ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Προχωρά μαζί» με Σημίτη

Συνεπής με τη δέσμευσή του «προχωράμε μαζί» που έδωσε στον Κ. Σημίτη τις προάλλες στη Βουλή, όσον αφορά στη λύση του Κυπριακού, αποδεικνύεται ο Κ. Καραμανλής. Ετσι, παρά τις επιφυλάξεις και τον προβληματισμό που και ο ίδιος εξέφρασε σχετικά με τη σύνδεση ένταξης - λύσης του Κυπριακού, τώρα έχει «αφεθεί» στις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα! Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ρωτήθηκε στη διάρκεια γεύματος, που παρέθεσε χτες σε δημοσιογράφους για την προχτεσινή δήλωση του Γκ. Φερχόιγκεν, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι προβλημάτισε, αλλά πρόσθεσε ότι θα παραμένει στις διαβεβαιώσεις που παρείχε ο κ. Σημίτης στη Βουλή, ότι δε συνδέεται το ένα θέμα με το άλλο (σ.σ. η ένταξη με τη λύση). Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό έως τις 28 Φλεβάρη. Οσον αφορά στο «σχέδιο Ανάν» είπε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ουσιαστικές αλλαγές, διαφορετικά θα υπάρξει ένας επώδυνος συμβιβασμός.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν τίθεται θέμα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, καθώς η Αγκυρα δίνει αυτή την περίοδο εξετάσεις. Παρατήρησε, πάντως, ότι το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία βρίσκεται υπό διαμόρφωση σε ό,τι αφορά τις ισορροπίες με τους στρατιωτικούς και τη νέα κυβέρνηση.

Οσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό, δήλωσε ότι δε «βλέπει» πρόωρες εκλογές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2003, φροντίζοντας να συμπληρώσει ότι «πάντως άλλοι αποφασίζουν γι' αυτά και έχουν τον πρώτο λόγο».

Στο μεταξύ, η Ρηγίλλης υποδέχτηκε με επιδεικτική αδιαφορία την επιστολή του Δημ. Αβραμόπουλου, με την οποία ευχαριστεί τον πρόεδρο της ΝΔ για την πολιτική στήριξη που του παρείχε κατά τη διάρκεια της οκταετούς θητείας στη δημαρχία της Αθήνας και η οποία ερμηνεύτηκε ως κίνηση «επαναπροσέγγισης»" με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συνεργάτες του Κ. Καραμανλή έλεγαν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην παλαιότερη θέση του ότι, δηλαδή, θα εξετάσει το θέμα της επιστροφής Αβραμόπουλου «όταν έρθει η ώρα», θέση που παραπέμπει, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, στο «προεκλογικό προσκλητήριο» που θα σημάνει ο Κ. Καραμανλής.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Προϋπολογισμός μονόπλευρης λιτότητας

Αυτόνομα θα κατέβει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές το ΔΗΚΚΙ, δήλωσε ο πρόεδρός του

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες το μεσημέρι ο Δ. Τσοβόλας, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή από την κυβέρνηση του προϋπολογισμού του 2003. Ο Δ. Τσοβόλας ανέφερε ότι «ο νέος προϋπολογισμός είναι ο 13ος προϋπολογισμός μονόπλευρης λιτότητας, για τους εργαζόμενους, για τους συνταξιούχους, για τα λαϊκά στρώματα» και πρόσθεσε ότι «είναι προϋπολογισμός μιζέριας, και κοινωνικής αδικίας, που θα υπονομεύσει ακόμα περισσότερο την πραγματική, την παραγωγική οικονομία και θα φέρει και νέα ανεργία, κυρίως στο χώρο της νεολαίας». Οπως είπε ο Δ. Τσοβόλας «ο νέος προϋπολογισμός επιχειρεί να καλύψει τα αυξημένα ελλείμματα και το αυξημένο δημόσιο χρέος, μέσα από την αντιοικονομική μέθοδο, της εκποίησης εθνικού πλούτου, δημόσιας περιουσίας, αλλά και τμημάτων κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων».

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την Κοπεγχάγη, ο Δ. Τσοβόλας είπε ότι «η Κοπεγχάγη έδωσε την ένταξη μόνο του ελεύθερου τμήματος της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ ταυτοχρόνως περιέχει δέσμευση της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για αποδοχή, ως βάση διαλόγου και διαπραγμάτευσης, του απαράδεκτου ανθελληνικού, άδικου, μη βιώσιμου και μη λειτουργικού "σχεδίου Ανάν"».

Σημειώνουμε πως κατά την ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με αφορμή την επέτειο των εφτά χρόνων από την ίδρυση του ΔΗΚΚΙ, προχθές το βράδυ, ο Δ. Τσοβόλας δήλωσε πως «το ΔΗΚΚΙ θα κατέβει αυτόνομα στις βουλευτικές εκλογές και θα ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού, διότι τα άλλα κόμματα σκέφτονται με μικροκομματική λογική και για προσωπικά οφέλη. Οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων, στις οποίες απευθύνθηκε το ΔΗΚΚΙ για συνεργασία και για τη συγκρότηση του προοδευτικού αντινεοφιλελεύθερου μετώπου, αποδείχτηκαν κατώτερες των περιστάσεων».

Το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» και ο Ελληνας πρωθυπουργός

Λέγεται ότι στις ιδεολογικές συγκρούσεις μια λέξη είναι ικανή να αποκαλύψει ένα απέραντο βάθος διαφωνιών που φαίνονταν ως συμφωνίες. Κάτι τέτοιο φάνηκε στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην ελληνική Βουλή «περί της Διάσκεψης Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, της 13ης του Δεκέμβρη 2002, σε συνάρτηση με το Κυπριακό». Η συζήτηση έγινε στις 17 του Δεκέμβρη 2002 σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Η αναφορά μου αφορά στην αποστροφή της ομιλίας του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, «για το Σιδηρούν Παραπέτασμα (ελέχθη δυο φορές) που η Ελλάδα δεν μπορούσε να ζυγώσει αυτές τις χώρες πριν την κατάρρευσή του». Πραγματικά, ο Ελληνας πρωθυπουργός πρέπει να ένιωθε εκείνη τη στιγμή αλαζονική έπαρση για κάτι που τώρα μπορεί να το φωνάζει, ενώ ζώντος - τουλάχιστον - του Ανδρέα Παπανδρέου δεν τολμούσε.

Φαίνεται πως στην αλαζονεία του ξέχασε τις πολύ καλές σχέσεις που είχαν δημιουργήσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ξεκινώντας με το ταξίδι του στη Σοβιετική Ενωση, και ο Ανδρέας Παπανδρέου στη συνέχεια με χώρες του σοβιετικού μπλοκ. Ξέχασε, φαίνεται, τις επανειλημμένες επαφές που είχε η Ελλάδα με τη Βουλγαρία του Τεοντόρ Ζίβκοφ σε κρίσιμες στιγμές ελληνοτουρκικών κρίσεων. Στην πραγματικότητα, ο Ελληνας πρωθυπουργός αποκάλυψε με τη φράση «Σιδηρούν Παραπέτασμα» τη βαθύτερη ιδεολογική του ποιότητα που δείχνει να καταπίεζε όλα τα χρόνια. Η φράση αυτή παραπέμπει στην εποχή του εμφυλίου πολέμου 1946-'49, στις εθνικόφρονες δυνάμεις της βασιλομήτορος Φρειδερίκης, στις παιδοπόλεις, στη Μακρόνησο και στο βασιλικό παιδομάζωμα με ταρίφα - όπως λέγεται - δέκα χιλιάδες δολάρια για κάθε υιοθετημένο παιδί, κυρίως στο ...Αμέρικα. Παραπέμπει επίσης στη μετεμφυλιοπολεμική εποχή των διωγμών, του αστυνομικού κράτους, της βασιλικής καμαρίλας, που κατέληξε στη χουντοκρατία. Με δυο λόγια, παραπέμπει στην Ελλάδα των βασιλοφρόνων και εθνικοφρόνων, στην Ελλάδα της ΕΡΕ.

Εδώ, ακριβώς, βρίσκεται και το κουκούτσι της ιστορίας. Στον πολιτικό του κατήφορο ως κυβερνήτη, ο Κ. Σημίτης έφτασε το όριο του πολιτικο-ιδεολογικού πλαισίου της ΕΡΕ, έστω και ετεροχρονισμένα. Οταν η σημερινή διάδοχος της παλιάς Δεξιάς, η Νέα Δημοκρατία, κάνει αγώνα για να απαλλαγεί από εκείνα τα βαρίδια (όπως τα λέει) της αντικομμουνιστικής εθνικοφροσύνης και δηλώνει μετά μανίας «κεντροδεξιός πολιτικός σχηματισμός του μεσαίου κοινωνικού χώρου», το ξερατό του Ελληνα πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, για «Σιδηρούν Παραπέτασμα» βάζει σε σκέψη κάθε νοήμονα για την ψυχο-ιδεολογική του συγκρότηση. Δυο τινά πρέπει να συμβαίνουν: `Η ο άνθρωπος βρίσκεται σε λάθος πολιτικό κόμμα ή αυτό το κόμμα εκφράζεται με το ιδεολογικό περιεχόμενο της φράσης «Σιδηρούν Παραπέτασμα». Αυτό πρέπει να προβληματίσει έντονα τα στελέχη εκείνα του ΠΑΣΟΚ που δηλώνουν - τουλάχιστον - ότι βρίσκονται στον προοδευτικό χώρο. Ακόμη κι αν υποτεθεί ότι η φράση λέχτηκε εν τη ρύμη του λόγου, χωρίς εγκεφαλική επεξεργασία, ο άνθρωπος αυτοπαρουσιάστηκε ως επικίνδυνος. Στην εποχή μας, που ο εμφύλιος πόλεμος πέρασε στην Ιστορία ως εξαιρετικά διδακτικό κομμάτι της και που στη νέα γενιά βρίσκεται στη σφαίρα του απόηχου, φράσεις όπως «Σιδηρούν Παραπέτασμα» παραπέμπουν στα σύγχρονα νεοναζιστικά γκρουπούσκουλα του περιθωρίου και σε αμετανόητους γερασμένους κομμουνιστοφάγους.

Οπωσδήποτε, δε γίνονται αποδεκτές μέχρι κι από τη δική μου, τουλάχιστον, γενιά, δηλαδή αυτών που γεννήθηκαν στην Κατοχή και φέρουν ανεξίτηλα χαραγμένα στην ψυχή τους τα παιδικά σκιρτήματα ενός αντικομμουνιστικού φόβου και μιας καταναγκαστικής βασιλο-λαγνείας. Ο Ελληνας πρωθυπουργός δείχνει την αλαζονική αμετροέπεια που χαρακτηρίζει όλους εκείνους που ένιωσαν την αρχηγική απεραντοσύνη δίχως να αντιλαμβάνονται τα βήματά τους «στη σκάλα του κακού». Στον κυκεώνα της πολιτικής του απώλειας έπαψε να γνωρίζει το γεγονός ότι μια χώρα, η ΕΣΣΔ, που σε σαράντα πέντε χρόνια, 1945-1990, βρέθηκε από το ρημαδιό του Β΄ ιμπεριαλιστικού Πολέμου στη μια από τις δυο θέσεις υπερδύναμης, δεν μπορεί να ήταν, έτσι απλά, «Σιδηρούν Παραπέτασμα». Το «Σιδηρούν Παραπέτασμα», εκτός από τα κεφάλια του Ελληνα πρωθυπουργού και των παλιών αμετανόητων κομμουνιστοφάγων, βρίσκεται στο οικονομικο-στρατιωτικό σύμπλεγμα εξουσίας των ΗΠΑ, στο στρατοκρατικό ΝΑΤΟ και στην υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού. Εκεί, δηλαδή, που ανήκει ο Κ. Σημίτης.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΕΔΥΕ
Γιορτινή εκδήλωση

Εκδήλωση για τις γιορτές των Χριστουγέννων διοργανώνει σήμερα, Παρασκευή 20 Δεκέμβρη και ώρα 6.30 μ.μ., η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) και καλεί τα μέλη όλων των Επιτροπών Ειρήνης της Αθήνας και τους φίλους της να πάρουν μέρος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος), στο χώρο που «φιλοξενείται» και το γιορτινό παζάρι της επιτροπής, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 15 του Γενάρη 2003, με ώρες λειτουργίας 9.00 π.μ. - 2.00 μ.μ. και 6.00 - 8.00 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ