ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
To KKE έχει δεσμούς με τις λαϊκές μάζες

Συνέντευξη του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εφημερίδα «Το Βήμα»

Συνέντευξη του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, στο δημοσιογράφο Λ. Σταυρόπουλο, δημοσιεύει το χθεσινό «ΒΗΜΑ». Η συνέντευξη περιστρέφεται γύρω από την τελευταία απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ αναφορικά με τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Ο «Ρ» αναδημοσίευε, στη συνέχεια, αυτή τη συνέντευξη:

-- Η αρχική αίσθηση που καλλιεργήθηκε ήταν ότι οι επιδόσεις των συνδυασμών που στήριξε το KKE στις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές δεν ήταν κακές. Τώρα η ΚΕ συμπεραίνει ότι «τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά» και ότι αποτελούν «προειδοποιητικό σινιάλο...».

-- Δ.Γ.: «Το ΚΚΕ δεν επιχείρησε να καλλιεργήσει καμιά αίσθηση που να οδηγεί σε επιφανειακές εκτιμήσεις. Το τελικό συμπέρασμα της KE δεν είναι ότι οι συνδυασμοί που στήριζε το ΚΚΕ, συνολικά και πανελλαδικά, είχαν κακές επιδόσεις. Ως γενικό σύνολο δείχνουν μικρή άνοδο σε ψήφους και καταγράφεται ως θετικό αποτέλεσμα το εύρος των συνεργασιών που επιτεύχθηκε σε σύγκριση με το 1998. Εκείνο που υπογραμμίζουμε είναι ότι τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, σε σχέση με τους στόχους που είχαμε θέσει και κυρίως με το στόχο να επιτευχθεί μείωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ως μια βασική προϋπόθεση για θετικές εξελίξεις προς όφελος των εργαζομένων. Και, ακόμη, ότι το συνολικό αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο αν δεν υπήρχε η μείωση σε ψήφους στην Υπερνομαρχία Αθήνας και σε ορισμένους άλλους δήμους. Θεωρούμε τα δύο αυτά στοιχεία ως μια προειδοποίηση που αφορά και το ΚΚΕ και το λαό, με την έννοια ότι, αν επιτευχθεί ο στόχος που έχουν θέσει οι κυρίαρχες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις - αυτές δηλαδή που θησαυρίζουν και ζουν από την καταλήστευση των εργαζομένων - να εμποδίσουν την αύξηση της δύναμης του ΚΚΕ, θα έρθουν ακόμη πιο δύσκολες μέρες για το λαό».

-- Τι έφταιξε και «βαραίνει αρνητικά η μείωση σε ψήφους και ποσοστά» στην Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς ή σε δήμους της Αθήνας - Πειραιά, όπου το 1998 το ΚΚΕ είχε μεγάλο ποσοστό;

-- Δ.Γ.: «Επαιξαν ρόλο αρκετοί παράγοντες, ανάμεσά τους δύο πολύ καθοριστικοί: Ο πρώτος αφορά την πιο βαθιά σύνδεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και επόμενα μεγάλο ενδιαφέρον για ελεγχόμενες από αυτά αρχές. Και ο δεύτερος, η πολεμική που αντιμετώπισαν οι συνδυασμοί που υποστήριζε το ΚΚΕ από το σύνολο των άλλων συνδυασμών, γιατί πρόβαλαν μια άλλη, ουσιαστικά διαφορετική, φιλολαϊκή αντίληψη και πολιτική. Παρ' όλα αυτά, δε θεωρούμε ότι εμείς δεν παρουσιάσαμε σε αυτή τη μάχη αδυναμίες και προβλήματα. Με καλύτερη προετοιμασία των δυνάμεών μας, με βάση την αρχική μας πρόβλεψη για τη σκληρότητα που θα έπαιρνε αυτή η μάχη, θα μπορούσαμε να αντιπαλέψουμε πιο αποφασιστικά αυτές τις δυσκολίες».

-- Σας ανησυχεί καθόλου η εικόνα αυτή ενόψει εθνικών εκλογών; Η αναμέτρηση προμηνύεται εξαιρετικά σκληρή...

- Δ.Γ.: «Εχουμε συνείδηση των σχεδιασμών που υπάρχουν. Ο δικομματισμός και τα συμφέροντα που υπηρετεί δεν έχουν στόχο γενικά την Αριστερά. Υπάρχουν αριστερές δυνάμεις που δεν αποτελούν κίνδυνο για την πολιτική τους. Αυτό που θέλουν είναι να μην ξεφύγει η λαϊκή δυσαρέσκεια από το μαντρί, είτε της Κεντροαριστεράς είτε της Κεντροδεξιάς, και στραφεί προς πιο ριζοσπαστικές κατευθύνσεις που το ΚΚΕ προτείνει. Να πληρώσουν δηλαδή αυτοί που έχουν συσσωρεύσει τεράστιο πλούτο ως βασική προϋπόθεση για να βρουν βιώσιμες και δίκαιες λύσεις τα λαϊκά προβλήματα».

-- Η ΚΕ επισημαίνει προβλήματα στους δεσμούς του ΚΚΕ με τις λαϊκές μάζες, κάτι που ενδεχομένως αντανακλάται και στη μη ένθερμη ανταπόκριση στην «Οικονομική Εξόρμηση» που διενεργείτε. Πού εντοπίζετε την αιτία;

- Δ.Γ.: «Το ΚΚΕ έχει δεσμούς με τις λαϊκές μάζες. Το ζήτημα που βάζουμε είναι αυτοί οι δεσμοί να γίνουν πιο στέρεοι, πιο αγωνιστικοί, να φτάσουμε σε ακόμη πλατύτερα λαϊκά στρώματα. Να φτάσει πιο πλατιά και να συζητηθεί η πρόταση του ΚΚΕ για μια κοινωνικοπολιτική συμμαχία που θα έχει και τη θέληση και τη δύναμη να τα βάλει με τα ισχυρά και μεγάλα συμφέροντα, για βαθιές αλλαγές ως το επίπεδο της εξουσίας. Σε ό,τι αφορά την Οικονομική Εξόρμηση που έχουμε αρχίσει, η ανταπόκριση είναι ένθερμη, μεγάλη και συγκινητική. Ηδη το πλάνο έχει καλυφθεί στην πρώτη βδομάδα κατά 22%. Το πρόβλημα που υπήρξε είναι ότι την πρώτη ημέρα της Εξόρμησης δεν κατάφεραν όλες οι οργανώσεις να πιάσουν το στόχο μας, πράγμα που ξεπεράστηκε».

Παρουσίαση του βιβλίου «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ»

Το βιβλίο «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ, ιστορικός τόπος, Τόμος Α`», θα παρουσιάσουν οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», τη Δευτέρα 16/12 και ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ (Λ. Ηρακλείου 145 Περισσός).

Η παρουσίαση θα γίνει από τους Τηλέμαχο Λουγγή, πρόεδρο του ΔΣ του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) και Διονύση Γεωργάτο, επικεφαλής της Επιτροπής για τη συγγραφή του βιβλίου, Μακρονησιώτη.

Στο φουαγιέ θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας, ενώ, μετά τις ομιλίες, θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει:

- Προβολή βίντεο για τη Μακρόνησο.

- Απαγγελίες από τους ηθοποιούς Αλέκα Παΐζη, Φοίβο Ταξιάρχη και Νικήτα Τσακίρογλου.

- Τραγούδια για τη Μακρόνησο από το μουσικό συγκρότημα «Ιωνία» υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Ψαραδάκου.

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ

-- Η Κομματική Οργάνωση Αρτέμιδος του ΚΚΕ καλεί στη συνεστίαση που διοργανώνει αύριο Παρασκευή, 13/12, στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο «ΜΙΤΤΕΡΑΝ» στη Λεωφόρο Αγ. Ιωάννη και Θήρας στην Αρτέμιδα με αφορμή την Οικονομική Εξόρμηση Δεκέμβρη - Γενάρη του Κόμματος.

-- Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, τιμώντας τα 84 χρόνια της πολιτικής δράσης του Κόμματος, καλεί σε συνεστίαση που διοργανώνει το Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2002, στις 8.30 μ.μ. στο κέντρο «Ποσειδωνία» (λίγο πριν τη βυθιζόμενη γέφυρα για το Λουτράκι). Τιμή πρόσκλησης: 15 ευρώ.

-- Το Σάββατο 14 Δεκέμβρη στο οικογενειακό κέντρο «Γκαντίδης» πραγματοποιείται η ετήσια συνεστίαση της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση, που γίνεται προς τιμή των 84 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, θα μιλήσει ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Χουρμουζιάδης.

-- Το Σάββατο 14 Δεκέμβρη πραγματοποιείται η ετήσια συνεστίαση της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ. Θα γίνει στο κέντρο «Αίγλη» (1ο χιλιόμετρο προς Γανόχωρα).

-- Η ΚΟΒ Παιδείας Κοκκινιάς - Κορυδαλλού του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση την Κυριακή 15/12, στη 1 το μεσημέρι, στο κέντρο «Βερόη» (Πόντου 16Α, πλατεία Αγ. Γεωργίου, Κορυδαλλός) και καλεί τους φίλους του Κόμματος στην περιοχή να διασκεδάσουν όλοι μαζί.

-- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ διοργανώνει τη Δευτέρα, 16/12, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στη Σπάρτη, εκδήλωση συζήτηση με θέμα το «σχέδιο Ανάν» και τις θέσεις του ΚΚΕ για το Κυπριακό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ