ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ» ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Οδηγεί σε Βουλή «εχόντων και κατεχόντων»
  • Ούτε ένας βουλευτής δεν υπερασπίστηκε χτες το σχετικό νομοσχέδιο
  • Να προβλεφτεί ότι ο ρόλος του βουλευτή είναι ασύμβατος μόνο με δραστηριότητες που βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον, πρότειναν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Δε βρέθηκε χτες ούτε ένας βουλευτής από όλα τα κόμματα να υπερασπίσει το νομοσχέδιο για το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με την άσκηση οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας, που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η καθολική αυτή αντίδραση ανάγκασε τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κ. Σκανδαλίδη, να προσπαθήσει κάποιον ελιγμό λέγοντας ότι επιφυλάσσεται στο τέλος της συζήτησης να ανακοινώσει ποιες από τις προτάσεις των βουλευτών θα κάνει αποδεκτές. Εσπευσε δε να αποσύρει τις ευνοϊκές διατάξεις για τη συνταξιοδότηση των βουλευτών που υπήρχαν εν είδει αντιπαροχής για την υπερψήφιση στο συζητούμενο νομοσχέδιο.

Οπως είναι ήδη γνωστό, στο αναθεωρημένο Σύνταγμα με την εισήγηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προβλέπεται ότι από την 1η του Γενάρη 2003 η ιδιότητα του βουλευτή είναι ασύμβατη με την άσκηση οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας και αυτό ακριβώς επικυρώνει το νομοσχέδιο, οδηγώντας έτσι σε μία κατάσταση σύμφωνα με την οποία η εκλογή στο αξίωμα του βουλευτή θα είναι προνόμιο των λίγων, ενώ θα ενισχυθούν και τα φαινόμενα διαπλοκής.

«Το κακό ξεκίνησε με την αναθεώρηση του Συντάγματος», τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, υπενθυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ξαφνικά και χωρίς προηγούμενη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή έφερε τη συγκεκριμένη διάταξη ενώ ευθύνες έχει και η ΝΔ, η οποία με τον εισηγητή της τάχθηκε υπέρ ενώ διαφωνούσε ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος.

Δεν είναι η έλλειψη χρόνου από την άσκηση επαγγέλματος που εμποδίζει τον βουλευτή να ασκήσει τα καθήκοντά του, είπε, αλλά το πώς τοποθετείται ο κάθε βουλευτής επί της ουσίας των νομοσχεδίων που κάθε φορά έρχονται στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, κριτής είναι ο ίδιος ο λαός ενώ με το ασυμβίβαστο οδηγούμαστε σε βουλευτές οι οποίοι δε θα έχουν κανέναν κοινωνικό ρόλο. Μετά την ψήφιση της συνταγματικής διάταξης, συνέχισε, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιορίσουμε το κακό και να προβλεφτεί ότι ο ρόλος του βουλευτή είναι ασύμβατος μόνο με δραστηριότητες που βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον.

Αντίθετα, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου θα εδραιωθεί ακόμα περισσότερο το σημερινό πολιτικό σύστημα, θα καθιερωθεί ένα στραγγιστήρι των μη αρεστών και θα στερηθεί η Βουλή από ικανούς ανθρώπους. Πλέον, τόνισε, στο Κοινοβούλιο θα μπαίνουν οι λεφτάδες, θα υπάρχουν βουλευτές με σπόνσορες και θα καταλήξουμε σε Βουλή «εχόντων και κατεχόντων» και «περισσότερων διαπλεκομένων». Είναι χαρακτηριστικό ότι με το νομοσχέδιο απαγορεύονται ακόμα και δραστηριότητες που παρέχονται δωρεάν. Οπως είπε δε ο εισηγητής του ΚΚΕ, «δε θα μπορώ πλέον ως δικηγόρος να παραστώ σε μία δίκη και να υπερασπίσω ένα στέλεχος του Κόμματος που θα διώκεται για την πολιτική του δράση».

Στη συνέχεια παρατήρησε ότι παρά το ασυμβίβαστο οι μεγαλομέτοχοι μιας Ανώνυμης Εταιρίας θα μπορούν να είναι βουλευτές ενώ ένας αγρότης που έχει, για παράδειγμα, 20 στέμματα δε θα μπορεί να τα καλλιεργεί. Ζήτησε δε να μην αποτελέσει ασυμβίβαστο και η συνδικαλιστική δραστηριότητα ενός βουλευτή ως απόρροια απαγόρευσης άσκησης επαγγέλματος, ενώ για τις αποσυρθείσες διατάξεις σχετικά με τις συντάξεις των βουλευτών είπε ότι προκαλούν την κοινή γνώμη και το ΚΚΕ είναι εντελώς αντίθετο.

Στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη τόνισε ότι στη μέση της κοινοβουλευτικής θητείας αλλάζουν τα δεδομένα και οι όροι του παιχνιδιού χωρίς να το γνωρίζουν όσοι ήταν υποψήφιοι βουλευτές. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, τόνισε, η Βουλή θα μετατραπεί σε «κλειστό κλαμπ» και είναι χαρακτηριστικό ότι ένας επιχειρηματίας που κατέχει μετοχές σε ΑΕ θα μπορεί να είναι βουλευτής, κάτι που απαγορεύεται στον οδηγό του ή σε έναν υπάλληλό του. Αναφερόμενη στην εξαίρεση που υπάρχει για τις πνευματικές ή τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες, η άσκηση των οποίων επιτρέπεται, παρατήρησε ότι με τη διάταξη αυτή ο χειρώνακτας (π.χ. ο αγρότης) αντιμετωπίζεται ως πολίτης β΄ κατηγορίας.

Ακόμα και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ε. Δαμιανάκης, είπε ότι αιφνιδιάστηκαν οι βουλευτές και θα ήταν καλύτερο ο νόμος να ισχύσει από την επόμενη Βουλή. Εκ μέρους της ΝΔ ο εισηγητής της, Α. Νεράντζης, τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου λέγοντας ότι οδηγεί σε μία Βουλή από την οποία θα απουσιάζουν οι επαγγελματικά καταξιωμένοι και θα κυριαρχούν τα πολιτικά τζάκια, οι απόγονοι πολιτικών και οι πλούσιοι ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Πρ. Παυλόπουλος, είπε ότι το κόμμα του «καταγγέλλει» το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Αντίθετος ήταν και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Φ. Κουβέλης, ο οποίος είπε ότι θα οδηγήσει σε Βουλή «ανεπαγγέλτων» ενώ ως λύση πρότεινε να υπάρξει πρόβλεψη για δραστηριότητες οι οποίες θα είναι συμβατές με την ιδιότητα του βουλευτή και δε θα τον απαξιώνουν από το επάγγελμά του.

Ο βουλευτής της ΝΔ Α. Λυκουρέζος επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αναστείλει την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, ενώ αντίθετοι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ήταν όλοι οι βουλευτές που μίλησαν: Φ. Ιωαννίδης, Δ. Γούσκος. Γ. Παπαγεωργίου (ΠΑΣΟΚ), Χ. Μαρκογιαννάκης (ΝΔ).

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση ο Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ότι πρέπει να βρεθεί μία «χρυσή τομή» που να σέβεται το Σύνταγμα αλλά και τον προβληματισμό των βουλευτών, την ίδια στιγμή που ο υπουργός Επικρατείας, Στ. Μανίκας, μετά από σχετική σύσκεψη έκανε λόγο για «καθαρή εφαρμογή του Συντάγματος», όπου «τα "παράθυρα" δεν είναι αποδεκτά».


Γ. Φ.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
Για τα 85χρονα του ΚΚΕ και την υποδοχή νέων μελών

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση υποδοχής των νέων κομματικών μελών και μελών της ΚΝΕ, σήμερα Τετάρτη 22 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, προς τιμήν των 85 χρόνων του ΚΚΕ - χρόνων αγώνων και θυσιών για την επαναστατική αλλαγή στη χώρα, για την προάσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων και κατακτήσεων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

-- Χαιρετισμό από τον βετεράνο του Κόμματος Στρατή Τσαμπή.

-- Ομιλία από τον Δημήτρη Ζάχαρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της ΚΟΑ, με θέμα: «ΚΚΕ 1918 - 2003, 85 χρόνια αδιάκοπης επαναστατικής πάλης».

-- Θεατρικό αναλόγιο με απόδοση του ποιήματος «Το φως που καίει» του Κώστα Βάρναλη, από τους ηθοποιούς Μίλτο Δημουλή, Μαρία Μακρή, Κωστή Μαλκότση, Κατερίνα Σουβλή και Αποστόλη Τσιρώνη.

-- Μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, με τους καλλιτέχνες Βασίλη Λέκκα και Ειρήνη Σακκαλή.

-- Υμνο της Διεθνούς.

Τη σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Νίκος Ξυθάλης, ενώ στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίων των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», και έκθεση τευχών της ΚΟΜΕΠ με ειδική τιμή προσφοράς, καθώς και έκθεση ιστορικών υλικών από την πορεία του Κόμματος και του «Ριζοσπάστη». Η έκθεση θα λειτουργήσει από τις 5 μ.μ. έως τις 9.30 μ.μ.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα έχει συνάντηση με τη διαδημοτική Επιτροπή Αργυρούπολης - Ηλιούπολης κατά της εγκατάστασης πυλώνων της ΔΕΗ στην περιοχή, σήμερα Τετάρτη, στις 5 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ