ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Βασίλης Ξυνοτρούλιας
Βασίλης Ξυνοτρούλιας
Φωτ.

Στις 9 Φλεβάρη κλείνουν 40 μέρες από τη μέρα που έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο αγωνιστής ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΛΟΒΟΣ.

Την Κυριακή 2 Φλεβάρη στις 10.30 π.μ. στην εκκλησία του Αγίου Παύλου, στο Μπουρνάζι, θα γίνει το μνημόσυνο.

Ο Περικλής Κολοβός γεννήθηκε το 1921 στο χωριό Καταφύγιο Αγράφων. Εφηβος εντάχθηκε στο ΚΚΕ και αναδείχτηκε σε στέλεχος του Κόμματος στην περιοχή Αγράφων. Πολέμησε τους κατακτητές στην Κατοχή, συμμετέχοντας σε μάχες στη Θεσσαλία και την Ηπειρο.

Μετά την Απελευθέρωση συνέχισε τον αγώνα του από τις γραμμές του Κόμματός του.

Για τα «πιστεύω» του στην παγκόσμια ειρήνη και συναδέλφωση των λαών, στη δημοκρατία και την προκοπή, διώχτηκε, φυλακίστηκε, εξορίστηκε. Οι διώξεις δεν κατάφεραν να λυγίσουν την περηφάνια και την αξιοπρέπεια που τον διέκρινε. Εμεινε σε όλη τη ζωή του αγνός και αθώος σαν μικρό παιδί. Αγάπησε και αγαπήθηκε πολύ. Αυτή την αγάπη άφησε πίσω του σε όσους τον έζησαν, μαζί με το χαμόγελό του.

Θα θυμόμαστε πάντα την καθαρότητα των γκριζογάλανων ματιών του, όταν οραματιζόταν μια κοινωνία που τα παιδιά δε θα πεθαίνουν από πείνα και οι άνθρωποι θα ζουν ειρηνικά και θα δημιουργούν.

Υπήρξε αγαπημένος σύζυγος, πατέρας και παππούς. Η σκληράδα και οι ανάγκες του αγώνα δε μείωσαν ποτέ την προσωπική του ακεραιότητα, ανθρωπιά και καλοσύνη ακόμα και απέναντι στους αντιπάλους του.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Υπήρξε πιστός αγωνιστής του Κόμματος και ένας γλυκύτατος άνθρωπος.

Στη μνήμη του που μας πυρπολεί, προσφέρουμε στην ΚΟ Περιστερίου 150 ευρώ.

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 9 μήνες από τις 20 Απρίλη 2002 που έφυγε από τη ζωή η πολυαγαπημένη μου σύζυγος ΖΑΦΕΙΡΟΥΛΑ ΦΡΑΓΚΙΔΗ, οπαδός του ΚΚΕ. Αγωνίστηκε για την ειρήνη, τη δημοκρατία και για το σοσιαλισμό.

Στη μνήμη της προσφέρω: 50 ευρώ στην ΚΟΒ Κέντρου Πολίχνης, 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», 30 ευρώ στη «Δημοκρατική Μέριμνα». 30 ευρώ στην ΠΕΕΠΠ, 30 ευρώ στο Παράρτημα Κέντρου Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ, 30 ευρώ στην Επιτροπή Ειρήνης Πολίχνης, 30 ευρώ στην Ενωση Γυναικών Πολίχνης, 30 ευρώ στον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Θεσσαλονίκης και 50 ευρώ στην εφημερίδα Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Νίκος Φραγκίδης

* * *

Στις 24 Γενάρη συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το θάνατο της αγαπημένης μας αδελφής ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη της καθώς και στη μνήμη του αδελφού μας ΠΑΥΛΟΥ προσφέρουμε στο ΚΚΕ για την Οικονομική εξόρμηση 200 ευρώ μέσω της ΚΟ Αγρινίου.

Αρτεμισία και Αγγελική Αποστολοπούλου.

* * *

Ο Ηλίας Κατσάβαρος από το Κανάλι Πρέβεζας πρόσφερε 10 ευρώ στη ΝΕ Πρέβεζας για την οικονομική εξόρμηση στη μνήμη του αδελφού του ΧΡΗΣΤΟΥ.

* * *

Εκτελέστηκαν μαζί οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης από το Ξυλόκαστρο και το Αργος: ΚΩΣΤΑΣ και ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΥΡΔΗΣ, ΣΤΑΘΗΣ και ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΜΗΣ, ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΦΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ και ΝΤΕΜΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.

Ο ΤΑΣΟΣ ΣΥΡΙΝΟΓΛΟΥ από το Ξυλόκαστρο, κουρέας, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ, έπεσε σε ενέδρα τμήματος του αστικού στρατού στο ύψωμα Διάσελο Σαραντάπηχου, στη διάρκεια του εμφύλιου και σκοτώθηκε.

Στη μνήμη των παραπάνω αγωνιστών προσφέρουμε 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

Βούλα Τοσουνίδη και Γιάννης Κουρούμαλης

* * *

Στη μνήμη των παρακάτω μελών και στελεχών του ΚΚΕ, τους οποίους είχα την τύχη να γνωρίσω, προσφέρω 300 ευρώ, μέσω ΚΟ Λάρισας για την οικονομική εξόρμηση.: ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ, ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ, ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΛΕΛΕΚΑΝΟΥ, ΤΑΚΗ ΜΑΜΑΤΣΗ.

Δυο λόγια για τον Ευριπίδη Λελεκάνο: Υπήρξε για όλους όσοι τον γνώρισαν υπόδειγμα πραγματικού ανθρώπου, πραγματικού κομμουνιστή, καλοσυνάτος, ήπιος, απλός, πάντα με μια καλή κουβέντα, σταθερός στο «πιστεύω» του ως το τέλος της ζωής του, υπήρξε για μένα πολύτιμος σύμβουλος σε κρίσιμες στιγμές.

Γρ. Γεροζήσης

* * *

Πέρασαν 7 μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η κόρη μας ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Κακαντέρη-ΜΕΛΙΝΤΣΟΥΡΗ.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 25 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Δάφνης.

Ξενοφών και Μαριάνθη Κακαντέρη

* * *

Φωτ.

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΑΝΘΟΥΔΑΚΗΣ από το χωριό Ποταμίδα Κισσάμου, στην Κατοχή ήταν στέλεχος του ΕΑΜ και αντάρτης του ΕΛΑΣ. Στον εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Το καλοκαίρι του 1947 πήρε μέρος σε συμπλοκή ισχυρής δύναμης του στρατού με ομάδα ανταρτών. Κινδύνεψε να πιαστεί αιχμάλωτος. Την επομένη, έπεσε σε ενέδρα του στρατού, κυκλώθηκε και πιάστηκε. Από το στρατό τον πήραν οι ΜΑΥδες, οι οποίοι τον υπέβαλαν σε φριχτά βασανιστήρια και τον δολοφόνησαν.

Στη μνήμη του θείου μου Κώστα Ξανθουδάκη και του πατέρα μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΞΑΝΘΟΥΔΑΚΗ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και μαχητών του ΔΣΕ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Μηθύμνης Κισσάμου 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

Κώστας Ξανθουδάκης από Ποταμίδα Κισσάμου

* * *

Φωτ.

Στις 16 Φλεβάρη συμπληρώνονται 10 χρόνια από τις 16 Φλεβάρη 1993 που έφυγε από τη ζωή ο σύντροφός μου ΒΑΣΙΛΗΣ ΞΥΝΟΤΡΟΥΛΙΑΣ. Εφηβος οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και σε συνέχεια πέρασε στο ΚΚΕ.

Στην Κατοχή ήταν από τα πρώτα 7 παλικάρια του Αρη Βελουχιώτη με το ψευδώνυμο Βάσος και πολέμησε ενάντια στους κατακτητές και στους συνεργάτες τους.

Για την αντιστασιακή δράση του, ως «ανταμοιβή» από τις μεταπελευθερωτικές κυβερνήσεις, φυλακίστηκε και εξορίστηκε, αλλά δε λύγισε το φρόνημά του.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος συνέχισε τον αγώνα του από τις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος.

Μετά τη μεταπολίτευση, συνταξιούχος πια, ίδρυσε το «Σύνδεσμο Συνταξιούχων και Επιδοματούχων ΙΚΑ» του Δήμου Βύρωνα και εκλέχτηκε ο πρώτος πρόεδρός του.

Στη μνήμη του προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 30 ευρώ και υπόσχομαι να συνεχίσω να πληρώνω τη συνδρομή του στην ΚΟΒ στην οποία ανήκε.

Η σύζυγός του Αγγελική Ξυνοτρούλια

* * *

Στη μνήμη των 118 πατριωτών, οι οποίοι εκτελέστηκαν στο Μονοδέντρι Σπάρτης και του ανιψιού μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ, ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη με Γερμανούς στην Αγουρέλιτστα Μεσσηνίας, προσφέρω 200 ευρώ στην οικονομική εξόρμηση.

Αγγέλα Καρβουνιάρη-Λαγουσάκου

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 7 χρόνων από το θάνατο του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν 15 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

* * *

Φωτ

Στις 28 Γενάρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από τη ζωή ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ από τη Μακρακώμη. Εφηβος εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση - ΕΛΑΣ.

Για τη δράση του αυτή κυνηγήθηκε από τις κυβερνήσεις των δοσίλογων και πέρασε στις φυλακές και τις εξορίες περισσότερα από 10 χρόνια.

Υπήρξε αταλάντευτος αγωνιστής, πιστός στις ιδέες του σοσιαλισμού ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του προσφέρω 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Βύρωνα.

Η γυναίκα του Μορφούλα Μαργαρίτη

* * *

Ο Λευτέρης και η Ναταλία Παναγιωτοπούλου προσφέρουν 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Βύρωνα στη μνήμη των αδελφών τους ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ Παναγιωτοπούλου-ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ και ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΡΟΠΟΥΛΟΥ.

* * *

Φωτ.

Στις 17 Γενάρη 2002 έπαψε να χτυπά η καρδιά του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΝΙΚΟΥ Αγγελου ΤΡΟΥΠΗ. Γεννήθηκε το 1938 στην Ορεινή Σερρών. Από μικρός ορφάνεψε γιατί ο πατέρας του, μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε το 1949.

Ο Ν. Τρούπης, μαζί με άλλα κατατρεγμένα παιδιά, βρέθηκε, στη διάρκεια του εμφύλιου, στην Ανατολική Γερμανία, όπου σπούδασε. Το 1962 πήγε στη Βουλγαρία, παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά. Στη Σόφια, ήταν 4 χρόνια πρόεδρος της νεολαίας.

Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του, έπειτα από 40 χρόνια, το 1983. Επί 15 χρόνια ήταν πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΕΠΠ Ελευθερίου-Κορδελιού και επί 4 χρόνια γραμματέας της ΚΟΒ.

Ο θάνατός του μας έφερε θλίψη και πόνο. Θα τον θυμόμαστε πάντα με πολλή αγάπη.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 50 ευρώ στο Ενημερωτικό δελτίου της ΠΕΕΠΠ.

Η σύζυγ ος του Ευπραξία

Τα παιδιά του Αγγελος-Ντανιέλα, Γιώργος

Τα εγγόνια του Νίκος και Χριστίνα

* * *

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΒΕΡΓΗ, τα παιδιά του πρόσφεραν για την οικονομική εξόρμηση 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ υπ. Οικονομικών, Αχτίδας Δημόσιας Διοίκησης.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 2/2/2003 και ώρα 9.45 π.μ. τελούμε 40νθήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά Πατησίων για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας πατέρα, παππού, αδελφού, εξαδέλφου και θείου

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΑΝΤΗ

Αγωνιστή ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και ΔΣΕ

Ο γιος του: Αχιλλέας - Λουκάς. Ο εγγονός του: Μάριος. Η αδελφή του: Πηνελόπη Πανυπέρη. Τα εξαδέλφια του: Γιάννης και Δέσποινα, Σαράντης και Φωτούλα, Χαράλαμπος και Ασπασία. Τα ανίψια του. Οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ