνατά ώστε να επιβάλλουν το δικό τους δρόμο που περνάει, υποχρεωτικά, μέσα από την ανατροπή του ιμπεριαλισμού.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΕΞΑΡΣΗ ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟΥ

ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Ο ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟΣ: «Διόγκωση του αντιαμερικανισμού σε παγκόσμια κλίμακα καταγράφει μεγάλη έρευνα της εφημερίδας International Herald Tribune, η οποία διενεργήθηκε σε 44 χώρες, σε συνολικό δείγμα 38.000 ανθρώπων. Σύμφωνα με την έγκυρη αμερικανική εφημερίδα, η διεθνής εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών υπέστη σημαντικό πλήγμα την τελευταία διετία, ιδίως στις μουσουλμανικές χώρες, ενώ αρνητικό ρόλο διαδραματίζει η προοπτική του πολέμου κατά του Ιράκ». (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΜΕΤΕΩΡΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ: «Ειδικά στην Ευρώπη είναι εύλογο να περιμένει κανείς πρωτοβουλίες που να αναδεικνύουν ένα αυτόνομο διεθνή ρόλο, σε διαφοροποίηση από τους τυχοδιωκτισμούς του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου. Η ευρεία αντίθεση στην αμερικανική πολιτική που καταγράφει η έρευνα, πρέπει να εκφραστεί στο Ευρωκοινοβούλιο και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης». (Από το άρθρο της ΑΥΓΗΣ)

ΝΑΤΟ - ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ: «Το ΝΑΤΟ μπορεί να αναλάβει υποστηρικτικό ρόλο μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράκ, υποστήριξε χθες από το αρχηγείο της Συμμαχίας ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Πολ Γούλφοβιτς. Σύμφωνα με την πρότασή του η συνεισφορά των Συμμάχων θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να αφορά την αποστολή στρατευμάτων για τη διατήρηση της ειρήνης (peacekeeping), τη χρήση κατασκοπευτικών αεροσκαφών AWACS ή ακόμη και την παροχή συστοιχιών πυραύλων Πάτριοτ, για την αποτροπή επίθεσης του Ιράκ εναντίον της Τουρκίας». (ΒΗΜΑ)

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΡΟΛΟ: «Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να επισκεφθεί την άλλη εβδομάδα την Ουάσιγκτον κατόπιν προσκλήσεως του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, λίγες μόνον ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, κυρίαρχο θέμα της οποίας θα είναι οι σχέσεις με την Τουρκία. Η νέα τουρκική κυβέρνηση έχει αποκτήσει κεντρικό ρόλο στα σχέδια των ΗΠΑ για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, στην επίλυση του Κυπριακού και στην επίτευξη συμφωνίας για τον Ευρωστρατό». (ΤΑΪΜΣ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΧΟΥΒΑΡΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΝΑΣ ΠΤΩΧΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΑΠΟ ΣΟΪ...

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΔΩΣΤΕ ΤΟΥ ΕΝΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΓΥΡΙΖΩ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ.

ΕΣΤΙΑ: ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΙΣ - Απάντησις στις μικρότητες.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΜΙΛΗΣΕ ΑΠΛΑ, ΤΑΠΕΙΝΑ ΑΛΛΑ... ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΑΤΑ!

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ ΜΕ ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Γκάλοπ MRB: ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕ 11-1.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΔΙΠΛΑ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ- ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΡΩΤΟΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ Ν.Δ.- ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ... ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ.

ΕΘΝΟΣ: ΨΑΛΙΔΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ - ΔΑΝΕΙΩΝ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στη Βουλή η συμφωνία ετεροδικίας με τις ΗΠΑ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ.

ΑΥΓΗ: ΑΥΞΑΝΕΙ ΔΙΕΘΝΩΣ Ο ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΑ ΔΕΚΑ SOS ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 2002.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΘΕΜΑΤΑ SOS ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εργολάβοι αντιπαροχής κάποιοι δήμαρχοι - ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ!

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Το «κλειδί» των... γκάλοπ: «Περίπου 15 δισ. ευρώ ή 5 τρισ. δρχ. αναμένεται να εισρεύσουν το 2003 στην οικονομία από τα έργα του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, αν όντως επαληθευτούν οι χτεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες για επιτάχυνση προώθησης των κοινοτικών προγραμμάτων. Οπως εκτιμήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, οι καθυστερήσεις πλέον ελέγχονται, οι εξαντλητικές προκαταρκτικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και σύμφωνα με τη δήλωση του αρμόδιου υφυπουργού Χρ. Πάχτα "το 2003 θα είναι έτος συγκομιδής"...» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Ακαιροι (;)φόβοι: «Οι δημοσκοπήσεις, τόσο της Metron Analysis όσο και η χθεσινή της MRB, δείχνουν με επιμονή ότι τα οφέλη της κοινωνικής αγανάκτησης εισπράττει, για πρώτη φορά, η Κεντροδεξιά του Καραμανλή. Αρκεί μόνο να τα κρατήσει ακέραια στην αγκαλιά της, ώστε να μην πάνε... ακόμη πιο δεξιά!» (Χρ. Πασαλάρης - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

Ανεξήγητα; «Η προσπάθεια των Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Κοπεγχάγης διατύπωση, με την οποία θα δεσμεύονται οι δύο πλευρές για τη λύση του Κυπριακού, είναι πολιτικά ανεξήγητη. Και αυτό, γιατί είναι ορατός ο κίνδυνος μια τέτοια διατύπωση να χρησιμοποιηθεί σαν όχημα για να τεθεί -έστω και εμμέσως- υπό αίρεσιν η ένταξη». (Στ. Λυγερός - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Ετοιμοι για όλα! «Η πολιτική που στηρίχτηκε στο Ελσίνκι ανατρέπεται: αν αποκλείσει την Τουρκία η Ευρώπη (...) μας επιστρέφει ως ένα σημείο, σε όμορφο χριστουγεννιάτικο πακέτο, το πιο επικίνδυνο κομμάτι των δικών της θέσεων και αντιθέσεων... Ας ελπίσουμε ότι οι διπλωμάτες θα βρουν τους δρόμους της συναίνεσης. Αλλά εμείς πρέπει να είμαστε πια έτοιμοι για όλα. Ενδεχομένως, μόνοι...» (Ριχ. Σωμερίτης - ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ