ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Αντιασφαλιστική τορπίλη... made in EE

Κόκκινο συναγερμό για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα και ανοιχτή πρόκληση στα δικαιώματα εκατομμυρίων Ευρωπαίων εργαζομένων συνιστά η Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις συντάξεις, που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα.

Η Εκθεση που θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας και θα υποβληθεί στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων την άνοιξη στις Βρυξέλλες, προδιαγράφει νέα επέλαση κατά των δημόσιων συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, προτρέπει σε νέα πιο επώδυνα αντιασφαλιστικά μέτρα και στοχεύει στην αύξηση του εργάσιμου βίου, τη μείωση των συντάξεων και των παροχών, την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ εξαρτά τη δημόσια χρηματοδότηση από τη δημοσιονομική πολιτική.

Τη νέα αντιασφαλιστική επέλαση καταδικάζει το ΚΚΕ, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν μαχητική απάντηση με πρώτο σταθμό τη διαδήλωση στο Ναύπλιο στις 24 Γενάρη, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των υπουργών Εργασίας.

Η Εκθεση δεν αποτελεί απλώς επισκόπηση των συνταξιοδοτικών συστημάτων στη βάση των εθνικών εκθέσεων που υποβλήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβρη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά καθορίζει το συμπεφωνημένο πλαίσιο (11 κοινοί στόχοι), την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθούν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Επί της ουσίας νομιμοποιεί τη στρατηγική που έχει χαράξει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο σε αυτόν τον τομέα και προβάλει τις απαιτήσεις του.

Αλλωστε ήδη από το Φλεβάρη του 2002 η Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα (οι εκπρόσωποι των 45 μεγάλων πολυεθνικών της ΕΕ) υπογράμμιζε ότι «η Ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και η οικονομική ανταγωνιστικότητα δυσχεραίνεται από τα υπάρχοντα συνταξιοδοτικά προγράμματα» και υπαγόρευε συγκεκριμένα μέτρα. Μεταξύ αυτών ζητούσε «να τονωθεί η αγορά των ιδιωτικών συντάξεων και να ενθαρρυνθούν τα άτομα να αναλαμβάνουν τα ίδια την ευθύνη για τις συντάξεις τους. Να μπει τέλος σε πολιτικές που ανεβάζουν προς τα πάνω το κόστος των συντάξεων...», αλλά και νέα μείωση των εισφορών, και δημιουργία συντονισμένων φορολογικών κανόνων για συντάξεις και συνταξιοδοτικά ταμεία.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που αξιολογώντας την Εκθεση η αρμόδια κοινοτική επίτροπος Α. Διαμαντοπούλου κάνει λόγο για «ορόσημο για το συντονισμό της πολιτικής της ΕΕ».

Στην πραγματικότητα πρόκειται για συντονισμό του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου ενάντια στα δικαιώματα και τις καταχτήσεις όλων των Ευρωπαίων εργαζομένων. Στα πλαίσια αυτά η Επιτροπή ζητά από «τα περισσότερα κράτη - μέλη να καταβάλουν ακόμη περισσότερες προσπάθειες» και επιπλέον «θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες κοινωνικές ανάγκες», δηλαδή... «στο «αυξανόμενο ποσοστό μερικής απασχόλησης, των μη μισθωτών και των προσωρινά εργαζόμενων»..!

Μάλιστα κάνει γνωστό ότι ήδη πολλά κράτη - μέλη εξετάζουν την εφαρμογή και νέων αντιασφαλιστικών μέτρων «για να επιτευχθεί ο στόχος της Βαρκελώνης να αυξηθεί δηλαδή ο μέσος όρος ηλικίας εγκατάλειψης της αγοράς εργασίας κατά πέντε έτη έως το 2010...».

Ενας άλλος κορυφαίος στόχος της ευρωπαϊκής πολιτικής αναδεικνύεται η ενίσχυση των ιδιωτικών συντάξεων και για το σκοπό αυτό τα κράτη - μέλη πρέπει να φροντίσουν για νέα φορολογικά κίνητρα και να βρεθεί ο τρόπος για «να αυξηθεί η συμμετοχή στα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά συστήματα, ώστε τα συστήματα αυτά να καθιερωθούν με συλλογικές συμβάσεις, που πολλές φορές καλύπτουν ολόκληρους κλάδους».

Στο στόχαστρο της υπερεξουσίας των Βρυξελλών μπαίνουν και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών, αν και αυτός ο στόχος μετατίθεται στο μέλλον, καθώς αναγνωρίζεται ότι «εξακολουθεί να υπάρχει η αναγκαιότητα» για συνταξιοδοτικά δικαιώματα «που χορηγούνται για τις περιόδους ανατροφής των παιδιών και με τα παράγωγα δικαιώματα (συντάξεις επιζώντων).» Το ερώτημα που τίθεται είναι: Ως πότε;

Για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει σαφές ότι παρά την ψήφιση του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου «θα χρειαστούν επιπλέον σημαντικά μέτρα» για να «σταθεροποιηθεί η αύξηση των δαπανών», οι οποίες θεωρούνται υψηλές, αν και οι συντάξεις είναι πενιχρές. Δίνεται κατεύθυνση για σημαντικές αλλαγές και στην αγορά εργασίας, στην ενίσχυση δηλαδή των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, ενώ η ανάπτυξη των επικουρικών και επαγγελματικών ταμείων αντιμετωπίζεται ευθέως υπό το πρίσμα της «μείωσης των πιέσεων στα δημόσια οικονομικά». Δηλαδή οι αυξημένες εισφορές των εργαζομένων και μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης, για την Επιτροπή, είναι ο δρόμος με τον οποίο το κράτος θα μειώσει τις δαπάνες του για το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να σημάνει συναγερμός

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τα νέα αντεργατικά μέτρα της ΕΕ στο Ασφαλιστικό

«Τα σχεδιαζόμενα νέα μέτρα κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που περιλαμβάνονται στην Εκθεση της Κομισιόν, κάνουν ολοφάνερη τη νέα λαίλαπα που επέρχεται. Αποκαλύπτουν τα ψεύδη και τους στόχους της κυβέρνησης, καθώς και την αιτία της σιωπής των άλλων κομμάτων, που γνώριζαν αλλά απέκρυπταν την πραγματικότητα, με σκοπό να καθησυχάσουν το λαό και να ανακόψουν τις δίκαιες αντιδράσεις του.

Σύμφωνα με την Εκθεση της Κομισιόν, σε εφαρμογή των αποφάσεων των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ στη Λισαβόνα και στη Στοκχόλμη και σε πλήρη αντιστοίχιση με τις αξιώσεις της Ενωσης των 45 μεγαλυτέρων πολυεθνικών της ΕΕ για τις συντάξεις, η Κομισιόν αξιώνει:

  • Σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων
  • Παράταση του εργάσιμου βίου τουλάχιστον κατά πέντε χρόνια
  • Επέκταση της ελαστικής εργασίας
  • Μείωση της βασικής σύνταξης και των κοινωνικών παροχών που δίνονται από δημόσια ταμεία και ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης
  • Ταυτόχρονη γρήγορη προώθηση των επαγγελματικών ταμείων.

Ειδικά για τη χώρα μας επιβεβαιώνεται ότι ο αντιασφαλιστικός νόμος που πέρασε η κυβέρνηση Σημίτη, με τη συμφωνία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, ήταν μόνον η αρχή και όχι το τέλος της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Η προώθηση των επαγγελματικών ταμείων σημαίνει ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης και των χρηματαγορών. Οι δαπάνες για τις συντάξεις και τις παροχές μπαίνουν κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη του Συμφώνου Σταθερότητας.

Για την εργατική τάξη, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, πρέπει να σημάνει συναγερμός. Η Εκθεση της Κομισιόν θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Μάρτη στις Βρυξέλλες, ενώ είναι ήδη γνωστό ότι το περιεχόμενό της είναι το αντικείμενο της συνόδου των υπουργών Εργασίας της ΕΕ, που θα γίνει στο Ναύπλιο στις 24 του Γενάρη».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να μας βρουν μπροστά τους!

Ανακοίνωση της Γραμματείας με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν

«Μετά από αξιολόγηση των εθνικών συνταξιοδοτικών συστημάτων των κρατών-μελών της ΕΕ η Κομισιόν, σε σχέδιο έκθεσής της, απαιτεί από όλες τις κυβερνήσεις - και ιδιαίτερα την ελληνική - να πάρουν νέα δρακόντεια αντεργατικά, αντιασφαλιστικά μέτρα, για να μειωθούν οι δαπάνες για συντάξεις, Υγεία και Πρόνοια.

Η Κομισιόν προτείνει:

-- Να χτυπηθεί αποφασιστικά η σταθερή και πλήρης απασχόληση με επέκταση της μερικής, ευέλικτης και προσωρινής.

-- Να υπάρξουν νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που να οδηγούν σε μικρότερες συνταξιοδοτικές παροχές κτλ.

-- Να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα με επιβάρυνση μισθωτών και λαϊκών στρωμάτων.

Η Κομισιόν σε πλήρη συνεργασία με τις κυβερνήσεις της ΕΕ προκειμένου να υπηρετήσουν το μεγάλο κεφάλαιο σε όλη την Ευρώπη και στην κάθε χώρα ξεχωριστά εμφανίζουν τώρα τις νέες αξιώσεις του.

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη να αποκρούσει την πολύπλευρη και συνεχιζόμενη αυτή επίθεση. Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας όλων των εργαζομένων, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την ΕΕ.

Ενόψει της ελληνικής προεδρίας και των Συνόδων Κορυφής στην Ελλάδα, το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους να περάσουν σε αντεπίθεση.

Να μας βρουν μπροστά τους! Να νιώθουν ότι είμαστε οι πολλοί που διαφωνούμε ριζικά με τις αντεργατικές επιλογές τους! Να σταματήσουμε τα αντεργατικά τους μέτρα!

Μια πρώτη απάντηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος θα δοθεί:

-- Στις 23 του Γενάρη του 2003 σε εκδήλωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα με διεθνείς συμμετοχές και με θέμα τις εργασιακές σχέσεις

-- Με τη μαζική κάθοδο συνδικαλιστικών οργανώσεων για εργατική διαδήλωση στο Ναύπλιο στις 24 του Γενάρη 2003, όπου θα συνεδριάζουν οι υπουργοί Εργασίας της ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ