ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΓ ΠΑΣΟΚ
Συνεννόηση διά ... επιστολών

Ιαχές εμψύχωσης ...συλλάβισε χτες στην ομιλία του στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, περιγράφοντας τον ιδεατό «ονειρικό» του κόσμο, για την Ελλάδα-εργοτάξιο του σήμερα και την Ελλάδα που αναμένει να εμφανιστεί το 2004 που, όπως υποστηρίζει, θα γίνουν και οι εκλογές. Την ίδια στιγμή, βέβαια, διαπίστωσε ότι το κόμμα «δεν εκπληρώνει ικανοποιητικά το ρόλο του σήμερα»...

Αυτή δε η περίφημη «ανασυγκρότηση» του κόμματος αποτελεί το νέο πεδίο για τα αλληλομαχαιρώματα μεταξύ των «βαρόνων» του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, στο πλαίσιο της κόντρας Λαλιώτη- Νεονάκη που υποβόσκει το τελευταίο διάστημα, χτες γνωστοποιήθηκε ότι ο δεύτερος απέστειλε ...επιστολή στον πρώτο με τις θέσεις του περί «ανασυγκρότησης», επιστολή η οποία αναμενόταν να φτάσει στο χτεσινό ΕΓ, του οποίου και οι δυο είναι μέλη...

Οσο για την έναρξη της συνεδρίασης, η οποία συνεχιζόταν μέχρι αργά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εισηγητικά στις ...πρώτες επιτυχίες της Ελληνικής Προεδρίας, θεωρώντας ικανοποιητική την άνευ ουσίας και περιεχομένου θέση που οι υπουργοί Εξωτερικών υιοθέτησαν χτες στις Βρυξέλλες για το Ιράκ. Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός και για την αντιλαϊκή κατεύθυνση που οδηγείται η συζήτηση για τα εργασιακά, μετά το Ναύπλιο.

Στον απόηχο των απόψεων του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα είχε υποστηρίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι σε πορεία αυτοδιάλυσης» κι ότι «εγώ δεν είμαι υπάλληλος κανενός», ο πρωθυπουργός προσπάθησε να «εμψυχώσει» το ΕΓ.

«Η χώρα αυτή τη στιγμή αποτελεί ένα απέραντο εργοτάξιο και θα έχει αλλάξει όψη το 2004, τη χρονιά που θα γίνουν οι εκλογές», τόνισε, στην εισήγησή του, ο πρωθυπουργός, λίγο πριν επιτεθεί στη ΝΔ. Την κατηγόρησε ότι προσπαθεί «να ξεπεράσει την έλλειψη θέσεων με συνεχή σκανδαλολογία (...)Εγκατέλειψε η ΝΔ το στερεότυπο της μακέτας και καταπιάστηκε με εκείνο της κακοτεχνίας και κακής ποιότητας», υπογράμμισε ο Κ. Σημίτης, και πρόσθεσε: «Καταπιάνεται με μια νέα συνθηματολογία. Εκείνη της αδιαφάνειας και του υπερβολικού κόστους».

Ο Κ. Λαλιώτης, από την πλευρά του και σχολιάζοντας την πρόβλεψη του Θ. Πάγκαλου περί ήττας στις επόμενες εκλογές, είπε: «Κατανοώ ορισμένους από τους προβληματισμούς του Θόδωρου Πάγκαλου, αλλά δε συμμερίζομαι τις προβλέψεις και τα απαξιωτικά συμπεράσματά του».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Οσοι περιμένουν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα απογοητευτούν», επανέλαβε ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαππας, ενώ σχετικά με τα όσα υποστήριξε για το ΠΑΣΟΚ ο Θ. Πάγκαλος επισήμανε: «Η κυβέρνηση επιμένει να μη σχολιάζει» τις δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικά όμως για το ενδεχόμενο «αυτοδιάλυσης του ΠΑΣΟΚ», όπως υποστηρίζει σχετικά ο Θ. Πάγκαλος, ο Χρ. Πρωτόπαππας σχολίασε: «Οποιος περιμένει το ΠΑΣΟΚ να αυτοδιαλυθεί, θα βρεθεί ενώπιον ιδιαίτερα δυσάρεστων εκπλήξεων. Το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, αυτό ελπίζουμε, ευχόμαστε και γι' αυτό προσπαθούμε».

ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ
Θα ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους

Στον τόπο κατοικίας τους θα μπορούν να ψηφίζουν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές οι ετεροδημότες, σύμφωνα με προσχέδιο νόμου που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέτουν αίτηση στο δήμο όπου διαμένουν και θα ψηφίζουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών για τους υποψήφιους της περιφέρειας στην οποία υπάγονται.

Για το σκοπό αυτό θα συσταθούν ειδικά εκλογικά τμήματα στις έδρες των νομών, εκτός από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου συγκεντρώνεται και η συντριπτική πλειοψηφία των ετεροδημοτών και αναμένεται να συγκροτηθούν εκλογικά τμήματα σε δήμους. Τα εκλογικά τμήματα θα είναι αμιγή και μεικτά. Στα αμιγή, όπου ο αριθμός των ψηφοφόρων θα είναι μεγαλύτερος, ψηφίζουν οι ετεροδημότες μιας εκλογικής περιφέρειας. Στα μεικτά ψηφίζουν ετεροδημότες διαφόρων εκλογικών περιφερειών. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύσταση ειδικών εκλογικών τμημάτων είναι σε κάθε εφετειακή περιφέρεια να ψηφίζουν τουλάχιστον 40 ετεροδημότες που προέρχονται από τον ίδιο νομό. Ως εφετειακή περιφέρεια νοείται το σύνολο των νομών που υπάγονται σε ένα εφετείο. Ο αριθμός αυτός, πάντως, ενδέχεται να αλλάξει, κατά τη συζήτηση του προσχεδίου νόμου στη Βουλή.

Στα αμιγή εκλογικά τμήματα η καταμέτρηση θα γίνεται επί τόπου και η ψήφος των ετεροδημοτών θα υπολογίζεται για την εκλογική περιφέρεια στην οποία ανήκουν. Αντίθετα, τα ψηφοδέλτια των μεικτών εκλογικών τμημάτων θα μεταφέρονται στο Εφετείο, όπου θα γίνεται η καταμέτρηση και το αποτέλεσμα θα μεταβιβάζεται στην ανάλογη εκλογική περιφέρεια.

Τα ειδικά εκλογικά τμήματα θα συσταθούν από το υπουργείο Εσωτερικών, με βάση τα στοιχεία από την τελευταία αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων που θα έχουν κάνει οι δήμοι. Υπενθυμίζουμε ότι οι εκλογικοί κατάλογοι αναθεωρούνται κάθε δίμηνο. Δύο θα είναι τα βασικά κριτήρια συγκρότησης των τμημάτων, ο αριθμός των ετεροδημοτών και ο τόπος διανομής τους.

Το προσχέδιο νόμου για την ψήφο των ετεροδημοτών θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Διακομματική Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών και άμεσα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

«ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ»
Καταργούνται οι κατήγοροι βουλευτές

Δίχως κατηγόρους βουλευτές θα γίνονται εφεξής οι δίκες υπουργών και μελών της κυβέρνησης με βάση το νέο νόμο, που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση στη Βουλή και τιτλοφορείται «Ποινική Ευθύνη των Υπουργών». Να σημειωθεί ότι ο νόμος είναι εκτελεστικός του νέου, αναθεωρημένου, Συντάγματος.

Με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία της δίωξης εναντίον υπουργού πρέπει να προηγηθεί απόφαση της Βουλής με απόλυτη πλειοψηφία. Στη συνέχεια συγκροτείται ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, προκειμένου να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση. Η Βουλή αποφασίζει για την προθεσμία, στην οποία η επιτροπή είναι υποχρεωμένη να καταθέσει το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης. Οσον αφορά στην τελική απόφαση για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης λαμβάνεται και αυτή με απόλυτη πλειοψηφία της ολομέλειας της Βουλής.

Για τη συγκρότηση του ειδικού δικαστηρίου, με κλήρωση στη Βουλή ορίζονται 13 τακτικοί και 6 αναπληρωματικοί δικαστές. Συγκεκριμένα, 7 μέλη του Αρείου Πάγου και 6 του Συμβουλίου της Επικράτειας. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 του ίδιου νόμου «η άσκηση ποινικής δίωξης κατά υπουργού καταλαμβάνει υποχρεωτικά και τους τυχόν συμμετόχους, οι οποίοι εφεξής κατηγορούνται και δικάζονται μαζί με τον υπουργό».

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στον τηλεοπτικό «902»:

  • Στις 19.00 «Ματιές στον κόσμο». Η Αννα Μπαλλή συζητά με τους Ραμόν Κορδόνα, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας και Πέδρο Εουσέ, γγ της Ενωτικής Συνομοσπονδίας των εργαζομένων της Βενεζουέλας, με αφορμή τη συμμετοχή τους στην αντισύνοδο του ΠΑΜΕ και τις κινητοποιήσεις του Ναυπλίου.
  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις». Ο Κ. Καραχάλιος συζητά με τους καλεσμένους του για την τεχνική συμφωνία «ετεροδικίας» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.
  • Στις 23.00 «Μονόπρακτο». Η Σοφία Αδαμίδου φιλοξενεί τον ηθοποιό Πασχάλη Τσαρούχα. Συνομιλούν για τη φετινή θεατρική του δουλιά στο θέατρο ΔΙΑΝΑ με το έργο της Ελένης Ράντου «Μαμά μη τρέχεις», τις κινηματογραφικές του δουλιές καθώς και το συγγραφικό του έργο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ