ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Με αφορμή το «Λεύκωμα» του «Ριζοσπάστη»

«

Η μάχη των Αθηνών», το Δεκέμβρη του 1944, που έμεινε στην ελληνική Ιστορία με τον τίτλο «Τα Δεκεμβριανά», υπερβαίνει σε ιστορική σημασία την περιορισμένη φαινομενικά κλίμακα μιας περιφερειακής σύγκρουσης. Η αρχική αυτή σκέψη μου επιβεβαιώθηκε, μετά την εκδήλωση για το «Λεύκωμα» του «Ριζοσπάστη», στην έκδοσή του, την περίοδο 1941 - '44, Κατοχή, «Δεκεμβριανά» - «Βάρκιζα». Η όλη αυτή ιστορία αποκαλύπτει το ανυπόστατο της άποψης ότι η εισδοχή της Ελλάδας στο σοβιετικό μπλοκ θα σήμαινε τη σημερινή αλβανοποίησή της. Οι απολογητές αυτής της άποψης ή είναι ηλίθιοι ή είναι συνειδητοί πράκτορες του ευρω-ατλαντισμού και αμετανόητοι τρόφιμοι των ευρω-ενωσιακών κοινοβίων.

Και εξηγούμαι: Εάν η Ελλάδα είχε προσχωρήσει στο σοβιετικό μπλοκ μετά το Δεύτερο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο, θα σήμαινε ότι: 1ο) Το Αιγαίο θα ήταν σοβιετοκρατούμενο. 2ο) Η Ανατολική Μεσόγειος θα ελεγχόταν από το σοβιετικό στόλο με σταθερό αεροπλανοφόρο την Κρήτη. 3ο) Στο Ιόνιο θα πλαγιοκοπούσε την Ιταλία και 4ο) θα γινόταν προβληματική η διέλευση του δυτικοσυμμαχικού στόλου προς την Ασία. Αυτές οι αιτιάσεις θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν από έναν ειδήμονα στρατιωτικό, σε αντίθεση με μένα που δεν είμαι. Ομως, και μόνο μ' αυτές, γίνεται στον καθένα αντιληπτό ότι θα άλλαζε ο ρους της μεταπολεμικής ιστορίας, έστω και μόνο (πράγμα αδύνατο) στην περιοχή. Αρκεί αυτός ο καθένας να διέθετε μυαλό, έστω και ...κουκούτσι.

Αλήθεια, ποια θα ήταν η τύχη της Τουρκίας και των Δαρδανελλίων, με ένα σοβιετοκρατούμενο Αιγαίο; Ποια θα ήταν η τύχη της Μέσης Ανατολής και της Κύπρου, με μια ελεγχόμενη ανατολική Μεσόγειο από τα Σοβιέτ; Ποια θα ήταν η τύχη της Βόρειας Αφρικής, με μια ισχυρή νοτιοευρωπαϊκή παρουσία της σοβιετικής Ελλάδας; Ποια θα ήταν η πορεία της αριστερο-δημοκρατίζουσας μεταπολεμικής Ιταλίας και της Μάλτας; Θα ήταν ίδια η πολιτική Τίτο της Γιουγκοσλαβίας, έναντι της ΕΣΣΔ και, άραγε, θα εξακολουθούσαν οι εκβιασμοί της Τουρκίας έναντι της Βουλγαρίας, λόγω της τουρκικής μειονότητας; Ολες αυτές οι αυταπόδεικτες ερωτήσεις οδηγούν στην αποκάλυψη μιας εντελώς διαφορετικής πορείας με πρωταγωνιστή την Ελλάδα.

Στην απολογία του φανερού και πεμπτοφαλαγγίτικου ευρω-ατλαντισμού, υπάρχει το λεξιλόγιο «περί Δεκεμβριανής κομμουνιστικής ανταρσίας προς κατάληψη της εξουσίας, που σώθηκε από τον ηρωισμό των χωροφυλάκων του "Μακρυγιάννη"». Ερωτώνται οι φρειδερόπληκτοι ήρωες: Ποια εξουσία ήθελε να καταλάβει το ΚΚΕ με τον ΕΛΑΣ; Αυτήν, που ήδη είχε αμέσως με την αποχώρηση των Γερμανών; Είναι γνωστό ότι για να μεταβεί ένας πολίτης από μια συνοικία των Αθηνών σε μια άλλη έπρεπε να έχει άδεια από το οικείο φρουραρχείο του ΕΛΑΣ. Υπάρχει εδώ και μια αποσιώπηση και διαστρέβλωση, που δε λέγεται από τους θιασώτες της χίτικης αγγλοκρατίας. Είναι η απόκρυψη του υπερεξοπλισμένου για την εποχή αγγλικού στρατού, που, χωρίς αυτόν, το αυτοεξόριστο σκυλολόι του αστισμού δε θα τολμούσε να έρθει στην Ελλάδα. Αντί αυτού, παρουσιάζεται το γκρουπούσκουλο των χωροφυλάκων του στρατοπέδου «Μακρυγιάννη», ως ο εθνοσωτήρας νικητής της «Μάχης της Αθήνας».

Αυτό, τη στιγμή, που, εάν το ΚΚΕ δεν περιοριζόταν στον εφεδρικό ΕΛΑΣ και έριχνε στη μάχη τον τακτικό ΕΛΑΣ, τα παλικάρια της Χωροφυλακής θα γίνονταν μια χαψιά. Ομως, ας είναι! Ο «νικητής» μπορεί να λέει ό,τι θέλει... Οπως και να 'χει, τελικά, είναι φανερό ότι η «Μάχη της Αθήνας» του Δεκέμβρη του 1944 ήταν πρόλογος, προοίμιο της μετέπειτα τραγικής εξέλιξης και ήττας του λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα. Με αυτήν την έννοια, αυτή η μάχη και τα γεγονότα που ακολούθησαν υπερβαίνει το γεωγραφικό της χώρο σε ιστορική σημασία και δικαίως μπορεί να λέγεται ότι το φινάλε της επηρέασε, αν όχι και καθόρισε, τον ρουν της σύγχρονης Ιστορίας. Το αρχείο του «Ριζοσπάστη» παραμένει ως η ζώσα απόδειξη των δραματικών εκείνων γεγονότων και γι' αυτό ένα πολύτιμο κεφάλαιο.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ