ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Με έκδοση στις ΗΠΑ απειλούνται Ελληνες πολίτες
  • ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κύρωσαν στη Βουλή διεθνή σύμβαση η οποία προβλέπει ακόμα και έκδοση όσων στρέφονται κατά εγκαταστάσεων των ΗΠΑ
  • Λ. Κανέλλη: Δημιουργείται ένα ασφυκτικό αυταρχικό πλαίσιο

Ενα ακόμα κραυγαλέο μέτρο ενίσχυσης του αυταρχικού της οπλοστασίου ενέκρινε χτες στη Βουλή η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, κυρώνοντας την ψευδεπίγραφη διεθνή σύμβαση «Για την καταστολή τρομοκρατικών βομβιστικών επιθέσεων».

Σύμφωνα με τη σύμβαση και στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, απελευθερώνεται η διαδικασία έκδοσης Ελλήνων υπηκόων στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, εάν κάποιοι από αυτούς διαδηλώσουν κατά της πρεσβείας τους και προκαλέσουν «καταστροφές» στο κτίριο ή από τις ενέργειές τους πιθανόν να προκληθεί μεγάλη οικονομική ζημιά σε εγκαταστάσεις ξένου κράτους.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η χρονική στιγμή της ψήφισης της εν λόγω σύμβασης του ΟΗΕ, που έχει υπογραφεί το 1998, αφού έρχεται τις παραμονές του πολέμου στο Ιράκ, την επομένη της μεγάλης διαδήλωσης στο Ναύπλιο και ενόψει όσων ακολουθήσουν, ενώ συμπληρώνει και τα όσα εξυφαίνονται (και αποκάλυψε ο «Ρ») για την ανάμειξη του στρατού σε θέματα «εσωτερικής ασφάλειας».

Στη σύμβαση ορίζονται ως παράνομες ενέργειες όσες στρέφονται κατά εγκαταστάσεων ξένων κρατών και αναφέρεται ρητά ότι: «Το κράτος μέρος στην επικράτεια του οποίου είναι παρών ο δράστης ή ο φερόμενος ως δράστης λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα σύμφωνα με το εθνικό του δίκαιο για να διασφαλίσει την παρουσία του εν λόγω προσώπου για τον σκοπό της δίωξης ή της έκδοσης». Μάλιστα, στη σύμβαση, για να υπάρχει και η σχετική κάλυψη, αναφέρεται ότι ενέργειες έμπρακτης διαμαρτυρίας δε θεωρούνται «πολιτικό αδίκημα ή αδίκημα με πολιτικά κίνητρα».

Και, βέβαια, για να καλύψουν τα νώτα τους οι ΗΠΑ και οι άλλοι ιμπεριαλιστές που προχωρούν σε «ανθρωπιστικούς» βομβαρδισμούς εγκαταστάσεων ξένων κρατών, στη σύμβαση ορίζεται ότι «εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις της παρούσας σύμβασης οι δραστηριότητες των ενόπλων δυνάμεων». Ετσι, οι Αμερικανοί θα μπορούν ατιμώρητα να βομβαρδίζουν και να καταστρέφουν οποιαδήποτε χώρα, όπως το ίδιο θα συνεχίσουν να κάνουν και οι Ισραηλινοί κατά των εγκαταστάσεων των Παλαιστινίων.

Την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ εξέφρασε η Λ. Κανέλλη, παρατηρώντας ότι είναι ύποπτος ο χρόνος κατά τον οποίο η σύμβαση έρχεται για κύρωση. Τόνισε ότι η πρόβλεψη πως τιμωρείται όποιος έχει σκοπό «να προκαλέσει εκτεταμένη καταστροφή που πιθανό να καταλήξει σε μεγάλη οικονομική ζημιά» αυτόματα κατατάσσει στους τρομοκράτες όσους πραγματοποιούν ένα μπλόκο σε ένα δρόμο ή περιφρουρούν την απεργία τους σε έναν καταπέλτη πλοίου.

Ο τίτλος της σύμβασης είναι παραπλανητικός, είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, αφού δεν αφορά μόνο στις βομβιστικές ενέργειες αλλά εάν συνδυαστεί με τον «τρομονόμο» τότε έχουμε τη δημιουργία ενός αυταρχικού πλέγματος κατά οποιουδήποτε αντιδρά. Στηλίτευσε την εξαίρεση των στρατιωτικών ενεργειών, τονίζοντας ότι οι «ανθρωπιστικοί» βομβαρδισμοί των ΗΠΑ και οι επιδρομές των Ισραηλινών θεωρούνται τώρα νόμιμοι.

Θεσπίζεται, τόνισε, ένα καινούριο «ιδιώνυμο» αφού πλέον ποινικοποιούνται και οι προθέσεις, καθώς εντάσσονται στη συμφωνία και όσοι «οργανώνουν ή δίνουν εντολή» για μία ενέργεια που από τη σύμβαση θεωρείται «τρομοκρατική».

Μάλιστα, είπε, ένα κράτος πρέπει να συλλάβει κάποιον πολίτη του με σκοπό την έκδοσή του με τη λήψη σχετικών πληροφοριών (από ποιον άραγε; αναρωτήθηκε η Λ. Κανέλλη), και έτσι στο όνομα της τρομοκρατίας απελευθερώνεται η διαδικασία έκδοσης Ελληνα πολίτη σε ξένο κράτος.

Το στίγμα, άλλωστε, κατέληξε η βουλευτής του ΚΚΕ, για το τι εστί τρομοκρατία το δίνει το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, όπου στη σελίδα του στο Ιντερνέτ και στο λήμμα «τρομοκρατία» έχει φωτογραφία με διαδήλωση έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

Εντονα αντίθετος με τη σύμβαση ήταν και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φ. Ιωαννίδης, ο οποίος είπε ότι είναι προκλητικό να έρχεται για κύρωση την παραμονή ενός παράνομου πολέμου κατά του Ιράκ. Πρόκειται, τόνισε, στην ουσία για μία σύμβαση των ΗΠΑ που την επέβαλαν στον ΟΗΕ και η σχετική πρόβλεψή της για την έκδοση παραβιάζει κατάφωρα το ελληνικό Σύνταγμα. Την αναβολή της ψήφισής της πρότεινε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Ζαφειρόπουλος κάνοντας λόγο για κακή πολιτική επιλογή να έρθει τώρα η ψήφιση, ενώ και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Π. Λαφαζάνης, την καταψήφισε λέγοντας ότι καταργεί την εθνική κυριαρχία και την παραδίδει στην κυριαρχία του Μπους.

Το θλιβερό καθήκον της υπεράσπισης το ανέλαβαν, εκτός από τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές της ΝΔ, και μάλιστα ο Κ. Τασούλας εκτράπηκε σε ένα ακροδεξιό παραλήρημα ευχαριστώντας τις ΗΠΑ για τη βοήθεια που πρόσφεραν στην Ελλάδα μετά τον «ανταρτοπόλεμο» και κάνοντας λόγο για «ιδεολογική τρομοκρατία εξ αριστερών που υπάρχει εδώ και δεκαετίες». Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να πει ότι σήμερα «με την ψήφο μου θα βοηθήσω τη δημοκρατία να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης φρόντισε να απουσιάσει από τη συζήτηση και ο υφυπουργός Ε. Μαλέσιος είπε ότι με τη σύμβαση «υπηρετούμε πιο αποτελεσματικά την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας» και ισχυρίστηκε πως «δεν αισθανόμαστε υπόλογοι στις ΗΠΑ». Χαρακτήρισε υπερβολικούς τους φόβους που εξέφρασαν οι βουλευτές της επιτροπής και απαντώντας για την έκδοση Ελλήνων πολιτών σε άλλο κράτος ισχυρίστηκε ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Στη χτεσινή συνεδρίαση έγινε απόπειρα να κυρωθεί νομοθετικά και το μνημόνιο Ελλάδας-ΗΠΑ για την τρομοκρατία, που προβλέπει ακόμα και έρευνες των Αμερικανών στην Ελλάδα, αλλά κάτω από τις αντιδράσεις των βουλευτών της επιτροπής η συζήτηση αναβλήθηκε. Αιτία της αντίδρασης των βουλευτών είναι η πρόβλεψη του άρθρου 3 του μνημονίου, το οποίο ορίζει ότι «τίποτα στο παρόν μνημόνιο δεν αποσκοπεί στη δημιουργία νομικά δεσμευτικών υποχρεώσεων». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν κυρωνόταν από τη Βουλή θα δέσμευε νομικά μόνο την ελληνική πλευρά και όχι την αμερικανική, από την οποία άλλωστε υπογράφει η εισαγγελέας της Ουάσιγκτον και όχι κάποιος υπουργός, όπως ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Παρότι η ΝΔ και πάλι έβαλε πλάτες ζητώντας να συζητηθεί, αποφασίστηκε να αναβληθεί μέχρις ότου η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής αποφασίσει εάν είναι συνταγματικά επιτρεπτή η ψήφισή του.

ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ
Καμιά υποχώρηση από την κυβέρνηση

Το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό πήρε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης, ώστε να κατεβάσει χωρίς αλλαγές, στην ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για το ασυμβίβαστο, παρά το γεγονός ότι η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή το καταψήφισε.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κ. Σημίτη, ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι κατά τη συζήτηση του θέματος με τον πρωθυπουργό υπήρξε «επιβεβαίωση της γραμμής μας στο θέμα του ασυμβίβαστου». Πρόσθεσε δε ότι δεν πρόκειται για γραμμή που αφορά την πολιτική βούληση της κυβέρνησης με τη στενή έννοια, αλλά για γραμμή που αφορά την προσήλωση στις διατάξεις του Συντάγματος. Αναφερόμενος μάλιστα στο τι ακριβώς του είπε ο πρωθυπουργός, ο Κ. Σκανδαλίδης τόνισε: «Ο πρωθυπουργός το μόνο που μου είπε είναι αυτό που και εγώ είπα χθες δημόσια και το είπα με παρρησία: Δεν μπορούμε να παίζουμε με το Σύνταγμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ