ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ
Να στείλουμε μήνυμα αντίστασης και αγώνα

Χώρος αγωνιστικής συνάντησης όσων αντιτίθενται στις διάφορες πτυχές της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, των αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ και των επιπτώσεων που έχει η εφαρμογή τους από την ελληνική κυβέρνηση, θα είναι τα συλλαλητήρια που οργανώνονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας στις 12 του Δεκέμβρη, ύστερα από πρωτοβουλία της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Στη μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων έχουν ριχθεί όλες οι δυνάμεις που συγκροτούν τη «Δράση Θεσσαλονίκη 2003» όπως συνδικάτα, μαζικοί φορείς των ΕΒΕ και της νεολαίας, ταξικές συσπειρώσεις στο εργατικό κίνημα και πολλοί άλλοι, που στόχο έχουν να συμβάλλουν στη συγκρότηση ενός μόνιμου σταθερού πόλου λαϊκής αντίστασης. Μάλιστα, στην πρωτοβουλία της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» έχουν ήδη ανταποκριθεί πλήθος εργατικών και άλλων μαζικών φορέων.

Τα συλλαλητήρια οργανώνονται ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη (12 και 13 Δεκέμβρη) και, εκτός των άλλων, αποτελούν έκφραση αγωνιστικής αλληλεγγύης στις διαδηλώσεις που θα εξελιχθούν εκεί.

Στη Σύνοδο θα συζητηθεί το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη που σημαίνει: επέκταση των πολυεθνικών σε νέες χώρες και αγορές που, ταυτόχρονα, παρέχουν φθηνό εργατικό δυναμικό, και την πολιτική και στρατιωτική ισχυροποίηση των ιμπεριαλιστών σε αυτές τις χώρες. Ακόμα θα συζητηθεί η αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, δηλαδή, την παραπέρα περιθωριοποίηση του ρόλου των μικρών πληθυσμιακά χωρών. Παράλληλα, θα δρομολογηθούν νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα ως ένα από τα μέσα για το ξεπέρασμα της διαρκώς εντεινόμενης καπιταλιστικής κρίσης.

Επίσης, θα συζητηθεί η στάση της ΕΕ στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ για πόλεμο ενάντια στο λαό του Ιράκ. Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι στο ζήτημα της διεύρυνσης εντάσσεται και το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, για την οποία - όπως επισημαίνει και η Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» - δρομολογείται σχέδιο νομιμοποίησης της διχοτόμησης του νησιού.

Οπως επισημαίνει η κίνηση, στις 12 Δεκέμβρη διαδηλώνουμε:

  • Ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ. Απαιτούμε: Καμιά συμμετοχή της χώρας, να φύγουν οι βάσεις και το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη. ΟΧΙ στις νέες ΝΑΤΟικές απειλές της Συνόδου της Πράγας. Λέμε ΟΧΙ στον Ευρωστρατό και τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.
  • Για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, αδέσμευτη χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις. ΟΧΙ στα σχέδια των ΗΠΑ - ΕΕ - Αγγλίας και στο «σχέδιο Ανάν», που νομιμοποιούν τη διχοτόμηση.
  • Ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της ΕΕ που δρομολογούνται στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.
  • Ενάντια στον κρατικό προϋπολογισμό, που αποτελεί εργαλείο κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Διεκδικούμε:

  • Πλήρη, σταθερή απασχόληση, αυξήσεις μισθών, συντάξεων. Κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις, την κοινωνική ασφάλιση, τη συνταξιοδότηση. Μείωση του εργάσιμου χρόνου με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ.
  • Δημόσια, δωρεάν υγεία, πρόνοια, παιδεία. Ισα δικαιώματα των μεταναστών. Κατάργηση όλων των αντιδημοκρατικών νόμων. Υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις θα γίνουν:

Στις 10 Δεκέμβρη

Πειραιάς, 6 μ.μ., πλατεία Κοραή.

Τρίτη 11 Δεκέμβρη

Πάτρα, 6 μ.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο.

Τη συμμετοχή τους στο παναχαϊκό συλλαλητήριο της Πάτρας αποφάσισαν και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Αιγιαλείας και Επιτροπή Ειρήνης Αιγίου, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει προσυγκέντρωση στο Αίγιο (5 μ.μ., στην Εθνική Οδό Αθηνών - Πατρών «Βενζινάδικα»).

Λάρισα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Τετάρτη 12 Δεκέμβρη

Αθήνα, 6.30 μ.μ., Προπύλαια

Θεσσαλονίκη, 6.30 μ.μ., άγαλμα Βενιζέλου

Αλεξανδρούπολη, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία,

Ξάνθη, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κοζάνη, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθο, 6.30 μ.μ., Περιβολάκια

Αγρίνιο, 6 μ.μ., πλατεία Δημοκρατίας

Χανιά, 7.30 μ.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Γιάννενα: Η Επιτροπή Ειρήνης οργανώνει συζήτηση για το Κυπριακό στις 8.30 μ.μ., (Επιμελητήριο Ιωαννίνων, Αραβαντινού 5). Στη συζήτηση θα συμμετέχει και η «Δράση Θεσσαλονίκη 2003».

Περιοδείες, συζητήσεις, αποφάσεις συμμετοχής

Πέρα από τις αποφάσεις που έχουν πάρει κεντρικά το Συντονιστικό Σωματείων, συνδικάτων και συνδικαλιστών Αθήνας, η ΕΕΔΥΕ, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη και η επιτροπή Αθήνας της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», στελέχη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου θα πραγματοποιήσουν πλήθος περιοδειών στις λίγες μέρες που μεσολαβούν μέχρι το συλλαλητήριο της Αθήνας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι περιοδείες θα γίνουν: στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, στο υπουργείο Εμπορίου, σε λαϊκές αγορές, στη «Χαλυβουργική», στο ΚΕΠΥΟ, στο υπουργείο Βιομηχανίας, στον ΕΟΤ, στη Νομαρχία Αθηνών, στον ΟΔΔΥ, στο δήμο Ανω Λιοσίων, στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό, στα διυλιστήρια Ασπροπύργου, στα ΤΕΙ Πειραιά στο τμήμα Κλωστοϋφαντουργών και αλλού.

Από τη νεολαία αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Αθήνας έχουν πάρει μία σειρά σπουδαστικοί σύλλογοι και αναμένονται αποφάσεις από σχολεία της Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ