ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΜΗΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια

Στην τρίτη βδομάδα της εισέρχεται αύριο η δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ (Δεκέμβρης - Γενάρης), με τα αποτελέσματα των εννέα πρώτων ημερών, οπότε και το ποσοστό κάλυψης του πανελλαδικού πλάνου διαμορφώθηκε στο 22,54%, να επιτάσσουν την επιτάχυνση των ρυθμών δουλιάς, έτσι ώστε το τέλος του πρώτου - και καθοριστικού για το τελικό αποτέλεσμα - μήνα να συμπέσει με την επίτευξη των στόχων.

Η δεύτερη βδομάδα της Οικονομικής Εξόρμησης χαρακτηρίστηκε από μια επιτάχυνση των προσπαθειών, παρ' όλα αυτά όμως απέχουμε ακόμη από την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που θα μπορούσαν να έχουν διαμορφώσει ακόμα υψηλότερα το έως τώρα ποσοστό κάλυψης του πλάνου. Οι αντικειμενικές δυσκολίες είναι κοινά παραδεκτές, ωστόσο μπορούν αναμφισβήτητα να υπερνικηθούν εάν με αποφασιστικότητα επιμείνουμε όλοι στην υλοποίηση του σχεδιασμού, σε ένα πραγματικά πλατύ πολιτικό άνοιγμα στους χώρους όπου ζούμε, κινούμαστε, εργαζόμαστε.

Με προσήλωση στους στόχους μας απαιτείται ένταση στο έπακρο της δουλιάς μας, αποβολή κάθε αναβλητικότητας. Από την ατομική και συλλογική προσπάθειά μας εξαρτάται η διάδοση των θέσεων του Κόμματός μας που πρέπει να συνοδεύει κάθε πρόταση για οικονομική ενίσχυσή του, εξαρτάται τελικά η δυνατότητά του και στο μέλλον να δρα, να παρεμβαίνει, να καθιστά την παρουσία του ολοένα και πιο δυνατή, πιο αποτελεσματική στα μεγάλα μέτωπα πάλης. Η μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης πρέπει να ιδωθεί έτσι ακριβώς από όλα τα μέλη, όλους τους φίλους του ΚΚΕ, σαν πολιτική μάχη, μάχη για την ουσιαστική ενδυνάμωση της φωνής του και της πάλης του. Και να δοθεί με τους όρους που μια τέτοια μάχη απαιτεί.

Πατριδογνωμόνιο
Τι Δαναοί και τι Δανοί δώρα φέροντας... .

Παρασκευή και 13. Διάσημος τίτλος θρίλερ. Σκοτωμοί, φόνοι, τρόμος. Ο πρωταγωνιστής -καλύτερα ένας από τους πρωταγωνιστές- σχολιαστές, ψυχογιός θαρρώ της εξουσίας, αναρωτιέται με ύφος μανδαρίνου: «Μας συμφέρει μια συνοφρυωμένη Τουρκία ή μήπως όχι;». Χαμογελάστε παρακαλώ! Οι τυμβωρύχοι παίζουν αφιέρωμα τριών λεπτών στον αδικοχαμένο Κρανιδιώτη και οι δημοσιογράφοι ξεχνούν ν' αναφέρουν τα ονόματα των εξ ίσου αδικοχαμένων συναδέλφων τους, στο ίδιο αεροπλάνο. Η ζωή ζυγιάζεται με μέτρα και σταθμά διαφορετικά.

Η «Χουριέτ» τυπώνεται, παραμονή της Κοπεγχάγης, με το Μυστικό Δείπνο πρωτοσέλιδο. Ψάχνει τον Ιούδα. Ο Ντενκτάς στο τέλος της Κοπεγχάγης δηλώνει ότι δε θέλει να σχολιάσει τις ενέργειες της Τουρκίας, γιατί αυτό θα θεωρηθεί επέμβαση(!!!) στα εσωτερικά της ζητήματα.

Χώρες κατεστραμμένες, χωρίς εθνική περηφάνια συνωστίζονται στις πόρτες των πλουσίων κι εκλιπαρούν ελεημοσύνη. Δώστε κάτι για την ανάπτυξη, δώστε κάτι για την αγροτιά. Το θρίλερ παίζεται λίγο έξω απ' τη λέσχη των ισχυρών. Κάτι σαν κρίκετ με ανθρώπινα κεφάλια για μπάλα, ξεθωριασμένη ταξική συνείδηση και την ψευδαίσθηση ότι ο πλανητάρχης σκιάχτηκε από τις γαλλικές ειρωνείες και τη σκανδιναβική γκρίνια.

Μια καλλιεργημένα «απογοητευμένη» Τουρκία είναι και πολύ πιο φτηνή ως βάση για τον πόλεμο στο Ιράκ. Είναι πολύ πιο ευάλωτη και υποχωρητική σε ισραηλινές συμμαχίες. Οταν ένα κλαμπ πρώην και νυν αποικιοκρατών, με δημογραφική μέγκενη και αμερικανική στρατηγική υπεροπλία κάνει το μάγκα στον ηγέτη του ΝΑΤΟ, τότε ...γλώσσα λανθάνουσα τ' αληθή λέγει. Ετσι ακούσαμε τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, να ανακοινώνει ευθαρσώς και ειλικρινέστατα ότι παράλληλα με τις ιστορικές, πράγματι, αποφάσεις της Κοπεγχάγης «το ΝΑΤΟ ενέκρινε τον ευρωστρατό». Ακριβώς έτσι. Ενέκρινε.

Τέτοιες ιστορικές ώρες θα 'πρεπε να θυμηθούμε αβίαστα, τι συμπεριφορά επιφύλαξε στην ΕΕ ο Α. Σαρόν, πολύ πρόσφατα, με πνιγμένη την περιοχή στο αίμα. Αλλά και τι τύχη είχε η συμφωνία του Οσλο και η «πρόβλεψη» του Χάντιγκτον για σύγκρουση πολιτισμών, τάχαμου, δήθεν αφού η καθόλου μουσουλμανική Βενεζουέλα αντιμετωπίζεται πετρελαϊκώς ως «Αλ Κάιντα». Δεν είναι αναλογική με την κυβερνητική, κι όχι τη λαϊκή, «επιτυχία», η υπόμνηση. Αλλωστε, σύντροφοι, η ευρωδιχοτόμηση δεν καθιστά ολιγότερο οδυνηρές τις έννοιες της εισβολής και κατοχής από ΝΑΤΟική χώρα σε μια ανεξάρτητη, που τώρα τίθεται στις «αγκάλες» των εγγυητριών της, όπως όταν ξεκίναγε ως νεαρή προστατευομένη δημοκρατία.

Η μετανάστευση και η λαθρομετανάστευση, κεντρικά θέματα της ελληνικής Προεδρίας, δείχνουν τι ακριβώς συμφέροντα θα υπερασπιστούν τα νέα ευρωπαϊκά σύνορα και κυρίως ποιος κι από ποιους θα τα προστατεύσει. Τα νέα τείχη του Δυτικού με τον άλλο κόσμο δεν είναι τώρα ακόμη ορατά. Και πάντως τα νιώθουν στο πετσί τους οι ψαράδες των ισπανικών ακτών που μαύρισε ο «χρυσός» του «Πρεστίζ» κι οι απελπισμένοι των πλημμυρών στην Ελλάδα και αλλού που δεν παίζουν στο θριαμβικό θρίλερ.

«Οι δημοσκοπήσεις θα ακολουθούν την πολιτική μου», είπε ο πρωθυπουργός. Ισως έχει το δίκιο της τάξης που εκπροσωπεί. Αλλωστε, σε λίγα χρόνια, οι γέροι κι οι γριές της Κερύνειας, της Αμμοχώστου και της Μόρφου δε θα υπάρχουν παρά ως εφιάλτες στον ύπνο μερικών ποιητών. Αρκεί. Για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση και όχι ημερομηνία ένταξης οι υποδουλωμένες στην πείνα μάζες, που πουλάνε δικαιώματα για ένα κομμάτι ψωμί.

Πόσο ειρηνικός, δίκαιος και βιώσιμος είναι ο κόσμος που χτίζεται σήμερα, το δείχνουν οι ...ασύμμετρες απειλές των συμφερόντων που τον καθορίζουν. «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», έλεγαν οι σοφοί του παρελθόντος. Τι Δαναοί τι Δανοί, δηλαδή. Είμαστε όλοι, προσωρινώς και αναγκαστικώς Αμερικάνοι...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ
Ντρέπεται ο γήλιος ως διαβαίνει...

Παρουσιάζεται, αύριο Δευτέρα 16/12/2002 ώρα 6 μ.μ. στον Περισσό, ο πρώτος τόμος του βιβλίου «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ ιστορικός τόπος»

...«Ντρέπεται ο γήλιος ως διαβαίνει απ' το νησί,/ τόσο σκυφτούς ανθρώπους ν' αντικρίζει!/ Ντρέπεται για τους δημίους, μα δακρύζει/ κάποια χαράδρα όταν φωτίζει ή μια κορφή!

Εδώ ψηλά σαν κάστρα υψώνονται στο φως/ κορμιά που δε λυγούν στην καταιγίδα!/ Οι δήμιοι εδώ ας χάσουν κάθε ελπίδα,/ είναι χαράκωμα που δεν πατά ο εχθρός!

Μονάχα ο θάνατος να βγάλει από τ' αμπρί/ εμάς της λευτεριάς τους μονομάχους!/ Ροδίζει στης Μακρόνησος τους βράχους/ του ανθρώπου η νίκη φωτοστεφάνωτη, λαμπρή!»

Τα γεγονότα, τόσο συγκλονιστικά, που καθηλώνουν τον αναγνώστη του βιβλίου τούτου. Η πραγματικότητα δε μπορεί να εκφραστεί ούτε και μ' αυτό το ποίημα - αριστούργημα του άγνωστου ποιητή, που επιλέχτηκε ως εισαγωγή στο βιβλίο «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ ιστορικός τόπος» που γράφτηκε από ομάδα Μακρονησιωτών αγωνιστών που επέζησαν της φρίκης. Του οργίου των «αναμορφωτών» - δολοφόνων του εμφυλιοπολεμικού μοναρχοφασιστικού παρακράτους των υποτακτικών των Τσόρτσιλ και Πιουριφόι - Βαν Φλιτ. Του καθεστώτος που επέβαλε το μονόπλευρο εμφύλιο ενάντια στους κομμουνιστές, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Πρόκειται για ένα βιβλίο - ντοκουμέντο, που περιγράφει, όσο αυτό είναι δυνατό να γίνει, τον τιτάνιο αγώνα Αξιοπρέπειας και Περηφάνιας που υποχρεώθηκαν να δώσουν δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ) που αρνούνταν να αποδεχτούν ότι ο ηρωικός αγώνας του ελληνικού λαού που έδωσαν με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, που ήταν και ο αιμοδότης της Αντίστασης, ενάντια στους φασίστες κατακτητές ήταν αγώνας προδοτικός! Που αρνούνταν, δηλαδή, να δεχτούν την υποταγή στην τότε "νέα τάξη" του παρακράτους δοσίλογων συνεργατών των ναζί που εγκατέστησαν μετά την απελευθέρωση της χώρας από τον ΕΛΑΣ οι ιμπεριαλιστές.

Είναι ένα βιβλίο που, πραγματικά, έλειπε από την ελληνική βιβλιογραφία, για να καταγραφεί, με ολοκληρωμένο τρόπο, αυτό το ιστορικό έπος των πολλών δεκάδων χιλιάδων αγωνιστών που μαρτύρησαν, βασανίστηκαν, τρελάθηκαν από τα βασανιστήρια. Των εκατοντάδων αγωνιστών που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τα βόλια των δημίων του μοναρχοφασιστικού παρακράτους που εγκαταστάθηκε από Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές, μετά την απελευθέρωση. Τα γεγονότα, όπως αναδείχνονται μέσα από τις αφηγήσεις και τις περιγραφές του βιβλίου από τους «αυτόπτες μάρτυρες», είναι τόσο συγκλονιστικά που, κόβουν την ανάσα του αναγνώστη.

Και μπορεί από τους συγγραφείς του βιβλίου -κάποιοι από τους οποίους, δυστυχώς, δεν πρόλαβαν να το δουν τυπωμένο, γιατί «έφυγαν» στο μεταξύ...- να υπογραμμίζεται το χρέος απέναντι στους λαϊκούς αγωνιστές της Μακρονήσου και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας που έχει κακοπάθει από τους νικητές του Εμφυλίου που έφθασαν να χαρακτηρίζουν τη Μακρόνησο, συγκαλύπτοντας τα στυγερά εγκλήματα, ως... «Νέο Παρθενώνα»! Ομως, εξίσου σημαντικό είναι ό,τι, μέσα απ' αυτό το βιβλίο δίνεται η δυνατότητα οι παλιότεροι να θυμηθούν και ξεκαθαρίσουν τι έγινε. Αλλά, κυρίως, οι νεότερες γενιές να μάθουν την ιστορική αλήθεια, να διδαχθούν και να προβληματιστούν για όσα τραγικά συνέβησαν εκείνη την εποχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο προλογίζει η ίδια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Ενώ την παρουσίασή του θα κάνουν ο Τηλέμαχος Λουγγής πρόεδρος του ΔΣ του ΚΜΕ και ο Διονύσης Γεωργάτος, Μακρονησιώτης, επικεφαλής της Επιτροπής για τη συγγραφή του βιβλίου. Στο φουαγιέ θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με βίντεο για τη Μακρόνησο και απαγγελίες από τους ηθοποιούς Αλέκα Παΐζη, Φοίβο Ταξιάρχη και Νικήτα Τσακίρογλου, και τραγούδια από το μουσικό συγκρότημα «Ιωνία» υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Ψαραδάκου.


Γ. Ζ.

Συνάντηση με την ΟΣΠΑ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος θα συναντηθεί τη Δευτέρα, 16/12, στις 13.00 με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πολιτικών Αεροπορίας (ΟΣΠΑ). Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ