ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ - ΗΠΑ
Πρόσκληση διαλόγου με «ουρά»...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Ανοιχτό «παράθυρο» για βραχυπρόθεσμη εκτόνωση της κρίσης, που έχουν προκαλέσει οι αμερικανικές αιτιάσεις κατά της ΛΔ Κορέας με αιχμή του δόρατος το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα; Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε χτες στην Ουάσιγκτον μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνάντησης υφυπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας, με κεντρικό άξονα τις τελευταίες εξελίξεις στο βόρειο τμήμα της Κορεατικής Χερσονήσου...

Η πρόσκληση διαλόγου προς την Πιονγιάνγκ φάνηκε - σύμφωνα και με σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ - να μη συνοδεύεται ούτε από «προϋποθέσεις», ούτε από χρονοδιαγράμματα, καθώς δίνει έμφαση στην επίλυση των όποιων διαφορών «με ειρηνικά μέσα» και υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος ασφαλείας προκειμένου η ΛΔ Κορέας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Ο δε Λι Τάε-σικ, υφυπουργός Εξωτερικών της Ν. Κορέας, που συμμετείχε στις συνομιλίες, δήλωσε ότι «όλοι συμφώνησαν πως η ΛΔ Κορέας θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για διάλογο τερματίζοντας το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Τότε θα επακολουθήσουν σοβαρές συζητήσεις και διάλογος»...

Επιπλέον, οι απαιτήσεις της Ουάσιγκτον για την άμεση αναστολή του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος - παρά τα σημαντικά ενεργειακά προβλήματα της ΛΔ Κορέας... - καταγράφηκαν εμμέσως πλην σαφώς σε χτεσινή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ: «Οι ΗΠΑ - είπε ο Φλέισερ - είναι πρόθυμες για διάλογο αλλά δε θα ξαναπληρώσουν τη ΛΔ Κορέας, προκειμένου αυτή να είναι συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της»... Ο Φλέισερ υπονοούσε την πρόσφατη απόφαση της ΛΔ Κορέας να ενεργοποιήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να απελάσει την ομάδα επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, παρά τη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών του 1994. Ο ίδιος, πάντως, «ξέχασε» να αναφερθεί στις ασυνέπειες των ΗΠΑ σε σχέση με τη συνθήκη (π.χ. όσον αφορά στη βοήθεια που θα έδιναν για την κατασκευή σταθμών πυρηνικής ενέργειας ελαφρού ύδατος...).

«Κίνδυνος πυρηνικής σύρραξης»!

Η ΛΔ Κορέας δεν αντέδρασε άμεσα στο ανακοινωθέν των υφυπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Ν. Κορέας και Ιαπωνίας. Ομως, χτες το πρωί, το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA σε τηλεγράφημά του εκτίμησε πως υπάρχει ένας «εντεινόμενος κίνδυνος για έναν πυρηνικό πόλεμο στην Κορεατική Χερσόνησο εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της ΛΔ Κορέας»... Στο ίδιο τηλεγράφημα γινόταν η ακόλουθη επισήμανση: «Οι ΗΠΑ εσκεμμένα διαδίδουν ψευδείς φήμες για το πυρηνικό "ζήτημα" της ΛΔ Κορέας προσπαθώντας ιδιαίτερα να δηλητηριάσουν την ατμόσφαιρα στις διαπραγματεύσεις για τη συμφιλίωση και την ένωση των δύο κρατών της Κορέας και να πυροδοτήσουν μία αντιπαράθεση ανάμεσά τους»...

Ανακοίνωση της ΠΟΔΝ για τις πολιτικές συλλήψεις στην Ουκρανία

Η Συντονιστική Επιτροπή της ΠΟΔΝ, στις 7 Γενάρη 2003, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση σε ό,τι αφορά τις πολιτικές συλλήψεις στην Ουκρανία:

«Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις πρόσφατες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες δώδεκα άνθρωποι, μέλη της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νέων, της Παν- Ουκρανικής Ενωσης Εργατών και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας, συνελήφθησαν και άγρια βασανίστηκαν από την Αστυνομία και άλλες Αρχές της Ουκρανίας στην πόλη της Οδησσού. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο Γραμματέας της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νέων της Οδησσού, Αντρέι Γιακοβένκο.

Οι υπόλοιποι συλληφθέντες είναι οι: Ιγκορ Ντανίλοφ, Ανατόλι Πλέβο, Λίγια Ρομανόφ, Αλεκσάντρ Σμιρνόφ, Ολεγκ Αλεκσέεφ, Σεργκέι Μπελντιουγκίν, Νίνα Πόλσκιχ, Αλεκσάντρ Γκερασίμοφ, Ντενισόφ Β. Ζιντσένκο, Ε. Σεμιόνοφ.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία και την οργή μας για αυτές τις μεθόδους πολιτικής παρενόχλησης, ενάντια σε πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, που δεν είναι καθόλου τυχαίο πως σχετίζονται με το Κομμουνιστικό Κόμμα και τη Νεολαία του. Αυτές οι πράξεις συνιστούν κατάφωρη παραβίαση κάθε αίσθησης δημοκρατικών ελευθεριών και τάξης.

Η πληροφορία που έχουμε, ότι δηλαδή οι συλληφθέντες σύντροφοι κατηγορούνται σύμφωνα με έναν ποινικό κώδικα «για τη διοργάνωση μιας μυστικής τρομοκρατικής ομάδας που σκοπό έχει τη βίαιη ανατροπή της συνταγματικής τάξης της Ουκρανίας και την κατάληψη της εξουσίας», μας δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με μια πράξη πολιτικής εκδίκησης, που σκοπό έχει να εμποδίσει τους κομμουνιστές και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις να ενεργούν ελεύθερα και να προπαγανδίζουν τις ιδέες και τα ιδεώδη τους.

Καταδικάζουμε αυτές τις συλλήψεις και τις παραπέρα ενέργειες έρευνας σε σπίτια με την ίδια πρόφαση και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως αυτή η πράξη παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και συμπίπτει με τις παγκόσμιες αντιδημοκρατικές ενέργειες που διαπράττει ο ιμπεριαλισμός και οι πιστές κυβερνήσεις του ενάντια σε Οργανώσεις και ανθρώπους, με την πρόφαση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Η ΠΟΔΝ εκφράζει τη βαθιά αλληλεγγύη της με τα θύματα αυτής της αντιδημοκρατικής και αυταρχικής επίθεσης, με το Μέλος της Οργάνωσής μας, τη Λενινιστική Κομμουνιστική Ενωση Νέων της Ουκρανίας. Απαιτούμε από την κυβέρνηση της Ουκρανίας να σταματήσει κάθε παρόμοια ενέργεια και να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες».

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΗΠΑ
Πόλεμος λέξεων

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.«Θα σβήσουμε το Πακιστάν από το χάρτη», δηλώνει ο Ινδός υπουργός Αμυνας. «Θα δώσουμε στην Ινδία ένα αξέχαστο μάθημα», απαντά ο Πακιστανός υπουργός Πληροφόρησης. «Οι δύο πλευρές πρέπει να αρχίσουν ένα διάλογο», προτείνει ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου. Και το πανηγύρι συνεχίζεται.

Ο πόλεμος λέξεων στον οποίο έχουν εμπλακεί από τα τέλη του 2002 οι ηγεσίες του Πακιστάν και της Ινδίας καλά κρατεί. Χτες, απαντώντας στις δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Δευτέρας ο Ινδός υπουργός Αμυνας Τζορτζ Φερνάντες περί του ότι σε ενδεχόμενο (πυρηνικό) πόλεμο «το Πακιστάν θα σβηστεί από το χάρτη», ο Πακιστανός υπουργός Πληροφόρησης Σεΐχ Ρασίντ Αχμέντ ανήγγειλε ότι το Πακιστάν αν ξεσπάσει πόλεμος θα «δώσει ένα αξέχαστο μάθημα» στην Ινδία, προχωρώντας στο να χαρακτηρίσει τα όσα είπε ο Φερνάντες«ακρότητες ενός τρελού... και έκφραση των ονείρων περί ηγεμονίας της Ινδίας στην περιφέρεια. Καταδικάζουμε τις ρατσιστικές πολιτικές της άρχουσας ινδουιστικής εθνικιστικής κλίκας». Ο Αχμέντ βέβαια καλά θα έκανε να αποφεύγει τη δημοκρατική πλειοδοσία, αφού μιλά εξ ονόματος μιας κυβέρνησης που ελάχιστα απέχει (αν απέχει) από το χαρακτήρα μιας χούντας και δίνει λόγο σε έναν στρατηγό, τον Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος απειλεί με χρήση πυρηνικών σε περίπτωση πολέμου...

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χτες οι ΗΠΑ συνέχισαν τις διπλωματικές τους «παρεμβάσεις», καλώντας τις δύο πλευρές να «ξαναρχίσουν το διάλογο». Ωστόσο ο Αμερικανός απεσταλμένος στο Νέο Δελχί, Ρίτσαρντ Χάας, ουσιαστικά έριξε λάδι στη φωτιά, δηλώνοντας πως «βεβαίως και οι ΗΠΑ είναι στο πλευρό της Ινδίας σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωση η οποία στο Νέο Δελχί ισοδυναμεί με στήριξη της πολιτικής καταδίωξης των μουσουλμάνων αυτονομιστών - μόνο που οι ΗΠΑ στηρίζουν αναφανδόν τον «φιλικό δικτάτορα»Μουσάραφ...

Η ινδική «δυσφορία» πάντως όσον αφορά την αμερικανική «διγλωσσία» εκδηλώθηκε για άλλη μια φορά από τον Φερνάντες, με τη δήλωση ότι «δεν μπορείς να συμμαχείς με ένα τρομοκρατικό κράτος και να λες ότι διεξάγεις πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Η Π Α
Αεροπορική τραγωδία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 19 επιβάτες και 2 μέλη του πληρώματος, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη πάνω σε υπόστεγο στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης Σαρλότ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.

«Το αεροσκάφος είναι εντελώς κατεστραμμένο· τα συντρίμμια είναι σε πολύ κακή κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν επιζώντες. Παράλληλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, τα αίτια της συντριβής παραμένουν άγνωστα, αν και ανέφερε ότι την ώρα της απογείωσης έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Το αεροσκάφος που συνετρίβη εκτελούσε την πτήση 5481 της εταιρίας «Midwest» για το Γκρίνβιλ. Το δικινητήριο αεροσκάφος τύπου «Beechcraft 1900» απογειώθηκε χωρίς προβλήματα, αλλά αμέσως μετά άλλαξε κατεύθυνση, συνετρίβη σε υπόστεγο του αεροδρομίου και τυλίχτηκε στις φλόγες.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
«Εχασε ο Αμερικανός... »

«Εχασε ο Αμερικανός» - μ' αυτά τα λόγια σχολίασε το αποτέλεσμα των εκλογών της χώρας του ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιθουανίας Μιντντάουγκας Στακβιλιέβιτσιους. Οπως ο ίδιος διευκρίνισε, ο απερχόμενος Πρόεδρος Βάλντας Αντάμκους, παρά τις προτροπές όλων των μεγάλων κομμάτων της χώρας που καλούσαν στην υπερψήφισή του έχασε τις προεδρικές εκλογές στις 6 Γενάρη 2003. «Η πλειοψηφία του λαού εδώ και καιρό είχε καταλάβει ότι ο Αντάμκους (που να σημειωθεί είχε και την αμερικανική υπηκοότητα) εκπροσωπούσε τα συμφέροντα των ΗΠΑ, όμως δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει αν αυτό είναι κάτι καλό ή όχι», σημειώνει ο Στακβιλιέβιτσιους και προσθέτει: «Ομως το τέλος της ιστορίας με την "πώληση" στην αμερικανική εταιρία "Βίλιαμς" των διυλιστηρίων του Μαζέισκ, όπου χάθηκαν πολλά δισεκατομμύρια για τη Λιθουανία, βοήθησε στη συνειδητοποίηση αρκετών». Οι ψηφοφόροι «γύρισαν την πλάτη» στα κυρίαρχα τα τελευταία δέκα χρόνια κόμματα, αλλά όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΚΛ (στη χώρα απαγορεύεται η δράση του ΚΚ Λιθουανίας) οι ψηφοφόροι επέλεξαν μια εξίσου αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, τον πρώην πρωθυπουργό της Λιθουανίας Ρολάντας Πάξας, που, επίσης, τάσσεται υπέρ της ένταξης σε ΝΑΤΟ - ΕΕ και δεν είναι ξεκάθαρο από πού χρηματοδοτήθηκε η πολυδάπανη προεκλογική εκστρατεία του.


E. B.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ