ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστική αναφορά στον Τσε

«Το μάθημα ανατομίας με τον Τσε», έργο του A. Belkin
«Το μάθημα ανατομίας με τον Τσε», έργο του A. Belkin
«Ο θάνατος του "Τσε" Γκεβάρα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται στις 14 Δεκέμβρη στο «χώρο τέχνης 8» στο Ρέθυμνο. Διοργανώνεται από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης (στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 χρόνων από την ίδρυσή του) και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση διοργανώνεται τριάντα πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Τσε και έχει διπλό στόχο: Πρώτα απ' όλα να τιμήσει μια προσωπικότητα με ήθος και αγωνιστικότητα. Συγχρόνως όμως, να συγκεντρώσει τεκμήρια για το πώς αντέδρασαν οι καλλιτέχνες στην είδηση του θανάτου του και στις φωτογραφίες με το νεκρό ξαπλωμένο πάνω στη μικρή στέρνα ενός πλυσταριού, με τα μάτια ανοιχτά, που έκαναν το γύρο του κόσμου τον Οκτώβρη του 1967.

Την έκθεση επιμελείται ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Χατζηνικολάου. Τα έργα (πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά, αφίσες), έχουν συγκεντρωθεί από τη Λατινική Αμερική, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και προέρχονται από συλλογές ερευνητικών κέντρων και ιδιωτών. Πρόκειται για δημιουργίες των: Γιάννη Γαΐτη, Κυριάκου Κατζουράκη, Δέσποινας Μεϊμάρογλου, Αγγελου Σκούρτη, Arnold Belkin, Rogelio Lopez Cuenca, Antonio Frasconi, Ruth Weisberg κ.ά. Θα εκτεθούν επίσης οι πρωτότυπες φωτογραφίες του Freddy Alborta. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Φλεβάρη. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη.

Συνάντηση φιλαρμονικών

«Διεθνής Συνάντηση Φιλαρμονικών Ιονίων Νησιών» τιτλοφορείται το τριήμερο συνέδριο, που πραγματοποιείται από αύριο μέχρι την Κυριακή, στην Κέρκυρα, με στόχο την έρευνα και μελέτη μορφών και τρόπων έκφρασης των φιλαρμονικών στις παραδοσιακές και σύγχρονες κοινωνίες. Στο συνέδριο θα υποδειχτούν τρόποι ενίσχυσης του έργου των Φιλαρμονικών και θα επιχειρηθεί η ανάδειξη και ανάπτυξη του ρόλου τους.

Θα παρουσιαστούν τρεις θεματικές ενότητες: Ιστορική αναφορά στις Φιλαρμονικές και την προσφορά τους στη μουσική παιδεία και τον πολιτισμό στα Επτάνησα, Ο ρόλος των Φιλαρμονικών και των μουσικών σχημάτων στις σύγχρονες κοινωνίες και ειδικότερα στα πολιτιστικά τους δρώμενα - Ο τρόπος λειτουργίας των Φιλαρμονικών: Δομή, ρεπερτόριο, οικονομική στήριξη, προοπτικές ανάπτυξης δραστηριοτήτων και έκφρασης. Εκτός από το συνέδριο θα γίνουν και μουσικές εκδηλώσεις. Αύριο (7.15μ.μ.), συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο «Φοίνικας» με το Μουσικό Σύνολο της Φιλαρμονικής Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του 1ου και 3ου Λυκείου Πάφου, τη Φιλαρμονική Λευκάδας και τη Φιλαρμονική Γαστουρίου «Η Ομόνοια». Το Σάββατο (8.30μ.μ.) συναυλία του Κουιντέτου από τη Μουσική Ακαδημία Πνευστών Οργάνων της Μόσχας και της Παλαιάς Φιλαρμονικής Ορχήστρας Κέρκυρας, στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας. Η Συνάντηση διοργανώνεται από την Περιφέρεια Ιονίων Νησιών και την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Κέρκυρας.

Την Κυριακή (10.30π.μ.) θα γίνει παρέλαση φιλαρμονικών της Κέρκυρας προς τιμήν των συνέδρων, ενώ θ' ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Προσφορά των Φιλαρμονικών στη μουσική παιδεία και τον πολιτισμό».

Η Μυτιλήνη του Μεσοπολέμου

Στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48), στις 16/12 (7 μ.μ.), το υπουργείο Αιγαίου και το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του ΕΙΕ θα παρουσιάσουν το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Η δική μου Μυτιλήνη, 1925-1927». Πρόκειται για σύντομα ερασιτεχνικά φιλμάκια, που τράβηξε στη διετία 1925-1927 ο Μίτσας Κουρτής, από το λιμάνι, τις γειτονιές, τα σοκάκια, τους ανθρώπους της Μυτιλήνης και από την προσωπική του οικογενειακή και επιχειρηματική ζωή. Ενα κοινωνικo-πολιτιστικό ντοκουμέντο της Μυτιλήνης του Μεσοπολέμου, το οποίο παραχώρησε ο συλλέκτης Δημήτρης Δεμερτζής και συντήρησε η εταιρία «Αρχιπέλαγος», με χορηγία του υπουργείου Αιγαίου.

Τα φιλμάκια σκηνοθέτησε ο Αγγελος Κοβότσος, το σενάριο είναι των Ευρυδίκης Σιφναίου - Αλέκας Μπουτζουβή - Αγγελου Κοβότσου, η ιστορική επιμέλεια και ο σχεδιασμός της Αλ. Μπουτζουβή, η μουσική επιμέλεια της Μαρίνας Χρονοπούλου, το μοντάζ του Νίκου Αλπαντάκη, η φωτογραφία του Γιάννη Βαρβαρίγου. Αφηγητές είναι οι Δημήτρης Καταλειφός και Χρυσόστομος Μακαβέλλος.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ θα συνοδευτεί από ομιλίες του υπουργού Ν. Σηφουνάκη, του καθηγητή και διευθυντή του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών Μ. Κιτρομηλίδη, του σκηνοθέτη Αγγελου Κοβότσου, της ιστορικού του Ινστιτούτου Ε. Σιφναίου, της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ρ. Αγριαντώνη και του συγγραφέα Ν. Θέμελη.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Οι εκδόσεις «Τήνος» παρουσίασαν το βιβλίο της Αγγελικής Π. Νικολακοπούλου «Οπου τολμούν οι γενναίοι».

Οι εκδόσεις «Παπαζήση» παρουσίασαν το βιβλίο του δρ. Κωνσταντίνου Σ. Γιαννακού «Δράσεις στη σιδηροδρομική γραμμή».

Ο «Ιωλκός» παρουσίασε χτες τα βιβλία του Γιάννη Κορίδη «Ποιήματα 1952-2002» και «Ποιητικό Ημερολόγιο 2003».

Οι εκδόσεις «Φιλιππότη» παρουσίασαν χτες το 14ο κατά σειρά «Αθηναϊκό Ημερολόγιο 2003», πλούσιο σε φιλολογικό, κοινωνιολογικό, πολιτιστικό περιεχόμενο από την ...άλλοτε Αθήνα και την ιστορικοκοινωνική μελέτη «Η ωραία Νεάπολις και τα παρεξηγημένα Εξάρχεια».

Οι εκδόσεις «Πατάκη» παρουσίασαν χτες το βιβλίο του Λυκούργου Κομίνη «Από την πένα στην οθόνη».

Το «Σπίτι της Κύπρου» παρουσιάζει σήμερα (7.30 μ.μ.), στην αίθουσα Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών, το βιβλίο της Κύπριας συγγραφέως Αγγελικής Σμυρλή «Τα τετράδια της Σοφίας».

Τα «Ελληνικά Γράμματα» παρουσιάζουν: Αύριο (8 μ.μ.) στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110, πλ. Βικτωρίας) το βιβλίο των Παναγιώτη Καμπύλη - Γιάννη Σπετσιώτη «Η αόρατη ορχήστρα συνοδεύει τα τραγούδια μας». Μεθαύριο, στο Μουσείο Μπενάκη, οργανώνουν εκδήλωση για τους συγγραφείς που έχουν εκδώσει και τους συνεργάτες τους. Στις 16/12 (8 μ.μ.), στο θέατρο «Χυτήριο» (Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός), το βιβλίο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη «Ασκήσεις φιλοσοφίας για τη ζωή και την τέχνη».

Ο «Ολκός» παρουσιάζει σήμερα (7 μ.μ.) στο ξενοδοχείο «Αλεξάνδρα» της Κω και αύριο στο «Ακταίον» της Ρόδου την εξαιρετική, πρωτότυπη μελέτη του Βασίλη Κολώνα «Ιταλική Αρχιτεκτονική στα Δωδεκάνησα». Στις 17/12 (7.30 μ.μ.), στη «Στοά του Βιβλίου», θα παρουσιάσει το φωτογραφικό λεύκωμα της Σουζάνας Τρίτση - Μούλχαουζερ «Μεσολόγγι (Ο τόπος και οι άνθρωποι», με κείμενα της Σπυριδούλας Κ. Αλεξανδροπούλου.

Η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθήνας παρουσιάζει αύριο (7 μ.μ.), στην αίθουσα «Κ. Παλαμάς» (Πειραιώς 100), το βιβλίο της Υβόννης Αρνοκούρου - Κερεστετζή «Κλέος άριστον και παλιόν».

Οι εκδόσεις «Καστανιώτη», στις 18/12 (8 μ.μ.), στο «Ανοιχτό Θέατρο», θα παρουσιάσουν το νέο μυθιστόρημα του Γιώργου Μιχαηλίδη «Της επανάστασης, της μοναξιάς και της λαγνείας ο λαβύρινθος».

Η «Αλεξάνδρεια», στις 19/12 (6.30 μ.μ.), στο βιβλιοπωλείο «Πατάκη» (Ακαδημίας 65), θα παρουσιάσει το βιβλίο του Πoλ Πoλ Καρτλέτζ «Οι Ελληνες (Εικόνες του εαυτού και των άλλων)».

Η «Αγκυρα» θα παρουσιάσει: Στις 19/12 (7.30 μ.μ.), στο βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης στη Στοά» (Α. Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι), το βιβλίο της Πόπης Μαγουλά - Γαϊτάνου «Δανάη, το αηδόνι του έρωτα». Στις 20/12 (8 μ.μ.), στη «Στοά του Βιβλίου», το βιβλίο του Μάκη Δελαπόρτα «Μίμης Πλέσσας (ένας δρόμος χίλιες νότες)».

Χειροποίητα και μοναδικά

Ζωγραφική, ψηφιδωτά, κοσμήματα, κεραμικά, δημιουργίες των μικρών και μεγάλων μαθητών των εικαστικών εργαστηρίων «Λέσχη» (Μυκάλης 26, Κεραμεικός), περιλαμβάνει η έκθεση που φιλοξενείται αυτές τις μέρες. Παράλληλα, λειτουργεί και χριστουγεννιάτικο παζάρι των εργαστηρίων, με πρωτότυπα στολίδια, παιχνίδια και δώρα, όλα χειροποίητα και μοναδικά. Στις 14 και 15/12 θα φιλοξενηθούν μουσικές συναντήσεις με καλλιτέχνες από διαφορετικές παραδόσεις: Λάμια Μπεντιούι, Σόλης Μπαρκής, Κώστας Παυλίδης, Αλεξάντερ Νικόλιτς. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21/12 και θα λειτουργεί καθημερινά: 6-9μμ. Σάββατο και Κυριακή 11πμ-3μμ.

«Επίλογος» πολιτισμού

Κυκλοφόρησε η ετήσια πολιτιστική έκδοση «Επίλογος 2002» (εκδόσεις Γαλαίος). Στις 528 εικονογραφημένες σελίδες 46 άνθρωποι των Γραμμάτων και Τεχνών, ανασκοπούν κριτικά τα πολιτιστικά δρώμενα της περιόδου Οκτώβρης 2001 - Σεπτέμβρης 2002 και αναδεικνύουν προβλήματα του πολιτιστικού χώρου. Συγκεκριμένα, καλύπτονται οι τομείς: Γράμματα - Ιδέες, Θέατρο, Μουσική, Χορός, Εικαστικά, Κινηματογράφος, Μέσα Επικοινωνίας (Τύπος - τηλεόραση), Φωτογραφία, Αρχιτεκτονική και Ερευνα.

Το θέατρο κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του τόμου, όπου παρουσιάζονται παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και αναφέρονται όλοι οι συντελεστές τους. Στον τομέα Γράμματα - Ιδέες παρουσιάζονται ποίηση - πεζογραφία, με κριτικές αναφορές σε έργα και συγγραφείς. Στη Μουσική αναφέρονται δρώμενα, πρόσωπα και τάσεις της ελληνικής μουσικής σκηνής. Στα Εικαστικά, η κριτική συμπληρώνεται με παρουσίαση κατά εκθεσιακό χώρο, είδος και χρόνο εκθέσεων. Στον κινηματογράφο παρουσιάζεται και σχολιάζεται η κίνηση των ταινιών. Στον τομέα των ΜΜΕ επισημαίνονται τα καλώς ή κακώς κείμενα της ελληνικής τηλεόρασης. Στη Φωτογραφία ανασκοπούνται τα δρώμενα, ενώ στην Αρχιτεκτονική παρουσιάζονται οι νέες τάσεις. Τέλος, στον τομέα του Χορού, παρουσιάζονται και πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σ' αυτές. Σημειώνουμε ότι τιμώμενα πρόσωπα φέτος είναι οι: Μάριος Πλωρίτης, Οδυσσέας Χατζόπουλος, Σήφης Πολυμίλης.

Στις 18/12 (7.30μμ) στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζερβός» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Β. Κωνσταντίνου 48) διοργανώνεται χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, στην οποία θα μιλήσουν οι: Σταύρος Γιαγκάζογλου («Μυστήριο ξένο και παράδοξο: Η θεολογία της εκκλησίας για την ενανθρώπιση»), Νίκος Ζίας («Δεύτε ίδωμεν πιστοί: Η απεικόνιση της γέννησης στην ορθόδοξη τέχνη»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ