ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το ξεπούλημα

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού εξελίσσεται από την κυβέρνηση μια μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης και συρρίκνωσης της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», με τελικό στόχο το γενικό ξεπούλημα του αερομεταφορέα. Μια προσπάθεια, που ξεκίνησε ήδη από τα πιο χρυσοφόρα τμήματά της, ενώ διαβόητα προγράμματα «εξυγίανσης» της εταιρίας, που ξεκίνησαν από το 1994, το μόνο αποτέλεσμα που είχαν ήταν οι περικοπές και το «πάγωμα» των αμοιβών των εργαζομένων και το πετσόκομμα των εργασιακών τους κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Είναι γνωστή, άλλωστε, η ιστορία της σκανδαλώδους ιδιωτικοποίησης της κερδοφόρας «Ολύμπικ Κέτερινγκ», ενώ βγαίνουν στο ...σφυρί οι υπηρεσίες Μηχανοργάνωσης και Διοικητικής Υποστήριξης, ο «Γαλιλαίος» (ηλεκτρονική υπηρεσία Κράτησης Θέσεων), καθώς και οι υπηρεσίες Επίγειας Εξυπηρέτησης (χάντλινγκ). Μια δραστηριότητα του ομίλου, με ετήσια έσοδα που ξεπερνούν τα 40 δισ. δρχ. Παράλληλα, σε εξέλιξη, βρίσκεται η διαδικασία εκποίησης στους ιδιώτες και του αμιγώς αεροπορικού έργου της επιχείρησης. Και, βέβαια, είναι γνωστό ότι η Τεχνική Διεύθυνση της «Ολυμπιακής» έχει αφεθεί στην τύχη της - χωρίς προσωπικό και σύγχρονη τεχνική υποδομή - κι ας θεωρείται διεθνώς ως μία από τις πλέον αξιόπιστες υπηρεσίες για τη συντήρηση των αεροπλάνων...

Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο ότι το «πρόστιμο» των 195 εκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκε από την Κομισιόν θεωρείται ως μία από τις τελευταίες πράξεις του δράματος, η οποία διευκολύνει τη διάλυση της «Ολυμπιακής» και επιταχύνει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησής της. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την απόφαση της Κομισιόν, ήταν, άλλωστε, ιδιαίτερα σαφής και αποκαλυπτικός: «Τα σχέδια ιδιωτικοποίησης πρέπει να προωθηθούν - είπε - και να υλοποιηθούν ακόμη πιο γρήγορα»! Μόνο, που ξέχασε να πει στον ελληνικό λαό όλη την αλήθεια. Οτι, δηλαδή, τα σχέδια αυτά θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον ελληνικό λαό και, συγκεκριμένα, πανάκριβες αεροπορικές και επίγειες υπηρεσίες, αεροπορικό αποκλεισμό πολλών περιοχών, απολύσεις εργαζομένων, νέο «πάγωμα» των μισθών τους και νέα περιστολή των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Αντίθετα, οι μόνοι που θα κερδίσουν από την υπόθεση αυτή θα είναι οι ανταγωνίστριες της ΟΑ επιχειρήσεις, οι οποίες θα καρπωθούν το μερίδιο της αγοράς που τώρα της ανήκει, αλλά και οι ιδιώτες που θα αρπάξουν όλες τις κερδοφόρες υπηρεσίες της.

Αυτό, λοιπόν, το μεθοδευμένο ξεπούλημα της ΟΑ δεν μπορεί να συγκαλυφτεί ούτε κάτω από τις υποκριτικές κορόνες των υπουργών της κυβέρνησης, ούτε από τα κροκοδείλια δάκρυα των εκπροσώπων της ΝΔ, που έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να διευκολύνουν την κυβέρνηση και στη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση. Η αναγκαιότητα για φθηνές, ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες στο λαό είναι προφανής. Αυτό διασφαλίζεται μόνο με το δημόσιο χαρακτήρα της, σε ένα κράτος που θα υπηρετεί το λαό, αφού την εξουσία θα την ασκεί πραγματικά ο ίδιος. Οι εργαζόμενοι στην εταιρία, σε κοινό μέτωπο πάλης με τους εργαζόμενους των άλλων ΔΕΚΟ και με όλο το εργατικό κίνημα, σε μια πανστρατιά αντίστασης και αντεπίθεσης, μπορούν να το διεκδικήσουν.

Το συμπέρασμα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Υπήρξαν διαπραγματεύσεις. Αυτό είναι σαφές. Και υπήρξαν και σημαντικές βελτιώσεις του σχεδίου. Τώρα πλέον το θέμα βρίσκεται στην ευθύνη των Κυπρίων. Αυτή ήταν η προχτεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρ. Πρωτόπαππα. Κι αν αναρωτιέστε, ποια είναι η τελική «γνώμη» που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στον Πρόεδρο και την κυβέρνηση της Κύπρου, πρέπει να ανατρέξετε στις δηλώσεις των Ελλήνων κυβερνώντων, λίγες μέρες πριν, όταν το αρχικό «σχέδιο Ανάν» είχε βγει στη δημοσιότητα. Τότε, η ελληνική κυβέρνηση είχε εκτιμήσει το «σχέδιο Ανάν», ως μια καλή βάση και είχε θέσει ως όρους για την τελική αποδοχή του τις διαπραγματεύσεις και τη βελτίωση ορισμένων σημείων του.

Επομένως, το συμπέρασμα είναι ολοφάνερο. Αφού έγιναν διαπραγματεύσεις και υπήρξαν, μάλιστα, και σημαντικές βελτιώσεις στο αρχικό σχέδιο - πάντα σύμφωνα με τον Χρ. Πρωτόπαππα - καταλαβαίνετε και ποια «συμβουλή» έδωσε ο Κ. Σημίτης στον Γλ. Κληρίδη. Από την άλλη, εύγλωττο είναι και το γεγονός πως οι Ελληνες κυβερνώντες δεν τολμούν να πουν δημόσια τη θέση αυτή...

Η... ελεύθερη αγορά

Ισως είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς και των νόμων της, των όσων λέγονται για τον διαβόητο ανταγωνισμό, τον εκσυγχρονισμό και όλα τα συναφή, που θα μας οδηγήσουν στο δρόμο της ανάπτυξης, σύμφωνα με τους κυβερνώντες και τους κάθε λογής εκπροσώπους της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Αναφερόμαστε, στα όσα συμβαίνουν σήμερα με τις τράπεζες. Κι αν θέλετε, να το συνειδητοποιήσετε σε όλη τη... μεγαλοπρέπειά του, πάρτε χαρτί και μολύβι. Εχουμε και λέμε, λοιπόν: Εάν καταθέσετε 3.000 ευρώ (1.000.000 και κάτι δρχ.) σε κάποια τράπεζα, θα πάρετε σ' ένα χρόνο, με τα σημερινά επιτόκια (κάτω του 1%), γύρω στα 25 ευρώ τόκο. Κι απ' αυτά, θα σας αφαιρέσουν και το φόρο (15%). Εάν, όμως, αμέσως μετά την κατάθεσή σας, ζητήσετε μια πιστωτική κάρτα και τη χρησιμοποιήσετε, ξοδεύοντας 3.000 ευρώ, σε ένα χρόνο θα χρωστάτε στην τράπεζα 3.450 - 3.500 ευρώ. Με άλλα λόγια, δηλαδή, για το ίδιο ακριβώς ποσό, οι τράπεζες δίνουν τόκο 25 ευρώ στις καταθέσεις, ενώ παίρνουν 450 έως 500 ευρώ στα δάνεια.

Και να σκεφθείτε ότι οι κάθε λογής διαρθρωτικές αλλαγές, «απελευθερώσεις» κλπ., κλπ., που προωθεί η κυβέρνηση και γκρινιάζει η ΝΔ πως δεν προχωρούν γρήγορα, έχουν αρκετό δρόμο ακόμη μπροστά τους...


Συνταξιούχοι

- Ποιοι βγήκαν

πάλι σήμερα

στους δρόμους

της Αθήνας;

* * *

- Συνταξιούχοι, πρόεδρε,

που ρεύουνε της πείνας...

* * *

- Και τι ζητούν;

Τους έδωσα

αύξηση τρεις και κάτι,

μα φαίνετ' είναι άπληστοι,

αχόρταγο έχουν μάτι,

γι' αυτό βγείτε

και πέστε τους,

μεγάλη τους η χάρη,

ότι και τώρα και παλιά

πολλά έχουνε πάρει,

θυμάμαι πως

τους έδωσα κάποτε

ως και ξύλο,

τι παραπάνω θέλουνε;

Τι άλλο τους οφείλω;


Ο οίστρος

Αντιφάσεις ενόψει επέμβασης...

Οσο και να προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια δεν το καταφέρνει... Ο λόγος για τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ που φτάνοντας χτες στο Κατάρ, για να υπογράψει νέα συμφωνία με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της αμερικανικής αεροπορικής βάσης στο αλ-Ουντεΐντ ισχυρίστηκε πως η εμφάνισή του στην περιοχή (προχτές σε τρεις χώρες στο Κέρας της Αφρικής, χτες στο Κατάρ) και οι πολύωρες συναντήσεις του με τον στρατηγό Τομ Φρανκς και άλλους ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους δεν έχουν στόχο τον επικείμενο πόλεμο έναντι του Ιράκ! «Η συμφωνία για τη βάση δε σχετίζεται ουδόλως με το Ιράκ... Το συζητούσαμε εδώ και καιρό... Θα ήταν λάθος να σχετιστεί με το Ιράκ», είπε ο Ράμσφελντ. Αλλά άντε να τον πιστέψεις... Ιδιαίτερα, όταν ο ίδιος μέσα σε διάστημα μιάμισης ώρας αυτοδιαψεύστηκε, αφού μιλώντας στο CNN χαρακτήρισε εντυπωσιακό το στρατηγικό σχέδιο για την περίπτωση επέμβασης στο Ιράκ, το οποίο του παρουσίασε ο στρατηγός Φρανκς...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ