ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Γενάρη 2003
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Μελωδικό εφταήμερο στο «Συρμό»

Σε μια περίοδο, που η μουσική ζωή της Αθήνας ολοένα και περισσότερο αναστενάζει στους «ναούς» της φτήνιας και της ασχήμιας του «σκυλοπόπ» και οι περισσότερες από τις «ζωντανές» βραδιές κινούνται ανάμεσα στην κακογουστιά και την γκλαμουράτη «αισθητική», μια νέα μουσική σκηνή, ο «Συρμός» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ»), ξεκίνησε με μεράκι και ελπίδες τις μελωδικές του διαδρομές, καταθέτοντας μια διαφορετική πρόταση για την ψυχαγωγία. Φιλοδοξώντας να γίνει «βήμα» έκφρασης αυτής της μερίδας καλλιτεχνών, που σε αντίξοους καιρούς μέσα από τα έργα της αρθρώνει έναν ειλικρινή και ουσιαστικό λόγο. Απαντώντας στην ανάγκη αυτού του καλλιτεχνικού κόσμου, που έχει να προσφέρει, αλλά, αρνούμενος την κυρίαρχη αισθητική και τις επιταγές της βιομηχανίας του θεάματος, δε βρίσκει τους τρόπους και τις μορφές για να το κάνει. Προσφέροντας στο κοινό τη δυνατότητα να διασκεδάσει, αλλά και να δημιουργήσει εκείνες τις αντιστάσεις προκειμένου να αρνείται όσα του πλασάρονται αφειδώς από αυτούς που ελέγχουν την καλλιτεχνική κίνηση του τόπου.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας του ο εξαιρετικά καλαίσθητος «Συρμός» απέδειξε ότι διαμορφώνεται σε μια φιλόξενη στέγη δημιουργίας και ένας χώρος διαλόγου ανάμεσα σε καλλιτέχνες και κοινό. Η αρχή έγινε με τον Διονύση Τσακνή, ο οποίος εμφανίζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο (10.30μ.μ.) και Κυριακή (9μ.μ.). Ο γνωστός δημιουργός, συνοδευόμενος από τη Χρυσούλα Κεχαγιόγλου (τραγούδι) και τους μουσικούς Δημήτρη Μπέλλο (πλήκτρα), Δημήτρη Θεοχάρη (πιάνο), Δημήτρης Φροσύνης (μπάσο), Γιώργο Ράλλη (τύμπανα), Δημήτρη Καρασούλο (κιθάρα) και Γιώργο Πασχάλη (κιθάρα), παρουσιάζει ένα πρόγραμμα τρίωρης διάρκειας, βασισμένο στο σύνολο της δισκογραφίας του, από το οποίο όμως δε λείπουν τραγούδια άλλων συνθετών, καθώς και ξένα κομμάτια.


Τη μελωδική «σκυτάλη» για τις υπόλοιπες μέρες και αυτής της εβδομάδας (Δευτέρα - Πέμπτη, 10.30μ.μ.) παίρνει ο Βασίλης Λέκκας. Παρουσιάζει τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Γιάννη Σπάθα, καθώς και κομμάτια από τον τελευταίο του δίσκο «Μέσ' τη νύχτα», σε μουσική Γιώργου Τρανταλίδη. Τον συνοδεύουν η Ειρήνη Σκανδάλου (τραγούδι) και επτά μουσικοί, οι: Γιάννης Φιλιππουπολίτης (πιάνο), Κώστας Βλάχος (κιθάρα), Νίκος Σακκάς (κιθάρα), Κάρμινε Κιτάνι (πνευστά), Δουλάκης Λαυτσής (μπουζούκι, τζουρά, λαούτο), Στάθης Στουραΐτης (τύμπανα) και Αρης Αυγερινός (μπάσο). Τηλέφωνο για κρατήσεις θέσεων: 210 5203 661.


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Κυριακή (19/1)
  • Εργο της Φλωρεντίας Οικονομίδου
    Εργο της Φλωρεντίας Οικονομίδου
    Συναυλία του Συνόλου Εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (11.30 π.μ.). Με τους βιολονίστες Μπέρναρντ Χάρτογκ και Αντώνη Σουσάμογλου παρουσιάζει έργα διάσημων Ιταλών συνθετών.
Δευτέρα (20/1)
  • Τέσσερις μαγικές βραδιές με σύγχρονο χορό (μέχρι 23/1) προσφέρει ο εξαίρετος Βλαντιμίρ Μάλαχοφ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συνοδευόμενος από πλειάδα καταξιωμένων χορευτών.
  • Ομαδική έκθεση ζωγραφικής εγκαινιάζεται (7.30 μ.μ.) στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλατεία Βικτορίας). Τις εικαστικές τους απόψεις καταθέτουν οι: Μαρία Γιαννίκου, Μπαρμπαρέλα Σφήκα, Ηλίας Αργυρόπουλος και Σπύρος Λύτρας.
  • Ο Μανώλης Φάμελλος παρουσιάζει τα τραγούδια του νέου άλμπουμ του «Μια πολιτεία στο βυθό», στο «Free2Go Club 22» (Βουλιαγμένης 22). Θα τον συντροφεύσουν οι Νίκος Πορτοκάλογλου, Δήμητρα Γαλάνη, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Κότσιρας.
Τρίτη (21/1)
  • Εγκαινιάζεται (7.30 μ.μ.) στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66α και Θεσσαλονίκης, Θησείο), έκθεση ζωγραφικής της Ειρήνης Κανά.
Τετάρτη (22/1)
  • Το πασίγνωστο αριστούργημα του Σεργκέι Προκόφιεφ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή από το Μπαλέτο της ΕΛΣ, σε χορογραφία του Ρούντι Βαν Ντάντσιχ. Στις 9 συνολικά παραστάσεις (22, 28, 30/1 - 1, 13, 15, 27/2 και 1, 4/3) το ρόλο της Ιουλιέτας χορεύουν διαδοχικά οι Αλίνα Στεργιανού, Μαρία Μηλιοπούλου, Αιμιλία Γάσπαρη, Νατάσα Σιούτα, Ευρυδίκη Ισαακίδου και του Ρωμαίου οι Αλεξάντερ Νέσκοφ, Γιώργος Βαρβαριώτης, Γιάννης Ντοντσάκης, Αγάπιος Αγαπιάδης.
Πέμπτη (23/1)
  • Ο Ορφέας Περίδης ξεκινά τις εμφανίσεις του στο «Μετρό» (Γκύζη και Κάλβου). Μαζί του τα «Κίτρινα Ποδήλατα» και ο Δημήτρης Σταρόβας.
Παρασκευή (24/1)
  • Μανώλης Φάμελλος
    Μανώλης Φάμελλος
    Ο Χρήστος Θηβαίος συναντά την Εμίλια Οταβιάνο, στη μουσική σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λάμπρου Κατσώνη 189), από σήμερα και για τρία τριήμερα (μέχρι 9/2). Ενα μελωδικό ταξίδι συντροφιά με τραγούδια δικά τους και της Μεσογείου.
  • Τριήμερο αφιέρωμα στο θρυλικό Τζίμι Χέντριξ από σήμερα, στο «Χάουζ οφ αρτ» (Σαχτούρη 4 και Σαρρή, Ψυρρή) με την κιθαρίστα - τραγουδίστρια Cookie Mc Ghee και τους «Σώκρατες».
Σάββατο (25/1)
  • Στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Καλλιρρόης και Φραντζή, πρώην «ΦΙΞ») ανεβαίνει (9 μ.μ.) η όπερα δωματίου «Πούσκιν» του Φίλιππου Τσαλαχούρη. Τραγουδούν: Βαγγέλης Μανιάτης, Τζούλια Σουγλάκου, Αναστάσιος Λαλούσης, Κώστας Ντότσικας, Γιώργος Κανάρης, Ευγενία Καλοφώνου. Παραστάσεις επίσης στις 26, 27, 29, 31/1.
  • Η Φλωρεντία Οικονομίδου παρουσιάζει την πρόσφατη εικαστική της δημιουργία στην γκαλερί «Αστρα» (Καρυατίδων 8, Ακρόπολη).

Βλαντιμίρ Μάλαχοφ
Βλαντιμίρ Μάλαχοφ

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» στη Λυρική Σκηνή
«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» στη Λυρική Σκηνή


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ