ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
Συμφωνούν, διαφωνώντας και ετοιμάζονται

Αμερικανοί πεζοναύτες στο Κουβέιτ

Associated Press

Αμερικανοί πεζοναύτες στο Κουβέιτ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΣΧΑ - ΛΕ ΤΟΥΚΕ - ΡΩΜΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ -ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Τη στιγμή που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών επιχειρεί την τελευταία της πράξη αναφορικά στη λύση του διπλωματικού συλλαβόγριφου - λύση, που δεν άλλη από τον πόλεμο - εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι πολεμικές προετοιμασίες στην περιοχή του Κόλπου συνεχίζονται με πυρετώδη ρυθμό και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός της εδαφικής επικράτειας Ιράκ μάλλον έχουν ξεκινήσει.

Μολονότι, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, που θα παρουσιάσει σήμερα στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τα «αδιάσειστα στοιχεία της ιρακινής ενοχής», χτες αναλώθηκε σε συνεχείς κατ' ιδία συναντήσεις και με τους 14 διπλωμάτες εκπροσώπους των κρατών του ΣΑ και ορισμένους από τους υπουργούς Εξωτερικών, οι οποίοι θα παρίστανται στην παρουσίαση, ώστε να «νομιμοποιηθεί ο πόλεμος», ο επικεφαλής των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ρίτσαρντ Μάγιερς, επιβεβαίωσε με τις χτεσινές του δηλώσεις δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι επίλεκτες αμερικανικές δυνάμεις έχουν ήδη αναπτυχθεί εντός του Ιράκ, αρνούμενος ωστόσο να δώσει οποιαδήποτε διευκρινιστική λεπτομέρεια για τον αριθμό ή το πού δρουν. Αξιωματούχοι όμως του Πενταγώνου, διατηρώντας φυσικά την ανωνυμία τους, σύμφωνα με το περιοδικό «Time», ανέφεραν ότι η ανάπτυξη επίλεκτων δυνάμεων περιλαμβάνει και μέλη των ειδικών δυνάμεων που δρουν σε συντονισμό με το εφεδρικό σώμα της CIA στις κουρδικές ημιαυτόνομες περιοχές του Βορείου Ιράκ.

Επιπροσθέτως, όσον αφορά στις πολεμικές προετοιμασίες, ένα ακόμη αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το «USS Abraham Lincoln», κατέπλευσε το Σαββατοκύριακο στη Θάλασσα του Ομάν, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Στην περιοχή βρίσκονται επίσης τα αεροπλανοφόρα «USS Constellation», που έχει αγκυροβολήσει στον Περσικό Κόλπο και «USS Harry S. Truman» στην ανατολική Μεσόγειο. Ενα τέταρτο αεροπλανοφόρο, το «USS Theodore Roosevelt» αναμένεται στη Μεσόγειο εντός της εβδομάδας.

«Σαθρές» αποδείξεις

Οσο για τα περιβόητα στοιχεία αφορούν στη λήψη της ποθούμενης δεύτερης απόφασης που θα επιτρέπει την προσφυγή στη βία στο Ιράκ. Απόφαση που μπορεί να υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εντός δέκα ημερών, όπως ανέφερε χτες η εφημερίδα «Financial Times», επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.

Ο Πάουελ αναμένεται να προσκομίσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας «αποδείξεις» ότι το Ιράκ έχει όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά και να συνδέσει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν με την Αλ Κάιντα. Αναφορικά στο πρώτο σκέλος της θεωρίας, Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε πως ο Πάουελ πιθανώς να καταθέσει στα Ηνωμένα Εθνη φωτογραφίες από τοποθεσίες που πιστεύεται πως αποτελούν εργαστήρια βιολογικών όπλων. Μεταξύ άλλων, θα παρουσιάσει δορυφορικές φωτογραφίες και υποκλαπείσες συνομιλίες μεταξύ Ιρακινών αξιωματούχων, κυρίως για να αποδείξει ότι το καθεστώς Χουσεΐν έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα. Αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα του χτεσινού «Independent», η έκθεση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών Μ15 και Μ16, που κατατέθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ, αναφέρει ότι τόσο οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες όσο και η CIA «δεν μπορούν να πειστούν από τα ευρήματα».

Διαψεύδει το Ιράκ

Πάντως, ο Σαντάμ Χουσεΐν διέψευσε ότι έχει την οποιαδήποτε σχέση με την οργάνωση Αλ Κάιντα, στη διάρκεια συνέντευξης του Βρετανού πολιτικού Τόνι Μπεν, που παραχωρήθηκε σε ένα από τα προεδρικά μέγαρα στη Βαγδάτη και προβλήθηκε χτες από το βρετανικό κανάλι «Chanel Four». «Αν είχαμε σχέση με την Αλ Κάιντα και αν πιστεύαμε σε αυτήν, δε θα ντρεπόμαστε να το παραδεχτούμε», δήλωσε ο Χουσεΐν και διέψευσε επίσης ότι η χώρα του έχει οπλοστάσιο μαζικής καταστροφής, ενώ επέμεινε ότι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ΗΠΑ και Βρετανία θα κάνουν τον πόλεμο στο Ιράκ είναι τα πετρελαϊκά κοιτάσματά του και η βούληση των δυο χωρών να ελέγξουν όλα τα κοιτάσματα του μαύρου χρυσού στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, ο Ιρακινός στρατηγός Αμερ αλ Σαάντι, σε συνάντηση που είχε στη Βαγδάτη με αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών, εξέφρασε την άποψη ότι η Ουάσιγκτον δε θα κατορθώσει να πείσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να πλήξει το Ιράκ και χαρακτήρισε μία μονομερή στρατιωτική ενέργεια της Ουάσιγκτον «μαφιόζικη».

Σιράκ - Μπλερ, σημειώσατε «Χ»

Το θέμα του Ιράκ, όπως ήταν φυσικό, κυριάρχησε χτες και κατά την 25η γαλλοβρετανική Σύνοδο Κορυφής, μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ, που τελικά συμφώνησαν ότι διαφωνούν και αξίωσαν τελικά από κοινού τον αφοπλισμό του καθεστώτος Σαντάμ μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Ιράκ, η προσέγγισή μας είναι πολύ διαφορετική, έχουμε ωστόσο δύο κοινές πεποιθήσεις: Πρώτον ότι πρέπει να αφοπλίσουμε τη Βαγδάτη και δεύτερον ότι αυτό πρέπει να γίνει μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το θέρετρο Λε Τουκέ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Βρετανό πρωθυπουργό και επανέλαβε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά χρονικά περιθώρια και «πολλά που μπορούν να γίνουν για τον αφοπλισμό του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν με ειρηνικά μέσα».

Τέλος, έκτακτη σύνοδος των Αράβων υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φλεβάρη. Ο Αραβικός Σύνδεσμος ενημέρωσε επισήμως τα 22 μέλη του ότι η σύνοδος θα διεξαχθεί στην έδρα του οργανισμού στο Κάιρο.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μπροστά σε διπλωματική «αναδίπλωση»;

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ.--

Διπλωματική «αναδίπλωση» των ευρωπαϊκών «μεγάλων δυνάμεων», ενόψει μεταπολεμικών ανταλλαγμάτων στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, παρατηρήθηκε χτες εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), στα πλαίσια των συναντήσεων κορυφής Βρετανίας - Γαλλίας και Ιταλίας - Πορτογαλίας, ενώ η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, με αντιτιθέμενες απόψεις από Αθήνα και Βρυξέλλες, κάνει λόγο για «ενδεχόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής», γεγονός που «δεν αποκλείει» ούτε η Κομισιόν.

Ετσι, η Γαλλία επιμένει στους «ενδοιασμούς», αλλά με περισσότερη «ευελιξία», ενόψει των μυστικών συναλλαγών για τα γεω-οικονομικά οφέλη από τον πόλεμο, η Βρετανία επιχειρεί μια «προσέγγιση» προς τις γαλλο-γερμανικές «επιφυλάξεις», κάνοντας λόγο για την «αναγκαιότητα του ΟΗΕ», ενώ η Ιταλία του Σ. Μπερλουσκόνι δημαγωγεί, με άκρατο φιλοαμερικανισμό και «διάσταση απόψεων» από τη «φίλη» Ρωσία, υπέρ του πολέμου, επιβεβαιώνοντας την «υγιή διαφορά απόψεων» με Γαλλία και Γερμανία.

Κανείς, βέβαια, δεν τολμά να εκφραστεί ανοιχτά «πριν» από τις σημερινές ανακοινώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κ. Πάουελ στον ΟΗΕ. Η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ προαναγγέλλει «ενδεχόμενη σύνοδο κορυφής» της ΕΕ για το Ιράκ, με «επιτακτικότητα» από Αθήνα και «πιθανολογήσεις» από κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών που «προεδρεύουν» από Βρυξέλλες. Από την πλευρά της η Κομισιόν «δεν αποκλείει» τέτοιο «ενδεχόμενο».

Με δεδομένη την αντίθεση στον πόλεμο πάνω από το 80% της ευρωπαϊκής «κοινής γνώμης», η ευρωπαϊκή διπλωματία κινήθηκε χτες προκαταρκτικά ενόψει των σημερινών αμερικανικών ανακοινώσεων στον ΟΗΕ. Ο απόηχος αυτών των «αναδιπλώσεων», αποκαλύπτεται, χαρακτηριστικά, από τις αντιφατικές δηλώσεις της ελληνικής διπλωματίας, που προεδρεύει «δικέφαλη» του Συμβουλίου της ΕΕ. Ετσι, ενώ η «επίσημη γραμμή» από Αθήνα πρόβαλλε τις (...) «προσπάθειες» της Ελληνικής Προεδρίας για ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής ακόμη και εντός του Σαββατοκύριακου, η παράλληλη διοχέτευση «ενημέρωσης» από «κύκλους της προεδρίας» του υπουργείου Εξωτερικών στις Βρυξέλλες (...) «ξεφούσκωνε» κατά τη διάρκεια της ημέρας την «επιτακτικότητα» της Συνόδου Κορυφής, μεταθέτοντας «για αργότερα» ενδεχόμενη σύγκλησή της.

Η Κομισιόν, χτες το μεσημέρι, προσπάθησε να βάλει μια κάποια τάξη, και ο εκπρόσωπος Τύπου Τζ. Φολ δήλωσε ότι «η Ελληνική Προεδρία δε θα λάβει καμία απόφαση πριν τη σημερινή παρέμβαση του Αμερικάνου ΥΠΕΞ Κ. Πάουελ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Η Κομισιόν «δεν αποκλείει» τη σύγκληση της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, επιβεβαιώνει τις «επαφές» της Ελληνικής Προεδρίας, με τους εταίρους «που προχωρούν καλώς», αλλά όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζ. Φολ «δεν είναι δυνατόν να συγκαλέσεις μια Σύνοδο Κορυφής, χωρίς να γνωρίζεις τι πρέπει να συζητηθεί και τι αποτελέσματα πρέπει να επιτευχθούν», και εξάλλου, αν συγκληθεί, θα πρέπει να είναι στο υψηλότερο επίπεδο, δηλαδή αυτό των 15 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Η Κομισιόν εξέφρασε χτες και «ανησυχία για την τιμή του πετρελαίου», ενόψει του πολέμου στο Ιράκ. Ολες οι οικονομικές «προβλέψεις» της Κομισιόν για το τρέχον έτος, έχουν γίνει στη βάση τιμής πετρελαίου «24 δολάρια το βαρέλι». Χτες η τιμή JPE στο Λονδίνο ήταν 30,20 δολάρια το βαρέλι. Στο επόμενο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ (17/18 Φλεβάρη) αναμένεται «διεξοδική» συζήτηση για τις «επιπτώσεις» ενδεχόμενου πολέμου στο πετρέλαιο και τον τουρισμό».

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
«Στροφή» Ερντογάν για τον πόλεμο

Τουρκικά στρατεύματα μετακινούνται στα σύνορα με Ιράκ

Associated Press

Τουρκικά στρατεύματα μετακινούνται στα σύνορα με Ιράκ
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Αν κάποιος μείνει εκτός της εξίσωσης στην αρχή της επιχείρησης, μπορεί να μην είναι σε θέση να ελέγξει τις εξελίξεις στο τέλος της επιχείρησης. Τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Τουρκίας και η ίδια η ασφάλειά της ενδέχεται να τεθούν υπό αμφισβήτηση». Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο «ισχυρός άνδρας» του κυβερνώντος κόμματος μοιάζει να ανακαλύπτει ότι η παρελκυστική τακτική, που ακολούθησε έναντι των στρατηγών, οι οποίοι παζάρευαν με το αμερικανικό επιτελείο τη συμμετοχή τους στον πόλεμο, αλλά και έναντι της αμερικανικής διπλωματίας, δε βοήθησε σε τίποτε. Χτες, αφήνοντας κατά μέρος τις «επιφυλάξεις» που διατυπώνει, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, πειθαναγκαζόμενος από το βασικό αμερικανικό εκβιασμό πως η Τουρκία «θα χάσει», αν δεν εμπλακεί στον πόλεμο, ουσιαστικά, καλώντας τη Βουλή να εγκρίνει, στη συνεδρίασή της την Παρασκευή, τη στάθμευση και διέλευση χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών από το τουρκικό έδαφος στο πλαίσιο των επερχόμενων εντός εβδομάδων -όπως όλα δείχνουν- πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράκ.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, πάνω από το 90% του τουρκικού λαού αντιτίθενται στον πόλεμο - ωστόσο ο Ερντογάν επιχειρεί να παρακάμψει τη λαϊκή αντίθεση, αλλά και τη διάσπαση στο εσωτερικό του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης, με το επιχείρημα ότι «η απόφαση αυτή δεν πρέπει να ληφθεί, επειδή θέλουμε τον πόλεμο, αλλά για να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην ειρήνη κατόπιν... Η ηθική μας προτεραιότητα είναι η ειρήνη, αλλά η πολιτική μας προτεραιότητα είναι η Τουρκία».

Associated Press

Ο πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ συνομίλησε τηλεφωνικά τη Δευτέρα με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι«για τα βασικά αμερικανικά αιτήματα», σύμφωνα με λακωνική ανακοίνωση του γραφείου του Τούρκου πρωθυπουργού. Την ίδια ώρα, στο Ιράκ έφτανε ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Μπους, ο γνωστός από το ρόλο του στην Αφγανική κρίση Ζαλμάι Χαλιλζάντ...

Ο τουρκικός Τύπος, φυσικά, προβάλλει τη «στροφή 180 μοιρών» του Ερντογάν και τις λεπτομέρειες της χρήσης του τουρκικού εδάφους από τον αμερικανικό στρατό στην επιχείρηση κατά του Ιράκ. Ενδεικτικά, η Ραντικάλ κάνει λόγο για κάπου 30.000 άνδρες και 350 αεροσκάφη, αλλά και εργασίες «επέκτασης των βάσεων» που θα απαιτηθούν «άμεσα». Η Χουριέτ αναφέρεται, από την πλευρά της, σε veto των Αμερικανών για τη Μοσούλη και το Κιρκούκ.

Νέο εύρημα;

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-

Αργά χτες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Associated Press», οι επιθεωρητές όπλων που εξακολουθούν να βρίσκονται στο Ιράκ, σε «αιφνιδιαστική επίσκεψή τους» στην αποθήκη του Αλ Τατζί, βόρεια της Βαγδάτης, ανακάλυψαν νέα κεφαλή χημικού όπλου, χωρίς να έχει διευκρινιστεί εάν πρόκειται για μέρος των ευρημάτων στο Αλ Τατζί, που σύμφωνα με τους Ιρακινούς είναι «υπολείμματα της δεκαετίας του '80».

Επίσης, από το υπουργείο Αμυνας του Κουβέιτ ανακοινώθηκε χτες επίσημα ότι από τις 15 Φλεβάρη και μετά, εκτεταμένη γεωγραφική ζώνη στο βόρειο τμήμα του Εμιράτου κηρύσσεται «κλειστή στρατιωτική ζώνη», στο εσωτερικό της οποίας δε θα επιτρέπεται η πρόσβαση και η κυκλοφορία χωρίς την άδεια των στρατιωτικών αρχών του Κουβέιτ. Η ανακοίνωση συνέπεσε χρονικά με την παρουσία 35 χιλιάδων στρατιωτών των ΗΠΑ στο Εμιράτο.

Εκδήλωση για τα «Παιδιά του Πολέμου»

Η «Δημοκρατική Ενότητα Γονέων Ηρακλείου Αττικής» καλεί στην εκδήλωση και συζήτηση που διοργανώνει τη Δευτέρα 10 Φλεβάρη στις 18.30 στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου & Νεότητος), με θέμα «Τα Παιδιά του Πολέμου». Θα μιλήσουν ο Νίκος Φωτιάδης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ο Νικήτας Κανάκης, γενικός γραμματέας της Οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου, και η Λιάνα Κανέλλη, δημοσιογράφος - βουλευτής του ΚΚΕ.

Σχέδια ανατροπών σε όλη την περιοχή

ΚΑΪΡΟ.--

Η Ουάσιγκτον διαψεύδει μεν τα σχέδια ανατροπής σχεδόν όλων των καθεστώτων και κυβερνήσεων της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, ωστόσο οι διαψεύσεις είναι μάλλον τυπικές...

Τουλάχιστον, αυτό προκύπτει από τη συνέντευξη του αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αναπληρωτή υπουργού για τη Μέση Ανατολή, Ουίλιαμ Μπερνς, στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ».

Τι λέει, λοιπόν, ο Μπερνς; Οτι ναι μεν «δεν υπάρχει κατάλογος προσώπων - στόχων», αφού η ιδέα ενός καταλόγου «δεν μπορεί να συνιστά εξωτερική πολιτική για καμιά χώρα», αλλά απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με «τους αραβικούς φόβους ότι οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών ν' αλλάξουν το ιρακινό καθεστώς βρίσκονται μόνο στην αρχή μιας πολιτικής που η Ουάσιγκτον προτίθεται να εφαρμόσει στην περιοχή», ο Μπερνς υπογράμμισε: «Την ύπαρξη προκλήσεων που υπαγορεύονται από τη συμπεριφορά ορισμένων χωρών, ορισμένες άλλες προκλήσεις που προκύπτουν από δύσκολα προβλήματα που αφορούν τις αστικές κοινωνίες και, τρίτον, προκλήσεις που δημιουργούνται από το πρόβλημα της τρομοκρατίας, από το οποίο όλοι μας έχουμε υποφέρει»...

Και κατέληξε, «είναι στη δικαιοδοσία μας ν' αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά και είναι σαφές ότι όταν το πρόβλημα του Ιράκ τελειώσει, οφείλουμε να καταπιαστούμε μαζί με αυτά τα προβλήματα», υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν όχι μόνο τις προκλήσεις, αλλά θα ξέρουν «να επωφεληθούν των ευκαιριών, σύμφωνα με μια σαφή ημερήσια διάταξη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ