ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ
Καταδικάστηκε η υποτελής στάση της κυβέρνησης

Την υποτελή στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κι όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων που, ουσιαστικά, αρνούνται να διεκδικήσουν τις γερμανικές οφειλές, την επιστροφή δηλαδή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου που πήρε η ναζιστική Γερμανία από τη χώρα μας και των αποζημιώσεων που μας οφείλονται για τις καταστροφές που έγιναν στην περίοδο της Κατοχής στιγματίστηκε για μια ακόμα φορά, χτες, στο Εκτο Συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας στη χώρα μας. Ιδιαίτερα καταγγέλθηκαν οι κυβερνητικές ευθύνες και οι απαράδεκτες παρεμβάσεις της στη δικαιοσύνη για να μην εφαρμοστεί - υλοποιηθεί η ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου, που δικαιώνει τα θύματα της ναζιστικής κατοχής. Σχετικά επισημάνθηκε η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επικύρωση της συμφωνίας για την ετεροδικία που θα ενίσχυε την υλοποίηση της απόφασης του Αρείου Πάγου. Καταγγέλθηκε επίσης το γεγονός ότι από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης πέρα από το θέμα των αποζημιώσεων των θυμάτων που τέθηκε από τα θύματα και κοινωνικούς φορείς δεν έχουν τεθεί από την κυβέρνηση τα ζητήματα της επιστροφής του κατοχικού δανείου των καταστροφών που προκάλεσαν στο Δημόσιο οι Ναζί αλλά και των αρχαιολογικών θησαυρών που υφάρπαξαν.

Στο συνέδριο ο Ευάγγελος Μαχαίρας εκ μέρους του προεδρείου παρουσίασε τον απολογισμό του επερχόμενου συμβουλίου, κάνοντας εκτενή αναφορά στα όσα συνέβησαν στις εκδηλώσεις και τις διεκδικήσεις που πρόβαλε το συμβούλιο. Ο Γ. Α. Μαγκάκης στάθηκε στο ζήτημα της δικαστικής διεκδίκησης των αποζημιώσεων για τα θύματα της κατοχής χαρακτηρίζοντας παράδοξη την εξέλιξη που υπήρξε να μην υλοποιηθεί η ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου που δικαίωνε τα θύματα με παρέμβαση της κυβέρνησης. Στο συμβούλιο υπογραμμίστηκε η αξίωση προς την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει και απαιτήσει με διακρατική συμφωνία την απόδοση των γερμανικών οφειλών και αποζημιώσεων, αλλά και η απαίτηση για επικύρωση της διεθνούς συμφωνίας για την ετεροδικία.

Το συνέδριο ενέκρινε ψήφισμα - καταγγελία ενάντια στον προετοιμαζόμενο πόλεμο των Αμερικάνων στο Ιράκ, με το οποίο απαίτησε να μην υπάρξει ελληνική συμμετοχή με οποιοδήποτε τρόπο.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου, ο οποίος αφού υπογράμμισε τη συμπαράσταση και τη σταθερή υποστήριξη του ΚΚΕ προς το δίκαιο αγώνα του συμβουλίου για τις γερμανικές οφειλές, κατάγγειλε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αρνείται να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις.

Χαιρέτισε επίσης ο Δημήτρης Τσοβόλας πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ εκφράζοντας τη συμπαράστασή του, όπως επίσης και ο Μπάμπης Πρωτόπαπας εκ μέρους του ΣΥΝ. Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι από πολλούς μαζικούς φορείς και ιδιαίτερα από αντιστασιακές οργανώσεις.

Στερνό «αντίο» στον Αλέκο Βαρδόπουλο

Μέσα σε κλίμα οδύνης έγινε την Κυριακή το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη η κηδεία του Αλέκου Βαρδόπουλου, μιας αγωνιστικής μορφής του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος της πόλης και ενός ακούραστου συντρόφου.

Ο Αλέκος Βαρδόπουλος που χάθηκε ξαφνικά και τόσο πρόωρα, από μικρός μπήκε στη βιοπάλη, γνώρισε από πρώτο χέρι την εκμετάλλευση και την αδικία και πήρε μέρος στους κοινωνικούς αγώνες. Από την ΕΔΑ, μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ μέχρι το θάνατό του. Επί σειρά ετών ήταν εκλεγμένος στο ΔΣ του Σωματείου των Εργαζομένων της «GOOD YEAR» και στη συνέχεια στο ΔΣ του Σωματείου των Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου διακρίθηκε για την προσφορά του.

Ολη η ζωή του ήταν ένας συνεχής αγώνας για μια κοινωνία της Ειρήνης, της Δικαιοσύνης, της Αλληλεγγύης, του Σοσιαλισμού.

Η διαπαιδαγώγησή του και της οικογένειάς του μ' αυτά τα υψηλά ιδανικά εκφράστηκαν με την ευγενική χειρονομία, τα ζωτικά του όργανα να συνεχίσουν να δίνουν ζωή σε συνανθρώπους μας.

Τον Αλέκο Βαρδόπουλο συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία μαζί με τα αγαπημένα του πρόσωπα και τους συγγενείς του, πολλοί σύντροφοι και συνάδελφοι του, εκπρόσωποι φορέων, της ΤΑ, καθώς και πλήθος κόσμου.

Στον επικήδειό του ο Σ. Βαρδαλής, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, μιλώντας εκ μέρους της πολυάριθμης αντιπροσωπείας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του Κόμματος, τόνισε τα παρακάτω:

«Σύντροφε Αλέκο, δεν είναι εύκολο να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχεις ανάμεσά μας. Η απώλεια είναι μεγάλη. Οσο κι αν το παράδειγμα σου, η ζωή σου, η αγωνιστικότητά σου είναι μια παρακαταθήκη, απ' όπου εμείς οι σύντροφοί σου θα αντλούμε δύναμη και αισιοδοξία, η ζωντανή σου παρουσία θα είναι δυσαναπλήρωτη».

«Η κοινωνική στάση του Αλέκου Βαρδόπουλου, η έμπρακτη αλληλεγγύη του δότη ας αποτελεί παράδειγμα για όλους μας και ιδιαίτερα για τη νεολαία», τονίζεται σε ανακοίνωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΚΟΘ του ΚΚΕ εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια στη σύζυγό του Αννα, καθώς και στα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας του.

Τη βαθιά της λύπη εκφράζει και η Διοίκηση του ΕΚΘ «για την ξαφνική απώλεια του συναδέλφου Αλέκου Βαρδόπουλου, συνδικαλιστικού στελέχους από το χώρο των εργαζομένων».

ΑΓΡΙΝΙΟ
Παρουσίαση βιβλίου για το Δημοκρατικό Στρατό

Παρουσίαση του βιβλίου του Αρ. Θεοχάρη, με τίτλο «Στη Στερεά Ελλάδα με το Δημοκρατικό Στρατό 1945-1949», διοργανώνει, την Κυριακή 2 Φλεβάρη 2003, στο Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου, στις 10.30 π.μ. η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Εθνικής Αντίστασης Αγρινίου. Την παρουσίαση θα κάνει ο ιστορικός Χρ. Τσιντζιλώνης, υπεύθυνος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ και θα παρευρεθεί ο συγγραφέας.

Η πίτα της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Η Πανελλήνια Ενωση Συμπαράστασης στα θύματα Πολιτικής Δίωξης «Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ» καλεί τα μέλη και τους φίλους της στην εκδήλωση για το κόψιμο της πίτας, που θα γίνει αύριο, 29 του Γενάρη 2003, ημέρα Τετάρτη και ώρα 5.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων, Βουλής 44Α.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει κλήρωση με λαχνούς και θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ