ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Κλίμα επιδείνωσης του ισοζυγίου

Οι αναδιαρθρώσεις στην αγροτική οικονομία θα προκαλέσουν τα επόμενα χρόνια νέα έξαρση στο έλλειμμα του ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων

Ακόμα περισσότερο αναμένεται να επιδεινωθεί το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, το εμπορικό έλλειμμα θα διευρυνθεί δραματικά το επόμενο διάστημα, διότι οι ελληνικές εξαγωγές, που εξαρτώνται κατά πολύ από τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, θα σημειώσουν μεγάλη μείωση εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων της ΚΑΠ και της παραπέρα «φιλελευθεροποίησης» του διεθνούς εμπορίου αγροτικών προϊόντων (στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Ντόχα).

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, το ποσοστό των ελληνικών αγροτικών εξαγόμενων προϊόντων κυμαίνεται από 27% έως 33% επί του συνόλου των εξαγωγών, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε ολόκληρο τον κόσμο είναι 9% και στη Δυτική Ευρώπη 9,4%. Συνεπώς, μετά την εφαρμογή των αναφερόμενων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων θα συρρικνωθούν δραστικά, συμπαρασέρνοντας και το σύνολο των εξαγωγών της χώρας, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί παραπέρα το έλλειμμα που υπάρχει στις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-ΕΕ.

Η πορεία συρρίκνωσης των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων έχει αφετηρία την περίοδο ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ. Το εμπορικό ισοζύγιο του αγροτικού τομέα ήταν σημαντικά πλεονασματικό στις αρχές της δεκαετίας του '80, εξακολούθησε να είναι πλεονασματικό μέχρι τα μέσα εκείνης της δεκαετίας, ενώ στη συνέχεια μετατράπηκε σε ελλειμματικό. Σήμερα, το έλλειμμα είναι ιδιαίτερα υψηλό στην κατηγορία τρόφιμα και ζώα, το οποίο δεν καλύπτεται από τα πλεονάσματα στις δύο άλλες κατηγορίες, ποτά/καπνός και λάδι. Στα τρόφιμα, οι ελληνικές εξαγωγές κατά τη δεκαετία του '90 αυξήθηκαν κατά 29%. Το ίδιο διάστημα όμως οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 33%. Κατά συνέπεια όλο και περισσότερα εισαγόμενα τρόφιμα διεισδύουν στην ελληνική αγορά. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων το 1999 έφτασε τα 826 εκατομμύρια δολάρια ή περί τα 200 δισεκατομμύρια δραχμές!

Η Ελλάδα είναι η περισσότερο εξαρτημένη χώρα της ΕΕ από τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και από τις πιο εξαρτημένες σε όλο τον κόσμο. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων σημειώνει ότι από τις χώρες του λεγόμενου ανεπτυγμένου κόσμου η Ισλανδία και η Νέα Ζηλανδία ξεπερνούν την Ελλάδα στον τομέα αυτό. Παρά το γεγονός όμως αυτό, η χώρα μας καταναλώνει όλο και περισσότερα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα.

ΑΓΟΡΑ
Κυβερνητική ικανοποίηση για τις τιμές

Ικανοποιημένος, για άλλη μια φορά, εμφανίστηκε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου, από τις τιμές των οπωροπηκευτικών προϊόντων. Την ικανοποίησή του την εξέφρασε κατά την επίσκεψή του στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη, στην οποία ωστόσο οι τιμές είναι τιμές χονδρικής. Βέβαια, μπορεί οι τιμές της χονδρικής να διαμορφώνουν τις τιμές λιανικής, ωστόσο δεν είναι ενδεικτικές. Σε ό,τι αφορά τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, αυτά ο υφυπουργός Ανάπτυξης τα αποδίδει στο κύκλωμα του παρεμπορίου, το οποίο - όπως είπε - θα αντιμετωπιστεί από τα πορίσματα της διυπουργικής επιτροπής, που έχει συσταθεί και γι' αυτό το θέμα.

Ο Χρ. Θεοδώρου, που το πρωί εμφανιζόταν ικανοποιημένος από τις τιμές στα οπωροκηπευτικά, εμφανίζεται ωστόσο... εγκλωβισμένος στο θέμα των μεγάλων ανατιμήσεων στα ασφάλιστρα. Την περασμένη βδομάδα, οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών προανήγγειλαν αυξήσεις στα ασφάλιστα μέχρι και 20%. Χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης δήλωνε ανεπισήμως ότι δε θα δεχτεί αυξήσεις στα ασφάλιστρα μεγαλύτερες του 5%(!), δηλαδή σημαντικά υψηλότερες από το ύψος του πληθωρισμού. Θα καταφέρει, είπε, να κρατήσει τις αυξήσεις σε τόσο... χαμηλά επίπεδα, εκβιάζοντας τις ασφαλιστικές εταιρίες ότι η κυβέρνηση δε θα ικανοποιήσει κάποια άλλα αιτήματα των ασφαλιστικών εταιριών για τα οποία (η κυβέρνηση) έχει δεσμευτεί.

Το συγκεκριμένο γεγονός καταδεικνύει ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες, σε μία περίοδο που δρομολογείται η αναδιάταξη της ασφαλιστικής αγοράς, έχουν επιβάλει τους δικούς τους όρους προς την κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται να προχωρήσει στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Πρόσφατα, ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου υπαγορεύεται από την ανάγκη εναρμόνισης της ασφαλιστικής αγοράς με αυτό της ΕΕ, ωστόσο φαίνεται ότι οι τροποποιήσεις υπαγορεύονται από τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες που επιδιώκουν να αφαιμάξουν τα λαϊκά εισοδήματα.

Θ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ
Ολα «μέλι - γάλα» για το κεφάλαιο

Ούτε λέξη δε βρήκε να πει χτες ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς για το καυτό θέμα των επιτοκίων και της καταλήστευσης της λαϊκής αποταμίευσης, που έγινε με αφορμή και την τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στην εκτενή ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με θέμα «η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», υπεραμυνόμενος του τραπεζικού κεφαλαίου και της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, τα βρήκε όλα «μέλι - γάλα» για το κεφάλαιο, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι οι τράπεζες «κατανέμουν αποτελεσματικά, δηλαδή στις πιο αποδοτικές επιχειρήσεις, τους αποταμιευτικούς πόρους». Ο Θ. Καρατζάς υπεραμύνθηκε, επίσης, και το αμφιλεγόμενο «Σύμφωνα Σταθερότητας» και πρόσθεσε ότι το... πετυχημένο παράδειγμα του τραπεζικού κλάδου θα ακολουθήσουν οι κλάδοι των «τηλεπικοινωνιών, της παραγωγής ενέργειας, της παραγωγής και διανομής καυσίμων, των μεταφορών». Σύμφωνα με τον τραπεζίτη, σε αυτούς ακριβώς τους τομείς «θα έχουμε ισχυρότερους φορείς στο ορατό μέλλον», ενώ ειδικά για την Ολυμπιακή Αεροπορία είπε ότι τα «προβλήματά της είναι δυσεπίλυτα όχι όμως αξεπέραστα». Ειδική αναφορά έκανε στη συγκέντρωση που παρατηρείται στον κατασκευαστικό κλάδο, εκτιμώντας ότι στο μέλλον θα στραφεί στις «κυριότερες αστικές αγορές των Βαλκανίων».

Κωδικοποίηση... του ΚΒΣ

Την κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο των διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) με τις τροποποιήσεις και τις αλλαγές που επήλθαν από την εφαρμογή του, το 1992, μέχρι και τον πρόσφατο φορολογικό νόμο 3052/2002 «απλουστεύσεις στον ΚΒΣ, στον τρόπο απόδοσης του ΦΠΑ και λοιπές ρυθμίσεις», ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Το μεγάλο ζήτημα βέβαια είναι το πώς θα εφαρμοστούν και θα περπατήσουν στην πράξη οι διατάξεις αυτές. Πέρα από τις ισχύουσες διατάξεις και τα διάφορα λεγόμενα «αντικειμενικά συστήματα» επιμέτρησης των ποινών και απόρριψης των βιβλίων, οι έλεγχοι της Εφορίας με βάση την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και τις εκάστοτε εντολές της πολιτικής ηγεσίας θα συνεχίσουν να εστιάζονται πάνω στους ΕΒΕ. Αλλωστε με το νόμο της «συνάφειας» να παραμένει σε ισχύ, οι όποιες «αντικειμενικές ρυθμίσεις» που υποτίθεται ότι θα ισχύσουν για την απόρριψη βιβλίων και τους εξωλογιστικούς προσδιορισμούς, είναι χωρίς αντίκρισμα.

Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπουν μεταξύ άλλων και το νέο ποινολόγιο της Εφορίας με το λεγόμενο αντικειμενικό σύστημα, την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης βιβλίων, τον προσδιορισμό των περιπτώσεων απόρριψης βιβλίων και στοιχείων κ.ά. Σύμφωνα με τη νέα κωδικοποίηση οι πράξεις ή παραλείψεις στην τήρηση των βιβλίων «για να συνεπάγονται εξωλογιστικό προσδιορισμό των αποτελεσμάτων, πρέπει να είναι μεγάλης έκτασης σε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη βιβλίων».

ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ
Μπίζνες με τα ακίνητα της «Carrefour»

Τη συμφωνία μακροχρόνιας εκχώρησης 16 κτιρίων - σούπερ μάρκετ της «Carrefour Μαρινόπουλος» σε θυγατρική εταιρία της Γιούρομπανκ ανακοίνωσε χτες ο όμιλος Λάτση. Το τίμημα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, φτάνει τα 63 εκατ. ευρώ και πρόκειται για τη «μεγαλύτερη χρηματοδοτική μίσθωση που έχει πραγματοποιηθεί στην ελληνική αγορά». Η «Carrefour Μαρινόπουλος» με την κίνηση αυτή ενισχύει τη ρευστότητά της (με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει) και στη συνέχεια θα καταβάλει τα ενοίκια στην τράπεζα. Να σημειωθεί ότι οι μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας με αυτή τη μορφή (το λεγόμενο sale and leaseback) είναι αφορολόγητες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ