ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Σφοδρή αντιπαράθεση

 

ΜΟΣΧΑ.-

Aπο την συνάντηση του Γ.Αραφάτ με τον Β.Πούτιν

Associated Press

Aπο την συνάντηση του Γ.Αραφάτ με τον Β.Πούτιν
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκορ Ιβανόφ, δικαιολόγησε και πάλι χτες τη στρατιωτική επιχείρηση στην Τσετσενία, υποστηρίζοντας ότι στόχος της είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Δεν είναι ένας αγώνας κατά του λαού της Τσετσενίας, ούτε κατά του Ισλάμ, αλλά μια μάχη κατά της τρομοκρατίας», τόνισε ο Ιβανόφ σε συνέντευξη Τύπου με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ στη Μόσχα. Πρόσθεσε δε ότι «τις επόμενες μέρες θα έρθει στη Ρωσία αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης και θα έχει τη δυνατότητα να δει την πραγματική κατάσταση».

Από τη μεριά του, και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Γιάσερ Αραφάτ, είχε δηλώσει τη Δευτέρα από τη Μόσχα, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι το θέμα της Τσετσενίας «είναι εσωτερικό θέμα της Ρωσίας και εμείς δεν επεμβαίνουμε στα εσωτερικά των άλλων χωρών».

Στο μεταξύ, η ρωσική αεροπορία βομβάρδισε με σφοδρότητα χτες το πρωί την πρωτεύουσα Γκρόζνι της Τσετσενίας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συγκρούσεις ανάμεσα στις ρωσικές δυνάμεις και τους Τσετσένους αυτονομιστές στις ανατολικές περιοχές της Δημοκρατίας. Τα ρωσικά στρατεύματα σφίγγουν ταυτόχρονα τον κλοιό γύρω από το Γκρόζνι, βομβαρδίζοντας όλες τις εξόδους της πόλης, εμποδίζοντας τους αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή. Τσετσένος στρατιωτικός υποστήριξε ότι «το Γκρόζνι είναι καλά οχυρωμένο και δεν μπορεί να καταληφθεί με επίθεση». Επίσης, για τέταρτη μέρα βρίσκονται σε εξέλιξη σφοδρές συγκρούσεις κοντά στο Γκουντερμές.

Τέλος, δεκαπέντε φορτηγά της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που μεταφέρουν 225 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, έφτασαν στην Ινγκουσετία, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Η ενδέκατη αυτή αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας, που περιλαμβάνει αλεύρι, φρούτα και δημητριακά, θα διανεμηθεί στους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην περιοχή από την Τσετσενία. Σύμφωνα με στοιχεία, ο αριθμός των Τσετσένων προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει την Τσετσενία από τις αρχές Σεπτέμβρη ανέρχεται σε 224.557 άτομα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στάσιμες οι διαπραγματεύσεις, ένταση στο εσωτερικό των αυτονόμων

 

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑ.-

Σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα άρχισαν, πάλι, χθες, σε ξενοδοχείο της Ιερουσαλήμ, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Παλαιστίνιο υπουργό Πληροφοριών Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο και τον Ισραηλινό διπλωμάτη Οντέντ Εράν, με στόχο οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στους χάρτες αποχώρησης της δεύτερης φάσης της απομάκρυνσης του ισραηλινού στρατού από τη Δυτική Οχθη. Τελικά, η συνάντηση των δύο ανδρών δε διήρκεσε πολλή ώρα, καθώς οι διαφωνίες τους, αντί να γεφυρωθούν, μάλλον πολλαπλασιάστηκαν.

Ετσι, εκτός από το θέμα των χαρτών, ο Αμπέντ Ράμπο κατέστησε σαφές ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν προτίθεται να συμμετάσχει στις επόμενες συναντήσεις του τρίτου γύρου διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής «ειρηνευτικής διαδικασίας», αν δεν τερματιστούν άμεσα οι εποικιστικές εργασίες του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη. Από την πλευρά του, ο Εράν «ανταπέδωσε», υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να επιτρέψει σε όλους τους Παλαιστινίους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Τελικά, η συνάντηση των δύο ανδρών έληξε χωρίς να επιτευχθεί καμία απολύτως πρόοδος, ενώ έχουν, ήδη, συμπληρωθεί δύο βδομάδες καθυστέρησης στην υλοποίηση της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού.

«Μετωπική σύγκρουση» με την αντιπολίτευση

Προβλήματα με την αντιπολίτευση αντιμετωπίζει, μετά από τον Εχούντ Μπάρακ, και ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Κείμενο, με το οποίο καλείται ο Γιάσερ Αραφάτ να λάβει άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της διαφθοράς, της τυραννίας και της πολιτικής αναξιοπρέπειας που χαρακτηρίζει τον τρόπο διακυβέρνησης των αυτόνομων εδαφών και το σύνολο της παλαιστινιακής διοίκησης, υπέγραψαν και κυκλοφόρησαν 20 εκπρόσωποι του πολιτικού και πνευματικού κόσμου της Παλαιστίνης. Στο ίδιο κείμενο καταγράφεται, επίσης, ξεκάθαρα η απογοήτευση των υπογραφόντων για τις εξελίξεις στην ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία» και το διαφαινόμενο αδιέξοδό της. Ο ίδιος ο Παλαιστίνιος ηγέτης απέφυγε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο, αλλά η παλαιστινιακή αστυνομία, μετά από δικές του εντολές, προχώρησε στη σύλληψη των 11 υπογραφόντων, ενώ αναζητεί νομική κάλυψη για τη σύλληψη και των υπολοίπων 9, οι οποίοι είναι βουλευτές και χαίρουν βουλευτικής ασυλίας. Οι εννιά από τους συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί στα κρατητήρια της Νάμπλους και 3 (2 ακαδημαϊκοί και ο πρώην δήμαρχος της Νάμπλους) έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της «Φατάχ», που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, κάλεσε τους διαφωνούντες να αποσύρουν το κείμενο, εκείνοι, όμως, αρνήθηκαν κατηγορηματικά, παρά το γεγονός ότι δεν έχει, ακόμη, αποσαφηνιστεί ποια θα είναι η τύχη τους. Μάλιστα, ένας από τους υπογράφοντες βουλευτές, ο Ραουιγιάχ αλ Σαουουά, υπεραμύνθηκε της απόφασης αυτής, τονίζοντας ότι «φαίνεται πως πολλοί παρεξήγησαν τις προθέσεις του κειμένου, το οποίο έχει ως στόχο να εφιστήσει την προσοχή του Παλαιστινίου ηγέτη στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, με βάση την πεποίθηση ότι η αντίδρασή του θα είναι άμεση και αποτελεσματική».

Το κείμενο των διαφωνούντων κυκλοφόρησε ευρέως στην παλαιστινιακή κοινότητα της Ιερουσαλήμ, όπου εκατοντάδες Παλαιστίνιοι φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με βασικό αίτημα την εξυγίανση της παλαιστινιακής διοίκησης, την οποία δε δίστασαν να αποκαλέσουν, στα συνθήματά τους «ντροπή για τον παλαιστινιακό λαό» και «κράτος αστυνομίας».

Συμφωνία «Ανατολικοαφρικανικής Συνεργασίας»...

 

ΑΡΟΥΣΑ._

Συμφωνία για τη συγκρότηση οικονομικού μπλοκ στην ανατολική Αφρική υπέγραψαν χτες οι ηγέτες της Κένυας, της Ουγκάντας και της Τανζανίας, σε μία προσπάθεια να αναβιώσουν οι προσπάθειες για τη συγκρότηση περιφερειακού εμπορικού συνασπισμού που είχε καταρρεύσει προ 22 χρόνων, κυρίως λόγω εμφύλιων πολέμων ή ασταθούς πολιτικής κατάστασης στην περιοχή.

Εντούτοις, τα 153 άρθρα της συμφωνίας δεν καλύπτουν την εγκαθίδρυση κοινής αγοράς και ζώνης ελεύθερου εμπορίου για τα 84.000.000 κατοίκων της περιοχής.

Οι Πρόεδροι της Κένυας, Ντανιέλ αραπ Μόι, της Τανζανίας, Μπέντζαμιν Μκάπα, της Ουγκάντας, Γιοβέρι Μουσεβένι, υπέγραψαν χτες την οικονομική συμφωνία σε στάδιο της πρωτεύουσας της Τανζανίας, Αρούσα, ενώ τους επευφημούσε πλήθος περίπου 10.000 ατόμων. «Αυτή είναι μόνον η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τανζανίας, προσθέτοντας πως, εάν συνεργαστούν όλες οι χώρες της περιοχής, θα υπάρξει πρόοδος, «μια που δε θα υπάρχει δυνατότητα ανταγωνισμού με τις άλλες δυνάμεις, εάν δεν είμαστε ενωμένοι τον 21ο αιώνα».

Η παρούσα συμφωνία, της οποίας το πρώτο θεμέλιο μπήκε το 1997, ορίζει το πλαίσιο για τη θέσπιση κοινού διαβατηρίου, οικονομικής και νομισματικής ολοκλήρωσης και κοινής ανάπτυξης υποδομής. Στη συμφωνία επρόκειτο να περιληφθεί και διάταξη για την απάλειψη φόρων σε όλη τη ζώνη της ανατολικής Αφρικής, η οποία εντούτοις δεν έγινε δεκτή από τους ηγέτες της Ουγκάντας και της Τανζανίας, θεωρώντας πως ένα τέτοιο μέτρο θα δούλευε μόνον προς όφελος της βιομηχανικά και εμπορικά περισσότερο αναπτυγμένης Κένυας.

Ο Πρόεδρος της Ουγκάντας, Γιοβέρι Μουσεβένι, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις διαφορές μεταξύ των τριών όψιμων εταίρων, προέτρεψε, στη διάρκεια ομιλίας του, στην ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας και την ανάγκη σχηματισμού μίας πολιτικής ομοσπονδίας μεταξύ των χωρών - μελών. «Τέτοιες εξελίξεις», υποστήριξε, «θα επιταχύνουν την ανάπτυξη και την πρόοδο του λαού μας».

Η νέα συμφωνία δίνει πνοή στις προσπάθειες που είχαν καταβληθεί το 1977 για τη συγκρότηση οικονομικού μπλοκ με την επωνυμία «Ανατολικοαφρικανική Κοινότητα». Ο νυν οικονομικός σχηματισμός θα φέρει την ονομασία «Ανατολικοαφρικανική Συνεργασία».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαπλεκόμενα και εκεί.;

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Σκανδαλολογία τέλος, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς ο πρώην Γερμανός καγκελάριος, Χέλμουτ Κολ, έσπασε τη σιωπή του και έδωσε μία σαφή απάντηση για τις κατηγορίες που του προσάπτουν. Επί της ουσίας, ομολόγησε ότι ενώ βρισκόταν στην εξουσία χρησιμοποιούσε ένα σύστημα μυστικών τραπεζικών λογαριασμών, μέσω των οποίων εισέπραττε δωρεές υπέρ της κυβερνώσας τότε Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU). Απέρριψε, όμως, τις κατηγορίες ότι είχε δωροδοκηθεί στη διάρκεια της 16χρονης θητείας του στην κορυφή της γερμανικής κυβέρνησης.

«Λυπούμαι, αν αυτό οδήγησε σε έλλειψη διαφάνειας και πιθανώς υπήρξε ασυμβίβαστο με τους κανόνες χρηματοδότησης των κομμάτων», δήλωσε ο Κολ στη διάρκεια προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου. Εσπευσε, πάντως, να προσθέσει ότι ουδέποτε δωροδοκήθηκε από χρηματοδότες της CDU, της οποίας υπήρξε επικεφαλής επί 25 χρόνια.

«Είναι σημαντικό για μένα να αναλάβω την πολιτική ευθύνη για σφάλματα που διέπραξα στη διάρκεια της θητείας μου», αναφέρει ο Κολ στη δήλωσή του. Παράλληλα, ο διάδοχος του Κολ στην προεδρία του κόμματος, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι οι μυστικοί λογαριασμοί έκλεισαν το Δεκέμβριο του περασμένου χρόνου.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Υποθέσεις κατασκοπίας

 

MΟΣΧΑ.-

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (ΟΥΑ) ανακοίνωσε χτες ότι συνέλαβε τη Δευτέρα το βράδυ Αμερικανίδα διπλωμάτη με την κατηγορία της κατασκοπίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ. Επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της ΟΥΑ Αλεξάντρ Ζντάνοβιτς, το πρακτορείο ανέφερε ότι η δεύτερη γραμματέας της πολιτικο-στρατιωτικής υπηρεσίας της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, συνελήφθη, αλλά παραδόθηκε σε αξιωματούχους της πρεσβείας λίγες ώρες αργότερα. Ο Ζντάνοβιτς χαρακτήρισε την Αμερικανίδα διπλωμάτη «συνεργάτιδα της CIA». «Επιχείρησε να αποσπάσει από Ρώσο πολίτη απόρρητα κρατικά έγγραφα που περιείχαν σημαντικές στρατιωτικές πληροφορίες», υποστήριξε ο Ζντάνοβιτς.

Από την άλλη μεριά, ο ναύαρχος Γκρεγκ Σμιθ ανακοίνωσε ότι ο υπαξιωματικός του αμερικανικού ναυτικού Ντάνιελ Κινγκ, που υπηρετεί στο αμερικανικό ναυτικό εδώ και 18 χρόνια, συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπίας υπέρ της Ρωσίας και κρατείται στη βάση του Κουάντικο (Βιρτζίνια). Ο 40χρονος Κινγκ κατηγορείται ότι διοχέτευσε στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες απόρρητες πληροφορίες που αφορούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ