ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Στα πρόθυρα κρίσης

Παρά την κρίση που περνάει το ελληνικό μπάσκετ, μια αναμέτρηση μετεξύ των «αιωνίων» πάντα μονοπωλεί το ενδιαφέρον

Sportidea

Παρά την κρίση που περνάει το ελληνικό μπάσκετ, μια αναμέτρηση μετεξύ των «αιωνίων» πάντα μονοπωλεί το ενδιαφέρον
Λίγο πριν τη «μαύρη Δευτέρα» για το ελληνικό μπάσκετ, οπότε 14 ΚΑΕ της Α1 θα κληθούν να παραστούν στον αθλητικό δικαστή μετά τις ανακαλύψεις του Ελεγκτικού Συμβουλίου για παράβαση του νόμου 2725/99, η αγωνιστική δράση ξαναρχίζει σήμερα και αύριο. Παρ' όλα αυτά, το χτεσινό δημοσίευμα της αθλητικής εφημερίδας «ΣΠΟΡΤΑΪΜ» που αναφέρει την τραγικότητα της κατάστασης που επικρατεί στο ελληνικό μπάσκετ, προμηνύει δύσκολες καταστάσεις καθώς δυο ομάδες (Πανιώνιος - Μαρούσι) κινδυνεύουν με αποβολή, ενώ οι υπόλοιπες (εκτός ΠΑΟ, Ολυμπιακού και Ηρακλείου) απειλούνται με αφαίρεση βαθμών. Αυτοί που φαίνονται να είχαν καταλάβει τον κίνδυνο και να καθάρισαν ήταν ο Μακεδονικός και η Ολύμπια Λάρισας. Τα σπουδαιότερα αναμένονται τη Δευτέρα, ενώ το σίγουρο είναι ότι τα πράγματα σε αυτό που κάποιοι ονομάζουν επαγγελματικό μπάσκετ μάλλον δεν πάνε πιο... κάτω.

Κατά τ' αλλά, στα αγωνιστικά το ντέρμπι των «αιωνίων» μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο Σπόρτιγκ κλέβει την παράσταση από πλευράς ενδιαφέροντος, όπου και οι δυο ομάδες καίγονται για τη νίκη. Οι «πράσινοι» σε περίπτωση νίκης θα ξεφύγουν ακόμη περισσότερο από τους «ερυθρόλευκους» και θα εδραιωθούν στην πρώτη θέση. Στην αντίπερα όχθη, οι Πειραιώτες με νίκη επί του «άσπονδου» φίλου τους και με δεδομένη την επικράτησή τους επί της ΑΕΚ, στην ουσία έρχονται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι όταν ξεκίνησαν που είχαν -2 βαθμούς. Πάντως το κλίμα δεν είναι και τόσο ιδανικό ύστερα από την ήττα από τη Βιλερμπάν που τους δυσκολεύει την πρόκριση στην Ευρωλίγκα, αλλά και μετά τους τραυματισμούς του Ντε Μάρκο Τζόνσον, και Νέναντ Μάρκοβιτς. Στους γηπεδούχους αμφίβολος είναι ο Αριελ Μακντόναλντ.

Το δικό του ενδιαφέρον παρουσιάζει το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον Ηρακλή και τον ΠΑΟΚ, όπως και η κόντρα του φιλόδοξου φέτος Αρη με τον Ιωνικό στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: Ιωνικός ΝΦ - Αρης (Ν. Φιλαδέλφειας 19.00 ΕΤ1), ΑΕΚ - Ολύμπια Λάρισας (Α. Λιόσια 19.00 Σούπερσπορτ), Πανιώνιος - Ηράκλειο (Ν. Σμύρνη 17.00), Μακεδονικός - Περιστέρι (Κοζάνη 17.00), Νήαρ Ηστ - Μαρούσι (Καισαριανή 17.00). ΚΥΡΙΑΚΗ: Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός (Σπόρτιγκ 21.00 Σούπερσπορτ), Ηρακλής - ΠΑΟΚ (19.00 ΕΤ-1).

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Εξοδος... κινδύνου

Ελλείψει κάποιου ντέρμπι, αλλά με πολλές δυνατές και μεγάλης βαθμολογικής σημασίας αναμετρήσεις, ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο, η 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής. Από τα παιχνίδια που πραγματοποιούνται, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αποπνέουν αυτά, στα οποία θα πρωταγωνιστήσουν οι δύο κυριότεροι μέχρι στιγμής «μνηστήρες» της κορυφής, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Συγκεκριμένα, οι «πράσινοι», έχοντας ως μοναδικό στόχο να πάρουν τη νίκη για να διατηρηθούν στην κορυφή, αλλά και για να ανεβάσουν το ηθικό τους ενόψει του ντέρμπι με την ΑΕΚ, δοκιμάζονται αύριο στην πολύ «καυτή» έδρα της απρόβλεπτης και ικανής για όλα Προοδευτικής (19.00, ΑΛΦΑ). Δύσκολη αποστολή, όμως, αναμένεται να έχει σήμερα και ο Ολυμπιακός ο οποίος θα αντιμετωπίσει στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, τον ΟΦΗ (17.00, ΑΛΦΑ). Οι «ερυθρόλευκοι» τις τελευταίες μέρες εργάζονταν πυρετωδώς για το συγκεκριμένο ματς, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ελπίζουν σε στραβοπάτημα του «αιώνιου» αντίπαλού τους, ούτως ώστε να σκαρφαλώσουν στην κορυφή. Δύο ώρες αργότερα, ο ΠΑΟΚ, ο οποίος επέστρεψε στο γήπεδό του, θα επιδιώξει πάση θυσία να εκμεταλλευτεί τον παράγοντα έδρα και να πάρει τους βαθμούς της νίκης σήμερα κόντρα στην Ξάνθη (19.00, ΑΛΦΑ), έτσι ώστε να παραμείνει στην τρίτη θέση, δηλαδή σε τροχιά Τσάμπιονς Λιγκ. Οσον αφορά στον άλλο «Δικέφαλο» της χώρας μας, την ΑΕΚ, θα κυνηγήσει αύριο τους τρεις βαθμούς στο γήπεδο των Ιωαννίνων, κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννενα (17.00, ΑΛΦΑ), καθώς μόνο έτσι θα κρατηθεί κοντά στα κορυφαία στρώματα. Στο μεταξύ, έναν αγώνα με... άρωμα ντέρμπι, θα φιλοξενήσει η Νέα Σμύρνη. Συγκεκριμένα, ο Πανιώνιος θα υποδεχτεί τον Αρη (15.00), σε ένα παιχνίδι όπου και οι δύο αντίπαλοι αναμένεται να τα δώσουν όλα για τη νίκη, προκειμένου να κρατήσουν «ζωντανό» το κοινό τους όνειρο για έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Από τα υπόλοιπα παιχνίδια, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημερινό ντέρμπι της... ουράς, ανάμεσα στο γηπεδούχο Ακράτητο και την Καλλιθέα (17.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ). Τα άλλα ματς διεξάγονται αύριο και είναι: Αιγάλεω - Ιωνικός (17.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) και Ηρακλής - Παναχαϊκή (15.00).

Β' _Γ' ΕΘΝΙΚΗ
Δύσκολες αποστολές

Δύσκολες αποστολές έχουν οι πρωτοπόροι της Β' Εθνικής στα πλαίσια της 17ης αγωνιστικής. Από το σημερινό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει δύο αγώνες, ξεχωρίζει η αναμέτρηση της Χαλκηδόνας που είναι στο ρετιρέ της βαθμολογίας, με τον Πανηλειακό (17:00), ο οποίος είναι ένας από τους διώκτες της. Οι δύο ομάδες σκέφτονται μόνο τη νίκη που θα τους ωφελήσει σημαντικά για τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Σήμερα εξάλλου θα γίνει και το παιχνίδι Ατρόμητος - Παναιγιάλειος (17:00).

Αύριο, ο Απόλλωνας Καλαμαριάς, που βρίσκεται στην 2η θέση του πίνακα, αντιμετωπίζει στην Καισαριανή τον Εθνικό Αστέρα. Οι γηπεδούχοι διανύουν περίοδο αγωνιστικής φόρμας και θέλουν να το εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο, αφού άλλωστε έχουν μαζί τους και την παράδοση από το Κύπελλο στα μεταξύ τους παιχνίδια. Από την άλλη, οι Θεσσαλονικείς ούτε που θέλουν να σκέφτονται το ενδεχόμενο απώλειας βαθμών, καθώς... καταδιώκουν τη Χαλκηδόνα και ένα άτυχο αποτέλεσμα μπορεί να ανατρέψει τα πάντα. Στα άλλα παιχνίδια, η Κασσάνδρα υποδέχεται τον Φωστήρα, η Κέρκυρα τον Αθηναϊκό και η ουραγός Καβάλα τον Απόλλωνα Αθηνών. Σημαντική είναι η Πελοποννησιακή αναμέτρηση μεταξύ της Καλαμάτας με τον Πατραϊκό και του ισχυρού στην έδρα του Ολυμπιακού Βόλου με τον Πανσερραϊκό που δείχνει πως μπορεί να αναρριχηθεί στη βαθμολογία. Ολες οι αναμετρήσεις έχουν ώρα έναρξης 15:00.

Γ' ΕΘΝΙΚΗ: Μακριά από τις έδρες τους δοκιμάζονται οι πρώτοι της βαθμολογίας στη Γ' Εθνική. Για την 22η αγωνιστική λοιπόν, που θα διεξαχθεί αύριο, ο Ποσειδώνας Νέων Πόρων, που είναι αρκετά μπροστά από τους υπολοίπους στον πίνακα, θα προσπαθήσει να συνεχίσει τις καλές και επιτυχημένες εμφανίσεις του στην Καστοριά απέναντι στην ομώνυμη ομάδα. Από την άλλη, ο Λεβαδειακός, φιλοξενείται από τον Κιλκισιακό σε ένα αρκετά δύσκολο παιχνίδι, ενώ το πλέον δύσκολο έργο έχουν οι Λύκοι που αντιμετωπίζουν το Θρασύβουλο στο γήπεδο της Φυλής. Ο Εργοτέλης θα παίξει στα Μέγαρα με τον Βύζαντα, ο Αγιος Δημήτριος υποδέχεται τον Ναυπακτιακό, ενώ τα Τρίκαλα «κοντράρονται» με τον Εθνικό. Στο Μαρκόπουλο η τοπική ομάδα φιλοξενεί τα Χανιά, ενώ δύσκολη είναι η αποστολή της Νίκης Βόλου στην Κρήτη όπου αντιμετωπίζει τον Αγιο Νικόλαο. Τέλος, ο Αγροτικός Αστέρας «συγκρούεται» με την... αναγεννημένη Λάρισα και το Λεωνίδιο με τον Αχαρναϊκό.

Το εναρκτήριο λάκτισμα σε όλους τους αγώνες θα δοθεί στις 15:00.

ΠΟΛΟ
Ευρωπαϊκές... μάχες

Δύσκολες αποστολές, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, περιμένει τους τρεις εκπροσώπους μας στα ευρωπαϊκά κύπελλα που σήμερα ξαναρίχνονται στη μάχη.

Στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Ολυμπιακός ψάχνει σήμερα (21.00 ώρα Ελλάδας) στη Γαλλία την πρώτη του νίκη στη φάση των ομίλων αγωνιζόμενος κόντρα στην Ολιμπίκ Νις, για τη δεύτερη αγωνιστική. Οι «ερυθρόλευκοι» προέρχονται από την ήττα με 9-6 στο Ζάγκρεμπ από τη Μλάντοστ και θέλουν πάση θυσία τη νίκη, προκειμένου να διατηρήσουν ακέραιες τις ελπίδες τους για πρόκριση στο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Νίκη έστω και με... μισό γκολ θέλει το Σάββατο (21.30 ώρα Ελλάδας) η Βουλιαγμένη στη Νάπολι, εκεί όπου αντιμετωπίζει την Ποζίλιπο, στη ρεβάνς του 7-7 για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Ενώ δύσκολο έργο έχει και ο Εθνικός στο Κότορ (20.30 ώρα Ελλάδας) κόντρα στην Πρίμορατς, με στόχο να ανατρέψει το εις βάρος του 8-7 του πρώτου αγώνα και να πάρει την πρόκριση για τα ημιτελικά του ΛΕΝ Τρόφι.

  • Για την 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 θα γίνουν σήμερα τα παιχνίδια: Γλυφάδα-Χανιά (15.30), Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ (17.00 Πόλις TV), Ηρακλής-Πάτρα (19.00), Χίος-Πανιώνιος (21.00).
ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Το αυριανό ντέρμπι μεταξύ του Πανελληνίου και του Ιωνικού συγκεντρώνει τα βλέμματα στην 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος Α1 χάντμπολ των ανδρών (16.00 ΕΤ-3). Η ομάδα της Κυψέλης βρίσκεται μόλις ένα βαθμό πίσω από τον Φίλιππο Βεροίας και θέλει πάση θυσία τη νίκη για να παραμείνει στην κορυφή του πίνακα. Από την άλλη, οι παίκτες του Ιωνικού θέλουν την επικράτηση για να πλησιάσουν ακόμα περισσότερο την κορυφή. Σε ό,τι αφορά στα σημερινά παιχνίδια, οι Ημαθιώτες υποδέχονται τον ΣΑΚΑ, ο Αρης Ν. φιλοξενεί τον Αθηναϊκό, ο ΒΑΟ αντιμετωπίζει τον Αρχέλαο και ο ΠΑΟΚ το Κιλκίς.

Η ατυχία χτύπησε τον Ακη Ζήκου, ο οποίος αν και βρισκόταν σε μεγάλη φόρμα με τα χρώματα της Μονακό, ίσως αναγκαστεί να μείνει εκτός αγωνιστικών χώρων για έξι μήνες. Ο Ελληνας μέσος, υπέστη ένα μικρό κόψιμο στον έναν από τους δύο χιαστούς του αριστερού του γονάτου, στον αγώνα της ομάδας του με τη Ναντ (2-0) και όπως όλα δείχνουν θα οδηγηθεί σύντομα στο χειρουργείο, κάτι που σημαίνει πολύμηνη αποχή από τα γήπεδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ