ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι γειτονιές αποκτούν το χωροφύλακά τους

Κάθε γειτονιά θα εποπτεύεται μονίμως από τον «αξιωματικό της γειτονιάς», ο οποίος θα συλλέγει πληροφορίες, θα παρακολουθεί κινήσεις, θα ελέγχει και θα κινείται εκεί όπου ο πολίτης κρατά ...ανοιχτά μάτια και αυτιά για να ενημερώνει τις διωκτικές αρχές

Κάτω από το άγρυπνο βλέμμα και το τεντωμένο αυτί της Αστυνομίας θα ζουν πλέον οι γειτονιές. Ο χωροφύλακας των παλιότερων μαύρων εποχών επανέρχεται, πάντα με πρόσχημα την «ασφάλεια του πολίτη». Το νέο μέτρο λέγεται «αξιωματικός της γειτονιάς», που θα ελέγχει, θα παρακολουθεί, θα συλλέγει πληροφορίες, θα δημιουργεί σχέσεις με καταστηματάρχες και κατοίκους και γενικά θα αποτελεί το μάτι και το αυτί της Αστυνομίας μέσα στα σπίτια μας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, λίγο πριν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές εξήγγειλε το θεσμό του «αστυνομικού της γειτονιάς». Ρόλος του θα είναι: «Κάθε πολίτης θα ξέρει ποιος αστυνομικός είναι υπεύθυνος για τη γειτονιά του και θα μπορεί ν' απευθυνθεί σε αυτόν για κάθε πρόβλημα». Χτες η εφημερίδα «Βήμα» δημοσίευσε πληροφορίες για τον «αξιωματικό της γειτονιάς».

Ο διακηρυγμένος στόχος είναι να χτυπηθεί η μικροεγκληματικότητα. Ομως, αυτό θα γίνει με την ενίσχυση και παγίωση του δικτύου πληροφοριών των αρχών. Με μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα, ενώ αυτά που χρειάζονται είναι μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα. Αλλωστε, η μικρή εγκληματικότητα εντοπίζεται σε λαϊκές γειτονιές, εκεί όπου η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η ανεργία ωθούν τμήματα της νεολαίας στα ναρκωτικά και σε παραβατικές ενέργειες, που έχουν οδηγήσει αρκετούς νέους στις φυλακές, όπου «εκπαιδεύονται» στην... επιστήμη του εγκλήματος. Στα γκέτο μειονοτήτων ή μεταναστών όπου ο αλλοδαπός στρίβει στη γωνιά του δρόμου στη θέα του αστυνομικού οργάνου. Η πολιτική της κυβέρνησης οξύνει αυτά τα κοινωνικά προβλήματα και το «φάρμακό» της γι' αυτά είναι ο ...αστυνόμος της γειτονιάς. Ενα μέτρο που οδηγεί στη χωροφύλαξή τους.

Για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει η Αθήνα να μοιραστεί σε διαμερίσματα των 4.000 κατοίκων που θα αστυνομεύονται από δυο-τρεις αστυνομικούς. Το χτεσινό «Βήμα» γράφει πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσει να υλοποιείται ο «αξιωματικός της γειτονιάς», ο οποίος θ' αποτελεί το σύνδεσμο του τοπικού αστυνομικού τμήματος με τη γειτονιά. Κι αυτό για ν' αποκτήσει η ΕΛ.ΑΣ. μια αμφίδρομη σχέση με τους πολίτες «προκειμένου να μπορεί να συγκεντρώνει πληροφορίες για τη δράση συμμοριών, για κινήσεις υπόπτων ατόμων και άλλες ενέργειες».

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, σε κάθε αστυνομικό τμήμα θα υπάρχουν 8-12 αξιωματικοί της γειτονιάς που θα εποπτεύουν μονίμως προκαθορισμένες περιοχές, των οποίων τα όρια έχουν αρχίσει να προσδιορίζονται. Ανάλογα με τις ανάγκες θα κατευθύνει τις πεζές περιπολίες σε συγκεκριμένους δρόμους όπου εκτιμά ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για την «ασφάλεια» των πολιτών. Ο νέος θεσμός θα εφαρμοστεί αρχικά σε 50 αστυνομικά τμήματα της Αττικής και θα συμμετάσχουν 1.000 αξιωματικοί, από τους οποίους 800 θα είναι αρχιφύλακες που τελειώνουν τώρα την εκπαίδευσή τους. Στόχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι η εφαρμογή του βρετανικού, κυρίως, προτύπου της κοινοτικής αστυνόμευσης. Εκεί όπου ο πολίτης κρατά... ανοιχτά μάτια και αυτιά για να ενημερώνει τις διωκτικές αρχές.

Οι αστυνομικοί θα ακολουθήσουν πρόγραμμα γνωριμίας με καταστηματάρχες, διευθυντές σχολείων και κατοίκους έτσι ώστε να πάψουν να υπάρχουν απρόσωπες σχέσεις πολιτών και αστυνομικών των τμημάτων.

Την ίδια στιγμή ο κατασταλτικός ρόλος των Σωμάτων Ασφαλείας διευρύνεται, τα συστήματα παρακολούθησης των πολιτών με κάμερες πληθαίνουν, δικονομικά δικαιώματα πλήττονται με τον «τρομονόμο» και με το νόμο προεπιλογής της σύνθεσης των δικαστηρίων, αγωνιστές αγρότες και μαθητές σέρνονται στα δικαστήρια, ενώ στα αστυνομικά μπλόκα οι ατομικές ελευθερίες στενάζουν. Ολα αυτά δεν επιτρέπουν να φανεί το... κοινωνικό πρόσωπο των δυνάμεων καταστολής.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Εγκρίθηκε το ΠΔ για τους συμβασιούχους Δημοσίου

Την έγκρισή του στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με τίτλο «Ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου», έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος κρίθηκε μεν νόμιμο από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, αλλά δεν επέρχεται αυτόματα η μονιμοποίηση των συμβασιούχων υπαλλήλων του Δημοσίου, γιατί αυτή πρέπει να κριθεί κατά περίπτωση από τα αρμόδια δικαστήρια.

Ειδικότερα, με το Προεδρικό Διάταγμα, επικυρώνεται η Οδηγία 99/70 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης της 28.6.1999, αλλά, όπως σημείωναν χτες ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, η επικύρωση της συμφωνίας δε μονιμοποιεί αυτόματα τους συμβασιούχους. Οι δικαστικοί λειτουργοί διευκρίνιζαν ότι εξακολουθεί να ισχύει το σημερινό καθεστώς και τα αρμόδια δικαστήρια θα κρίνουν, αν μετατρέπονται οι συμβάσεις από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Το μόνο που γίνεται ξεκάθαρο, σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, είναι ο σαφής καθορισμός των κριτηρίων για τη μετατροπή των εν λόγω συμβάσεων.

Παράλληλα, το ΣτΕ στην απόφασή του (πρακτικό 574/2002) έκρινε ότι πρέπει να διαγραφεί η διάταξη, που προβλέπει πως δεν επιτρέπεται η σύναψη συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, όταν αυτό γίνεται για την αντιμετώπιση απεργών ή για την αντικατάσταση απολυθέντων της ίδιας ή συναφούς ειδικότητας με τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων, εφόσον η αντικατάσταση γίνεται εντός τριών μηνών από την απόλυση.

Ολομέλεια εισαγγελέων για τη διαφθορά

Εκτακτη Ολομέλεια των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου συγκαλεί ο εισαγγελέας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Ε. Κρουσταλλάκης, με αποκλειστικό αντικείμενο την ...πάταξη της διαφθοράς.

Τη σύγκληση της Ολομέλειας είχαν ζητήσει προηγούμενα, με έγγραφό τους, 12 αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, μια μέρα μετά τις δηλώσεις του Κ. Σκανδαλίδη για άμεση εισαγγελική παρέμβαση για έξι σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς και τέσσερις μέρες μετά την ομιλία του Ε. Κρουσταλλάκη στην ετήσια Συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων, όπου μιλούσε για εκτεταμένη διαφθορά στις δημόσιες υπηρεσίες, φακελάκια, «γρηγορόσημο» κλπ.

Βέβαια, θετική κρίνεται η παρέμβαση των εισαγγελικών λειτουργών για το θέμα της διαφθοράς, αλλά έχουμε αρκετές φορές που παρεμφερείς υποθέσεις μετά από δικαστικές έρευνες, τελικά, οδηγήθηκαν στο αρχείο. Οσον αφορά στην προτροπή του υπουργού Κ. Σκανδαλίδη, που διεκδικεί και ρόλο τιμητή, η παρέμβασή του μάλλον είναι υποκριτική, καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ευθύνεται τα μέγιστα για τη διαφθορά που επικρατεί σήμερα σε όλο το φάσμα της κοινωνίας.

Στο έγγραφό τους, οι 12 αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κάνουν μνεία και στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που φέρνει την Ελλάδα να κατέχει πρωτεύοντα ρόλο στο θέμα της διαφθοράς.

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ
Νέα αύξηση διοδίων από το Γενάρη

Την επιβολή και νέας αύξησης στην τιμή των διοδίων της Αττικής Οδού από το Γενάρη του 2003, μόλις παραδοθεί το τμήμα από την Εθνική Οδό ως το Γέρακα, προανήγγειλε για δεύτερη φορά χτες η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε στο έργο.

Η υπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει το ακριβές ποσοστό της αύξησης (της τρίτης μέσα σε ενάμιση χρόνο), πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι θα είναι αρκετά «τσουχτερή» και θα φτάσει τα 2 ευρώ για τα ΙΧ, έναντι 1,20 ευρώ που έχει διαμορφωθεί από την 1η Ιούλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους ιδιώτες κατασκευαστές, που έχουν αναλάβει και τη λειτουργία της για 23 ολόκληρα χρόνια, στις αρχές του 2004, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το έργο, θα μπορούν να επιβάλουν διόδια που θα κυμαίνονται γύρω στα 3,5 ευρώ για τα ΙΧ. Το αν θα φτάσει σ' αυτό το ποσό, αν θα είναι κάπως μικρότερο ή ακόμη και μεγαλύτερο, θα μπορούν μάλιστα να το αποφασίζουν ανάλογα με την κίνηση που θα υπάρχει!..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ