ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Γενάρη 2003
Σελ. /32
«Συρμός» μουσικής επικοινωνίας

Ο «Συρμός», μια καινούρια μουσική σκηνή που δημιουργήθηκε στο κέντρο της Αθήνας και αποσκοπεί να γίνει μια φιλόξενη εστία δημιουργικής κατάθεσης και «συνομιλίας» καλλιτεχνών και κοινού, ανοίγει τις πύλες του, σήμερα (10.30 μ.μ.). Βρίσκεται στην πλατεία Καραϊσκάκη, δύο βήματα από το σταθμό «Μεταξουργείο» του μετρό, σ' ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο στη γωνία των οδών Κολωνού και Οδυσσέως 14 (δίπλα στο θέατρο «Περοκέ») και εγκαινιάζεται σήμερα από το Διονύση Τσακνή. Ο γνωστός δημιουργός, συνοδευόμενος από τη νέα τραγουδίστρια Χρυσούλα Κεχαγιόγλου και μια ομάδα καταξιωμένων, αλλά και νέων, ταλαντούχων μουσικών, θα παρουσιάζει για τρεις μέρες τη βδομάδα (Παρασκευή, Σάββατο, στις 10.30 μ.μ.) και Κυριακή (9 μ.μ.) ένα πρόγραμμα τρίωρης διάρκειας, βασισμένο στο σύνολο της δισκογραφίας του, από το οποίο όμως δε θα λείπουν τραγούδια άλλων συνθετών, καθώς και ξένα κομμάτια, που έχει αγαπήσει.

Ο «Συρμός», κόντρα στο... συρμό των μέχρι σήμερα τρόπων διασκέδασης, στοχεύει να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό βραδιές ξεχωριστές, γεμάτες εκπλήξεις και εναλλαγές. Σε μια ζεστή, παρεΐστικη ατμόσφαιρα, σ' ένα περιβάλλον που βρίσκεται στον αντίποδα των μεγάλων απρόσωπων χώρων, θα μπορούν οι μουσικόφιλοι ν' απολαύσουν τραγούδια και να ζήσουν συγκινήσεις, με χαμηλές τιμές (τιμή εισόδου: 12 ευρώ - περιλαμβάνει και ένα αναψυκτικό ή ένα ποτήρι κρασί).

«Τα τραγούδια δεν έχουν ανάγκη από δεκανίκια για να σταθούν όρθια και να αντέξουν στο χρόνο», δηλώνει ο Δ. Τσακνής. «Αν έχουν να πουν κάτι το λένε έτσι γυμνά, όπως γεννήθηκαν, όπως παίχτηκαν για πρώτη φορά σε κάποιο στούντιο, όπως τα "πείραξαν" κάπως οι δημιουργοί και οι συνεργάτες τους, ξανά κοιτάζοντάς τα, αφαιρώντας τα περιττά ή προσθέτοντας μια νότα ή πινελιά. Κι έτσι τα παρουσιάζουν στις παρέες που τα ανακαλύπτουν για πρώτη φορά ή τα ξαναανακαλύπτουν και τα σιγοτραγουδάνε, σε χώρους που ευνοούν την ακρόαση, την επικοινωνία, τον ηλεκτρισμό της επαφής πομπού και δέκτη».

Με αυτή τη μουσική παράσταση λοιπόν, που θέλει τον ακροατή, όχι απλό θεατή αλλά συνυπεύθυνο για τη μουσική κατάληξη της κάθε βραδιάς, ξεκινά τις μελωδικές διαδρομές του ο «Συρμός». Ενα φιλόξενο στέκι «ανισόπεδων μουσικών διαβάσεων», το οποίο δε διστάζει σε μια εποχή που κυριαρχεί η «αισθητική» της πίστας να προτείνει εναλλακτικούς τρόπους ουσιαστικής μουσικής επικοινωνίας.

Δημιουργήθηκε από την εταιρία «Φρην», που συνεργάζεται με την «Πολιτιστική Παρέμβαση» με στόχο να γίνει, όπως σημειώνει ο Σταύρος Παπαθανασίου, «βήμα δημιουργικής έκφρασης ενός καλλιτεχνικού κόσμου, που καταρχήν έχει κάτι να δώσει, αλλά δε βρίσκει τους τρόπους και τις μορφές για να το κάνει». Εκτός από τη μουσική σκηνή, η οποία θα λειτουργεί όλες τις μέρες της βδομάδας, φιλοξενώντας γνωστούς και νέους καλλιτέχνες, (από τη Δευτέρα έως Πέμπτη θα τραγουδά ο Βασίλης Λέκκας), δημιουργείται στον πρώτο όροφο του κτιρίου ένας χώρος τέχνης. Στο χώρο, που θα υπάρχει και μπαρ, από τα τέλη Σεπτέμβρη θα στεγάζονται πολυποίκιλες πολιτιστικές δραστηριότητες (θεατρικές, εικαστικές, εκθέσεις φωτογραφίες κ.ά.), ενώ ο ακάλυπτος χώρος που βρίσκεται ακριβώς από πάνω και ουσιαστικά είναι προέκταση του κάτω ορόφου, θα λειτουργεί σε στιλ ουζερί, από το Μάη. Τηλέφωνο για κρατήσεις: 210 5203.661.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • «Μακρόνησος - Ιστορικός τόπος»
  • Κλέαρχος Θεοχάρους: «Αυγούστα Θεοδώρα»
  • Μαρίνα Αντωνίου: «Το δέντρο που περπάτησε» (ζωγραφιές Εύα Μελά)
  • Ελισσαίος Βαγενάς: «Η παιδική επιθετικότητα»
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Τη Δευτέρα (7.45μμ) στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων (3ης Σεπτεμβρίου 56, 1ος όροφος), ο αρχιτέκτονας Παύλος Χραμπάνης θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Η θάλασσα με τα μάτια της ψυχής». Είσοδος ελεύθερη.

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του θα κόψει τη Δευτέρα (8.30μμ) ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Μάνης «Μιχ. Κάσση» (Τζιροπούλου 15, Ν. Φάληρο). Τη βραδιά θα κλείσει ο ρεμπέτης Γιάννης Λεμπέσης με παλιά και νέα τραγούδια.

μια ΕΚΘΕΣΗ

«Αναφορά στον Οδυσσέα» τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Νταή, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8 μ.μ.) στην γκαλερί «Αέναον» (Αντερσεν 18, Κατεχάκη). Εως τις 24/1 εκτίθενται 23 μεγάλα έργα (λάδια) με καράβια και θάλασσες. Οπως σημειώνει στον κατάλογο η Β. Βασιλοπούλου: «Ο Κ. Νταής αντιμετωπίζει τη θάλασσα ως τόπο δημιουργίας νέου πολιτισμού. Ως ενωτικό και διαχρονικό στοιχείο, ως μέσον για ένα ταξίδι χωρίς σύνορα και χρόνο. Για τον Οδυσσέα της κάθε εποχής και τέχνης».

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Το μιούζικαλ, «Δόκτωρ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ» των Γουάινχορν και Μπρικούζ παρουσιάζεται στο θέατρο «Βέμπο», σε μετάφραση, διασκευή, σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, ενορχήστρωση Γιούρι Στούπελ, χορογραφίες Ντανιέλ Λομέλ, σκηνικά - κοστούμια: Εύα Νάθενα, φωτισμούς Νικ Ρίτσινγκς. Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Γιάννης Καλατζόπουλος, κ.ά. Το θρυλικό έργο του Ρόμπερτ Λ. Στίβενσον, βρήκε πλατιά ανταπόκριση από τότε που πρωτοδημοσιεύτηκε, ενώ ο τίτλος έγινε παροιμιώδης φράση. Κι αυτό γιατί το δράμα του πρωταγωνιστικού προσώπου ανταποκρίνεται στον ψυχικό κόσμο κάθε ανθρώπου. Η σύγκρουση του αξιοσέβαστου γιατρού Δόκτορα Τζέκιλ με τον άλλο εαυτό του, τον καταχθόνιο εγκληματία Χάιντ, ανιχνεύει τη συνύπαρξη καλού - κακού, που φωλιάζει σε κάθε άνθρωπο.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Σήμερα (8.30μμ) στο Μέγαρο Μουσικής, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, διευθύνει ο Βλαντίμιρ Σίμκιν. Αρχικά η ΚΟΑ θα ερμηνεύσει το ρεμβασμό «Δειλινό στην Αρχαία Τανάγρα», μία χορογραφική φαντασία του Γεωργίου Καζάσογλου. Ο διακεκριμένος Ελληνας βιολονίστας Τάτσης Αποστολίδης θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζονα, του Αράμ Χατσατουριάν, τιμώντας μαζί με την ΚΟΑ τη μνήμη του Αρμένιου συνθέτη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Στο δεύτερο μέρος, η ΚΟΑ θα ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση τους «Συμφωνικούς χορούς» έργο 45 του Σ. Ραχμάνινοφ.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τη δεύτερη από τις πέντε συνολικά παραστάσεις της περίφημης όπερας μπαρόκ του Αντόνιο Βιβάλντι «Μαινόμενος Ορλάνδος», δίνει την Κυριακή (7 μ.μ.) η Εθνική Λυρική Σκηνή. Η όπερα παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη, με μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου, μουσική διδασκαλία Α. Χριστοφέλλη, σκηνοθεσία Μαρίας Γυπαράκη, σκηνικά - κοστούμια Φραντσέσκο Τσίτο, χορογραφία Χρυσηίδας Λιατζιβίρη. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Μαρίτα Παπαρίζου (Ορλάνδος), Μάτα Κατσούλη (Αντζέλικα), Μαργαρίτα Συγγενιώτου (Μεντόρο), Μαίρη Ελεν Νέζη (Μπρανταμάντε), Νίκος Σπανός (Ρουτζέρο), Μαρίνα Φιδέλη (Αλτσίνα) κ.ά. Οι παραστάσεις θα επαναληφθούν στις 15, 17 και19/1.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ