ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩ-ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Γενικεύεται η καταλήστευση

Ψευδεπίγραφα τα «νέα καταθετικά προϊόντα» που ρίχνουν στην πιάτσα οι τράπεζες

Η μια μετά την άλλη οι εμπορικές τράπεζες σε συντεταγμένη πορεία ασυδοσίας προχωρούν στην καταλήστευση της λαϊκής αποταμίευσης, καταργώντας τα επιτόκια καταθέσεων, ζητώντας επί της ουσίας και φύλακτρα για τα μικρά ποσά, ενώ, από την άλλη πλευρά, διατηρούν αμετάβλητα τα επιτόκια στα δάνεια. Την ίδια ώρα έχουν και το θράσος να διαφημίζουν τη νέα πραμάτεια τους (τη βαφτίζουν «καταθετικά προϊόντα»!), που υποτίθεται ότι θα εξασφαλίσει υψηλότερα ποσοστά τόκου στους καταθέτες.

Στο «χορό» μπήκε χτες και η Τράπεζα Πειραιώς του ομίλου Σάλλα: Παρότι τα νέα επιτόκιά της ισχύουν από σήμερα, 12 του Δεκέμβρη, η ανακοίνωση που εξέδωσε χτες είναι ελάχιστα ή και καθόλου διαφωτιστική για το τι τελικά ισχύει στις καταθέσεις. Ανακοίνωσε ότι το λεγόμενο βασικό επιτόκιο αποταμιευτηρίου είναι 1,5% και ότι η μεσοσταθμική μείωση στις καταθέσεις «δεν ξεπερνά το 0,30%». Γεγονός είναι ότι μέχρι χτες για τα ποσά από 1.000 μέχρι 10.000 ευρώ έδινε τόκο μόλις 1% και για τα ποσά από 10.000 μέχρι 30.000 ευρώ μόλις 1,5%... Χαρακτηριστικό είναι ότι η Πειραιώς, όπως και οι άλλες ...«ανταγωνίστριες» τράπεζες, άφησε αμετάβλητο στο 5,5% το κυμαινόμενο επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια (με το οποίο συνήθως δανείζονται τα νοικοκυριά), ενώ αμελητέες μειώσεις αποφάσισαν στα σταθερά στεγαστικά 3ετούς διάρκειας (6% από 6,1%), 5ετούς (6,2% από 6,3%) και 10ετούς διάρκειας (6,8% από 7%). Τέλος, οι πιστωτικές κάρτες έχουν τόκο 15,25% (από 15,50%).

Τα ...«νέα προϊόντα» των τραπεζών

Στο πλαίσιο αυτής της καταλήστευσης, της αρπαγής των λαϊκών αποταμιεύσεων και της τεράστιας αναδιανομής πλούτου που συντελείται με απλές αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, οι τραπεζίτες προχωρούν σε μια ακόμη εξαπάτηση με τα λεγόμενα καταθετικά-επενδυτικά προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου. Επί της ουσίας αυτό που κάνουν είναι να φορτώσουν τις μετοχές που ήδη έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους στα τυχόν υποψήφια θύματά τους, που τα βάζουν συνεταίρους στο ρίσκο που ήδη έχουν πάρει οι τράπεζες! Σε περίπτωση, μάλιστα, που οι μετοχές ανέβουν, τότε το μισό κέρδος θα το πάρει η τράπεζα και το άλλο μισό ο ...«καταθέτης».

Μερικά τέτοια προϊόντα τζόγου διαφημίζει από χτες και θα διαθέτει μέχρι τις 18 του Δεκέμβρη η Εθνική Τράπεζα. Το πιο φτηνό από αυτά τα «προϊόντα» απαιτεί ελάχιστο ποσό 14.500 ευρώ (περίπου 5 εκατ. δρχ.) και είναι 3ετούς διάρκειας (δηλαδή αυτός που θα το αγοράσει υποχρεώνεται να το κρατήσει μέχρι το Δεκέμβρη του 2005). Πρόκειται για ένα «καλάθι» με 50% μετοχές του δείκτη FTSE-20 της Σοφοκλέους και 50% κρατικά ομόλογα 10ετούς διάρκειας που επίσης έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της η τράπεζα και από τα οποία λυμαίνεται από το δημόσιο επιτόκια αρκετά πάνω από 5% το χρόνο.

Η εγγυημένη απόδοση που έχει ο «καταθέτης» γι' αυτό το 3ετούς διάρκειας προϊόν είναι μόλις 1,96% το χρόνο, που μετά την αφαίρεση του φόρου πέφτει σε 1,67%. Βέβαια, οι τράπεζες θα μπορούσαν, αν ήθελαν, να δώσουν στους καταθέτες τα κρατικά ομόλογα που έχουν επιτόκια πάνω από 5%, έστω με κάτι λιγότερο, για παράδειγμα με 4% ή 3%. Δεν το κάνουν γιατί «δεν είναι κορόιδα». Αλλωστε, έχουν την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης, των νομισματικών αρχών και της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Προγράμματα εντυπώσεων

Την προκήρυξη νέων προγραμμάτων, αλλά και την έναρξη της δεύτερης φάσης δράσεων που εντάσσονται στα κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ (τομέα βιομηχανίας) ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλ. Καλαφάτης. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα προγράμματα αυτά αφορούν ένα πολύ μικρό αριθμό από το σύνολο του μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας και σε καμιά περίπτωση δε λύνουν το πρόβλημα. Πέραν τούτου, οι λίγες αυτές επιχειρήσεις, δεν ανήκουν στην κατηγορία αυτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Σε ό,τι αφορά τώρα το περιεχόμενο των προγραμμάτων, το πρόγραμμα «Ενίσχυση ολοκληρωμένων επιχειρηματικών σχεδίων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων» αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και πολύ μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων με τη χρηματοδότηση της τεχνολογικής αναβάθμισης των λειτουργιών τους, την προώθηση της καινοτομίας, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων τους και τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων.

Με το πρόγραμμα «Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων» εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν περίπου 800 νέοι επιχειρηματίες. Το ποσοστό ενίσχυσης είναι της τάξεως του 50% και αφορά νέους από 21 έως 39 ετών. Το πρόγραμμα για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας αφορά γυναίκες ηλικίας 21-55 ετών και υπολογίζεται ότι θα επιδοτηθούν περίπου 400 προγράμματα.

Το πρόγραμμα για την ενίσχυση περιβαλλοντικών σχεδίων είναι συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ και στόχος του είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων ώστε να ενσωματώσουν περιβαλλοντική διάσταση στη λειτουργία τους. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2006 θα έχουν ενισχυθεί περί τις 250 επιχειρήσεις και θα δημιουργηθούν 200 νέες θέσεις εργασίας.

Το πρόγραμμα περί ενίσχυσης ΜΜΕ για επενδύσεις πρόληψης και αντιμετώπισης βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης είναι συνολικής δαπάνης 25,2 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι μέχρι το 2006 θα έχουν ενισχυθεί συνολικά 30 επιχειρήσεις και θα δημιουργηθούν 50 θέσεις εργασίας. Σε λίγες μέρες, σύμφωνα με τον Αλ. Καλαφάτη, θα συγκροτηθεί και το συμβούλιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας των ΜΜΕ, ώστε από τον ερχόμενο Μάρτη να ξεκινήσει η λειτουργία του. Τέλος, η απορρόφηση κονδυλίων για τα προγράμματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Ανταγωνιστικότητα του υπουργείου Ανάπτυξης, με στοιχεία της 15/9/2002, ήταν της τάξεως του 15%.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
Εκλογές από σήμερα

Από σήμερα Πέμπτη 12 Δεκέμβρη μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα 16 Δεκέμβρη θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες στην Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ). Η ψηφοφορία θα γίνει στην οδό Κάνιγγος 27 στις παρακάτω μέρες και ώρες:

  • Πέμπτη 12 Δεκέμβρη: Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα.
  • Παρασκευή 13 Δεκέμβρη: Από 12 το μεσημέρι μέχρι 7 το απόγευμα.
  • Σάββατο 14 Δεκέμβρη: Από 10 το πρωί μέχρι 5 το απόγευμα.
  • Κυριακή 15 Δεκέμβρη: Από 10 το πρωί μέχρι 5 το απόγευμα.
  • Δευτέρα 16 Δεκέμβρη: Από τη 1 το μεσημέρι μέχρι 8 το βράδυ.

Τα μέλη της Ενωσης για να ψηφίσουν πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα και επίσης το βιβλιάριο ασθενείας ή το Συνδικαλιστικό βιβλιάριο.

Επαφές για Αζέρικο αέριο

Συνομιλίες, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, είχε χtες η διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και η αντίστοιχη Αζέρικη εταιρία SOCAR, όπου εξετάστηκε η προοπτική εισαγωγής 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, από το 2006. Οι ποσότητες θα αυξάνονται ανάλογα με τις ανάγκες και η μεταφορά του αερίου θα γίνει διά μέσoy της Τουρκίας, η οποία θα συνδεθεί με τη χώρα μας με αγωγό που θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στο Καρατσάμπε της Τουρκίας. Για την κατασκευή του αγωγού, αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ και της τουρκικής εταιρίας Botas.

ΕΦΟΡΙΑ
Μέχρι 15 Φλεβάρη οι βεβαιώσεις αποδοχών

Μέχρι τις 15 Φλεβάρη του 2003 οι επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να παραδώσουν τις βεβαιώσεις για τις αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων με τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2002.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών όλα τα ποσά θα εμφανίζονται σε ευρώ, με δύο δεκαδικά ψηφία, τα οποία θα αναγράφονται στον ειδικά σκιαγραφημένο χώρο των εντύπων. Σε περίπτωση που το ποσό είναι ακέραιο, τότε υποχρεωτικά θα συμπληρώνεται με δυο δεκαδικά ψηφία.

Με την ίδια εγκύκλιο οι υπεύθυνοι των λογιστηρίων να προχωρήσουν στις αναγκαίες προπαρασκευαστικές ενέργειες και να υποβάλουν τυχόν ερωτήματα στη Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος το αργότερο μέχρι 10 Γενάρη του 2003.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ