ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Σα να μη συνέβη τίποτα

Οι μεθοδεύσεις της εταιρίας και η τακτική της διοίκησης του σωματείου επιβάλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε επαγρύπνηση

Μετά την απότομη ένταση ήρθε ένα απότομο καταλάγιασμα. Μετά τις ανταλλαγές «διαξιφισμών», ακολούθησε η «σιγή ιχθύος».

Αυτή είναι η στάση, που τηρούν οι δύο «συγκρουόμενες» πλευρές, η διοίκηση της εταιρίας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ 3 (πρώην Τσιμέντα Χαλκίδας), που έδωσε την προχτεσινή εντολή (αργά το απόγευμα) διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου στο Μικρό Βαθύ Αυλίδας της Εύβοιας και η διοίκηση (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) του σωματείου εργαζομένων, που απαιτεί την επαναπρόσληψη του διευθυντή προσωπικού Δ. Μαρίνου (μέλος του σωματείου), την υλοποίηση της συμφωνίας για πρόσληψη 69 εργαζομένων, καθώς και τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, χωρίς όμως να έχει κηρύξει κινητοποιήσεις.

Την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Δεκέμβρη, θα γίνει έκτακτη γενική συνέλευση, όπου θα ζητηθεί εξουσιοδότηση για απεργιακές κινητοποιήσεις διαφόρων μορφών για τα παραπάνω αιτήματα, αν δεν υπάρξει άλλη εξέλιξη.

Εν τω μεταξύ, από χτες το πρωί, όπως και προχτές που ανακοινώθηκε το κλείσιμο του εργοστασίου, οι εργαζόμενοι πηγαίνουν κανονικά στις βάρδιες, χτυπούν κάρτα, πάνε στο πόστο τους και εργάζονται κανονικά, αφού το εργοστάσιο συνεχίζει να λειτουργεί. Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει να γίνονται επισκευαστικές εργασίες και συντήρηση από το συνεργείο της ΕΒΙΕΣΚ (θυγατρική της ΑΓΕΤ).

Χτες το μεσημέρι δημιουργήθηκε μικροένταση στην πύλη του εργοστασίου, όταν εμφανίστηκε ο διευθυντής, συνοδευόμενος από αστυνομική δύναμη. Αυτό, καθώς το σωματείο ζητάει την απομάκρυνσή του.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με άγνωστες τις εξελίξεις δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά και «γιατί» που χρήζουν άμεσης απάντησης, αφού προκαλούνται ανησυχίες στους εργαζόμενους για τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της επιχείρησης και της εργασίας τους. Και πρώτα απ' όλα η αναζήτηση ευθυνών σ' αυτή την εξέλιξη από την Εθνική Τράπεζα (μέτοχος) και κατά συνέπεια την κυβέρνηση. Για να προχωρήσει η διοίκηση της ΑΓΕΤ σ' αυτή την αντεργατική πράξη είχε και τη συναίνεση της Εθνικής Τράπεζας.

Δε στηρίζεται (η ιδιοκτήτρια Λαφάρτζ) στην κυβέρνηση και στην πολιτική της που δίνει «γη και ύδωρ» στο μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές; Μήπως η ενέργεια αυτή της ΑΓΕΤ (βλέπε όμιλος Λαφάρτζ) εντάσσεται σε γενικότερες ανακατατάξεις που αφήνουν «εκτός» το εργοστάσιο της Χαλκίδας;

Γιατί το σωματείο δε διεκδίκησε αγωνιστικά τα αιτήματά του (τη συγκεκριμένη στιγμή) όπως έκανε μέχρι τώρα, και δεν αντέδρασε στην «εντολή διακοπής της λειτουργίας»; Και γιατί προκήρυξε γενική συνέλευση την ερχόμενη Τετάρτη και όχι άμεσα;

Οι εξελίξεις που θα προκύψουν θα ξεκαθαρίζουν το «θολό», ακόμα, τοπίο άμεσα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να επαγρυπνούν, γιατί η απόφαση της ΑΓΕΤ αποτυπώνει, με ανάγλυφο τρόπο, πως τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές, αξιοποιούν τις αντιλαϊκές αποφάσεις της κυβέρνησης για την αποκόμιση μεγαλύτερων κερδών, ακόμα, για να εκβιάζουν και να απειλούν για το δικαίωμα στην εργασία εκατοντάδων και χιλιάδων εργαζομένων, για μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης.

Ευτυχώς το σαπάκι δεν έσκασε

Eurokinissi

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες λίγο μετά τις 10 το πρωί στο γέρικο δεξαμενόπλοιο «ΘΕΟΠΙΣΤΗ», του εφοπλιστή Μελισσανίδη, προκαλώντας αρχικά τον πανικό καθώς ήταν αγκυροβολημένο στη ράδα του Ασπροπύργου και κοντά στα Ελληνικά Διυλιστήρια, ενώ ήταν φορτωμένο με 2.000 τόνους μαζούτ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, η φωτιά στο 34χρονο πλοίο ξεκίνησε «από κλειστή καμπίνα που χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη στο κατώτερο κατάστρωμα του πλοίου». Στην περιοχή έσπευσαν ρυμουλκά, δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος και πυροσβεστικό πλοιάριο.

Περίπου στις 1.30 το μεσημέρι η φωτιά σβήστηκε, ενώ οι 28 ναυτεργάτες (13 Έλληνες και 15 αλλοδαποί) που αποτελούν το πλήρωμα του «ΘΕΟΠΙΣΤΗ», από τους οποίους οι 8 είναι... επιβαίνοντες, είναι όλοι καλά στην υγεία τους και παραμένουν στο πλοίο. Δεν έχει προκληθεί θαλάσσια ρύπανση και αναμένεται να αρχίσει η εκφόρτωσή του στα διυλιστήρια υπό τις οδηγίες κλιμακίου της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του ΥΕΝ.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΠΟΕΔΗΝ
Ναυάγιο και στα περιορισμένα αιτήματα

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε η συλλογική διαπραγμάτευση κυβέρνησης και Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

Η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ως «αποκλειστικά υπεύθυνη» την κυβέρνηση. Εκτός, όμως, απ' τις ευθύνες της κυβέρνησης που δε διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για τους μισθούς και τη βελτίωση των συνθηκών στα νοσοκομεία υπάρχουν σοβαρές ευθύνες και στην ηγεσία της ίδιας της ΠΟΕΔΗΝ που, αντί να διεκδικήσει αιτήματα που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες, τα περιορίζει στα πλαίσια του εφικτού και των κυβερνητικών δυνατοτήτων. Ετσι, το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων αποτελεί την κατάληψη της τακτικής του συμβιβασμού.

Η ΠΟΕΔΗΝ διακηρύσσει ότι μετά τις γιορτές θα προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις με ένταση και διάρκεια, διεκδικώντας την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων.

Μένει, αυτή η διακήρυξη να αποκτήσει και τις ανάλογες αγωνιστικές εγγυήσεις και να μην αποτελέσει ένα αγωνιστικό άλλοθι της ίδιας, μέχρι τώρα, τακτικής. Αλλωστε, τα προβλήματα στο δημόσιο τομέα Υγείας -όπως σημειώνονται και στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ- είναι εκρηκτικά. Οι εργαζόμενοι είναι απ' τους χαμηλότερα αμειβόμενους στο δημόσιο τομέα, ενώ εξαιρέθηκαν και από αυτό το επίδομα των 176 ευρώ.

Οι προσλήψεις για το 2003 στους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας είναι ανύπαρκτες, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να τηρήσει και το μνημόνιο για την ανάπτυξη του ΕΚΑΒ ενόψει του 2004. Ετσι, τα πέντε ελικόπτερα και τα δύο αεροπλάνα θα τα εκχωρήσει σε ιδιωτικές εταιρίες.


ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
Αν πληρωθούν δε θα υπάρχουν ατυχήματα;

Την πρώτη θέση στα εργατικά ατυχήματα, με ποσοστό 25,4%, κατέχουν οι κατασκευές σύμφωνα με ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας. Τα περισσότερα από τα εργατικά αυτά ατυχήματα συμβαίνουν στα οικοδομικά έργα, ιδιωτικά και δημόσια, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός ατυχημάτων αφορά πτώσεις εργατών. Τα θέματα πρόσληψης του εργατικού κινδύνου και εφαρμογής του ΠΔ 305/96 και τα θέματα των ελάχιστων προδιαγραφών ασφαλείας και υγείας που πρέπει να εφαρμόζονται στα προσωρινά ή κινητά εργοτάξια, ήταν το αντικείμενο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της Μόνιμης Επιτροπής Επαγγελματικών Θεμάτων του ΤΕΕ/ΤΚΜ, με θέμα «Υγιεινή και Ασφάλεια στα Πλαίσια της Μελέτης και Κατασκευής των Τεχνικών Εργων». Ενα από τα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας ήταν ότι η σύνταξη του Σχεδίου Ασφάλειας και Υγείας, όπως και η ενημέρωση του Φακέλου Ασφάλειας και Υγείας, πρέπει να γίνεται με σχολαστικότητα, ενώ απαραίτητη είναι η συνεχής εποπτεία των μέτρων ασφαλείας στο εργοτάξιο, τόσο από την πλευρά του εργολάβου, όσο και από τις αρμόδιες αρχές. Οι μηχανικοί, πάντως, περιορίζουν το όλο πρόβλημα, στο γεγονός ότι δεν τους πληρώνουν για τη σύνταξη των σχετικών σχεδίων και των ανάλογων φακέλων.

«DOMUS»
Οποιος δεν προσκυνάει τον αφέντη είναι εχθρός

Γερές... πλάτες φαίνεται ότι διαθέτει ο επιχειρηματίας Κουνέλης ιδιοκτήτης της μεταλλουργικής επιχείρησης DOMUS. Παρά τις απανωτές καταγγελίες και παρεμβάσεις του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά προς το υπουργείο Εργασίας για το γεγονός ότι ο Κουνέλης έχει κουρελιάσει την εργατική νομοθεσία και έχει μετατρέψει το εργοστάσιό του σε γκέτο, ωστόσο αυτός συνεχίζει ανενόχλητος το «έργο» του επιστρατεύοντας κάθε μέρα και μία καινούρια μέθοδο για να διατηρεί το καθεστώς ψυχολογικής βίας και τρομοκρατίας σε βάρος των 100 περίπου εργαζομένων του.

Ετσι προχτές φωτοτύπησε δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με τις καταγγελίες του Συνδικάτου για τα όσα εξωφρενικά συμβαίνουν στο εργοστάσιο, τα μοίρασε στους εργαζόμενους ως... απόδειξη ότι το Συνδικάτο είναι ο «εχθρός» γιατί... πλήττει τα συμφέροντα της επιχείρησης και κατ' επέκταση - σύμφωνα με το σκεπτικό του Κουνέλη - και το συμφέρον των εργαζομένων και χαρακτήρισε ως...«ατελή» εργάτη όποιον συμφωνεί με αυτά και επομένως θα πρέπει να πάρει το δρόμο της απόλυσης!

Αυτά έρχονται να προστεθούν στις κατάπτυστες δηλώσεις που ανάγκαζε τους εργαζόμενους να υπογράφουν, στην περίοδο των απεργιών για το Ασφαλιστικό, ότι δε θα απεργήσουν και στην πρόσφατη συμφωνία, που επίσης ανάγκασε τους εργαζόμενους να υπογράψουν, η οποία προβλέπει ότι θα προσέρχονται στη δουλειά ένα τέταρτο νωρίτερα και θα σχολάνε μισή ώρα αργότερα χωρίς να παίρνουν παραπάνω μεροκάματο!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ