ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνασπισμός, όπως λέμε... ΠΑΣΟΚ

Ενα σχόλιο - «NON PAPER» του ΣΥΝ, που λες και είναι βγαλμένο από του Μαξίμου, με αποκλειστικό θέμα την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ που δημοσίευσε ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης»

Στα δημοσιογραφικά γραφεία έφθασε χθες ένα κείμενο με τίτλο «Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ σχετικά με την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο "Θέσεις για την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ"».

Το κείμενο έφερε το χαρακτηρισμό «NON PAPER», που σημαίνει πως ο υπογράφων επιθυμεί να θεωρηθεί ανεπίσημο. Το κείμενο αυτό βρίσκεται στην ίδια ρότα με τις κατευθύνσεις του «Πρωινού Καφέ» του Μαξίμου και των ανάλογων δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου στο «PRESS ROOM». Οπως ο κάθε ένας αντιλαμβάνεται, ο στόχος του ήταν να «εφοδιάσει» τους δημοσιογράφους κάποιων Μέσων με «επιχειρήματα» για να αντιμετωπίσουν την πολιτική αντίστασης και ρήξης του ΚΚΕ και να προπαγανδίσουν διαμαρτυρίες ανώδυνες για την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ελληνική κυβέρνηση.

Για του λόγου το ασφαλές ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα όλο το «ΝΟΝ PAPER» του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, ως ακριβώς έχει:

«Ολο το κείμενο της απόφασης εκφράζει την ευθεία και απροσχημάτιστη αντίθεση του ΚΚΕ προς τα κινήματα που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, ιδιαίτερα τα κινήματα που συγκροτούν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ. Υπάρχουν αναφορές που βρίσκονται στα όρια της ιδεολογικής παράκρουσης και υποδηλώνουν μια στενή σεχταριστική αντίληψη, μια διάθεση διχασμού και απομονωτισμού, μια προφανή επιλογή και αδυναμία για να μη συντίθενται και να μην μαζικοποιούνται οι κοινωνικοί αγώνες στο όνομα μιας δήθεν ταξικής καθαρότητας. Σημειώνουμε: "Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έχει βάλει τη σφραγίδα του στον αμερικανικό προσανατολισμό κινήσεων ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, το οποίο προσπαθεί να καπηλευτεί αγωνιστικές διαθέσεις και να βάλει εμπόδια στην ανάπτυξη δράσης από συνεπείς αντιιμπεριαλιστικές και ταξικές δυνάμεις".

Οπως επίσης: "(το ΚΚΕ) παλεύει με συνέπεια και αντιστέκεται να ενσωματωθεί στις λογικές που προωθούνται από νέες μορφές αναχωμάτων στο μαζικό κίνημα, τύπου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, Γένοβας κ.ά. Αυτές είναι δυνάμεις που δραστηριοποιούνται και τάσσονται υπέρ της ΕΕ, επιχειρούν να προσανατολίσουν τις κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας του 2003 σε κατεύθυνση καταδίκης της "παγκοσμιοποίησης" με την ηγεμονία των ΗΠΑ, αφήνοντας ταυτόχρονα άθικτη την εξουσία των μονοπωλίων και καλύπτοντας τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις της ΕΕ. Διαχέουν αποπροσανατολιστικά ουτοπικά συνθήματα για "κοινωνική Ευρώπη" στα πλαίσια της ΕΕ, ή ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός χωρίς ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας".

Για μια ακόμα φορά η ηγεσία του ΚΚΕ δείχνει τη φοβία προς το μαζικό κίνημα, τη φοβία προς τον ενωτικό και μαζικό χαρακτήρα, τη νέα ριζοσπαστική διάθεση των πολύμορφων μαζικών κινημάτων. Για μια ακόμα φορά είναι φανερό ότι η ηγεσία του ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη μαζικού κινήματος έξω από την ιδεολογική κηδεμονία από το κόμμα. Και αυτή η απόφαση του ΚΚΕ εκπέμπει τις μηδενιστικές του απόψεις για την αποτελεσματικότητα της δράσης των προοδευτικών δυνάμεων. Αλλωστε οι θέσεις αυτές είναι απολύτως συμβατές με τη γενικότερη αντίληψη που αναλυτικά εκφράζεται μέσα στο κείμενο και η οποία θεωρεί νομοτελειακή και διέξοδη, συνολικά αρνητική και χωρίς περιθώρια αλλαγών μέσα από κοινωνικούς αγώνες, την ίδια την πορεία και τη συγκρότηση της ΕΕ. Στη βάση αυτής της αντίληψης θεωρεί ότι "η υπογραφή συνθήκης προσχώρησης νέων μελών θα σηματοδοτήσει νέα δεινά σε νέους λαούς από την εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και (...) οι συνέπειες για τους λαούς των υπό ένταξη χωρών θα είναι πιο επώδυνες".

Οπως επίσης: "Συνδέουμε την πάγια πολιτική μας θέση για αποδέσμευση από την ΕΕ, με την αντίθεσή μας στη συγκρότηση νέων θεσμών "συνοχής" του ιμπεριαλιστικού κοινοτικού κέντρου (όπως είναι η λειτουργία ευρωπαϊκών κομμάτων, το "Σύνταγμα" κλπ). όπως και με την επέκταση των υπαρχόντων σε άλλα κράτη της Ευρώπης, μέσω της διαδικασίας ένταξής τους (διεύρυνση). Το ΚΚΕ συνεπές στην εκτίμησή του για την ιμπεριαλιστική φύση της ΕΕ, από την αρχή, στάθηκε ενάντια στη διεύρυνση της ΕΕ μη εξαιρουμένης και της Κύπρου".

Ακόμα: "Η ενημέρωση και αποκάλυψη των αντεργατικών μέτρων θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα στρώματα και ιδιαίτερα μέσα στους φορείς και τις διαδικασίες του συνδικαλιστικού εργατικού και λαϊκού κινήματος. Πολύ περισσότερο, θα πρέπει να αποκαλυφθεί το ιδεολόγημα - σύνθημα "κοινωνική Ευρώπη και όχι Ευρώπη της αγοράς", το οποίο χρησιμοποιούν δυνάμεις από αστικά κόμματα εξουσίας, όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, μέχρι φορείς του οπορτουνισμού στο εργατικό κίνημα (...) Δηλαδή, στο να κάνει στροφή η ΕΕ σε υποδείξεις διαχείρισης, εισάγοντας και νεοκεϋνσιανά στοιχεία, συνδυάζοντάς τα με τα νεοφιλελεύθερα. Στο έδαφος αυτό μπορούν να διαμορφωθούν πολιτικές προτάσεις για τον εγκλωβισμό, όχι γενικά των εργαζομένων, αλλά ειδικότερα εκείνου του τμήματος που τείνει προς την αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική ριζοσπαστικοποίηση"».

Εδώ ακριβώς τελειώνει το σχόλιο - «NON PAPER» που διένειμε χτες ο ΣΥΝ.

Τα σχόλια όλα δικά σας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ