ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Προτάσεις - σοκ για τους αγρότες

Τη μείωση των επιδοτήσεων κατά 55% από το 2006 προτείνει η ΕΕ, στα πλαίσια των επικείμενων συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Νέες, ακόμα πιο αρνητικές, αντιαγροτικές προτάσεις, ενόψει των διαπραγματεύσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και της επικείμενης ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), διατύπωσε χτες η επιτροπή ΠΟΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οπως έγινε γνωστό από ανταποκρίσεις διεθνών πρακτορείων, η ΕΕ πρότεινε τη δραστική μείωση των επιδοτήσεων προς τους αγρότες και των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, καθώς και των δασμών στις εισαγωγές, αρχής γενομένης από το 2006. Οι μειώσεις γίνονται στο πλαίσιο του διαλόγου για την απελευθέρωση των εμπορικών συναλλαγών των χωρών-μελών του ΠΟΕ. Ενδεικτικό του τι περιμένει τους αγρότες είναι το γεγονός ότι η ΕΕ προτείνει μείωση κατά 55% των αγροτικών επιδοτήσεων, 45% των επιδοτήσεων στις εξαγωγές και 36% στους δασμούς των αγροτικών προϊόντων. Πρόκειται για τρεις ολέθριες προτάσεις για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της ΕΕ, αλλά το «διά ταύτα» είναι ένα και μοναδικό: Επιτάχυνση της διαδικασίας ακόμα πιο μαζικού ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Μετά τις προμελετημένες νέες αυτές προτάσεις της ΕΕ, βγήκε χτες ο επίτροπος Γεωργίας, να δηλώσει πως: «Αυτές οι προτάσεις είναι δυνατές χωρίς περαιτέρω αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Οι προθεσμίες που συμφωνήθηκαν στην Ντόχα του Κατάρ -στην τελευταία σύνοδο του ΠΟΕ- πλησιάζουν, έτσι λοιπόν είναι ο κατάλληλος χρόνος για μία πρόταση που θα καταστήσει δυνατή την επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις». Εκτός αυτών, έγινε γνωστό πως η ΕΕ προτείνει το μηδενισμό των δασμών στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου και την παροχή εγγυήσεων ότι οι πλούσιες χώρες θα μηδενίσουν τους δασμούς στις εισαγωγές του 50% τουλάχιστον των προϊόντων που εξάγουν οι αναπτυσσόμενες χώρες. Πρόκειται για άλλη μια παρένθεση υποκρισίας.

Η νέα αυτή εξέλιξη ανατρέπει σαφώς προς το χειρότερο, τα μέχρι τώρα σχεδιαζόμενα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Και βγάζει απολύτως υποκριτικά και ψευδή τα όσα διαλαλούσε μέχρι τώρα η κυβέρνηση μετά τη Σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 του Οκτώβρη. Οι νέες προκλητικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με άλλα λόγια έρχονται να ακυρώσουν τα όσα ξεφούρνισε τον περασμένο Ιούλη ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Τότε, είχε προταθεί μείωση των επιδοτήσεων κατά 20% στην επταετία 2004 - 2010 και καθιέρωση εισοδηματικών ενισχύσεων στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Κι ενώ υποτίθεται μετά τη σύνοδο κορυφής του Οκτώβρη, οι νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ανακοινώνονταν στις 22/1/2003, ήρθαν χτες οι νέες προτάσεις ενόψει ΠΟΕ που ανατρέπουν τα πάντα προς το χειρότερο. Βέβαια κατά την προσφιλή τακτική της ΕΕ ανακοινώνονται αρχικά εξωφρενικά αντιαγροτικές προτάσεις, ώστε σε κάθε περίπτωση να περάσουν τελικά οι κανονικές αντιαγροτικές προτάσεις που έχουν προσχεδιαστεί.

Πάντως και μετά τις νέες χτεσινές προτάσεις της ΕΕ, οι ΗΠΑ που φέτος αποφάσισαν νέα αύξηση των επιδοτήσεων στη γεωργία μέχρι και 80%, εκφράστηκαν χτες μέσω των όσων παρουσιάστηκαν στις ανταποκρίσεις των διεθνών πρακτορείων, με επιφυλακτική στάση... Πέρα όμως από τα πολιτικοοικονομικά παιχνίδια και τις αντιθέσεις των εκφραστών του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, αυτό που φαίνεται για άλλη μια φορά ολοκάθαρα, είναι πως τα σπασμένα των νέων εκκλήσεων, θα πληρώσουν ακριβά οι μικρομεσαίοι Ελληνες αγρότες. Κι αυτό που φαίνεται επίσης είναι πως η ΕΕ άνοιξε τα χαρτιά της πρώτη για το τι θα διαπραγματευτεί για τη γεωργία μέσα στο Μάρτη του 2003 στις επικείμενες διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ, στη Γενεύη της Ελβετίας!


Κ.Δ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ημερίδα για την Κύπρο

Ημερίδα με θέμα «"Σχέδιο Ανάν" - η Κύπρος στο δόκανο της Νέας Τάξης Πραγμάτων», οργανώνει την Πέμπτη 19 Δεκέμβρη η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ). Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης (Αριστοτέλους 27).

Θα μιλήσουν ο Ηλίας Θερμός, καθηγητής του Τμήματος ΔΕΟΠΣ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, διεθνολόγος, λέκτρορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και ο Νίκος Ζώκας, γραμματέας της ΕΔΥΕΘ.

Εκδήλωση της ΚΟΑ

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η θέση του ΚΚΕ για το Κυπριακό», την Πέμπτη, 19/12, στις 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» (Λ. Αλεξάνδρας 10). Ομιλητής θα είναι ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για το Κυπριακό

Σήμερα στις 6.30 μ.μ. θα γίνει στη Βουλή συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η συζήτηση που προκλήθηκε μετά από πρόταση του ΚΚΕ θα μεταδοθεί απ' ευθείας από τη Νέα Ελληνική Τηλεόραση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ