Κι έτσι ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους τόνους, για τα σκάνδαλα στα δημόσια έργα, την καθεστωτική και αλαζονική εξουσία, τις ανεπάρκειες και καθυστερήσεις, κλπ., κλπ. Και μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία πως θα ισχυρίζεται ότι παρέλαβε καμένη γη, σε περίπτωση ανάδειξής της στην κυβερνητική εξουσία, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα ...ξαναθυμηθεί τις κοινωνικές αναφορές του και το σοσιαλισμό...
Η ηγεσία της ΝΔ έχει, πάντως, κι άλλους λόγους να ανησυχεί. Πέρα από τα παραπάνω, γνωρίζει πολύ καλά - όπως γνωρίζει, άλλωστε και η κυβέρνηση - ότι στην ίδια περίπου χρονική περίοδο θα υπάρξουν κι άλλοι αρνητικοί παράγοντες. Στα τέλη του 2003 και αρχές του 2004 θα τελειώσουν τα Ολυμπιακά έργα, ενώ, αμέσως μετά τη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας της Αθήνας, θα πρέπει να γίνει «κλείσιμο ταμείου» και ο κρατικός προϋπολογισμός να καλύψει τα όποια «ανοίγματα». Την ίδια περίοδο ολοκληρώνεται η διαδικασία οριστικής ένταξης στην ΕΕ των δέκα νέων χωρών - μελών και όλοι προβλέπουν μια ενισχυμένη ροή ιδιωτικών κεφαλαίων προς τις χώρες αυτές, σε αναζήτηση ακόμη μεγαλύτερων κερδών και εκμετάλλευση των «ευκαιριών», που αυτές προσφέρουν (χαμηλά μεροκάματα, κλπ). Τέλος, το 2006 τελειώνει και το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ενώ, ακόμη κι αν υπάρξει τέταρτο, αυτό θα αφορά πλέον τις 25 χώρες - μέλη της ΕΕ και τα όποια κονδύλιά του θα είναι κατά πολύ μικρότερα από τα σημερινά.
Κι όλ' αυτά, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η σημερινή ύφεση στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία, εάν και πότε θα υπάρξει ανάκαμψη, αν θα δυναμώσουν ακόμη περισσότερο τα κρισιακά φαινόμενα, ποιες θα είναι οι συνέπειες του επαπειλούμενου πολέμου κλπ., κλπ.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας ενέκρινε πριν από λίγες μέρες αίτηση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, σχετικά με την καθολική ή όχι ισχύ του άρθρου 18 του εργατικού νόμου σε όλες τις ιταλικές επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, στις επιχειρήσεις με προσωπικό 15 ατόμων και πάνω οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να εφεσιβάλλουν απόφαση απόλυσής τους σε ανεξάρτητη επιτροπή. Στην περίπτωση που η επιτροπή κρίνει ότι δεν υπήρχε σοβαρός λόγος για την απόλυσή τους τότε η εταιρία υποχρεώνεται να επαναπροσλάβει τους εργαζόμενους και να τους καταβάλει και οικονομική αποζημίωση. Οι εργαζόμενοι τώρα θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν υπέρ της επέκτασης της εφαρμογής του άρθρου 18 και στις εταιρίες με προσωπικό μικρότερο των 15 ατόμων.
Πέρσι την άνοιξη, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι αποπειράθηκε να καταργήσει το άρθρο 18, γεγονός που απέτρεψε η μαζική κινητοποίηση των Ιταλών εργαζομένων. Τώρα, η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της στην Ενωση Βιομηχάνων υπόσχονται να πολεμήσουν, με όλες τους τις δυνάμεις, το δημοψήφισμα! Αλλά και οι σοσιαλδημοκράτες των Δημοκρατικών της Αριστεράς δηλώνουν ότι το δημοψήφισμα είναι παράλογο... Μόνον η Κομμουνιστική Επανίδρυση στήριξε το επιχείρημα από την αρχή. Η ταξική πάλη στην Ιταλία αναμένεται ακόμη πιο θερμή τους επόμενους μήνες.
Κι αν τον άφησαν οι άλλοι
δε βαριέσαι,
δεν πειράζει,
πέρα μόνος θα τα βγάλει
πείρα έχει αυτός μεγάλη
και μονάχος του να σφάζει!
*
Κι αν τον άφησαν
οι «εταίροι»
δε βαριέσαι,
και τι τρέχει;
από χρόνια στο μαχαίρι,
ο καθείς αυτό το ξέρει,
ικανότητα πως έχει!
*
Κι αν απρόθυμοι
είναι οι άλλοι
γνώμη όχι δε θ' αλλάξει,
κάτω αυτός
δε θα το βάλει
και μονάχος θα επιβάλει
με σφαγές τη «νέα τάξη»!
Ολα αυτά δείχνουν ότι δεν πρόκειται για υποθέσεις και σενάρια επί χάρτου, αλλά για μια σκοτεινή πραγματικότητα που μας απειλεί. Είναι μια πρόκληση, που θα την έχουμε μπροστά μας.