ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚ ΒΟΛΟΥ
Ούτε να ακούνε για αγώνες

Η φιλοκυβερνητική - φιλοεργοδοτική πλειοψηφία, που στηρίζεται στην «κεντροαριστερή συμμαχία» ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ, απέρριψε όλες τις προτάσεις της ΔΑΣ για εργατικές κινητοποιήσεις

Πιστή, μέχρι αφοσιώσεως, στον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου (ΕΚΒ) - συναπαρτίζεται από συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ - απέρριψε όλες τις προτάσεις των συνδικαλιστών της ΔΑΣ για την ανάπτυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της περιοχής, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών τους και κατά της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Και δεν απέρριψαν μόνο τις προτάσεις για εργατικές κινητοποιήσεις, αλλά κι εκείνες που ζητούσαν από το ΕΚΒ να παρέμβει σε εργοδότες, οι οποίοι παραβιάζουν ασύστολα, προκλητικά και, εν πολλοίς, παράνομα τα εργατικά δικαιώματα!

Οι ταξικές προτάσεις...

Ιδού τι πρότειναν, στη χτεσινή Ολομέλεια της Διοίκησης, οι τέσσερις εκπρόσωποι της ΔΑΣ - αγωνιστές του ΠΑΜΕ - και απέρριψαν, μετά βδελυγμίας, οι εκπρόσωποι της «κεντροαριστερής συμμαχίας» που διοικεί το ΕΚΒ, με τη συμφωνία και των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ:

1ον. Να κηρύξει το ΕΚΒ τρίωρη στάση εργασίας, στις 13 Φλεβάρη 2003, με βασικά αιτήματα:

α) Ν' ανακληθούν οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων στις οποίες έχουν προχωρήσει πολλές επιχειρήσεις στην περιοχή και ιδιαίτερα ο «Κιολεΐδης», εργολάβοι, οι οποίοι κατασκευάζουν το Πανθεσσαλικό Στάδιο που θα χρησιμοποιηθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Δήμος Νέας Ιωνίας κ.ά.

β) Να τηρούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας απ' όλες τις επιχειρήσεις.

γ) Να καταργηθούν οι Συμβάσεις Εργολαβιών, με βάση τις οποίες οι εργαζόμενοι πληρώνονται με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών. (Πρόκειται για ένα νέο, απαράδεκτο, «φαινόμενο» που επεκτείνεται αλματωδώς στις επιχειρήσεις της Μαγνησίας.)

Τις ώρες της στάσης εργασίας να γίνει ενημέρωση στους χώρους δουλιάς για το μεγάλο, αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που θα γίνει και στο Βόλο, στις 15 Φλεβάρη.

2ον. Αντιπροσωπεία του ΕΚΒ να προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στον «Κιολεΐδη», προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι απολύθηκαν ακόμα και ιδρυτικά μέλη του σωματείου των εργαζομένων.

3ον. Να κηρυχτεί 24ωρη απεργία για τις 20 Μάρτη - ημέρα συνεδρίασης των πρωθυπουργών των χωρών - μελών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες - για να δοθεί η δυνατότητα και στην εργατική τάξη του Βόλου να εκφράσει την αγωνιστική αντίθεσή της στην πολιτική ανατροπής των Εργασιακών Σχέσεων και κατάργησης της Κοινωνικής Ασφάλισης.

...και οι δικαιολογίες των αρνητών

Σε όλες αυτές τις προτάσεις, η «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα» πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ απάντησε μ' ένα «ξερό ΟΧΙ». Το «γιατί» αυτής της άρνησης είναι γνωστό στην εργατική τάξη του Βόλου, που συνειδητοποιεί ότι αυτή η «κεντροαριστερή συμμαχία» έχει μετατρέψει ένα ιστορικό Εργατικό Κέντρο σε «δεκανίκι» της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής και σε μηχανισμό τιθάσευσης των αγωνιστικών διαθέσεων και υπονόμευσης της αγωνιστικής δράσης των εργαζομένων.

Αξίζει, όμως, τον κόπο ν' αναφερθούμε στο πώς προσπάθησαν να δικαιολογήσουν αυτή την άρνηση οι ίδιοι οι αρνητές των συμφερόντων της εργατικής τάξης και ιδού μερικά από όσα είπαν στην ολομέλεια κάποιοι από δαύτους:

* Ο Α. Τυλιγάδας, πρόεδρος του ΕΚΒ και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, ακούστηκε να λέει, απαντώντας στους συνδικαλιστές της ΔΑΣ: «Δε γίνονται αυτά που μας λέτε... Οι Συμβάσεις Εργολαβιών, τα 8ωρα και οι ΣΣΕ είναι θέματα των ελεγκτικών οργανισμών... Δεν μπορούμε να κάνουμε κινητοποιήσεις, εκτός κι αν το θέλει η ΓΣΕΕ...».

* Ο Κ. Καραγιάννης, γραμματέας του ΕΚΒ και στέλεχος του ΣΥΝ, είπε: «Να στείλουμε επιστολή στη ΓΣΕΕ, με κοινοποίηση στη ΣΕΣ, για πανευρωπαϊκό συλλαλητήριο, ή για 24ωρη απεργία. Εάν απορριφθεί από τη ΓΣΕΕ, το ξανασυζητάμε...».

* Ο Γ. Κίτσιος, μέλος του ΔΣ του ΕΚΒ κι επικεφαλής της ΔΑΚΕ, είπε: «Δε μας τα λέτε καλά. Προσπαθήστε να κάνετε ελιγμούς. Αν η ΓΣΕΕ αρνηθεί, να προχωρήσουμε σε κάποια σύσκεψη ή σε μια εκδήλωση...».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Η κυβέρνηση αρνείται το οικογενειακό επίδομα

Επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά, η πάγια πολιτική της κυβέρνησης που καταδικάζει εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους σε συντάξεις πείνας και τους παίρνει μάλιστα κι «από πάνω». Υστερα από την απόφαση 3275/2002 του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας που δικαιώνει συνταξιούχο του Ιδρύματος να πάρει από το ΙΚΑ 6.600 ευρώ για προσαυξήσεις επιδόματος γάμου και τέκνων, κατά την τελευταία πενταετία (2.250.600 δρχ) και ανοίγει δρόμο να πάρουν το οικογενειακό επίδομα οι συνταξιούχοι, η κυβέρνηση αποφασίζει να την ανατρέψει. Αντί να δώσει από τα τρισεκατομμύρια, πάνω από 25, που έχει πάρει, («δώστε πίσω τα κλεμμένα», είναι πάγιο σύνθημα των συνταξιούχων - διαδηλωτών) με τις εκάστοτε ρυθμίσεις, «βάζει» το διοικητή του ΙΚΑ, να προσφύγει όπως δήλωσε, με όλα τα ένδικα μέσα ν' ακυρώσει την απόφαση.

Μετά τη συγκεκριμένη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, ανατρέπεται η ρύθμιση του Ν.1846/51 που χορηγεί το επίδομα μόνο στον ένα συνταξιούχο (σύζυγο), στην περίπτωση που ο άλλος δε συνταξιοδοτείται ή δεν εργάζεται. Πρόκειται για επίδομα 1,5 ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, σύμφωνα με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Το ίδιο προβλέπεται, και όταν υπάρχουν προστατευόμενα μέλη μέχρι 18 χρονών. Το Δικαστήριο, με βάση και την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου (για την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο εργαζόμενους συζύγους δημόσιους υπαλλήλους), θεωρεί αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου 1846/51 και 825/78 (μιλούσαν μόνο για τον ένα σύζυγο).

Παρά τα παραπάνω, όμως, οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να περιοριστούν στη δικαίωση των δικαστηρίων, αλλά να το αντιμετωπίσουν αγωνιστικά, διεκδικώντας το, σαν ένα από τα αιτήματα του πλαισίου αιτημάτων τους. Γιατί όπως οι ίδιοι λένε, από την εμπειρία τους, η κυβέρνηση σε πολλές περιπτώσεις ανατρέπει, με νόμους όσα νόμιμα δικαιούνται.

Δε γύρισε σπίτι...

Τραγικό θάνατο βρήκε χθες το πρωί 50χρονος υπάλληλος του Δήμου Νέας Τρίγλιας, στη Χαλκιδική. Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Γεροβασίλη, ο οποίος σκοτώθηκε την ώρα που εργαζόταν στην αποκομιδή των σκουπιδιών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, το ατύχημα έγινε όταν ένα φορτηγό αυτοκίνητο, με οδηγό τον Χαράλαμπο Τσαρούχα, προσέκρουσε στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε θανάσιμα ο 50χρονος. Επίσης, τραυματίστηκαν ελαφρά ο οδηγός του φορτηγού και ο 17χρονος συνεπιβάτης του.

ΒΑΛΚΑΝ
Στάση για τις απολύσεις

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις αντιδρούν οι εργαζόμενοι της ΒΑΛΚΑΝ στη Θεσσαλονίκη στην απόλυση ακόμη 4 συναδέλφων τους. Σήμερα προχωρούν σε 2ωρη στάση εργασίας από τις 10 έως τις 12 το μεσημέρι στην πρωινή βάρδια και από τις 4 μ.μ. έως τις 6 μ.μ. στην απογευματινή βάρδια, προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και να προετοιμάσουν την καθολική συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει το Σωματείο αύριο Πέμπτη. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στο χώρο του εργοστασίου, όπου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί και η Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας.

ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ
Δεν αντέχουν άλλο το «χακί»

Ενστολοι έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θα βρίσκονται σήμερα από τις 7 το πρωί μέχρι το απόγευμα οι συνδικαλιστές λιμενικοί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κωλυσιεργία που επιδεικνύει η ηγεσία του υπουργείου στην ικανοποίηση μιας σειράς θεσμικών αιτημάτων του κλάδου. Πρόκειται για αιτήματα που αφορούν στην άμεση προώθηση κανονισμών που απορρέουν από το νόμο 2935/2001 και περιλαμβάνουν καθορισμό του ωραρίου εργασίας, υγειονομική περίθαλψη, διαφάνεια στις μεταθέσεις και στις βαθμολογικές εξελίξεις, επάνδρωση των υπηρεσιών και των περιπολικών σκαφών και άλλα. Ακόμα οι λιμενικοί απαιτούν τον εκδημοκρατισμό του Σώματος ξεκινώντας από το να σταματήσει να ισχύει για τον κλάδο τους ο στρατιωτικός ποινικός κώδικας. Σημειώνεται ότι η εκδίκαση των υποθέσεων των λιμενικών ακόμα και για το πιο μικρό παράπτωμα γίνεται από το Ναυτοδικείο.

ΝΑΥΣΙ
Προκαλεί άγρια ο Καλογερίδης

Τραμπουκισμούς, απειλές, εκβιασμούς και ό,τι άλλο διαθέτει ο «μπαξές» της εργοδοσίας, επιστράτευσε χτες ο ιδιοκτήτης του Ναυπηγείου της ΝΑΥΣΙ, Καλογερίδης, για να σπάσει τον απεργιακό αγώνα που δίνουν από την περασμένη βδομάδα οι 140 εργαζόμενοι για να πληρωθούν δεδουλευμένα από το 1996!

Η «μάχη» ξεκίνησε από νωρίς το πρωί όταν ο εργοδότης επιχείρησε να «απαγάγει» από το ναυπηγείο μία φορτηγίδα που βρίσκεται υπό κατασκευή, προκειμένου να συνεχίσει τις εργασίες αλλού, πλήττοντας ταυτόχρονα την απεργία. Οι εργαζόμενοι μόλις έγινε αντιληπτό το σχέδιο του Καλογερίδη κατέλαβαν τη φορτηγίδα. Τότε αμέσως ανέλαβαν δράση οι μπράβοι του εργοδότη, οι οποίοι επιδόθηκαν σε προπηλακισμούς και απειλές, ενέργειες που έπεσαν στο κενό κάτω από την αποφασιστικότητα των εργαζομένων.

Ακολούθησε το μεσημέρι μια Γενική Συνέλευση του εργοστασιακού σωματείου - παρωδία καθώς η διοίκηση, με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ έχει ταχθεί με την πλευρά του εργοδότη. Η «γενική συνέλευση» αποφάσισε να δεχτεί την πρόταση του εργοδότη να καταβάλει 350 ευρώ μέχρι μεθαύριο Παρασκευή και ως τον Μάρτη να έχει εξοφλήσει τον... μισθό του Γενάρη! «Είναι μία απόφαση κοροϊδία, που το σωματείο την απέσπασε με το ζόρι και κάτω από το κλίμα της τρομοκρατίας», ανέφερε από την πλευρά των εργαζομένων ο Σαράντος Φωτόπουλος και συνέχισε: «Μη νομίζουν ότι η υπόθεση έληξε. Από την Παρασκευή θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ