ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ
Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΚΩΣΤΑ ΒΑΖΟΥΡΑ, ο οποίος «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, και αντί για στεφάνι στον τάφο του, το Παράρτημα Αγίων Αναργύρων της ΠΕΑΕΑ προσφέρει 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Αγίων Αναργύρων.

* * *

Το Γραφείο του ΤΕΠ του ΚΜΕ προσφέρει 120 ευρώ στο ΚΚΕ και 120 ευρώ στο ΚΜΕ συμβολικά και τιμητικά στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή εκπαιδευτικού ΓΙΩΡΓΗ ΜΩΡΑΪΤΗ, προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου ενάντια στα ναρκωτικά και από τα βασικά στελέχη του ΚΜΕ.

* * *

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του δημοσιογράφου Νίκου Γαλληνού, η σύζυγός του Δέσποινα και η κόρη του Ερη προσφέρουν στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ του «Ρ», 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.2

Ο ΙΩΣΗΦ ΚΑΝΑΚΑΡΗΣ γεννήθηκε το 1910 στην Κωνσταντινούπολη.

Πέθανε στις 13 Δεκέμβρη 1987 στην Καισαριανή.

Πριν από τον πόλεμο, ανήκε στο Σωματείο Επισκευαστών Καλοριφέρ Αθήνας.

Στην Κατοχή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ και τραυματίστηκε στα Δεκεμβριανά, σε μάχη στον Ερυθρό Σταυρό.

Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ Λουκίδη - ΚΑΝΑΚΑΡΗ, μέλος του ΚΚΕ και αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, γεννήθηκε το 1919 στον Κασαμπά της Σμύρνης. Μετά τη χούντα, εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του αγωνιστή δημάρχου Παναγιώτη Μακρή.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Στη μνήμη τους, προσφέρουμε 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ζαχάρως, για την Οικονομική Εξόρμηση.

Τα παιδιά τους Παναγιώτης και Σπύρος

Τα εγγόνια τους Ιωσήφ και Μίκης

Τα δισέγγονα Αδάμ και Παναγιώτης

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης: Του πατέρα μου ΜΗΤΣΟΥ ΜΑΝΤΑΛΟΒΑ, ο οποίος για πολλά χρόνια γεύτηκε μαζί μου τα κάτεργα του μοναρχοφασισμού του Μακρονησιού και της Γιούρας. Της μάνας μου ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΜΑΝΤΑΛΟΒΑ, που δέχτηκε και αυτή τους κατατρεγμούς και τις διώξεις, τις στερήσεις και τα βασανιστήρια, του αδελφού μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΝΤΑΛΟΒΑ, 19χρονου ΕΠΟΝίτη, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 26 Μάη 1946 μέσα στο σπίτι μας από τους τρομοκράτες του Βουρλάκη, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Μελισσίων.

Παντελής Μανταλόβας

* * *

Η Δέσποινα Μαυρογεώργη προσφέρει 30 ευρώ στην Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Μελισσίων, στη μνήμη του συζύγου της ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΗ και του ΙΩΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ.

* * *

Στη μνήμη της αδελφής μου ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ, η οποία βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τρομοκράτες της Δεξιάς, προσφέρω 40 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πεύκης.

Ηλίας Παπαϊωάννου

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου ΧΡΗΣΤΟΥ και ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ, των πεθερικών μου ΓΙΑΝΝΗ και ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ, των αδελφών μου ΚΩΣΤΑ και ΑΝΝΑΣ, του γαμπρού μου ΖΑΧΑΡΙΑ και της νύφης μου ΕΥΓΕΝΙΑΣ, προσφέρω 30 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Μελισσίων, στο ΚΚΕ.

Ορέστης Μακρής
Ορέστης Μακρής
Παύλος Δ. Στύλιος

* * *

Στη μνήμη και για την ονομαστική γιορτή τους: Του ευγενικού και ανυποχώρητου κομμουνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΜΙΝΑΤΟΥ, που έφυγε από τη ζωή και αναπαύεται στο χωριό του Βαυκερή Λευκάδας, καθώς και στη μνήμη του αγωνιστή ΕΠΟΝίτη στην Κατοχή, ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ, ο οποίος πέθανε πριν από 20 χρόνια, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ανθούπολης.

Βάσω Ζαχαριά

* * *

Φωτ.

Στις 6 Δεκέμβρη 2002 άφησε την τελευταία πνοή του ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΛΑΤΣΙΔΗΣ. Γεννήθηκε το 1920 στο χωριό Κουφόβουνο Εβρου, από γονείς φτωχούς αγρότες. Από μικρός μπήκε στη βιοπάλη και γνώρισε την εκμετάλλευση.

Στις 26 Ιούνη 1941 έφυγε για τη Μέση Ανατολή, κατατάχτηκε στην ελληνική ταξιαρχία και έγινε ασυρματιστής. Πήρε μέρος στο κίνημα της Μέσης Ανατολής, γι' αυτό και κλείστηκε στα συρματοπλέγματα των Αγγλων.

Το 1945 ήρθε στην Ελλάδα, αποστρατεύτηκε και επέστρεψε στο χωριό του. Για την αντιστασιακή δράση του, πιάστηκε και κλείστηκε στις φυλακές Αλεξανδρούπολης.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος, το 1946, κατέφυγε στο ΔΣΕ, στα τμήματα του Εβρου και υπηρέτησε ως ασυρματιστής. Από τον Εβρο, με την Ταξιαρχία του Λιάκου, έφτασε στο Γράμμο - Βίτσι και πήρε μέρος στις μάχες.

Πολιτικός πρόσφυγας από το φθινόπωρο του 1949, στην Τασκένδη, παντρεύτηκε και απέκτησε δυο παιδιά, τον Κώστα και την Τούλα. Στην Τασκένδη δούλεψε σε εργοστάσιο κατασκευής αεροπλάνων και τιμήθηκε με διάφορες διακρίσεις.

Αγγελική Τζαβέλα
Αγγελική Τζαβέλα
Επέστρεψε στην πατρίδα το 1977 με την οικογένειά του. Ζούσε στη Θεσσαλονίκη.

Ηταν δραστήριο μέλος του Παραρτήματος Ανάληψης της ΠΕΑΕΑ. Μέχρι το τέλος της ζωής του, έμεινε πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Φλώρα και ο γιος του Κώστας προσφέρουν για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Ανάληψης, 40 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΡΓΑΝΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω 20 ευρώ στο Παράρτημα Αιγάλεω της ΠΕΑΕΑ και 40 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Σπυρίδωνα» Αιγάλεω.

Η γυναίκα του Κική Παργανά

* **

Φωτ.

Στη μνήμη των γονιών μου ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΡΕΦΑΛΟΥ(φωτογραφία) και ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, καθώς επίσης στη μνήμη του θείου μου ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΤΣΑΡΗ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω «Ριζοσπάστη», 10 ευρώ.

Παναγιώτης Γαρέφαλος, Μίστρος Εύβοιας.

* * *

φΩΤ. 3

Στη μνήμη των γονιών μου αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης: ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΖΑΒΕΛΑ, ο οποίος δολοφονήθηκε από Χίτες στις 29 Αυγούστου 1945, της μητέρας μου ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΤΖΑΒΕΛΑ, η οποία πέθανε στις 28 Φλεβάρη 1964 και της αγωνίστριας αδελφής μου ΓΙΩΤΑΣ ΤΖΑΒΕΛΑ, η οποία πέθανε στις 26 Μάη 1998, προσφέρω 100 ευρώ, ως δεύτερη δόση για την Οικονομική Εξόρμηση.

Γιώτα Τζαβέλα
Γιώτα Τζαβέλα
Γιάννης Τζαβέλας

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Αντίστασης - ΕΛΑΣ - και μαχητή του ΔΣΕ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ. Γεννήθηκε στην Τρύπη Λακωνίας.

Με το τέλος του Εμφυλίου, πιάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο από το έκτακτο στρατοδικείο της Τρίπολης.

Μέχρι το τέλος της ζωής του, έμεινε πιστός στα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του, η σύζυγος και τα παιδιά του προσφέρουν για την Οικονομική Εξόρμηση 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ Περιστερίου.

* * *

Στη μνήμη του αδελφού μας ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ από τη Στύλια Δωρίδας, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ «Νταμαράκια», 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Ελευθερία Παπαγεωργίου - Μιχαλακάκου

Κώστας Μιχαλακάκος

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του πατέρα μας ΑΝΤΩΝΗ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΥ από το Ξηροκάμπι Σπάρτης, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ «Νταμαράκια», 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Κώστας - Ελευθερία Μιχαλακάκου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή ΟΡΕΣΤΗ ΜΑΚΡΗ, μέλους του ΚΚΕ, καπετάνιου του 1ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Αθήνας, ο οποίος διατέλεσε και πρόεδρος του Παραρτήματος Νέας Σμύρνης της ΠΕΑΕΑ και πέθανε στις 23 Γενάρη 1997, η γυναίκα του Ντίνα προσφέρει 30 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Νικόλαός Τζαβέλας
Νικόλαός Τζαβέλας
* * *

Φωτ

Στις 7 Γενάρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που «χάσαμε» τον μαχητικό αγωνιστή ΝΕΣΤΟΡΑ ΚΟΤΑΝΙΔΗ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση και 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης.

Η γυναίκα του Μαρία

ΟΙ κόρες του Πολυξένη και Κωνσταντίνα

* * *

Στη μνήμη του παλαίμαχου κομμουνιστή ΟΜΗΡΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ, για την ακλόνητη πίστη του στην ιδεολογία και τις αρχές του ΚΚΕ και την προσφορά του στο λαϊκό κίνημα, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ψυρρή.

Ενας φίλος του από του Ψυρρή

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, συντρόφου μου στη ζωή και στους αγώνες, ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ, ο οποίος πέθανε στις 5 Απρίλη 1992, και του κουνιάδου μου ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ, ο οποίος πέθανε στις 12 Δεκέμβρη 2002, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Κολωνακίου, 45 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Διαμάντω

* * *

Στη μνήμη του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ, προσφέρω 20 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κολωνακίου, για την Οικονομική Εξόρμηση.

Σωτήρης Ζορμπάς

* * *

Στη μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΡΩΝΗ, γραμματέα της ΠΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, ο οποίος εκτελέστηκε στις 9 Μάη 1947 στη Λαμία, τα αδέρφια του προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, 200 ευρώ.

ΚΟΤΑΝΙΔΗΣ ΝΕΣΤΟΡΑΣ
ΚΟΤΑΝΙΔΗΣ ΝΕΣΤΟΡΑΣ
* * *

Στη μνήμη των γονιών του ΑΠΟΣΤΟΛΗ και ΑΡΕΤΗΣ, ο Στέφανος Τόλιας προσφέρει 60 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ηρακλείου Αττικής.

* * *

Στη μνήμη του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΑΜΠΙΝΗ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Αντίστασης και της ΠΑΝΩΡΑΙΑΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΗ τα παιδιά τους προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Χαλανδρίου, 50 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη ΚΩΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΧΟΥΛΙΝΑ, ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΑΜΑΡΑ ο Μανόλης Χατζησταυρής προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Νέας Σμύρνης, 100 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη ΘΑΝΑΣΗ ΒΕΛΛΑ τα αδέρφια του Βιργινία και Γεώργιος Βελλάς προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου, 225 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΣΠΥΡΟΥ ΖΕΡΒΑ η Ελισάβετ Ζέρβα προσφέρει, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Παρασκευής», 30 ευρώ.

* * *

Ο Γεώργιος Σουρβίνος προσφέρει 60 ευρώ στη μνήμη των γονιών του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ και ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ και του αδελφού του ΔΗΜΗΤΡΗ, ανθυπολοχαγού του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχη στο Τσοτύλι Γρεβενών το Σεπτέμβρη του 1948.

* * *

Η Ευσεβία και η Ελένη Κεφαλογιάννη προσφέρουν 50 ευρώ, μέσω Κέντρου Καλλιθέας, στη μνήμη των αγαπημένων αδελφών τους ΓΡΗΓΟΡΗ και ΦΕΡΕΝΙΚΗΣ.

* * *

Ο Νίκος και η Χριστίνα Δάσιου προσφέρουν 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Δόξα Παπάφη, στη μνήμη των γονιών τους ΒΑΣΙΛΗ και ΟΛΓΑΣ ΔΑΣΙΟΥ και ΚΩΣΤΑ και ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ.


Μνήμη Μ. Κεχαγιά

1 ΦΩΤ.

Με την τιμή που του έπρεπε κηδεύτηκε απ' το Γ΄ Νεκροταφείο ο παλαίμαχος κομμουνιστής Μιχάλης Κεχαγιάς, που πέθανε στις 10 Γενάρη 2003, σε προχωρημένη ηλικία.

Ο σ. Μιχάλης Κεχαγιάς έδωσε πολλά στον αγώνα του λαού μας «για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της ΚΟ Κοκκινιάς του ΚΚΕ, όσο και ο Δήμαρχος της πόλης Στ. Μπενετάτος. Παράλληλα, οι ομιλητές τόνισαν τη βαθιά πίστη του και την αφοσίωσή του στο Κόμμα της εργατικής τάξης, καθώς και την πάλη του σ' όλη τη ζωή του, για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και του λαού μας.

Η προσφορά του αυτή, αλλά και τα καλά αισθήματα που έτρεφε για όλους τους συνανθρώπους του, η έμφυτη ευγένειά του, η πραότητα, το χαμόγελο, η ανιδιοτέλεια, όλα εκείνα τα γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν το λαϊκό αγωνιστή, τον κομμουνιστή, αναγνωρίστηκαν απ' το λαό της Κοκκινιάς. Από το 1960 μέχρι το 1986 - με διακοπή μόνο στα χρόνια της χούντας - εκλεγόταν συνεχώς Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Κοκκινιάς και πάντα με το εκάστοτε αγωνιστικό προοδευτικό ψηφοδέλτιο, προσφέροντας πολλά κι απ' αυτή τη θέση στην ΤΑ.

Η ανταμοιβή του, όπως άλλωστε, όλων των λαϊκών αγωνιστών, ήταν οι διώξεις και οι εξορίες από τα όργανα των φασιστικών κεντροδεξιών μεταπολεμικών κυβερνήσεων και της χούντας. Πεπεισμένος για τις σωστές πολιτικές του επιλογές, περιφρουρούσε το Κόμμα μας απ' τα χτυπήματα του ταξικού αντιπάλου, αλλά και απ' τα ύπουλα χτυπήματα του αναθεωρητισμού και του οπορτουνισμού. Χαρά του ήταν, όταν οι αρρώστιες τον καθήλωσαν, μέσα στο σπίτι και όταν τον εγκατέλειψε η όρασή του, να ακούει τον «902» και να του διαβάζουν τον αγαπημένο του «Ριζοσπάστη». Κι ακόμη, να μιλάμε στο τηλέφωνο για την κατάσταση καταλήγοντας σε σχόλια σχετικά με το Κόμμα: «Το κόμμα μας πάει καλά. Ο κόσμος μέσα κι έξω απ' την Ελλάδα τού αναγνωρίζει τον πρωτοποριακό του ρόλο», έλεγε.

Νά 'σαι ήσυχος σ. Μιχάλη. Το Κόμμα μας θα πάει ακόμα καλύτερα.

Η Βάσω και ο Δημήτρης Σέρβος προσφέρουν στη μνήμη του και αντί για στεφάνι, 30 ευρώ μέσω της ΚΟ Δημοσιογράφων, για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ