ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Καταγγέλλουν σχέδια των ΗΠΑ για επέμβαση

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Κατηγορηματικά αντίθετη με το ενδεχόμενο συμμετοχής της σε πολυμερείς διαπραγματεύσεις με αιχμή δόρατος το πυρηνικό της πρόγραμμα και δη τις αμερικανικές αιτιάσεις περί πυρηνικών όπλων, δηλώνει η ΛΔ Κορέας. Χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας επισημαίνει την αντίθεση της Πιονγιάνγκ στη συμμετοχή των «πολυμερών» διαπραγματεύσεων που επιχειρεί η Ουάσιγκτον, επισημαίνοντας πως δεν προτίθεται να ενδώσει στις προσπάθειες της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους να «διεθνοποιήσει» την κρίση...

«Εξακολουθούμε να είμαστε εναντίον κάθε προσπάθειας να διεθνοποιηθεί το θέμα των πυρηνικών στην Κορεατική Χερσόνησο. Με κανέναν τρόπο δε θα συμμετάσχουμε σε πολυμερείς συνομιλίες» επισημαίνεται στην ανακοίνωση, όπως την αναμετέδωσε χτες το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΙΝΤΕΡΦΑΞ».

Το ίδιο 24ωρο, τηλεγράφημα του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων της ΛΔ Κορέας, KCNA, παρατηρεί «ραγδαία επιδείνωση» της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο, προβλέποντας πως οι ΗΠΑ σε συνεννόηση με το στρατό της Ν. Κορέας βάζουν τις τελευταίες πινελιές σε ένα σχέδιο «μαζικής ένοπλης σύγκρουσης» εναντίον της Πιονγιάνγκ!

«Η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο επιδεινώνεται τόσο ραγδαία που μία ένοπλη σύγκρουση μπορεί να ξεσπάσει παρά την εντελώς αντίθετη επιθυμία της ΛΔ Κορέας για ειρηνική διευθέτηση του πυρηνικού ζητήματος», επισημαίνει το τηλεγράφημα που επισημαίνει πως η χώρα «είναι έτοιμη να απαντήσει στην απειλή επίθεσης με «απεριόριστη χρήση μέσων»!

Οι αυστηρές προειδοποιήσεις και επισημάνσεις της ΛΔ Κορέας, που εμφανίστηκαν χτες, είχαν και συνέχεια... Δίχως να είναι γνωστό τι το καινούριο έχει προκύψει, χτες, στην Πιονγιάνγκ η αναμενόμενη, όπως λεγόταν, συνάντηση του Λιμ Ντονγκ-γον, απεσταλμένου του Νοτιοκορεάτη απερχόμενου Προέδρου Κιμ Ντάε-γιουνγκ με τον ηγέτη της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Β, δεν έγινε (τουλάχιστον έως αργά χτες το απόγευμα) παρότι στο παρελθόν οι δύο άνδρες έχουν συναντηθεί τουλάχιστον τρεις φορές... Αντ' αυτού, ο Λιμ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του βορειοκορεατικού Κοινοβουλίου, Κιμ Γιονγκ-ναμ, πραγματοποιώντας (σύμφωνα με τη σχετική επίσημη ανακοίνωση που εξεδόθη στη Σεούλ) «σοβαρές συζητήσεις». Ο Γιμ Σουνγκ-γουν, έτερος Νοτιοκορεάτης απεσταλμένος του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Ν. Κορέας Ρο Μου-χγιουν, συζήτησε το «πυρηνικό ζήτημα» με τον Λιμ Ντονγκ Οκ, ανώτερο στέλεχος του Κόμματος Εργατών Κορέας που είναι αρμόδιος για υποθέσεις Κορεατικής Ενοποίησης. Πάντως, τα όποια αποτελέσματα των επαφών που είχαν και χτες (για δεύτερη μέρα) στην Πιονγιάνγκ οι Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι θα φανούν σύντομα...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μια «δυσάρεστη υπενθύμιση»

Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν ενεπλάκησαν χτες, στη «μεγαλύτερη μάχη εδώ και ένα χρόνο»

Associated Press

Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν ενεπλάκησαν χτες, στη «μεγαλύτερη μάχη εδώ και ένα χρόνο»
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΜΠΑΓΚΡΑΜ και ΣΠΙΝ ΜΠΟΛΝΤΑΚ.- Σε σκληρές μάχες με ενόπλους οι οποίοι θεωρούνται «πιστοί στον Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ» έχουν εμπλακεί άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ υποβοηθούμενες από Αφγανούς του υπό σύσταση στρατού του Χαμίντ Καρζάι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του αμερικανικού στρατού στη χώρα, ταγματάρχη Ρότζερ Κινγκ, πρόκειται για τις πιο εκτεταμένες συγκρούσεις από την Επιχείρηση Ανακόντα, με εμπλοκή βαρέων βομβαρδιστικών B-1, των «ιπτάμενων πολυβολείων» AC-130, και επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι, ενώ στους βομβαρδισμούς ενάντια στους μαχητές του Χεκματιάρ συμμετείχαν και Νορβηγικά βομβαρδιστικά (τα οποία ενεπλάκησαν σε σύγκρουση για πρώτη φορά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο). Στις συγκρούσεις, που διήρκεσαν τουλάχιστον 12 ώρες και σημειώθηκαν στο βουνό Αντί Γκαρ, πολύ κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, πάντοτε κατά τον ταγματάρχη Κινγκ«έχασαν τη ζωή τους 18 μαχητές» του Χεκματιάρ. Κατά αφγανικές πηγές, που επικαλέστηκε το «Ρόιτερς», οι νεκροί ήταν 22 ενώ υπήρξαν και 11 συλλήψεις. Δεν έγινε σαφές πόσοι ήταν οι άνδρες της ομάδας του πρώην ευνοούμενου των Αμερικανών, πολιτικοθρησκευτικού ηγέτη και οπλαρχηγού - οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 80.

Αναλυτές σημείωσαν ότι η χτεσινή σύγκρουση σημειώνεται καθώς η κυβέρνηση και ο στρατός των ΗΠΑ έχουν «στρέψει την προσοχή τους στο Ιράκ [...] ενώ οι επιθέσεις στο Αφγανιστάν καταδεικνύουν πως 14 μήνες μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν, δεν έχουν επιτύχει να εκριζώσουν τις φουνταμενταλιστικές ένοπλες ομάδες και τους συμμάχους τους».

Ο παλιός γνώριμος

Ο Χεκματιάρ, που ξανάρχεται στον αφρό με αφορμή τις χτεσινές μάχες, δεν είναι κανένας «τυχαίος»: ήταν ο άνθρωπος στον οποίο κατέληγαν τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια της αμερικανικής βοήθειας προς τους μουτζαχεντίν, τη δεκαετία του '70 και του '80. Ο ιδρυτής της φράξιας Χιζμπ-ι-Ισλαμί, πλέον έχει στραφεί εναντίον των πρώην χορηγών του: έχει κηρύξει «ιερό πόλεμο» κατά των ΗΠΑ. Οπως εξάλλου και ο σύντροφός του εν όπλοις, Οσάμα μπιν Λάντεν...

Ο Χεκματιάρ«εκδιώχθηκε» πέρυσι από το Ιράν, όπου φέρεται να είχε βρει καταφύγιο, και καταδιώκεται από την κυβέρνηση Καρζάι που έχει, όπως ισχυρίζεται, πρόθεση «να τον δικάσει», αν και καμία τέτοια πρόθεση δεν έχει για τους συμμάχους της πολέμαρχους, πρώην συντρόφους του και νυν «φιλοκυβερνητικούς», που τον συναγωνίστηκαν και τον ξεπέρασαν σε εγκλήματα πολέμου όσο και του κοινού ποινικού δικαίου.

Η CIA είχε επιχειρήσει να δολοφονήσει τον Χεκματιάρ με μη επανδρωμένο αεροσκάφος τον περασμένο Μάη, αλλά αστόχησε.

ΓΑΛΛΙΑ
Απεργούν οι εκπαιδευτικοί

ΠΑΡΙΣΙ.--

Στην τρίτη, κατά σειρά, απεργία τους, από την αρχή του σχολικού έτους, προχώρησαν την Τρίτη χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε όλη τη Γαλλία, διαμαρτυρόμενοι, για τις περικοπές στον τομέα της Παιδείας. Η απεργία οργανώθηκε σε εθνικό επίπεδο, με πορείες σε 50 πόλεις. Στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη πορεία διαμαρτυρίας, με αφετηρία το Quartier Latin και κατέληξε στο υπουργείο Παιδείας.

Η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, ανακοίνωσε την πρόσληψη 30.000 εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού, γεγονός που δεν καθησύχασε τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση. Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των προσλήψεων είναι πολύ μικρότερος απ' αυτόν των απερχόμενων, λόγω σύνταξης ή μη ανανέωσης της προσωρινής σύμβασης.

Ο υπουργός Παιδείας φάνηκε ιδιαίτερα προκλητικός σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, όπου προειδοποίησε τους εκπαιδευτικούς «να μην προχωρούν συνεχώς σε κινητοποιήσεις και να μην εκφράζουν μεγάλες απαιτήσεις, γιατί θα στρέψουν το λαό εναντίον τους!».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Λήξη των εργασιών

ΝΤΑΒΟΣ.--

Ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Τρίτη, το 33ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που έλαβε χώρα στο Νταβός, στην Ελβετία. Σε έναν απολογισμό της διεθνούς συνάντησης του επιχειρηματικού κόσμου, κυρίαρχο θέμα αποδείχτηκε το Ιράκ και οι επιπτώσεις του επικείμενου πολέμου στις διεθνείς οικονομίες...

Δεν έλειψαν βέβαια και οι «γκρίνιες» από την πλευρά των διοργανωτών για απουσία Ευρωπαίων αξιωματούχων, σε αντίθεση με Αμερικανούς και Νοτιοαμερικανούς που παρευρέθησαν.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο Νταβός και πορεία διαμαρτυρίας κατά του πολέμου και της παγκοσμιοποίησης, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, μεταξύ των οποίων και η σωματική έρευνα, που όμως δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τα επεισόδια.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Ειρήνη στα χαρτιά

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.--

Θολό το τοπίο για τη διατήρηση της μόλις τεσσάρων ημερών συμφωνίας, που τερμάτισε πολιτικά και τυπικά την εμφύλια διαμάχη στην Ακτή Ελεφαντοστού. Αμέσως μετά τη δημοσιοποίησή της, το Σάββατο, ξέσπασαν έντονες διαμαρτυρίες, από χριστιανούς που πρόσκεινται στον Πρόεδρο Γκμπάγκμπο. Οι διαδηλώσεις που συνεχίζονται επί τέσσερις μέρες στο Αμπιτζάν, οδήγησαν σε συγκρούσεις χριστιανών με μουσουλμάνους και είχαν σαν αποτέλεσμα έξι νεκρούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τη γαλλική και την αμερικανική πρεσβεία, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Γαλλίας και ζητώντας επέμβαση των ΗΠΑ, προκειμένου να μην εφαρμοστεί το γαλλόπνευστο σχέδιο ειρήνευσης...

Ο Πρόεδρος Γκμπάγκμπο, όταν του ζητήθηκε να ηρεμήσει τα πνεύματα, κράτησε διφορούμενη στάση, αποκαλώντας τη συμφωνία «πρόταση», με αποτέλεσμα να ενθαρρύνει τους διαδηλωτές που υποστηρίζουν ότι υπήρξε εκβιασμός προκειμένου να γίνει αποδεχτή η συμφωνία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ