ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Συστάσεις - φαρμάκι από την Κομισιόν

Με αυστηρές συστάσεις για την επιτάχυνση των «διαρθρωτικών αλλαγών» και τη μείωση των δημοσίων δαπανών, κοινωνικού χαρακτήρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Τετάρτη το «πρόγραμμα σταθερότητας» της ελληνικής οικονομίας. Στην ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει ταχύτατα σε νέα παρέμβαση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και ειδικότερα στο συνταξιοδοτικό. Τονίζει ακόμη ότι επιβάλλεται η ταχύτερη αποκλιμάκωση του εξωτερικού χρέους και του ελλείμματος.

Οι συστάσεις της Κομισιόν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι θα δεχτούν σύντομα μια νέα και πολυμέτωπη επίθεση εναντίον όχι μόνο των εισοδημάτων, αλλά και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών να προχωρήσουν στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξιμων αποδοχών. Παράλληλα, προωθεί την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και την εφαρμογή μέτρων και θεσμών όπως τα «εταιρικά ταμεία», στα οποία θα συγκεντρώνονται οι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων για να επενδυθούν στη συνέχεια στο χρηματιστηριακό τζόγο. Μέτρο το οποίο δοκιμάστηκε στις ΗΠΑ και κατέρρευσε μαζί με δεκάδες επιχειρήσεις, όπως η «Enron», οι εργαζόμενοι της οποίας δεν έχασαν μόνο τη δουλιά τους, αλλά και τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Μετά τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προσαρμοστεί και να μειώσει δραστικά τις δημόσιες δαπάνες και κυρίως τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα.

Το Κυπριακό σε συνθήκες προεκλογικής εκστρατείας

Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Μεγαλόνησο φαίνεται ότι σκιάζουν για λίγο τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Με την υποψηφιότητα του γενικού εισαγγελέα της Κύπρου και βασικού διαπραγματευτή για το Κυπριακό, Αλέκου Μαρκίδη, έκλεισε ο πρώτος κύκλος της προεκλογικής δραστηριότητας. Μαζί με το Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ. Παπαδόπουλο, ο Αλ. Μαρκίδης θα διεκδικήσει την προεδρία.

Ομως αυτή τη βδομάδα είχαμε και την εκδήλωση διαφόρων τάσεων σε σχέση με το Κυπριακό από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας. Η κυβέρνηση της Τουρκίας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αμ. Γκιουλ, όσο και του ισχυρού άνδρα της γειτονικής χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, είναι διατεθειμένη να συμμετέχει σε μια διαπραγμάτευση με βάση το αναθεωρημένο σχέδιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Προς την αντίθετη κατεύθυνση κινούνται δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και κάποιων κύκλων που απηχούν τις απόψεις του στρατιωτικού καταστημένου της Αγκυρας.

Ο Ντενκτάς μιλώντας σε αντιπροσωπεία που τον επισκέφθηκε, είπε ότι το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών δεν ανταποκρίνεται στα βασικά αιτήματα της τουρκικής πλευράς για κυριαρχία, ισότητα, καθεστώς και εγγυήσεις. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι λίγες πιθανότητες υπάρχουν για τροπολογίες στο σχέδιο. Απορρίπτοντας την άσκηση πίεσης από τα Ηνωμένα Εθνη, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι η άσκηση πιέσεων πάνω στις δύο πλευρές δε συνάδει με την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ.

Ομόλογα εμπαιγμού και παραπλάνησης

Την αναστήλωση του κοινωνικού της προσωπείου επιχειρεί η κυβέρνηση με μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης. Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι και τα «λαϊκά ομόλογα» με τα οποία η κυβέρνηση θα προστατεύσει, δήθεν, τους μικροαποταμιευτές, οι καταθέσεις των οποίων καταληστεύτηκαν επί μια διετία από τις τράπεζες. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια της περασμένης διετίας εξαιτίας των πολύ χαμηλών επιτοκίων χιλιάδες αποταμιευτές έχασαν περίπου 2 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Το τελευταίο διάστημα, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα επιτόκια μειώθηκαν ακόμη περισσότερο. Μάλιστα, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς σε συνέντευξή του παραδέχτηκε ότι οι αποταμιευτές που κατέθεσαν τα χρήματά τους σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου των τραπεζών κινδυνεύουν να χάσουν ένα σημαντικό μέρος του κεφαλαίου τους.

Ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι ένα μικρό μέρος των ομολόγων του Δημοσίου θα διατίθεται πλέον στο πλατύ κοινό και με επιτόκιο κατά μία μονάδα μεγαλύτερο από τον πληθωρισμό.

«Μέτρο εμπαιγμού» χαρακτήρισε την απόφαση το ΚΚΕ. Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής καταγγέλλει ότι αφού η κυβέρνηση επέτρεψε στις τράπεζες να λεηλατήσουν κατά 1,3 τρισεκατομμύρια δραχμές τις λαϊκές αποταμιεύσεις, τώρα εκδίδει «λαϊκά ομόλογα» για ένα πολύ μικρό μέρος των καταθέσεων ταμιευτηρίου, ενώ το κόστος αυτών των τίτλων θα επιβαρύνει τις δανειακές ανάγκες του Δημοσίου, που θα κληθούν να καλύψουν οι ίδιοι οι αποταμιευτές, ως φορολογούμενοι.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Σύντομη αναφορά στις συνέπειες του πρώτου πολέμου στον Κόλπο και την αμερικάνικη επίθεση στο Ιράκ, που φανερώνουν, αφ' ενός, ότι η σύγχρονη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού είναι πρωτοφανής στην ιστορία, αλλά και το ότι ο τωρινός πόλεμος θα είναι ασύγκριτα πιο καταστροφικός για τους λαούς της περιοχής, αλλά και για τους αμερικανούς στρατιώτες (σελίδα 5)

Κατάσταση συναγερμού και πάλι στη διεθνή αγορά πετρελαίου, εξαιτίας της επικείμενης επιδρομής κατά του Ιράκ και των εξελίξεων στη Βενεζουέλα. Αυτοί οι δύο παράγοντες οδήγησαν τις τιμές στα ύψη, αφού στις 30 Δεκέμβρη του 2002 ξεπέρασε τα 33 δολάρια το βαρέλι (σελίδα 9)

Οταν οι βιομήχανοι απαιτούν, η κυβέρνηση υλοποιεί. Μ' αυτή τη φράση κωδικοποιείται η σχέση του μεγάλου κεφαλαίου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Χρόνια τώρα, άλλοτε με στημένες αντιπαραθέσεις, άλλοτε χρησιμοποιώντας κοινή γλώσσα, η κυβέρνηση με τους βιομηχάνους, πορεύονται με γνώμονα την αύξηση της κερδοφορίας του ιδιωτικού κεφαλαίου, στοχεύοντας ταυτόχρονα στην εξαπάτηση των εργαζομένων (σελίδα 10)

Απουσιάζει από το λόγο, των στελεχών της Δικαιοσύνης, περί «πάταξης της διαφθοράς» η επισήμανση της «διαπλοκής» των κυρίαρχων οικονομικών συμφερόντων με την πολιτική εξουσία. Και μάλιστα, σε μια εποχή που έρχονται στη δημοσιότητα «μάχες» εξοντωτικές γύρω από τις διαδικασίες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, της ανάθεσης και ανάδειξης εργολαβιών δημοσίων έργων, κρατικών προμηθειών, αντικατάστασης οπλικών συστημάτων κλπ. (σελίδες 12 - 13)

Ανεκτίμητη η συνεισφορά του περιοδικού «ΑΝΤΑΙΟΣ» και των προοδευτικών - κομμουνιστών ερευνητών και διανοούμενων στη δυνατότητα φιλολαϊκής ανάπτυξης της Ελλάδας μεταπολεμικά, αναδείχτηκε και στην εκδήλωση για το περιοδικό «ΑΝΤΑΙΟΣ» και το Ν. ΚΙΤΣΙΚΗ (σελίδες 14 - 15)

Νέα καμπάνια αρχίζει από αυτό το μήνα η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Στο στόχαστρό της μπαίνει αυτή τη φορά η τηλεόραση, σαν μέσο πλύσης εγκεφάλου του λαού και ιδιαίτερα των γυναικών που, εξαιτίας συγκεκριμένων κοινωνικών συνθηκών, είναι πιο ευάλωτες στην επιρροή της. Μια τηλεόραση, που σκόπιμα «εξορίζει» την υπόθεση της ισοτιμίας, ενώ έντεχνα διαιωνίζει τους παραδοσιακούς ρόλους των γυναικών, με νέο πιο αντιδραστικό μανδύα (σελίδα 19)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ