ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΜΗΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Ο πήχυς ψηλά, οι προσπάθειες εντείνονται

Λίγες μέρες πριν την εκπνοή του χρόνου και του πρώτου μήνα της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ (Δεκέμβρης - Γενάρης) και οι Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, δίνουν μάχη με το χρόνο, εντείνοντας στο έπακρο τις προσπάθειές τους, για να κλείσει ο Δεκέμβρης με την κάλυψη όσο το δυνατόν υψηλότερου ποσοστού των πλάνων τους. Οι στόχοι που έχουν τεθεί από όλους είναι να αφήσουν κατά πολύ πίσω τους το 50%, έτσι ώστε με καλύτερους όρους το δεύτερο μήνα της Εξόρμησης να δώσουν τη μάχη της κάλυψης και υπερκάλυψης των προσωπικών και συλλογικών πλάνων.

Ως τις 22 Δεκέμβρη το πανελλαδικό πλάνο είχε καλυφτεί κατά 42,29%, ποσοστό που δείχνει μια δυναμική, μια επιτάχυνση σημαντική των ρυθμών δουλιάς για την επίτευξη των στόχων, αλλά και για το ξεπέρασμα των αδυναμιών που παρατηρήθηκαν στην έναρξη της Εξόρμησης. Η αισιοδοξία ωστόσο συμβαδίζει με προβληματισμό για το πώς καλύτερα θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός, με δημιουργική ανησυχία. Κοινή πεποίθηση είναι πως απαιτείται, ειδικά τώρα, μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, επιμονή και στοχοπροσήλωση από κάθε μέλος και φίλο του Κόμματος, αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων, έτσι ώστε το δεύτερο μήνα της Εξόρμησης οι προσπάθειες να επικεντρωθούν πια στην πλήρη κάλυψη και την υπερκάλυψη των πλάνων και να αποφέρουν αποτελέσματα.

Ιδιαίτερα αυτές τις εορταστικές μέρες κορυφώνεται αυτή η προσπάθεια, κόντρα στο γενικότερο κλίμα χαλάρωσης και αξιοποιώντας τον ελεύθερο χρόνο, αλλά και τις αυξημένες δυνατότητες συναναστροφής με φίλους και γνωστούς. Ο στόχος να επιτευχθούν ποσοστά κάλυψης των πλάνων πάνω από το 60% είναι εφικτός, όπως μαρτυρούν και οι επιδόσεις αρκετών οργανώσεων που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τέτοια ποσοστά. Θυμίζουμε για παράδειγμα τις οργανώσεις: Ανατολικής Πελοποννήσου, που ως τις 22/12 είχε καλύψει το 56,11% του πλάνου της, Δυτικής Πελοποννήσου με 53,02%, Αττικής με 52,50%, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με 51,09%, Πειραιά με 43% και Αθήνας με το ίδο ποσοστό.

Να θυμίσουμε ακόμα πως η ΚΝΕ δίνει μάχη ως προς το ποσοστό υπερκάλυψης του πλάνου της, αφού ως τις 22/12 είχε επιτύχει το ποσοστό του 102,23%.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με τα παραμύθια του εξωτερικού στην εξαπάτηση στο εσωτερικό

Οποιος μπήκε στον κόπο να παρακολουθήσει την ομιλία του Κ. Σημίτη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2003, θα διαπίστωσε - κατά τα πρωθυπουργικώς λεγόμενα, πάντα - ότι ζούμε σε μια χώρα που λίγο απέχει από τη «Γη της Επαγγελίας»! Οπως είπε, τα εισοδήματα των αγροτών «αυξάνουν» ραγδαία (!), τα εισοδήματα των μισθωτών, επίσης (!), έργα γίνονται από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη, και γενικώς «η ευημερία του πολίτη» όχι απλώς υπάρχει, όχι απλώς μεγαλώνει, αλλά, όπως είπε, «πολλαπλασιάζεται»!

***

Αν, όμως, τα πράγματα είναι έτσι όπως τα περιέγραψε ο πρωθυπουργός, αν οι αναφορές σε «μεγάλα έργα» μπορούν να κρύψουν το άγος του κάθε τρις και λίγο πλημμυρισμένου Κηφισού, αν τα περί «ισχυρής οικονομίας» μπορούν να κρύψουν την υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών στις τράπεζες, αν τα περί του ΑΕΠ που υποτίθεται είναι ο «απόλυτος δείκτης» (!) της ευημερίας μιας χώρας, ισχύουν (σσ: παίρνουμε, δηλαδή, το εισόδημα του Βαρδινογιάννη, προσθέτουμε το εισόδημα του συνταξιούχου, το διαιρούμε διά δύο - στα χαρτιά - και μετά «είμαστε όλοι πλούσιοι»!), τότε, αν ισχύουν αυτά, τίθεται το εξής ερώτημα:

Γιατί η κυβέρνηση ανησυχεί ενόψει των εκλογών; Γιατί, πέρα από τις δημοσκοπήσεις, οι προηγούμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αποτέλεσαν ένα ηχηρό χαστούκι για το ΠΑΣΟΚ σε αγροτικές και εργατικές περιοχές; Γιατί, τελικά, η κυβέρνηση έχει αρχίσει μια προπαγάνδα για να πείσει το λαό ότι μετά τις μεγάλες της «επιτυχίες» στα θέματα «υψηλής πολιτικής» (σσ: τρομοκρατία, Κυπριακό, ένταξη στην ΟΝΕ κλπ), τώρα θα ασχοληθεί με την «καθημερινότητα» του πολίτη;

***

Προφανώς ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι μια ειδυλλιακή αναπαράσταση της πραγματικότητας είναι «επιβεβλημένη» όταν βγάζεις δεκάρικους λόγους, ακόμα και αν πρόκειται για τη συζήτηση του προϋπολογισμού, αλλά αυτά τα παραμύθια καταλήγουν, σε τελική ανάλυση, να αποτελούν έναν επιπλέον λόγο, που προστίθενται σε όλους τους υπόλοιπους που έχουν τα λαϊκά στρώματα για να «μαυρίσουν» το κυβερνητικό κόμμα.

Συνεπώς η κυβέρνηση «κάτι πρέπει να κάνει». Αλλά τι; Εδώ, πια, έχουν αναλάβει δράση οι «Μαμαλάκηδες» των επικοινωνιακών μαγειρείων. Σε ό,τι αφορά, δε, το μενού της φαιάς προπαγάνδας, περιλαμβάνει τα εξής δυο πιάτα:

Πρώτον, τα παπαγαλάκια του Μαξίμου κάνουν ό,τι μπορούν για να τροφοδοτήσουν το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο με «δάνεια» από τα λεγόμενα θέματα «υψηλής πολιτικής» και κυρίως με εκείνα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής. Ετσι μετά τα περί «εξάρθρωσης» της «17Ν», τώρα έχουμε την ιδιότυπη επαναφορά εκείνου του Καραμανλικού «έξω πάμε καλά». Αφορμή, βεβαίως, το Κυπριακό και ο «θρίαμβος» της Κοπεγχάγης.

Στη λογική του «πες, πες κάτι θα μείνει», οι κυβερνώντες προσπαθούν, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, να δημιουργήσουν ένα κλίμα που λέει ότι «ε, αφού η κυβέρνηση κάνει καλή δουλιά στα θέματα τα έξω, τότε είναι καλή και για τα μέσα». Την ίδια ώρα βέβαια, η... «καλοσύνη» της ευρω-διχοτόμησης και του «σχεδίου Ανάν» τρέχουν, οδηγώντας το Κυπριακό σε ένα ιστορικό, πλην καταδικαστικό, σταυροδρόμι.

Δεύτερον, αυτή η αντιστροφή της πραγματικότητας για την ουσία της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, συνοδεύεται παράλληλα και από την έναρξη μιας προπαγάνδας που θέλει να δημιουργήσει «αναμονές» για τη λήψη «μέτρων» στο εσωτερικό της χώρας, επί θεμάτων που άπτονται της ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Ετσι η κυβέρνηση από τη μια επενδύει στην τακτική της μετατροπής του «μαύρου σε άσπρο», και από την άλλη επενδύει στο... ανύπαρκτο! Και το ανύπαρκτο δεν είναι άλλο από αυτά ακριβώς τα εκκολαπτόμενα «μέτρα».

Ετσι ακούσαμε περί «λαϊκών ομολόγων», αλλά όσοι δε γελούν με αυτά τα φύκια που πάνε να τα πουλήσουν για μεταξωτές κορδέλες, εξοργίζονται. Και εξοργίζονται γιατί θυμούνται ποια ήταν η τύχη τους με τον άλλο «λαϊκό καπιταλισμό» της Σοφοκλέους.

Ακούσαμε, επίσης ότι ετοιμάζουν «νέα προγράμματα για τους αγρότες» και μάλιστα ετοιμάζουν και σχετικές... φιέστες. Και προφανώς τους είναι απαραίτητες οι φιέστες, αν αναλογιστεί κανείς ότι εκείνο που υπόσχονται στον αγρότη είναι ότι το εισόδημά του θα αναβαθμιστεί το 2003, όπως και το... 2002!

Οσο για την ακρίβεια; Ο κύριος Σημίτης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν μια βδομάδα, ήταν σαφής: «Εφόσον ασπαζόμαστε την ελεύθερη αγορά - είπε - η δυνατότητα να παρέμβουμε είναι κυρίως μακροοικονομική»! Δηλαδή, αυτό που θα κάνουν για την ευρω-αισχροκέρδεια είναι ένα στρογγυλό «τίποτα»!

***

Φυσικά όλο αυτό το «τίποτα» θα περιτυλιχτεί με πομπώδεις φράσεις περί έναρξης μιας πολιτικής που ήδη τιτλοφορείται ως... «Κοπεγχάγη εσωτερικού».

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι, ενώ στο Αιγαίο των παραβάσεων και των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου από τουρκικά μαχητικά θα δρέπουμε τους... καρπούς της «Κοπεγχάγης εξωτερικού», στο εσωτερικό το «σάπιο βασίλειο της Δανιμαρκίας» θα προπαγανδίζει:

  • «λεφτά με ουρά από το Γ' ΚΠΣ (που όμως θα τα πάρουν οι φίλοι εργολάβοι και οι αναξιοπαθούντες βιομήχανοι),
  • θα τάζει ολυμπιακά «μεγαλεία» (αλλά από τα 500 δισ. της διεκδίκησης το κόστος της Ολυμπιάδας έχει τιναχτεί στα 3 τρισ. δραχμές)
  • και - μην το ξεχνάμε - κάποια στιγμή θα ξαναρχίσουν και τα «κεντροαριστερά» φληναφήματα με το ΣΥΝ.

Κάπως έτσι ο κ. Σημίτης σχεδιάζει, μετά τα «μεγάλα» να... κλείσει και τα «μικρά» θέματα της, λεγόμενης, καθημερινότητας του πολίτη. Ξέρει ότι στην προσπάθεια αυτή, που τελικά δεν είναι άλλη από την προσπάθεια να κλείσει τα μάτια του κόσμου με σύννεφα καπνού (και εδώ θα έχει την αμέριστη βοήθεια των διαπλεκόμενων ΜΜΕ), θα χρειαστεί και την επιστράτευση νέων αυταρχικών μέτρων, όπως το νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων. Αλλωστε το ψέμα από μόνο του δεν αρκεί για να μπει ο λαϊκός παράγοντας στη γωνία. Χρειάζεται και το «μαστίγιο». Μόνο που το ψέμα με το μαστίγιο μπορεί να προκαλέσουν ένα εκρηκτικό μείγμα, που τίποτα δεν αποκλείει να μετατραπεί σε μπούμερανγκ. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται η ελπίδα.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Κάλαντα στην Αλ. Παπαρήγα

Το συγκρότημα του «Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης» θα ψάλλει τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, την Τρίτη, παραμονή Πρωτοχρονιάς, στις 8.30 το πρωί, στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ