ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΣΑΒΒΑΣ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗΣ
ΣΑΒΒΑΣ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗΣ
ΦΩΤ

Στις 17 του Δεκέμβρη, κλείνουν 3 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΡΙΖΟΥ ΚΑΤΣΑΝΑ. Στη μνήμη του, προσφέρουμε: Στο «Ριζοσπάστη» 100 ευρώ, στην ΚΟΘ 100 ευρώ, στην ΚΟΒ ΕΒΕ 100 ευρώ, στην ΚΟΒ Καλλιθέας 50 ευρώ και στην ΠΕΑΕΑ Κέντρου 50 ευρώ.

Η σύζυγος Αγνή, τα παιδιά τους Ελένη, Κώστας, Στέφανος

***

φωτ.

Στις 4-11-02, «έφυγε» από τη ζωή ο αγαπημένος μας αδελφός ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΒΑΡΝΑΣ του Ιωάννη. Γεννήθηκε στη Βερδικούσια Λάρισας και πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Μετά την Απελευθέρωση, πάλευε μέσα από τις γραμμές της τότε ΕΔΑ. Στη Γερμανία ήρθε μετανάστης, πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Ελληνικής Κοινότητας Κρέφελντ και ήταν ένα από τα ιδρυτικά της μέλη.

Με την επιβολή της στρατιωτικής χούντας, μαζί με άλλους μετανάστες, ίδρυσαν την Αντιδικτατορική Επιτροπή του Κρέφελντ. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκε στη Λάρισα και αγωνιζόταν για τα λαϊκά συμφέροντα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Τα τελευταία χρόνια, εγκαταστάθηκε στο χωριό του και συνέχισε τον αγώνα του μέσα από την ΚΟΒ του ΚΚΕ του χωριού του.

Στη μνήμη του, η αδελφή του Τρυγώνα, ο σύζυγός της Λουκάς και τα παιδιά τους Παντελής και Γιάννης, καθώς και ο συν/φος Γρηγόρης Οταπασίδης προσφέρουν 60 ευρώ, μέσω ΚΟ Κρέφελντ Γερμανίας, στο ΚΚΕ.

  • Επίσης στη μνήμη του, αντί για στεφάνι, προσφέρουν 120 ευρώ στο ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση οι: Μήτσαινα, Γιάννης, Κατερίνη, Αγγέλα, Θανάσης, Ελένη, Σεβαστή, Φωτεινή.

***

φωτ.

Πέρασαν 8 χρόνια από τη μοιραία εκείνη ημέρα, που χάσαμε τον αγαπημένο μας σύζυγο και πατέρα ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΡΑΝΤΣΙΔΗ και, όμως, τον νιώθουμε πάντα μαζί μας και κοντά μας.

Από τα γυμνασιακά του χρόνια, νεαρός τότε, φλεγόταν από τα ανώτερα ιδανικά και εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ Φλώρινας.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΤΣΑΚΑΡΙΣΙΑΝΟΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΤΣΑΚΑΡΙΣΙΑΝΟΣ
Μετά την Απελευθέρωση, πέρασε όλες τις δοκιμασίες που συντάραξαν τη χώρα μας, όπως χιλιάδες τόσοι αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης, φυλακές και εξορίες.

Το 1967, με τη δικτατορία των συνταγματαρχών, όντας γραμματέας της ΕΔΑ Φλώρινας, ξανάζησε τα «πέτρινα χρόνια».

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 30 ευρώ.

Η σύζυγος Ερμιόνη και τα παιδιά του

* * *

Στη μνήμη της Αρτινής αγωνίστριας του λαϊκού κινήματος ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ ΚΟΤΡΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, που πριν έξι μήνες εξορίστηκε για στερνή φορά σε μια γωνιά του κοιμητηρίου του Ζωγράφου, προσφέρω 50 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη»

Α.Μ.

***

φωτ.

Στη μνήμη του αδελφού μου ΝΙΚΟΥ ΟΤΑΠΑΣΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του συν. ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ, που τόσο άδικα «έφυγε», προσφέρω 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Τοπικής Αυτοδιοίκησης Καλλιθέας, για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

Στέφανος Οταπασίδης

***

ΦΩΤΟ

Στις 16 του Δεκέμβρη του 1988, «έφυγε» από κοντά μας ο αδελφός μας ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ, αντιστασιακός, εκπαιδευτικός. Από τα φοιτητικά του χρόνια, εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ και στα ιδανικά του έμεινε πιστός έως το τέλος της ζωής του. Αν και έχουν περάσει 14 χρόνια από το χαμό του, η μνήμη του είναι ζωντανή σε όλους όσοι τον αγάπησαν. Στη μνήμη του, τ' αδέλφια του Βασιλική Σκανδάλη και Νίκος και Λούλη Παλούμπη προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Ακαδημίας Πλάτωνος, 200 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος και 100 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Αντώνης Καλαμπόγιας
Αντώνης Καλαμπόγιας
***

Στη μνήμη της γυναίκας μου ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ, που μετέδωσε στα παιδιά μας ανθρωπιστικά και κοινωνικά ιδανικά, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Συκεών, 200 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στο Συνδικαλιστικό Κίνημα.

Ναπολιτάνος

***

Πέρασαν τρία χρόνια, που μας «έφυγε» για πάντα ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ. Στη μνήμη του και στη μνήμη όλων όσοι έπεσαν για την πατρίδα μας, προσφέρουμε 600 ευρώ στο ΚΚΕ.

Π. Κ. Σ.

***

Στη μνήμη του πατέρα μας ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΣΠΑΝΟΣΤΑΘΗ, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Κώστας - Γιάννα Βούλγαρη

***

φωτ 3

Στη μνήμη των γονιών μου ΑΝΔΡΕΑ και ΕΥΘΥΜΙΑΣ ΣΩΤΗΡΓΙΑΝΝΙΔΗ και του αδελφού μου ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΣΩΤΗΡΓΙΑΝΝΙΔΗ από το Παλαιοχώρι Καβάλας, καθώς επίσης στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΑΣΟΥΛΑ από την Πύλη Τρικάλων και των νεκρών αγωνιστών από το Παγγαίο, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μαρουσιού, 200 ευρώ.

Ευάγγελος Σωτηργιαννίδης

***

φωτό

Το Σάββατο, 30 Νοέμβρη, πέθανε στα 92 του χρόνια ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΧΟΣ. «Εφυγε» ένας ακόμη κομμουνιστής αγωνιστής. Γεννήθηκε στην Περατιά Αιτωλοακαρνανίας. Από μικρός εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και αντιστάθηκε σαν πατριώτης ενάντια στον κατακτητή. Η ζωή ήταν δύσκολη στη συνέχεια. Κυνηγημένος δεν μπορούσε να εργαστεί πουθενά, αλλά δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι. Πάλεψε μέχρι την ώρα που «έφυγε» με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Δίδασκε πάντα την καλοσύνη και την ανθρωπιά. Επιθυμία του ήταν να κηδευτεί στην Περατιά Αιτωλοακαρνανίας.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του προσφέρουν 230 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

φωτό 2

Με την ευκαιρία της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος, ο τέως προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ελλάδας Ποδοσφαίρου, Αντώνης Γεωργιάδης, ο Γ. Κ. χημικός μηχανικός, ο Τ. Γ. δικηγόρος και ο Δ. Κουτσούτος συνταξιούχος, πρόσφεραν στην ΚΟ Πεύκης 340 ευρώ, στη μνήμη του ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ, του Δ. ΦΙΤΣΙΟΥ και του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ. Ο συν. Αντώνης Γεωργιάδης παρακαλεί όλους τους οπαδούς και φίλους του Κόμματος να συνδράμουν όσο μπορούν για τη μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση του Κόμματος, του μοναδικού που σήμερα παλεύει για να επιζήσει η ανθρωπότητα.

ΘΩΜΑΣ Κ. ΒΕΤΣΟΣ
ΘΩΜΑΣ Κ. ΒΕΤΣΟΣ
***

Στη μνήμη του αγαπημένου μου συζύγου ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 200 ευρώ.

Η γυναίκα του Αννα Φιλιππίδη

***

φωτ 3

Στις 16 Δεκέμβρη 2002 συμπληρώνονται δεκατέσσερα χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, και παππού ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΔΑΛΗ, μέλους του ΚΚΕ από το 1936 μέχρι το τέλος της ζωής του, αγωνιστή του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Τιμώντας τη μνήμη του, καθώς και τη μνήμη της αδελφής και θείας μας ΤΟΥΛΑΣ ΚΟΦΤΕΡΟΥ, που στις 15 Νοέμβρη 2002 συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από το θάνατό της, της αδελφής και θείας μας ΑΝΝΑΣ ΠΟΥΝΤΟΥ το γένος Αδαλή που πέθανε στις 17 Απριλίου 1998, καθώς και στη μνήμη των: ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΔΑΛΗ, ΚΩΣΤΑ ΑΔΑΛΗ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΟΥΝΤΟΥ, που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου 1946 - 1949, προσφέρουμε 45 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ανω Ιλισίων, και 5 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος Σοφία Αδαλή, τα παιδιά Τάκης και Βικτωρία, τα εγγόνια Σοφία, Μαργαρίτα, Χρήστος

***

φωτό

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΤΣΑΚΑΡΙΣΙΑΝΟΥ, η γυναίκα του Νικολέτα και τα παιδιά του προσφέρουν στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Γαλατσίου, όπου ήταν μέλος, 60 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γαλατσίου, 180 ευρώ.

ΚΟΚΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΚΟΚΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ
***

φωτό

Στη μνήμη της γυναίκας μου ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΟΚΚΑ, που πέθανε στις 21.5.84, προσφέρω στη ΝΕ Λάρισας 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος.

Ο σύζυγος Νίκος Κόκκας

***

φωτ

Συμπληρώνονται 39 μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αξέχαστος πολυαγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας ΓΙΩΡΓΗΣ ΖΩΪΔΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Καθηγητής φιλόλογος - ιστορικός και συγγραφέας, μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Πιστό μέλος στα ιδανικά του ΚΚΕ, για τα οποία αγωνίστηκε έως το τέλος της ζωής του. Η ζωή του, η δράση του και το έργο του είναι φωτεινό παράδειγμα για όσους παλεύουν για τα πανανθρώπινα ιδανικά, την ειρήνη, το σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό. Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του, προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας, 100 ευρώ.

Η σύζυγός του Ευανθία και η κόρη του Ευθαλία

***

φωτ

Συμπληρώνονται τρία χρόνια από την ημέρα που «έφυγε» για πάντα από κοντά μας ο αξέχαστος και αγαπημένος μας σύντροφος, πατέρας, παππούς, αδελφός και θείος ΣΑΒΒΑΣ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗΣ.

Εβδομήντα ολόκληρα χρόνια, από φοιτητής της Χημείας έως τα βαθιά γεράματά του, υπηρέτησε αφοσιωμένα από υπεύθυνες θέσεις, πιστά και με ανιδιοτέλεια από τις γραμμές του ΚΚΕ τα πατριωτικά και κοινωνικά ιδεώδη και συμφέροντα του λαού, έχοντας ως κύριο έργο και όχι ως πάρεργο αυτούς τους επικούς και μεγαλειώδεις αγώνες. Από τη δικτατορία του Μεταξά, την Κατοχή και την Εθνική Αντίσταση, από το Δεκέμβρη του 1944 και έως το τέλος του εμφυλίου πολέμου και από τότε ίσαμε το τέλος της ζωής του, με οδηγό τη μαρξιστική θεωρία που τη μελέτησε ικανοποιητικά και σε βάθος κατά τον 15χρονο εγκλεισμό του στα κάτεργα και στα ξερονήσια. Υπήρξε ένας από τους μυριάδες αγωνιστές και πρωτοπόρους, που ανέδειξε το παλλαϊκό κίνημα του τόπου μας για λευτεριά, δημοκρατία, ανεξαρτησία, με όραμα το σοσιαλισμό. Για τη συγκρότηση και δημιουργία της ΕΔΑ, υπήρξε ο ακαταπόνητος οργανωτής κι εμπνευστής πολύχρονου ενωτικού αγώνα και διατέλεσε για μια μακρόχρονη περίοδο γραμματέας της Αθήνας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της.

ΓΙΩΡΓΗΣ ΖΩΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΗΣ ΖΩΙΔΗΣ
Μετά την πολύχρονη παραμονή του στο Παρθένι της Λέρου, συνεχίζει να δίνει το αγωνιστικό του «παρών» και στις νέες συνθήκες της μεταπολίτευσης, θυσιάζοντας τη σταδιοδρομία του, ως ένας καλός χημικός και την οικογένειά του. Και, τέλος, επί τρεις τετραετίες εκλεγμένος δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας, άφησε παρακαταθήκη το παράδειγμά του. Παράδειγμα καλοσύνης, αποτελεσματικότητας, μαχητικής διεκδίκησης των λαϊκών αιτημάτων, υπευθυνότητας και στήριξης όλων των δημοτών, υπεράνω κομματικής τοποθέτησης, με πνεύμα σεβασμού και δικαιοσύνης. Είναι χαρακτηριστική η στάση των νέων παιδιών εργαζομένων στο δήμο σε διαφορετικούς τομείς κάτω από τη διακριτική καθοδήγηση και φροντίδα του, που τον θυμήθηκαν κατά την κηδεία του σαν ένα «καλοσυνάτο και στοργικό παππού», που με την πλούσια πείρα του τους βοηθούσε να παράγουν δημιουργικό έργο κάτω από αντίξοες συνθήκες, πάντα με ενθάρρυνση και υπομονή. Ναι, ο Σάββας, όπου κι αν υπηρέτησε, είτε στις φυλακές και στα ξερονήσια, είτε σε παράνομες και δύσκολες συνθήκες, πάντα γινόταν ολοκαύτωμα για να βοηθήσει όλους σαν να ήταν δικά του παιδιά. Αλλά και στο οικογενειακό του συγγενικό και φιλικό περίγυρο κι όπου του δινόταν η ευκαιρία, τόνιζε πάντα πως η προσωπικότητα είναι η ψυχική και πνευματική μας συγκρότηση, η συνολική εικόνα που δίνουμε στους γύρω μας για το ήθος, την καλλιέργεια, το χαρακτήρα μας. Δεν τον ξεχνούμε ούτε στιγμή.

Στη μνήμη του και με την ευκαιρία της ονομαστικής του γιορτής, προσφέρουμε σαν ελάχιστη συμβολή για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος, το ποσόν των 300 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αμαρουσίου.

Η οικογένειά του

***

Στη μνήμη του ΠΑΡΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΟΥ από τα Λιμενάρια Θάσου, συμμαθητή, φίλου και συντρόφου, προσφέρω 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Βασίλης Κοντογεωργίου

***

φωτ

16.12.1943. ΘΩΜΑΣ Κωνστ. ΒΕΤΣΟΣ. Περνά στην αιωνιότητα ο 25χρονος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης από την Κυπαρισσία Μεσσηνίας, χτυπημένος από τα βόλια του εκτελεστικού αποσπάσματος των Γερμανών, στον Αϊ - Νικόλα της Τρίπολης. Πιάστηκε έπειτα από προδοσία. Ορφάνεψε στα τρία χρόνια του από πατέρα που σκοτώθηκε στη Μικρασιατική εκστρατεία. Σεμνός, ταπεινός και τίμιος αγωνιστής, πρόσφερε τις δυνάμεις του για την απελευθέρωση της πατρίδας και τις πανανθρώπινες αξίες που πίστεψε αληθινά. Πιστός στις αρχές του Κόμματος που εντάχθηκε στις γραμμές του στις αρχές του 1942, έδειξε ανδρεία και αυταπάρνηση στις αποστολές που του ανατέθηκαν, φθάνοντας στην υπέρτατη θυσία της ζωής του. Στη μνήμη του, προσφέρουμε 100 ευρώ στη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Εργατ/λων Βύρωνα.

Με ευλάβεια και σεβασμό, η αδελφή του Ελένη και ο άνδρας της Φώτης Ν. Αρβανιτάκης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ