ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ «ΚΑΝΟΝΙ»
Λογάριαζαν χωρίς το... Μάνο

Χριστουγεννιάτικα προτίμησε να ρίξει «κανόνι» το γνωστό ταξιδιωτικό γραφείο «Manos Travel», προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία και ανησυχία σε εκατοντάδες ανύποπτους πολίτες, που είτε βρίσκονται στο εξωτερικό μέσω του συγκεκριμένου ταξιδιωτικού πρακτορείου, είτε επρόκειτο να ταξιδεύσουν. Εκτιμάται ότι οι περί τους χίλιους πολίτες ήταν τα άμεσα θύματα της «κανονιάς» του «Μάνος Travel», οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονταν στο εξωτερικό χωρίς να είναι διασφαλισμένη η επιστροφή τους.

Για το θέμα αυτό, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Τουρισμού, όπου μεταξύ άλλων αποφάσισε να ενημερωθούν όλα τα γραφεία του ΕΟΤ εξωτερικού, ώστε να παρασχεθούν όλες οι δυνατές διευκολύνσεις στους τουρίστες που διακινήθηκαν μέσω του συγκεκριμένου γραφείου. Την ίδια ώρα παραπέμπεται η υπόθεση του τουριστικού γραφείου στον αρμόδιο εισαγγελέα για την απόδοση ευθυνών όπου διαπιστωθεί ότι συντρέχουν λόγοι και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των τουριστών.

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο «Μάνος» δημιουργήθηκε στο 1965 και σταδιακά εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία της χώρας, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο Μάνος Τσατσάκης. Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν ότι πριν περίπου ένα μήνα, η επιχείρηση είχε υποβάλει αίτημα πτώχευσης και εκκρεμούσε εντολή για τον ορισμό δικαστικού επιτρόπου ο οποίος θα έλεγχε τα οικονομικά της επιχείρησης προκειμένου να εισηγηθεί θετικά ή αρνητικά επί του αιτήματος πτωχεύσεως. Ωστόσο, πριν εκτιμηθεί η αίτηση, το ταξιδιωτικό γραφείο άφησε σύξυλους τους πελάτες του.

Η πορεία του «Manos Travel» προς τη χρεοκοπία, ξεκίνησε όταν η επιχείρηση, ακολουθώντας πορεία γιγάντωσης επέκτεινε τις δραστηριότητές της στις αερομεταφορές με την εταιρία «Air Manos», αλλά τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα, όταν η εταιρία ξεκίνησε χωρίς ιδιόκτητα αεροσκάφη να πραγματοποιεί πτήσεις στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα να μηνυθεί από τους ανταγωνιστές της και κυρίως από την ιδιωτική αεροπορική εταιρία «Aegean Airlianes». Η συγκεκριμένη εταιρία, πριν καταφύγει στα δικαστήρια, είχε επιχειρήσει να εξαγοράσει το «Manos Travel».

Για να φτάσουμε στο σημείο να βλέπουμε ένα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά γραφεία της χώρας να αφήνει στον... αέρα εκατοντάδες πελάτες του, έχουν προηγηθεί πολλά περισσότερα. Και αυτό που έχει προηγηθεί είναι ο οξύς ανταγωνισμός που ξεκίνησε τη δεκαετία του '90 με τα «δελεαστικά πακέτα διακοπών». Οπως σε όλες τις περιπτώσεις της «ελεύθερης αγοράς του ανταγωνισμού», οι καταναλωτές πρόσκαιρα μόνο μένουν ευεργετημένοι, αφού είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν οι μονοπωλιακές καταστάσεις. Θύμα αυτού του συστήματος είναι το «Manos Travel» και οι πελάτες του, αφού στα πλαίσια της κατάκτησης του κέρδους, και στη συγκεκριμένη αγορά έχουν επικρατήσει τα μεγαθήρια και οι ξένοι τουρ οπερέιτορ. Ετσι πριν φτάσουμε στο σημείο να δούμε το Μάνο να ρίχνει «κανόνι» πρέπει να σημειώσουμε ότι πάρα πολλά μικρότερης εμβέλειας ταξιδιωτικά γραφεία έχουν βάλει λουκέτο, εξαιτίας της αδυναμίας τους να επιβιώσουν στο συνεχώς πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Διαχειριστές της κρίσης

Προετοιμάζουν το έδαφος για νέα έξαρση του τιμαρίθμου, που την αποδίδουν στον πόλεμο σε βάρος του Ιράκ και στις αναμενόμενες ανατιμήσεις του πετρελαίου

«Αβεβαιότητες» για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ εκφράζει και ομολογεί δημόσια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Αξιοποιώντας αυτό το πλαίσιο, προετοιμάζουν το έδαφος για νέα και ακόμη μεγαλύτερη έξαρση του τιμαρίθμου και την αποδίδουν στη ραγδαία, αλλά απροσδιόριστου ύψους, ανατίμηση που θα πάρει το πετρέλαιο, το οποίο να σημειωθεί κυμαίνεται ήδη στα πολύ ψηλά επίπεδα των 32 δολ. το βαρέλι. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι σε τέτοιες περιόδους που «ο εθνικός πλούτος μειώνεται, κάποιοι πρέπει να πληρώσουν» και αυτοί είναι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που θα γνωρίσουν νέα μείωση των εισοδημάτων τους λόγω των «πληθωριστικών πιέσεων».

Από τα λεγόμενα των παραγόντων του υπουργείου Οικονομίας προκύπτει σαφώς η πεποίθησή τους ότι η σχεδιαζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση θα συμπέσει με την ελληνική προεδρία της ΕΕ.

Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας ενόψει της ανάληψης των «καθηκόντων» της από τη 1η Γενάρη του 2003 θα ανακοινώσει την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης. Μεταξύ των θεμάτων που θα διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση, εκτός βέβαια από την απλόχερη στήριξη που θα δώσει στις σχεδιαζόμενες πολεμικές επιχειρήσεις σε βάρος του Ιράκ, είναι η «κοινή πολιτική» πάνω στη φορολογία των αποταμιεύσεων και τη φορολογία της ενέργειας. Σε ό,τι αφορά στις αποταμιεύσεις, οι διαβουλεύσεις περιστρέφονται γύρω από τις δυνατότητες «αυτόματης πληροφόρησης» για τα εισοδήματα από τόκους που έχουν οι κάτοικοι ενός κράτος σε άλλο κράτος. Ζητούμενο είναι η απόδοση μέρους του φόρου στο κράτος στο οποίο είναι κάτοικος ο καταθέτης. Το όλο θέμα δε φαίνεται να «διευθετείται» καθώς προσκρούει στην πλήρη άρνηση της Ελβετίας (που δεν είναι μέλος της ΕΕ) αλλά και χωρών της ΕΕ, όπως η Αυστρία. Είναι φανερό ότι μια τέτοια λύση (που όμως δε φαίνεται στον ορίζοντα) θα ωφελούσε τους προϋπολογισμούς και των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς είναι γνωστό ότι οι διάφοροι μεγαλόσχημοι Ελληνες έχουν τις καταθέσεις στην Ελβετία και αλλού. Η βασική αντίθεση για μια «κοινή πολιτική» φορολόγησης της ενέργειας βρίσκεται ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία, με την τελευταία να επιθυμεί χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης στην ενέργεια και τις μεταφορές.

Στις ΗΠΑ και ο Χριστοδουλάκης

Τα διαπιστευτήριά του στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και το νέο Αμερικανό υπουργό Οικονομίας θα δώσει ο Ν. Χριστοδουλάκης. Η επίσκεψή του Ελληνα υπουργού Οικονομίας στις ΗΠΑ προγραμματίζεται για την αρχή του 2003 και δεν είναι άσχετη με την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ (για το α' εξάμηνο του 2003) και με τις γενικότερες αξιώσεις που προβάλλουν οι Αμερικανοί.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αβάσιμες οι ανησυχίες για πλαστά ευρώ

Η Τράπεζα της Ελλάδας θεωρεί «αβάσιμη» την ανησυχία για την κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων του ευρώ και παράλληλα επισημαίνει ότι ο έλεγχος με τις συσκευές υπεριώδους ακτινοβολίας που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά είναι ανεπαρκής. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι το 2002 εντοπίστηκαν μόνο 6 πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ ανά 1 εκατομμύριο κυκλοφορούντων, ενώ παρόμοια είναι η εκτίμηση και για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Επιπλέον κατά την ΤτΕ οι συναλλασσόμενοι και οι ταμίες δεν πρέπει να αρκούνται στην εξέταση ενός και μόνο χαρακτηριστικού των χαρτονομισμάτων, όπως συμβαίνει με τις συσκευές υπεριώδους ακτινοβολίας που ελέγχουν μόνο ένα δευτερεύον χαρακτηριστικό ασφαλείας.

Εκπτώσεις φόρου για δάνεια πρώτης κατοικίας

Αντικρουόμενες απόψεις για το ποια ακριβώς στεγαστικά δάνεια περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό καθεστώς που θα ισχύσει από την 1η Γενάρη 2003 εκφράζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Με βάση τον πρόσφατο φορολογικό νόμο τα «δάνεια που συνάπτονται» από την 1η Γενάρη του 2003 θα εκπίπτουν σε ποσοστό 15% από το ποσό του τελικού φόρου και όχι εξ ολοκλήρου από το εισόδημα όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Αγνωστο παραμένει το κατά πόσο η διάταξη αυτή αφορά και τα δάνεια που συνάφθηκαν το 2002 αλλά δε θα έχουν εκταμιευτεί μέχρι το τέλος του έτους. Για το θέμα αυτό καθώς και και άλλα που προκύπτουν από το φορολογικό νόμο αναμένονται διευκρινιστικές εγκύκλιοι από το υπουργείο. Να σημειωθεί ότι με το νέο καθεστώς στις εκπτώσεις τόκων για δάνειο πρώτης κατοικίας προκύπτουν σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις για όλα τα ετήσια εισοδήματα από 13.400 ευρώ και πάνω.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ